MJowitek wrote:The girl is mine to dla mnie piosenka dwóch kumpli, abstrahując od MJ i PM, być może przyjaciół, ale dla mnie to raczej takie kumplowskie przekomarzanie się dwóch facetów, świadomych swojej wartości.
Dobra puenta.
To jak kobietę się poderwało, to wypada ją rzucić? Kobietę z krwi i kości, kobietę ATV czy kobietę- sławę. No nie wiem.
Rozważań tych teraz czas i miejsce.
Tekst tygodnia:
Leave Me Alone
Album: Bad (1987)
Autor piosenki: Michael Jackson
Obejrzyj na YT
Trochę historii:
Leave Me Alone to ósmy singiel z albumu
Bad. Ujrzał światło dzienne 13. lutego 1989 roku. Na płycie długogrającej piosenka nie pojawiła się na edycji kasetowej ani analogowej, a jedynie kompaktowej, jako bonus. Pierwsze tłoczenie CD nawet na okładce zawiera informację
includes bonus track Leave Me Alone.
Singiel nie ukazał się w Stanach Zjednoczonych ani w Kanadzie. Doczekał się reedycji w 2006 roku w ramach projektu
Michael Jackson Visionary, ponownie trafiając do pierwszej dwudziestki najlepiej sprzedających się singli w Wlk. Brytanii.
Pierwsze wydanie singla dotarło do #2 na Wyspach Brytyjskich, #1 w Hiszpanii, #5 w Holandii, #6 w Norwegii, #8 we Włoszech i #10 w Szwajcarii. W innych krajach europejskich singiel zwykle docierał do top 20. To duży sukces, biorąc pod uwagę, że singiel poprzedzało już 7 przebojów z albumu, wydanych na małych płytach.
Leave Me Alone jest odpowiedzią na negatywne i nieprawdziwe historie o Jacksonie, które regularnie pojawiały się w mediach- zwłaszcza w brasie bulwarowej od 1986 roku. Jedną z pierwszych takich historii była wiadomość o tym, że Michael śpi w namiocie tlenowym, by spowolnić proces starzenia. Do prasy przedostało się zdjęcie, które zostało zrobione w dniu, kiedy Michael zwiedzał Centrum Oparzeń, do którego ufundował drogi sprzęt medyczny i które nosiło jego imię. Kiedy Michael zaczął się pojawiać z szympansem, media odczytały to jako dowód przejawu braku kontaktu Michaela z rzeczywistością. Pojawiła się też plotka, że Michael chciał kupić kości Człowieka- Słonia. Zaczęto też ekscytować się zmianami w wyglądzie Michaela, przypisując je operacjom plastycznym. W książce
Moonwalk, a później w wywiadzie dla Oprah Winfrey w 1993 roku Michael potwierdził jedynie operacje nosa i podbródka.
Michael w tym czasie zaczął pojawiać się w masce chirurgicznej, na wózku inwalidzkim. Wszystkie te historie zaowocowały przezwiskiem Szurnięty Jacko (Wacko Jacko).
Nieoficjalny biograf Michaela,
R. Taraborrelli twierdzi, że Michael sam był autorem większości plotek na swój temat. Według niego, jak Michael usłyszał, że komora tlenowa może wydłużać życie, to chciał ją natychmiast nabyć. Zniechęcony przez Franka Dileo poprosił o zrobienie sobie w niej zdjęcia. Gdy po raz pierwszy trafiło ono do rąk jednego z fotografów
National Enquier wraz z historią, została ona odrzucana ze względu na jej niewiarygodność.
Michael zainspirowany książką o P.T. Barnumie* chciał by jego kariera była "największym show na Ziemi". Chciał by wylansować historię, że śpi w namiocie tlenowym, by dożyć 150 lat i że ma zamiar ją zabrać ze sobą na trasę koncertową. Nie był pewien, czy ludzie w tę historię uwierzą, ale był ciekaw ile zainteresowania może wywołać.
Frank Dileo przekazał historię, która ponownie trafiła do dziennikarza
National Enquier. Tym razem była jeszcze bardziej niezwykła. Dileo obiecał zdjęcie pod warunkiem, że trafi ono na okładkę. W zamian zobowiązał dziennikarza do nie ujawniania źródła. Reporter nie był przekonany o prawdziwości pogłoski,
ale skoro Michael Jackson mówi że to prawda, jego menadżer to potwierdza, a nawet jego lekarz nie zaprzecza.. Ile jeszcze źródeł miałbym potrzebować? Potem było zdjęcie. Oni chcieli jeszcze słów takich jak "wacky" (szurnięty) i "bizzare" (dziwaczne). Wiedzieliśmy, że "Captain EO" miał wyjść, więc pomyśleliśmy, ze chodzi o wylansowanie czegoś na kształt fantastycznego image'u. No i była to niezła historia.
Dileo chciał, by wiadomość trafiła do większej ilości mediów. Zainteresował tematem jednego z najważniejszych publicystów zajmujących się show biznesem. 16. września 1986 roku pojawiła się publikacja w
National Enquier. Dzięki udziałowi wspomnianego publicysty, historia trafiła do
Associated Press i
United Press International. A potem już historyjka ozdobiła strony
Time,
Newsweeka i właściwie każdą ważną gazetę w USA. Również telewizja i radio podchwyciło tę wiadomość, która nagle pojawiła się ustach każdego. Dileo rozgrzewał atmosferę, udzielając wywiadów dla AP, Rolling Stone'a i Time, w których mówił że nie podoba mu się pomysł Michaela i że zniechęca go do namiotu tlenowego.
Wiadomości nikt dokładnie nie zweryfikował, jako że była łatwa do podważenia. Michael w namiocie leży w zwykłym ubraniu, a powinien mieć odpowiedni kostium, ze względu na duże stężenie tlenu.
Wiadomość brzmiała tak przekonująco, że ojciec Michaela po usłyszeniu o niej sprawdził Michaela sypialnię utwierdzając się w przekonaniu, że historyjka jest nieprawdziwa.
Janet Jackson skomentowała plotkę tak:
Nie pytałam go nigdy o tę sprawę z komorą. Nie wiem kompletnie w czym rzecz. Nie ma tego w domu (Michael wtedy jeszcze mieszkał w Encino z rodziną), nie wiem nic o tym. Ale znając Michaela, jeśli robi coś takiego, to pewnie ma to coś wspólnego z jego głosem (Janet nawiązuje do operacji plastycznych nosa, które miały być podyktowane lepszym oddychaniem i modulowaniem głosu tak, jak Michael chciał. Jego głos miał być możliwie jak najlepszy).
Okładka singla nawiązuje do innej nieprawdopodobnej historii bedącej przyczynkiem do przezwiska Wacko Jacko. Michael, odkąd zobaczył w 1980 roku film Davida Lyncha, zafascynował się historią
Człowieka Słonia. Historia o Josephie Merricku jako osobie odtrąconej i wyśmiewanej przez społeczeństwo; szukającej akceptacji i miłości ujęła Michaela, utożsamił się z nią. Chciał zobaczyć jego kości, przechowywane w London Hospital Medical College. Kości Merricka, po sukcesie filmu Lyncha, stały się niedostępne dla szerokiej publiczności, ze względu na ogrom ludzi nimi zaciekawionych. Michael, podczas swojej wizyty w Wielkiej Brytanii domagał się pozwolenia na obejrzenie szkieletu. Udało mu się.
Był pełen szacunku, kiedy je oglądał. Potem powiedział do Franka Dileo:
Chciałbym te kości mieć w domu w Hayvenhurst. Nie byłoby fajnie nabyć je?
Taa, cóż zapomnij- Frank odpowiedział.
Ale.. Hmm- Michael popatrzył, jakby wpadł na pomysł. Pamiętając jak prasa dała się nabrać na historię z namiotem tlenowym, postanowił złożyć ofertę zakupu kości by sprawdzić, jak prasa na to odpowie. Frank zareagował oburzeniem, jednak pomysł mu się spodobał. Podał informację prasie, że Michael zaoferował pół miliona za kości Człowieka Słonia. Wiadomość obiegła świat, a prasa brytyjska zaczęła tytułować Michaela
Wacko Jacko.
Jackson i Dileo przeoczyli fakt, że media mogą zweryfikować złożenie oferty. Tak tez się stało. Przedstawiciele londyńskiego szpitala publicznie zdementowali pogłoskę potwierdzając, że takiej oferty nie było. Michael postanowił wtedy złożyć ofertę naprawdę. Dileo zadzwonił do szpitala składając ofertę na milion dolarów. Wtedy wydano oświadczenie potwierdzające złożenie takiej oferty, ale zaprzeczono, że doszło do jej realizacji.
Dziennikarz
National Enquirer:
Zdałem sobie sprawę, że Michael lubi widzieć siebie sportretowanego w absurdalny, dziwaczny sposób. Przez kolejne lata zrobiłem najwięcej historii właśnie o Michaelu dla Enquiera. Zanim cokolwiek zacząłem, sprawdzałem doniesienie wśród ludzi z najbliższego otoczenia Michaela. Miałem niemal pełną kooperacje z jego obozem. Michael jest jednym z najsprytniejszych showmanów w tym biznesie. Wie jak zaistnieć. Wie o PR. Potrafi kierować swoją karierą. Myślę, że jest genialny.
Michael był zaskoczony tym, jak jego fikcja trafia do nagłówków. Wiele nieprawdziwych historii na jego temat pojawiało się w przeszłości (że bierze hormony by mieć wysoki głos, że jest rasistą, że jest homoseksualistą), które wywoływały u niego gniew. Teraz był podniecony swoim rewanżem wobec mediów.
Nie mogę uwierzyć, że ludzie to kupują- powiedział w odniesieniu do historii na temat komory tlenowej.
Wygląda na to, że cokolwiek powiem o sobie, prasa to łyknie. Obecnie sprawujemy kontrolę nad prasą. Myślę, że to ważny przełom dla nas.
Dileo, zapytany przez dziennikarzy
Rolling Stone, czy ten zwariowany wizerunek nie zniszczy wrażliwej psychiki artysty odpowiedział:
I tak już jest za późno. Nie będzie miał normalnego życia nawet jak przestanę.
Michael Jackson wrote:"Leave Me Alone" to utwór który pojawia się tylko w kompaktowej wersji płyty "Bad". Pracowałem nad nim ciężko, piętrząc partie wokalne jak warstwy chmur. Jego przesłanie jest bardzo proste: "Zostawcie mnie w spokoju". Tematem piosenki jest związek między chłopakiem a dziewczyną. Ale w gruncie rzeczy mówię do niej: "Zostaw mnie w spokoju", a adresatami tego przesłania są wszyscy, którzy mi się natrętnie narzucają.
Piosence towarzyszy spektakularny krótki film muzyczny. Reżyserzy Jim Blashfield and Paul Diener posłużyli się w nim pionierską wtedy formą animacji.
W filmiku wokół śpiącego Michaela zrobiony jest cyrk. Przewijają się najczęstsze plotki, które krążyły wokół Michaela po sukcesie
Thrillera i
We Are The World- że Michael ożenił się z kosmitką, że oświadczył się Elizabeth Taylor i ma ołtarzyk na jej cześć, że kupił kości Człowieka Słonia, że przeszedł niezliczone ilości operacji plastycznych, że śpi w komorze tlenowej, że jest na specjalnej kosmicznej diecie, że po śmierci chce być zamrożony jak Walt Disney, że zwierza się swojemu szympansowi Bubblesowi, że Michael i Diana to ta sama osoba. Tytuły pojawiają się w gazecie
National Intruder (Narodowy Intruz), co jest aluzją do
National Enquier. W jednym, wymownym ujęciu, skalpel podąża za nosem.
W filmie roi się od psów, utożsamianych często z pogonią i zaszczuciem. Psy, jako jedne z nielicznych zwierząt, nie wzbudzały sympatii Michaela. Przyznał, że się ich boi.
Michael w końcówce filmu uwalnia się od zwierząt, które wokół jego ciała zrobiły cyrk i wstając burzy ich park zabawy. Jest to nawiązanie do przygód Guliwera, który uwalnia się z więzów Liliputów.
Leave Me Alone zostało nagrodzone nagrodą Grammy w 1990 roku za najlepszy krótki film muzyczny. Film był też sześciokrotnie nominowany do MTV VMA, wygrało w kategorii: najlepsze efekty specjalne. Jeden z komentatorów opisał film jako szalenie klaustrofobiczny dodając, że jest to najlepsze video promujące album
Bad.
KFM do
Leave Me Alone jest częścią filmu
Moonwalker.
Bogactwem szczegółów i bajkowym krajobrazem ten kfm można uznać za zapowiedź okładki do płyty
Dangerous, która ukazała się dwa lata później.
Utwór został bardzo dobrze przyjęty przez krytykę. Według recenzenta z
Allmusic,
Leave Me Alone to najlepszy numer z
Bad. W swojej recenzji zadaje pytanie, czemu najlepsze kawałki MJ mają paranoiczny leitmotiv. Dziennikarz
Boston Globe określa
Leave Me Alone jako spust dla wrogości Jacksona do plotkarskich magazynów i paparazzich. Dziennikarz
New York Times sugeruje, iż utwór ma wyraźny przekaz. Według recenzenta
The Washington Post,
Leave Me Alone ma gniewny ton, którego tak brakowało piosence
Bad.
Po śmierci Michaela Jacksona magazyn
The Rolling Stone wymienił
Leave Me Alone jako jeden z najznamienitszych dokonań artysty.
Piosenka była komentowana jako utwór z paranoicznym przekazem, obecnym już we wcześniejszych nagraniach Michaela. Dziennikarz
The Atlantic stwierdził, że oczywisty wyraz nieufności któremu wyraz Michael dał w piosence pokazuje utrwalone już poczucie samotności u MJ, co jest istotnym tropem w piosence. W
Rolling Stone dziennikarz opisał
Leave Me Alone jako przykład klasycznego Michaela Jacksona, a piosenka działa głównie dzięki muzyce pełnej gęstych akordów. Według niego
Leave Me Alone to mroczniejsza antyteza
The Way You Make Me Feel, w której obecny jest gniew, ekscytacja i agresywny wyrzut w głosie Michaela w wysokich rejestrach dający miejsce do wyładowania jego frustracji.
W warstwie instrumentalnej pojawiają się klawisze i gitara. Piosenka skomponowana jest w tonacji E-mol, z wokalem pomiędzy Bb3 do Ab5. Utwór ma średnie tempo w pomiarze metronomem 112 beatów na minutę.
*
Phineas Taylor Barnum znany częściej jako
P.T. Barnum (ur. 5 lipca 1810, zm. 7 kwietnia 1891) - amerykański przedsiębiorca, impresario, przedsiębiorca cyrkowy (założyciel Barnum & Bailey Circus), polityk. Uważany za jednego z prekursorów nowoczesnego przemysłu rozrywkowego i reklamy.
Efekt Barnuma to obserwacja, że ludzie uznają za bardzo trafne opisy ich własnej osobowości, które w rzeczywistości są jedynie ogólnymi zestawami danych odnoszącymi się do znacznej grupy ludzi. Efekt ten może wyjaśniać rozpowszechnienie wiary w pseudonaukowe teorie takie jak astrologia, numerologia czy wróżenie.(za: wikipedia.pl)
Tracklista singla:
Code: Select all
Track 7" single:
"Leave Me Alone" – 4:40
"Human Nature" – 4:06
3" single:
"Leave Me Alone" – 4:40
"Don't Stop 'til You Get Enough" – 6:05
"Human Nature" – 4:06
Visionary:
"Leave Me Alone" - 4:40
"Another Part of Me" (Extended Dance Mix) - 6:18
"Leave Me Alone" (Music video) - 4:36
Lista płac:
Code: Select all
Written, composed, vocal synthesizer, solo and background vocals by Michael Jackson
Produced by Quincy Jones
Co-Produced by Michael Jackson
Larry Williams: Drum programming, synthesizers
Paul Jackson, Jr.: Guitar
Casey Young: Synclavier, synthesizer programming
Greg Phillinganes: Synthesizer
Rhythm and vocal arrangements by Michael Jackson
I Don't Care What You Talkin'
'Bout Baby
I Don't Care What You Say
Don't You Come Walkin'
Beggin' Back Mama
I Don't Care Anyway
Time After Time I Gave You All Of My Money
No Excuses To Make
Ain't No Mountain That I
Can't Climb Baby
All Is Going My Way
('Cause There's A Time When
You're Right)
(And You Know You Must
Fight)
Who's Laughing Baby, Don't
You Know
(And There's The Choice That
We Make)
(And This Choice You Will
Take)
Who's Laughin' Baby
So Just Leave Me Alone
Leave Me Alone
(Leave Me Alone)
(Leave Me Alone)
Leave Me Alone
(Leave Me Alone)
(Leave Me Alone)
(Leave Me Alone)
Leave Me Alone-Stop It!
Just Stop Doggin' Me Around
(Just Stop Doggin' Me)
There Was A Time I Used To
Say Girl I Need You
But Who Is Sorry Now
You Really Hurt, You Used To
Take And Deceive Me
Now Who Is Sorry Now
You Got A Way Of Making Me
Feel So Sorry
I Found Out Right Away
Don't You Come Walkin'-
Beggin' I Ain't Lovin' You
Don't You Get In My Way
'Cause
(There's A Time When You're
Right)
(And You Know You Must
Fight)
Who's Laughing Baby-Don't
You Know?
(And There's The Choice That
We Make)
Take)
Who's Laughin' Baby?
So Just Leave Me Alone
Leave Me Alone
(Leave Me Alone)
(Leave Me Alone)
Leave Me Alone
Leave Me Alone
(Leave Me Alone)
(Leave Me Alone)
(Leave Me Alone)
Stop It!
(Just Stop Doggin' Me)
('Cause There's A Time When
You're Right)
(And You Know You Must
Fight)
Who's Laughing Baby, Don't
You Know, Girl
(It's The Choice That We
Make)
Take)
Who's Laughin' Baby
So Just Leave Me Alone
Leave Me Alone
(Leave Me Alone)
(Leave Me Alone)
Leave Me Alone
Leave Me Alone
(Leave Me Alone)
(Leave Me Alone)
(Leave Me Alone)
Stop It!
Leave Me Alone
Leave Me Alone
(Leave Me Alone)
(Leave Me Alone)
Leave Me Alone
(Leave Me Alone)
Leave Me Alone-Stop It!
(Just Stop Doggin' Me)
Don't Come Beggin' Me
Don't Come Beggin'
Don't Come Lovin' Me
Don't Come Beggin'
I Love You
I Don't Want It
I Don't . . .
I Don't . . .
I Don't . . .
I . . .I . . ., Aaow!
Hee Hee!
Don't Come Beggin' Me
Don't Come Beggin'
Don't Come Lovin' Me
Don't Come Beggin'
I Love You
I Don't Want It
I Don't Need It
Zostaw mnie w spokoju
tłum. natpoznan
Nie obchodzi mnie, co mówisz, skarbie
Nie obchodzą mnie twoje słowa
Nie przychodź, błagając, bym wrócił
I tak mi nie zależy
Dałem ci wszystkie moje pieniądze
Nie masz już żadnej wymówki
Nie ma takiego szczytu, którego nie mógłbym zdobyć, skarbie
Teraz wszystko idzie tak, jak chcę
(Bo przyszedł czas, kiedy wiesz, że masz rację)
(I wiesz, że musisz walczyć)
I kto się teraz śmieje, skarbie, czy nie wiesz?
(To decyzja, którą podjęliśmy)
(I będziesz się jej trzymać)
I kto się teraz śmieje, skarbie?
Więc po prostu zostaw mnie w spokoju
Zostaw mnie w spokoju
(Zostaw mnie w spokoju)
(Zostaw mnie w spokoju)
Zostaw mnie w spokoju
(Zostaw mnie w spokoju)
(Zostaw mnie w spokoju)
(Zostaw mnie w spokoju)
Zostaw mnie w spokoju - przestań!
Przestań mnie prześladować
(Przestań mnie prześladować)
Był czas, kiedy mówiłem: dziewczyno, potrzebuję cię
Ale kto teraz żałuje?
Naprawdę mnie raniłaś i oszukiwałaś
I kto teraz żałuje?
Próbowałaś wzbudzić we mnie wyrzuty
Ale natychmiast się zorientowałem
Nie wracaj, nie proś mnie o nic
Nie kocham cię
Nie wchodź mi w drogę
Bo
(Przyszedł czas, kiedy wiesz, że masz rację)
I kto się teraz śmieje?
Zostaw mnie w spokoju
(Zostaw mnie w spokoju)
(Zostaw mnie w spokoju)
Zostaw mnie w spokoju
(Zostaw mnie w spokoju)
(Zostaw mnie w spokoju)
(Zostaw mnie w spokoju)
Przestań!
Po prostu przestań mnie prześladować
(Po prostu przestań mnie prześladować)
Zostaw mnie w spokoju
Zostaw mnie w spokoju
(Zostaw mnie w spokoju)
(Zostaw mnie w spokoju)
Zostaw mnie w spokoju - przestań!
(Bo przyszedł czas, kiedy wiesz, że masz rację)
I kto się teraz śmieje?
Zostaw mnie w spokoju
(Zostaw mnie w spokoju)
(Zostaw mnie w spokoju)
Zostaw mnie w spokoju
(Zostaw mnie w spokoju)
(Zostaw mnie w spokoju)
(Zostaw mnie w spokoju)
Przestań!