[Wydzielony] Legalność, prawa autorskie...

Wszystkie dyskusje o forum, tu można szukać pomocy gdy ktoś nie może się połapać co i jak, pisać wszystkie żale i radości związane z forum, uwagi do moderatorów i do mnie (admina).

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, kaem, @neta, anialim, Mariurzka, Mafia

Awatar użytkownika
Anitka

Post autor: Anitka »

sorry.... nie myślę ostatnio ... nie trafilo do mnie to zdanie glupija
Dzięki :)
'Dance for yourself, if someone understands good. If not then no matter, go right on doing what you love.'

* Louis Horst
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

Post autor: Majkel »

Chciałem dodać do tematu, że wedle niektórych interpretacji
łamaniem prawa jest posiadanie plików mp3 komercyjnych nagrań (bez posiadania oryginalnych albumów)
a według innych samo posiadanie takowych plików z muzyką łamaniem prawa nie jest
i jedni i drudzy powołują się na paragrafy...

Fakt faktem, że łamaniem prawa jest rozpowszechnianie takich utworów, niezależnie od tego czy czerpiemy z tego korzyści materialny, finansowe (jeśli tak, to tylko gorzej jeszcze dla nas) czy udostępniamy po prostu publicznie (np. za pomocą programów P2P, takich jak eMule).

Ideałem by było posiadanie wyłącznie utworów MP3 legalnych, niekomercyjnych (np. z mp3.wp.pl) i takich, które są odpowiednikiem naszego stanu posiadania oryginalnych nośników z tą muzyką.

Generalnie w swym długim poście chciałem naświetlić dokładnie sprawę, wyczulić i uświadomić, a dla bardziej zainteresowanych podać również linki do paragrafów i ich omówienia, a podawane linki nie były tylko z tych "panikarskich" i z różnymi głosami w tej kwestii.

Najbardziej chciałem wyczulić na kwestię legalnego oprogramowania, co akurat jest wykonalne, bo można używać bezpłatnego oprogramowania, a z muzyką jest już inaczej, bo to pewne dobro kultury, a wielcy artyści nie będą mieć dla nas zamienników.
...
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Ciekawy artykuł nt. piracenia nagrań w sieci.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
Kingoosia

Post autor: Kingoosia »

Aż dziw mnie bierze, ale przeczytałam całe! Dobre, dobre, chociaż dla mnie było w sumie już wcześniej oczywiste ;)
To, co jest w nas, będzie i wokół nas.
: )
Awatar użytkownika
Archi

Post autor: Archi »

http://www.blog.gwiazdowski.pl/index.ph ... t=1&id=835

Bardzo ciekawy wpis, dla którego warto odkopać temat zapomniany od 3lat. Może i w temacie wszystko już zostało powiedziane, ale najwyraźniej decydenci jeszcze nie powiedzieli ostatniego słowa.
Obrazek
ODPOWIEDZ