Freddie Mercury / Queen

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.

Co sądzisz o twórczości grupy Queen?

Doceniam wkład w muzykę i szanuję to wszystko...
213
88%
Znam tylko z kilku radiowych hitów...
16
7%
Nie przepadam...
6
2%
Królowa Anglii jest brzydką, starszą panią!
7
3%

Liczba głosów: 242

Mandey

Post autor: Mandey »

Jak już temat odświeżony to przy okazji...
Teraz rock w swoim oddzielnym dodatku "Po Całości" skupił się na omawianej w temacie grupie.
Dyskografia, recenzje, wywiady, fotki, plakat no i najważniejsze...
historia zespołu! 9,90zł w dobrych salonach prasowych.

Obrazek
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
Sybirra

Post autor: Sybirra »

DirtyDiana13 pisze:Ja ostatnio ciągle słucham Bohemian Rhapsody Ten fragment ''...Mamaa i don't want to died..'' mnie powala .Sorry jeśli tytuł napisałam z błędem xD ;-)
Hehe, dzieki za odpowiedz ;-) Na szczescie juz mi ktos odpowiedzial i pojde sobie posiedziec, bo ponoc nie oplaca sie stac i mdlec tuz pod scena;)
* Co do fragmentu to prawie dobrze, bo niepotrzebnie urzylas czasu przeszlego. Powinno byc: Mamaaaaa, ooooo I don't want to die :)
Obrazek
Awatar użytkownika
DirtyDiana13

Post autor: DirtyDiana13 »

Zaofftopuję .
sybirra dzięki za korektę ;-) Ale widzę że angielski znasz lepiej niż polski xD
Bez obrazy ;-)
Sybirra pisze:urzylas
Piszę się użyłaś glupija

Ok a teraz mam do was pytanie polecicie mi jakieś fajne piosenki Queen?? ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Anet18

Post autor: Anet18 »

DirtyDiana13 pisze: Ok a teraz mam do was pytanie polecicie mi jakieś fajne piosenki Queen??
Osobiście polecam cały album A night at the Opera,Made in Heaven, The Game oraz album Innuendo.Można sie zakochać poprzez te albumy a później pogłębiać tę ,,miłość " do królowej ;) i zapoznać się z całą dyskografią zespołu.
Awatar użytkownika
adi82

Post autor: adi82 »

DirtyDiana13 pisze: Ok a teraz mam do was pytanie polecicie mi jakieś fajne piosenki Queen?? ;-)
Piosenki nie, ale albumy owszem ;). Myśle ze najlepiej zaczac od konca tz. Innuendo (na te czasy chyba najlepiej brzmi).
Ominąć lata 80 bo sa nudne w porównaniu do tego co grali w 70, co nie znaczy ze sa zle, na pewno wielu sie one podobaja.;-) I tak jak polca Anet18 przesłuchać A night at the Opera (tam gdzie jest uwielbiane Bohemian Rhapsody) i skonczyc na tych najstarszych.
Ale ja sie nie znam wiec pewnie najlepiej zajrzeć na jakies forum Queen.
Awatar użytkownika
Sybirra

DirtyDiana13 pisze:Zaofftopuję .
sybirra dzięki za korektę ;-) Ale widzę że angielski znasz lepiej niż polski xD
Bez obrazy ;-)
Sybirra pisze:urzylas
Piszę się użyłaś glupija

Ok a teraz mam do was pytanie polecicie mi jakieś fajne piosenki Queen?? ;-)
Hahaha, no tak moj blad. Az wstyd... Ale pisalam na okropnej klawiaturze, nie dosc ze bez polskich znakow, to jeszcze trzeba bylo sie naprodukowac, aby wcisnac jakis klawisz :]

Co do Twego pytania to zalezy co preferujesz? Poczatki zespolu (lata 70') to takie probki wszystkiego, duzo eksperymentowali, aby stworzyc swoj wlasny styl. Lata 80' to juz ich mocne rockowe brzmienie. Jak dla mnie Queen nie ma slabych kawalkow (chociaz nie przepadam za 'Body language'). Polecam za to mniej znane piosenki typu 'White Queen', 'A Winters Tale' (ostatnia kompozycja napisana przez Mercurego) czy tez 'Mother Love' (naprawde moze wzruszyc kiedy pomyslimy, ze to ostatnia piosenka zaspiewana przez Freddiego..). Zycze milego sluchania i wglebiania sie w tworczosc tegoz fenomenalnego zespolu:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Sybirra

Dla ciekawych: zdjęcia domu (albo raczej jego muru) Freddiego w Logan Place w Londynie - "Garden Lodge"

Obrazek_Obrazek_Obrazek_Obrazek_Obrazek

Aby dotrzeć do tego miejsca należy wysiąść na stacji 'Earl's Court' (linia District lub Piccadilly). Następnie można zapytać się kogoś o drogę. Np. jakiegoś sprzedawcy, najlepiej starszą osobę. Chociaż droga jest w miarę prosta: wychodzisz na ulicę, skręcasz w lewo; dochodzisz do dużej i ruchliwej ulicy; przechodzisz przez nią na pasach cały czas prosto i pierwsza przecznica w lewo to Logan Place.

* Uważam, że takie informacje powinny być tutaj wcześniej, gdyż ja miałam niemałe trudności w odnalezieniu tego miejsca :surrender:
Pytałam się z dwadziestu przechodzniów o drogę i musze powiedzieć, że bardzo mnie to zmartwiło, że nikt z młodzieży nie wiedział, gdzie znajduje sie dom takiej ikony jaką jest Mercury. Dopiero starszy pan wskazał mi prawidłowo drogę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Eva

Post autor: Eva »

Czytałam, że ten mur jest czyszczony systematyczie z powodu fanów, którzy piszą swego rodzaju listy do Freddiego na tym murze. Sama mam nadzieję wybrać się tam kiedyś :happy:
Obrazek
Awatar użytkownika
Sybirra

Eva Mam nadzieję, że moje wskazówki sie Tobie w przyszłości przydadzą.
Masz racje, też o tym słyszłam przed moją wizytą. Dlatego też wzięłam wcześniej ze sobą Nóż i wyryłam w cegle wielkie S. :) Smiało można było nawet wdrapać się na mur, bo ta ulica należy chyba do najbardziej wyludnionych jakie widziałam. Musiałąm czekac 5 min., aby kogoś złapać, by mi zdjęcie cyknął. Dodam, że na dodatek był to rowerzysta:p
Obrazek
Mandey

31 maja ukazuje się trzecia odsłona SINGLES COLLECTION zespołu Queen.
Poprzednie części ukazywały się odpowiednio w 2008 i 2009 roku. Box będzie zawierał 13 singli wydanych w UK. Co ciekawe trzy pozycje ukażą się po raz pierwszy na CD. Blurred Vision, A Dozen Red Rozes For My Darling oraz Pain Is So Close To Pleasure (Single Remix) dostępne były dotychczas w sieci jako bootlegi. My Life Has Been Saved z singla Scandal później było wykorzystane na albumie Made In Heaven w innej aranżacji. Tutaj będzie można posłuchać pierwotnej i w oczach wielu fanów lepszej wersji.

Obrazek

Disc 1
1. "It's A Hard Life"
2. "Is This The World We Created...?"

Disc 2
1. "Hammer To Fall" (Single Version)
2. "Tear It Up"

Disc 3
1. "Thank God It's Christmas"
2. "Man On The Prowl"
3. "Keep Passing The Open Windows"

Disc 4
1. "One Vision" (Single Version)
2. "Blurred Vision"

Disc 5
1. "A Kind Of Magic"
2. "A Dozen Red Roses For My Darling"

Disc 6
1. "Friends Will Be Friends"
2. "Princes Of The Universe"

Disc 7
1. "Pain Is So Close To Pleasure" (Single Remix)
2. "Don't Lose Your Head"

Disc 8

1. "Who Wants To Live Forever" (Single Version)
2. "Forever"

Disc 9
1. "One Year Of Love"
2. "Gimme The Prize"

Disc 10
1. "I Want It All" (Single Version)
2. "Hang On In There"

Disc 11
1. "Breakthru"
2. "Stealin'"

Disc 12
1. "The Invisible Man"
2. "Hijack My Heart"

Disc 13
1. "Scandal"
2. "My Life Has Been Saved"
Awatar użytkownika
nie-innaczej

Post autor: nie-innaczej »

UWIELBIAM QUEEN !
To mój ulubiony zespół z tego gatunku muzycznego.
Moim ulubieńcem jest Roger Taylor :)
Awatar użytkownika
amj

Post autor: amj »

W środę (18 sierpnia) o godz. 13.30 na kanale TV4 będzie koncert:
Queen - Live at Wembley
Z tego co widzę w programie to trwa 30 minut, pewnie dadzą ten historyczny występ podczas Live Aid. Każdy wie o co chodzi. Chyba, że będzie pełny koncert i drugą cześć kiedy indziej puszczą, ale nie wiem kiedy.
Obrazek
Obrazek Obrazek
Mandey

Piszesz o drugim odcinku. Pierwszy już był.
To legendarne Wembley '86 było z trasy "Magic". Mocno skrócone. Lepiej całe na DVD oglądnąć, bo zespół był wtedy w wyśmienitej formie.
Awatar użytkownika
amj

Post autor: amj »

:-/
Kolejny raz drugi odcinek. Clapton, w sobotę Usher, teraz Queen. Kiedy był pierwszy?
Obrazek Obrazek
Mandey

amj pisze:Kiedy był pierwszy?
Jakoś kilka dni temu ale jest i dobra wiadomość. Powtórka pierwszego odcinka leci również 18 sierpnia tyle, że bardzo wcześnie rano bo już o 4:40.
ODPOWIEDZ