Skoro jeszcze jesteśmy w Tajlandii, to może byśmy coś zjedli? Bo tak o pustym żołądku to nie dość, że ciężko się zwiedza czy wypoczywa, to jeszcze trudno jechać dalej. A coś czuję, że niedługo ruszymy w dalszą podróż
Kuchnię tajską uważa się za jedną z najbardziej oryginalnych kuchni świata. Zauważalne są w niej podobieństwa do innych kuchni indyjskich - jak chociażby stosowanie curry, ale wyróżnia się ona oryginalnymi tajskimi składnikami, z których najbardziej charakterystycznym jest mleko kokosowe.
Oryginalność potraw tajskich wynika też z tego, że końcowy efekt smakowy potrawy zależy od konkretnego kucharza i jego stylu, a szczególnie umiłowania konkretnych przypraw - stąd też tajskie jedzenie jest ponoć jednym z najbardziej pikantnych i aromatycznych. To, jaki smak ma danie zależy od prawidłowego dobrania proporcji składników, przypraw i dodatków. Dlatego też często bywa tak, że turyści zabierają z Tajlandii receptury przygotowania dań, ale po powrocie do domu rezultaty ich eksperymentów kulinarnych nijak nie przypominają tajskiej kuchni
Podstawą tajskiej kuchni jest
sztuka łączenia pięciu smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego i ostrego. Ta zasada nawiązuje do zasady harmonii uznanej przez Tajów za istotę udanego i spełnionego życia. Odpowiedni smak dają następujące składniki:
-słodki - trzcina cukrowa lub dojrzały ananas;
-kwaśny - cytryna, niedojrzały owoc mango lub niedojrzały ananas, ocet;
-słony - sól,
nam plaa (sos rybny);
-gorzki -
ma-ra (gorzki ogórek);
-ostry - chilli i papryka;
Jako główne danie zawsze serwowany jest ryż, a do niego rozmaite dodatki. Najbardziej popularnym jest ryż jaśminowy - bardzo aromatyczny i delikatny. Wszelkie dodatki mięsne czy rybne podawane do ryżu są wzbogacane aromatycznymi przyprawami i ziołami.
W kuchni tajskiej zachowało się wiele starodawnych metod przygotowania jedzenia. Jedną z nich jest np. grillowanie warzyw czy mięs, oraz owoców morza, najczęściej krewetek, a zwłaszcza krewetek tygrysich - bardzo popularnych w Tajlandii. Podaje się je z obowiązkowym ryżem lub jako przekąskę ze słodko - kwaśnym sosem.
W stolicy Tajlandii - Bangkogu, najlepiej widać zróżnicowanie kuchni tajskiej. Niemalże wszędzie można spotkać drobne stragany, bary oraz ekskluzywne restauracje serwujące swoje specjały. Do najczęściej spotykanych i najbardziej charakterystycznych dań tajskich zalicza się
pad thai, czyli makaron ryżowy smażony z rybą, cukrem, orzechami i sokiem z limonki.
Często serwuje się również smażony ryż z dodatkiem pasty krewetkowej, wieprzowiny i warzyw - danie to nosi nazwę
khao khluk kapi.
Inne typowe tajskie dania (
za Wikipedią:)
bami - makaron jajeczny z mięsem i warzywami
hoi maeng pu op mo din - małże w sosie kokosowym
ho mok khai pla - gołąbki z rybiej ikry
ho mok talay - zapiekanka z owoców morza
kaeng - potrawy typu curry
kaeng hang lay - łagodne słodko-kwaśne curry birmańskie
kaeng jeut - łagodny bulion z makaronem ryżowym, mięsem i grzybami
kaeng kari - curry w stylu indyjskim
kaeng luang - "żółte" curry
kaeng matsaman - "muzułmańskie curry" z mięsem - w stylu malajskim, łagodne, z mlekiem kokosowym
kaeng pet - "czerwone" curry z mięsem
kaeng som - ostro-kwaśna zupa
kai yang - kurczak pieczony w ziołach i miodzie
khanom - słodycze i desery
khao mok kai - tajska wersja biriani
khao mu daeng - ryż z czerwoną wieprzowiną
khao niaw - kleisty ryż, danie z Północy
khao yam - ryż z kapi
kuay tiaw - zupa z makaronem, popularne danie na lunch
mu pat prio wan - wieprzowina słodko-kwaśna
nam pla - sos rybny
nam phrik kung siap - szaszłyczki z krewetek
nua pat nam man hoi - wołowina w sosie ostrygowym
oliang - mrożona słodka kawa tajska
phanaeng - "suche" curry z mlekiem kokosowym
pla jaramet nung kiem bueh - potrawa rybna ze śliwkami chińskimi
pla meuk thot kratiem phrik - kalmary smażone z czosnkiem
po taek - "rozerwana sieć rybaka" - curry z owoców morza
pu pat pong kari - kraby duszone na parze z sosem curry
sataw - fasola typu Jaś, podawana z krewetkami lub wieprzowiną
tom kha kai - łagodne curry z kurczakiem
yam - bardzo ostra sałatka
Ja już zgłodniałam, a wy? Najwyższy czas pójść w miasto i zjeść coś smacznego. Żeby misja zakończyła się powodzeniem warto wykorzystać kilka rad tambylców:
Tajowie zdzierają z obcokrajowców (zwanych przez nich wdzięcznie farangami) jak mogą. Należy więc mieć się na baczności, nie dawać po sobie poznać, że jest się w Tajlandii po raz pierwszy i (co najważniejsze) nie stołować się w restauracjach, gdzie typowa tajlandzka kuchnia została uładzona i dostosowana do oczekiwań turystów, ale przemierzać uliczki w poszukiwaniu jak najbardziej prymitywnych straganów z tajskimi potrawami. Doznania kulinarne gwarantowane, ale trzeba pamiętać, że w takich miejscach, w których nie ma menu a potrawy serwuje się "prosto z kotła", cena też bywa mocno umowna i zmienia się w zależności od pory dnia i widzimisię właściciela.
Jak już w tej Tajlandii jesteśmy, to warto się też wybrać na kurs tajskiej kuchnii, gdzie za opłatą ok 1000 - 1200 bahtów można sobie przygotować kilka dań a następnie je zjeść.
A wracając z podróży, warto nabyć (najlepiej na prawdziwym targu, takim jak ten poniżej):
tajskie produkty, na przykład:
-
durian
którego owoce mają ponoć nieprzyjemny i wyczuwalny z daleka zapach, dlatego często w hotelach można spotkać tabliczki informujące o zakazie jego wnoszenia i spożywania
- oraz wszelkie
Tajskie składniki i przyprawy służące później do wykonania tajskich past i dań
Link do przepisów na tajskie dania:
Przepisy kuchni tajskiej
a tak w ogóle to polecam
ten wątek na forum gazety.pl, gdzie będziecie mogli przeczytać kulinarną relację z pierwszej ręki
Uff, idę zajrzeć do lodówki, może ostała się tam choć jedna krewetka
