"Do You Know Where Your Children Are" [koment.]

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Awatar użytkownika
Phoenix

Post autor: Phoenix »

Widzę, że zastanawiacie się nad tym, czy to jest właśnie "Hollywood Tonight". Tak na chłopski rozum: piosenka o niespełnionym marzeniu, dziewczyna ucieka z domowego piekła, by spełnić swoje marzenie, chce lepszego jutra, a tymczasem okazuje się, że trafia w jeszcze gorszy kanał. Wielu ludzi tak pojmuje Hollywood - jako obietnicę spełnienia marzenia. Nieprzypadkowo chyba nazywane jest ono fabryką marzeń ;) Michael już miał tekst, jak Earth Song, gdzie tytułu nie wyśpiewuje. Ta piosenka mogłaby być właśnie jedną z nich. ;)

A co do samej kompozycji... :love: Jest super :D JEST MICHAEL, BEZ DWÓCH ZDAŃ :D Malutkie zastrzeżenie - mogłaby mieć jeszcze większego kopa, bo w mojej opinii, niestety, nie przebiła Another Day.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jeanne

Post autor: Jeanne »

Właściwie dużo mówi, że to rzeczywiście może być Hollywood Tonight (ile bym dała!), sam tytuł można z łatwością przypasować do tekstu, no i ta sprawa z tym gitarzystą.
Jednak takie źródło jak user damien shields powiedział, że DYKWYCA i HT to zupełnie inne piosenki. Pierwsza z nich jak wiemy nagrana została w 1990 roku, druga natomiast według niego pochodzi z 2007 roku i była nagrana w LA.
Mam jednak nadzieję, że to właśnie do you know znajdzie się na albumie. Murowany hit. I ta cudowna świeżość, jak na Dangerous! Fenomen.
Awatar użytkownika
MJulia

Post autor: MJulia »

Ta piosenka to jest istny kosmos.
Uwielbiam ją. Oczarowała mnie. Vocal MJa, to miód na serce.
Jestem przeszczęśliwa, że wyciekła !

/pees. ma ktoś może tą wersje z Dżejem Zi :) i mógłby ją wrzucić gdzieś ? :))
Obrazek
Awatar użytkownika
Get_On_The_Floor

Post autor: Get_On_The_Floor »

MJulia pisze:/pees. ma ktoś może tą wersje z Dżejem Zi :) i mógłby ją wrzucić gdzieś ? :))
Proszę, pod tym linkiem jest do ściągnięcia --> https://www.yousendit.com/download/dklv ... b0pjR0E9PQ
Awatar użytkownika
anialim

Post autor: anialim »

Teddy Riley na pytanie, czy "Do You Know..." i "Hollywood Tonight" to te same utwory odpowiedział No :)
www.twitter.com/TeddyRiley1
Awatar użytkownika
ManInTheMirror23

Post autor: ManInTheMirror23 »

mógłby ktoś to wrzucić jeszcze raz bo uszkodzony plik mi wyskakuje, a drażni mnie trochę ten kolo na początku jak słucham wersji z nim ;pp
Awatar użytkownika
editt

Post autor: editt »

To jest genialny utwór! To jest cały Michael Jackson! po prostu perfekcja w 100% i zgadzam się z tym co już ktoś tu napisał, ze mógłby to być hit na miarę 'Beat it'. To powinien być jeden z singli promującyh płytę. Absolutely FANTASTIC!!! :) :mj:
Dzięki Ci Panie Boże za tego Geniusza! :-)
Obrazek Obrazek Obrazek
lebelle

Post autor: lebelle »

Tak. zgadzam się. Ten utwór to mistrzostwo. Ten beat, wokal, gitara na miarę "Beat It".

Niestety utwór nieco infantylny i naiwny jak na dziś.

Ciekawe czy nagrał to po rozprawie z 2005, bo śpiewa tam o ... wykorzystywaniu seksualnym

Infantylna i naiwna i nie na te czasy bo wiadomo o czym śpiewa, a dziś jak ktos chce podbic rynek (jesli ktos chce sie sprzedac i miec nr 1 w USA i na swiecie) musi spiewac jak 50 cent o cip...ch, dragach, sexie, piciu, jakie to sie ma samochody ile kasy itd.

Oczywiscie JAY Z drazni tylko, wiec wersja bez niego to jest to.

PURE MICHAEL
Awatar użytkownika
Damianos60

Post autor: Damianos60 »

Muzyka jaka robi 50cent na tym polega.A piosenka pochodzi z okolic 1990
Awatar użytkownika
Schmittko

Post autor: Schmittko »

Napisaliście już wszystko. Dla mnie to absolutny hicior, muzyka dokładnie taka, jaką kocham, nogi rwą się na parkiet, a dłoń sama chwyta za... :smiech:
gitarka cudo, zarówno ta w tle jak i solówa... pazur, ogień, czad, geniusz... :)
fragment od 2:10 wprawia mnie w ekstazę :D
Wiele albumowych utworów MJa oceniłbym niżej niż ten odrzut.
Na taki utwór warto było czekać nawet lata. Dobrze, że przetrwał w archiwach.
Zawsze się można do czegoś przyczepić (patrz: tekst nieco infantylny), ale nie będę, bo po co. Trzeba się cieszyć - 6/6 :)

edit: zapomniałem dodać, że od tej gitary mam ciary na plecach. Tak, to ważne nenene
Awatar użytkownika
Mjfan

Post autor: Mjfan »

ManInTheMirror23 pisze:
mógłby ktoś to wrzucić jeszcze raz bo uszkodzony plik mi wyskakuje, a drażni mnie trochę ten kolo na początku jak słucham wersji z nim ;pp
właśnie może ktoś rzucić jeszcze raz!! :) proszę!!:)

pełna wersja jest na you tubie:
http://www.youtube.com/watch?v=Xlyi6G3VhdE
Ostatnio zmieniony śr, 17 lis 2010, 0:44 przez Mjfan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Morfi00

Post autor: Morfi00 »

to jest tak, że jak się wydaje, że po tym wszystkim co zafundowało nam $ony i zegarek może być już tylko gorzej to nagle wychodzi to:) i ogólnie to nie wiadomo co robić bo dla mnie to po prostu fenomen:) i aż żal się robi że takie kawałki były odrzucane... bo ciekawe ile jeszcze takich perełek jest gdzieś ukrytych... oby nie zdarzyło się tak, ze nigdy nie ujrzą światła dziennego bo to po prostu było by zbezczeszczenie.... dla mnie utwór jest naprawdę genialny:)
Obrazek
tombek

Post autor: tombek »

I to jest wlasnie MJ na jakiego czekalem - wielka forma, energia, dobra melodia, pazur w gitarze. Jakby zmienic slowa na inne to bylby mega hit. Dziwie sie ze nie wrzucili na plyte, dziwne
Awatar użytkownika
Margareta

Post autor: Margareta »

lebelle pisze:Tak. zgadzam się. Ten utwór to mistrzostwo. Ten beat, wokal, gitara na miarę "Beat It".

Niestety utwór nieco infantylny i naiwny jak na dziś.
Ciekawe czy nagrał to po rozprawie z 2005, bo śpiewa tam o ... wykorzystywaniu seksualnym

Infantylna i naiwna i nie na te czasy bo wiadomo o czym śpiewa, a dziś jak ktos chce podbic rynek (jesli ktos chce sie sprzedac i miec nr 1 w USA i na swiecie) musi spiewac jak 50 cent o cip...ch, dragach, sexie, piciu, jakie to sie ma samochody ile kasy itd.
Oczywiscie JAY Z drazni tylko, wiec wersja bez niego to jest to.

PURE MICHAEL
Infantylna i naiwna?! Tematyka jaką porusza jest poważna! Tutaj nie ma żartów. Takie rzeczy się dzieją i o tym trzeba głośno mówić.
Tekst jest bardzo "michaelowy": temat podany wprost, bezpośrednio. Utwór zaśpiewany spod serca, szczerze. Cudownie oddane wszystkie emocje. Wykonanie po prostu popisowe. Wszystko jest takie jakie powinno być w tego typu ostrych, buntowniczych numerach.
Michael nigdy nie musiał lansować się niczym oprócz muzyki.
To, że nie śpiewa o pewnej części ciała Marynii, tylko mu się chwali; ten utwór pokazuje, że oprócz lekkich piosenek o dobrej zabawnie, o miłości, odnajduje się także piosenkach o trudnych, przykrych, nieprzyjemnych zjawiskach na tym świecie, a zaangażowanie jakie słychać w jego wykonaniach odzwierciedla jego wrażliwość na zło.
Bardzo dobrze, że jednak taki tytuł pozostanie bo "Hollywood Tonight" nie pasuje do treści tej piosenki. Ona jest o krzywdzie dzieci, a "HT" o ile znowu nie jest co najmniej wątpliwie brzmiącą miałką pioseneczką, może być o mechanizmach show bussinesu w "Fabryce Snów", być może o jego fałszu, sztuczności? Ciekawy tytuł w każdym razie.
Pożyjemy, posłuchamy, zobaczymy.
zapraszam i polecam: http://msfeliciam.blogspot.com/
Obrazek
Awatar użytkownika
pLaYmAn

Post autor: pLaYmAn »

Brak mi słów żeby opisać geniusz tego kawałka japrosic
ODPOWIEDZ