Niepublikowana sesja zdjęciowa - Arno Bani [koment.]

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Awatar użytkownika
anialim

Post autor: anialim »

krótki film z wystawy
Nie znam francuskiego, ale na ile rozumiem niderlandzki, pan Bani mówi wciąż to samo.
link za: JacksonSource
I jeszcze jedno zdjęcie zapostowane przez MJ Dangerous z mjjc
Obrazek
Uploaded with ImageShack.us
spodziewam się, że w albumie będą podziękowania dla twórców photoshopa, bo stosunek fotograf vs. retusz wypada coś koło 50:50. I ten wszechobecny błyszczyk... Wciąż jednak intryguje mnie ta sesja i z małymi wyjątkami, naprawdę mi się podba :)
Awatar użytkownika
MJowitek

Post autor: MJowitek »

Jak dla mnie te prace nie powinny być rozpatrywane w kategorii "zdjęcia". Dla mnie to prace artystyczne na bazie zdjęć. Fantazja, połączenie futuryzmu, klasyki i symboli znanych od tysiącleci.

Te małe dzieła sztuki jak najbardziej do mnie trafiają. Sphinks XXII wieku. Teoria głosi, że piramidy zbudowali kosmici. Oto jeden z nich. Ziemianie też mogą być kosmitami. Lubię, kiedy sztuka może być punktem wyjścia do ciekawej rozmowy. Lubię, kiedy nie jest jednoznaczna.

Powrót do androgynicznego stylu.O jeny, to mnie w Michaelu zawsze fascynowało. To świadome podkreślanie męskiej budowy ciała, z kobiecym makijażem. Aż mózg boli od przedzierania się przez utarte schematy. Doceniam, że podjął się tego ryzyka i kontynuował wizerunek mężczyzny przekształconego w kobietę, daleki jednak (jak dla mnie) od transwestytyzmu. Gdyby on sie po prostu przerobił na kobietę - spoko, nie on jedyny na świecie. Ale on się bezczelnie przerabia na kobietę, która jest jednak facetem.

I to operowanie symbolami. Król, maska, rękawiczka, oczy. Od lat to samo. Ale kurczę, w tej sesji to nie jest takie samo jak zawsze. I za to cenię te dzieła sztuki, za nowatorskie ujęcie symboli znanych od kilkudziesięciu lat. I za prostotę.
Awatar użytkownika
SuperFlyB.

Post autor: SuperFlyB. »

MJowitek Twój post mnie 'określił' japrosic

Jestem jak najbardziej za Arno. Przedstawia cos innego - ciekawego w kosmiczny i magiczny sposób. I ta androginiczność!!! To właśnie to co często pociąga mnie w artystach. Potrafią być mężczyzną, a jednak przypominać kobietę. I odwrotnie.

Sesja ta pokazuje Michaela w taki sposób, że nie sposób określić jego rzeczywistej płci. Nie pozostaje on jednak bezpłciowy.
I tak jest dobrze.

Choć przyznam rację, że momentami przesadzono z fotoszopem. Może to źle wpłynąć na odbiór sesji (czy późniejszej okładki) przez media, a tym samym zwyczajnych ludzi.
Obrazek
Awatar użytkownika
Amelia

Post autor: Amelia »

anialim, zdjęcie które zamieściłaś kojarzy mi się z...

Obrazek

Kraftwerk- ludzie roboty, lalki. Wyrazisty makijaż i rysy twarzy, koszula...
http://przeslodzonaherbata.blog.onet.pl
Dopiero zaczynam, ale...

Nie lubi słów: błogosławiony owoc żywota twego
Amelia Poulain
Awatar użytkownika
give_in_to_me

Post autor: give_in_to_me »

Mnie się sesja chyba raczej nie podoba, oprócz tego zdjęcia "z bąbelkami". Nie chodzi mi o androgynizm, ale o sztuczność. Po prostu mnie to nie przekonuje, i już. Ale ale:
MJowitek pisze:Lubię, kiedy sztuka może być punktem wyjścia do ciekawej rozmowy. Lubię, kiedy nie jest jednoznaczna.
:)

I dalej:
MJowitek pisze:Aż mózg boli od przedzierania się przez utarte schematy. Doceniam, że podjął się tego ryzyka i kontynuował wizerunek mężczyzny przekształconego w kobietę, daleki jednak (jak dla mnie) od transwestytyzmu. Gdyby on sie po prostu przerobił na kobietę - spoko, nie on jedyny na świecie. Ale on się bezczelnie przerabia na kobietę, która jest jednak facetem.
I to jest właśnie w Michaelu w jakiś sposób fascynujące. Bo to jest facet, który nosił perukę z długimi włosami (akurat nie na tej sesji) i pełny, wieczorowy damski makijaż, ale był tym facetem ;] W sensie- ja zauważyłam, że on ma generalnie dość męskie, ostre, wyraziste rysy twarzy. Nie obchodzi mnie, ile operacji plastycznych zrobił, ale tego nigdy nie zmienił- nie wygładził ich. Takie rysy twarzy to nie tylko przez chirurgie plastyczną są, ale też przez proces starzenia i to, że jest się szczupłym. Ale nie zmieniał tego w żaden sposób. To mnie zawsze uderzało w jego twarzy- to połączenie męskich rysów z damskim makijażem. To właśnie daje ten obraz faceta w makijażu a nie transwestyty. Michael generalnie też z sylwetki był taki jakiś kanciasty, miał duże dłonie, był też dość wysoki. Paker z niego żaden, ale wyglądał po prostu jak facet.

Nie jestem fanką makijażu u mężczyzn, nie chciałabym, by mój mąż robił sobie make-up i on raczej też nie jest tym zainteresowany :-) Jakoś mi jednak Michael nie przeszkadza, a wręcz fascynuje w związku z tym. Jest dla mnie prawdziwym facetem, jest męski. Naprawdę tak myślę, mimo że czasem wkurzał mnie jego "bezradny", "aniołkowaty" wizerunek, np. takie Childhood o którym mówiliśmy w NO. Ale ja to generalnie wiążę z ogólną ludzka słabością i chęcią eksponowania jej a nie z jakimiś przymiotami płci. Mam wrażenie, że mężczyzna jest męski, kiedy się pogodzi, zaakceptuje a nawet polubi ten kobiecy pierwiastek w sobie. To może być coś związanego z wyglądem, z upodobaniami (ów wspomniany makijaż), jakaś "kobieca" cecha charakteru- opiekuńczość, troskliwość, może miłość do dzieci? Tacy faceci mi się właśnie podobają, tacy są fajni, niekoniecznie mam na myśli fascynację mężczyzna-kobieta, ale po prostu jako ludzie. Michael był taki, tak mi się wydaje. Z kobietami jest chyba podobnie- te, które odnajdą i polubią w sobie jakąś "męską" cechę- siłę, opanowanie, odwagę, etc. odbieram jako bardziej świadome własnej kobiecości.
Justine1304

Post autor: Justine1304 »

Przejrzałam linka co dała anialim i powiem wam, że na tych zdjęciach ze złotą kapą MJ wygląda jak Jocker z Batmana. Masakra czerwone usta. :/
Za to podoba mi się sesja "Black or White" i "Studio".
Obrazek
Pointrox

Post autor: Pointrox »

Właśnie przeglądam katalog ze zdjęciami Arno i...
każde z tych zdjęć to arcydzieło. Nawet "Sphinx", nie w wersji tej którą znamy wszyscy, ale w postaci surowych klisz, ma w sobie taki przyciągający element. Trudno to opisać słowem, ale po prostu Mike wyglądał tam tak zaskakująco, tajemniczo i interesująco zarazem.

Tak samo podobają mi się wszelkie zdjęcia pokazujące Mike'a w pozie kontemplacyjnej, jak np. "Blue Eye" albo "Red Background". Możemy spojrzeć na niego jak na człowieka - nie przez pryzmat jego dokonań, ale jako człowieka pięknego z zewnątrz, a nawet i wewnątrz, w czym pomóc mogą dodane przy niektórych zdjęciach podpisy. Stojący na ciemnym tle, bez rozpraszających elementów, przedstawiony w całej istocie. Druga sesja dodaje Michaelowi pewnego artystycznego szyku aktora, stojącego na tle kurtyny. Obydwie te sesje łączy jednak pewien spokój i refleksyjny nastrój - wystarczy tylko spojrzeć, że Michael jakby od niechcenia patrzy na niektórych zdjęciach na obiektyw aparatu, a w większości spogląda w dal albo ma zamknięte oczy tudzież spogląda na podłogę; poddał się rozmyślaniom.

Nie wiem czy to co piszę ma sens, ale chyba rozumiecie, co mam na myśli ;-)
Awatar użytkownika
@neta

Post autor: @neta »

a ja nie wiem co mam myśleć o tym co wklejam poniżej.
To wypowiedz Karen Faye....podobno.Trudno się w tym połapać.Przypomina mi to walki kto jest lepszy ale co tam wklejam jak coś to kosz ;-)
update
Dostałam dziś prywatną wiadomość od Argo, że to jej tłumaczenie.
No cóż w dzisiejszych czasach trudno się połapać gdy dany tekst rozprzestrzenia się błyskawicznie w Internecie do kogo należy pierwotnie.
W związku z tym przyjmuje, że prawa autorskie są prawdą w tym przypadku i przepraszam bo nie miałam złych zamiarów.Ważny dla mnie w tym wszystkim był Michael i to jak można wykorzystać po raz kolejny raz jego osobę do promowania siebie.Mam na myśli oczywiście Baniego.W związku z tym zostawiam wyłącznie link do strony.Enjoy ;-)

źródło http://www.mj-777.com/
Ostatnio zmieniony pt, 22 paź 2010, 19:44 przez @neta, łącznie zmieniany 2 razy.
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
Awatar użytkownika
Saszka

Post autor: Saszka »

Może teraz ja sie wypowiem..
Według mnie zdjęcia sa okropne...
Teraz postaram sie wytłumaczyć o co mi chodzi.
Po pierwsze uważam , że są nudne ( brak jakiegokolwiek pomysłu..)
Po drugie ahh ten photoshop nie ma co ukrywać graficy nie popisali sie swoimi umiejętnościami..i ta wszędobylska szminka.
Pytam sie po co?
Najbardziej rzuca się w oczy obróbka zdjęć ja już wcześniej napisałam, Michael wygląda na nich jakby był zrobiony z plastiku, chyba , że o to chodziło w tej sesji..?
Ja jestem absolutnie na nie..
thewiz

Post autor: thewiz »

Obejrzałam cały album. Ze wszystkich zdjęć może kilka jest IMO dobrych. Autor zrobił nimi Michaelowi krzywdę według mnie i tyle. Zdecydowanie lepiej by to wszystko wyszło, gdyby go namalowano. Złe ujęcia, złe uczesania. Przecież każdy chce wyglądać jak najlepiej, a na tych fotach Mike wygląda jak kosmita. Mnie to nie porusza do myślenia. Dla mnie to jest szkaradne w sposób, który nie może się podobać. To nie jest ukochane przez świat wielkiej mody ugly pretty. To jest ugly przez duże U. Nie wiem, jaką modę ten cały Arno fotografował, ale widać że Mike i świat mody to jednak dwa różne wymiary. MJ nie jest modelem, nigdy nim nie był, nie potrafi pozować, najlepsze jego ujęcia są w tańcu. Potrzebny jest mistrz, by wydobyć z jego póz co najlepsze. Nazywanie tego sztuką nie zmieni faktów. Michael sam w sobie był androgeniczny, podkreślenie tego wszystkimi dostępnymi środkami doprowadziło do przerysowania bohatera, uczynienia z niego postaci z komiksu. Ta cała oczywistość razi po oczach i mnie na przykład wcale nie porusza do myślenia. To ja już wolę delikatnego Michaela pod paprotką w Childhood.

Mike i wcześniej miał podobny epizod, dobrze że i tamten nie ozdobił ostatecznie okładki jego płyty. Bad mam oczywiście na myśli.

Ostateczna sesja do Vince'a, choć wcale nie zachwyca, to jest dużo lepsza od tego czegoś.

Przykład dobrego Ugly Pretty:

Obrazek

Zaczerpnięte z:
http://www.thefirstpost.co.uk/52249,in- ... gliavini,9

Ufff....wyraziłam się.
Awatar użytkownika
Vesna

Post autor: Vesna »

mnie - szczerze mówiąc - zdjęcia podobają się.
Rozczarowaniem jest forma albumu, za mało zdjęć dużych, za dużo pustych białych wielkich plam na 3/4 strony.
przede wszystkich brakuje mi rozdziału a'la 'making of' , gdzie pokazanoby, że MJ miał z sesji fun, że tego chciał, cieszył się, etc...
bo skoro takich zdjęć nie ma i skoro resztę widzimy dopiero teraz, to może prawdą jest, że MJ nie chciał aby sesja ujrzała świetalo dzienne. Arno dorobił teraz do zdjęć nową ideologię, ale jak jest (było) naprawdę...?
Awatar użytkownika
Maria

Post autor: Maria »

Kurcze noo, a już tak się cieszyłam, że szykuje się coś nowego, coś fajnego. Pierwsze foto z niebieskim okiem dało mi nadzieję, że kolejne będą jeszcze ciekawsze..i czekałam a tu zonk. Było co raz gorzej i gorzej, wręcz fatalnie. Co z tego, że pomysł był OK, bez dwóch zdań i były dobre zamiary, ale niestety wyszły z tego bardzo nieudolne obrazki. W dużej mierze zawinił proces obróbki. Może gdyby inaczej się do niej zabrano.. ale nie ma już co gdybać, stało się i nie ma szału. To mało powiedziane, bo moim zdaniem jest bardzo źle i tym bardziej nie ma powodów do dumy z tego co się autorowi urodziło. Jestem ogromnie rozczarowana tym albumem.
Jak coś jest ładne, to można na to patrzeć bez końca, można się wpatrywać i wyszukiwać co raz to nowszych szczególików. Na TO to ja nawet zerkać już nie chce, wręcz marzę o tym, żeby te zdjęcia zginęły gdzieś, przepadły na amen i już nie dręczyły nas i duszy Michaela. To jest okropne, pozbawione głębi, tego CZEGOŚ, co przyciąga i co powinno posiadać każde dzieło powstające z wizji artysty. Tego nie powinno się pokazywać, a już przynajmniej bez takiego szumu ( kasa, kasa, kasa) i to jest moje osobiste odczucie oczywiście :-)
Vesna pisze:'making of' , gdzie pokazanoby, że MJ miał z sesji fun, że tego chciał, cieszył się, etc...
z pewnością byłby to o wiele przyjemniejszy obrazek :-)

There's a place in your heart
And I know that it is love
boskar2007

Post autor: boskar2007 »

A tutaj macie cała książkę.Dodam tylko że zdjęcia są jak dla mnie trochę dziwne.
http://www.auctioncatalog-michaeljackso ... alogue.php
Jestem fanem m.j. od 20 lat.
SwedishJackson

Post autor: SwedishJackson »

Michaelka111 pisze:Obrazek

Kolejne.
Nie jest prawdziwe.
Szwedzka strona JacksonThrill.se odkryła że to jest naprawdę zdjęcie koreańskiego artystę Yunho które zostało trochę zmienione w Photoshopie...

Obrazek

http://www.jacksonthrill.se/?p=814

Jak będę miał czas to przetłumaczę cały artykuł. :)
You will always be there for me!
Obrazek
Remeber, the press is a busniess: Newspapers and magazines are in business to make money - sometimes at the expense of accuracy, fairness, and even the truth.
Awatar użytkownika
anialim

Post autor: anialim »

^^ autorem jest jeden z użytkowników mjhideout, zrobił je na własną stronę, projekt wykonał w corelu i użył nieaktualnego logo sony bmg.
ODPOWIEDZ