Okładka "Michael"

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Justine1304

Okładka "Michael"

Post by Justine1304 »

A co powiecie na to? Ktoś to dał i sama też jestem ciekawa po co artysta tu wstawił numer 23?
Image
Image
kaem

O okładce płyty "Michael"

Post by kaem »

Zabawne.. Szukałem polskiej nazwy na motyla z okładki MICHAEL. Klikam wpierw na angielską wikipedię, by znaleźć odnośnik do polskiej. Jest! Klikam ponownie i co znajduję?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Danaus_plexippus

Danaus plexippus. :smiech: To ci nazwa. Co to znaczy? Mamy biegłego w łacinie na forum?
Dopiero w dalszej części doczytałem, że danaid wędrowny lub monarcha. Danaid wędrowny.. To kto bierze na nicka?
Last edited by kaem on Sat, 11 Dec 2010, 15:49, edited 1 time in total.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Amelia

Post by Amelia »

Danaid wędrowny.. To kto bierze na nicka?
A można jeszcze zmienić?
To jest trujący motyl. but I loved it, cause it's dangerous
http://przeslodzonaherbata.blog.onet.pl
Dopiero zaczynam, ale...

Nie lubi słów: błogosławiony owoc żywota twego
Amelia Poulain
anja

Post by anja »

Zaciekawiło mnie co miał motyl do „Michaela”.
Bo latem będąc na wakacjach widziałam duuużo tych motyli (jak nigdy). Czyżby to był zwiastun płyty „Michael”? :smiech:

Wikipedia w opisie monarchów (motyli) podaje :
Samice składają jaja przede wszystkim na roślinach z rodziny trojeściowatych, a szczególnie z rodzaju Asclepias. Ich liście są pokarmem dla larw monarchy, które w swoich powłokach ciała odkładają pobrane z pokarmem trucizny znajdujące się w niektórych trojeściowatych. W ten sposób gąsienice same stają się trujące dla drapieżników.
A tutaj ciekawe rzeczy piszą o związku trucicieli z Danaidami.
/103814,,,,timeo_danaos_et_dona_ferentes,haslo.html
timeo Danaos et dona ferentes [timeo danaos et doma ferentes] (łc.) obawiam się Danaów, nawet gdy niosą dary; tymi słowami Laokoon ostrzegał mieszkańców Troi przed koniem trojańskim; Wergiliusz Eneida.
Skąd u motyli nazwa „monarcha”?
Danaos – w mitologii greckiej syn Belosa i Anchinoe, brat króla Egiptu Ajgyptosa, ojciec pięćdziesięciu córek Danaid. Uciekł z Egiptu w obawie przed bratem Ajgyptosem wraz z córkami i osiedlił się w Argos, gdzie wkrótce został obwołany królem. Z jego rozkazu cór ki zamordowały swych mężów podczas nocy poślubnej.
źródło
Po śmierci Belosa bracia – bliźniacy pokłócili sie o spadek, Ajgyptos zaś zaproponował, by się pogodzili i na znak zgody wydali 50 księżniczek za 50 książąt. Danaos, podejrzewając podstęp, nie chciał na to przystać, a gdy wyrocznia potwierdziła jego obawy oznajmiając, że Ajgyptos pragnął zamordować wszystkie Danaidy, zaczął przygotowania do ucieczki z Libii.
Z Rodos popłynęli na Peloponez i wylądowali w pobliżu Lerny, gdzie Danaos oznajmił, że z boskiej woli ma zostać królem Argos.
źródło
Monarcha czyli King (Of Pop).;-)

I jeszcze frazeologizm mitologiczny
beczka Danaidy- to określenie trudnej i bezowocnej pracy, podobnej do pracy Syzyfa, króla Koryntu. W mitologii określenie to pojawiło się po przewinieniach Danaid (córek Danaosa, króla Argos), które za zabicie swych mężów, za karę musiały napełnić dziurawą beczkę stojącą nad płomieniami w Tartarze.
źródło
People say I’m crazy
Doing what I’m doing
Watching the wheels
- John Lennon
@neta

Post by @neta »

zabawne ale jak obejrzałam filmik z obrazem Kadira a okładkę płyty zauważyłam różnice.
Czyżby kolejna gierka Michaela?? glupija
Zupełnie inne kobiety są na okładce a inne na portrecie;-)
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
kaem

Post by kaem »

Trochę faktów..

http://img413.imageshack.us/img413/9994/mural3c.jpg

Okładka jest reprodukcją obrazu olejnego namalowaną w 2009 roku przez Afroamerykańskiego artystę, Kadira Nelsona. Artysta twierdzi, że Michael zlecił mu namalowanie obrazu przedstawiającego życie i karierę piosenkarza. Realizacja projektu przedłużała się, ale powrócono do niego dzięki jednemu z wykonawców MJ Estate, Johnowi McClain.

Kadir Nelson o swoim dziele:
"Michael ubrany jest w złotej zbroi i patrzy na odbiorcę w momencie kiedy koronowany jest przez Amorki. Trzyma rękę na sercu i patrzy na widza- to symbol wielkiego serca Jacksona i silnej więzi ze swoimi fanami i muzyką. Motyl monarcha siedzi na jego ramieniu- kolejny symbol metamorfozy piosenkarza, jak również symbol jego królewskości. W tle rozgrywa się jego muzyczna historia".

Okładka została ujawniona miesiąc przed premierą. W pierwotnej publikacji Sony na obrazie widniał symbol wykorzystywany przez Prince'a. Wywołało to dyskusję, czy Książę jest zaangażowany w którąś z piosenek z płyty. Obóz muzyka jednak oficjalnie wypowiedział się w tej sprawie mówiąc, że nie dał na to pozwolenia i Image został usunięty.

Image

Symbol Prince'a w końcu usunięto i wersja obrazu, która trafiła na płytę, ów symbolu nie zawiera.
argo wrote:Kalifornijski artysta Kadir Nelson stworzył portret honorujący życie i postawę Michaela. Portret ten zdobi okładkę albumu "Michael". Obraz przedstawia chronologicznie życie Jacksona, od początków kariery z Jackson 5 do nigdy niezrealizowanych koncertów This is it. Obecnie obraz znajduje się w studio nagraniowym w Hollywood.
"Rysowałem Michaela odkąd miałem 8 lat. Kiedy wyszedł Thriller zainspirował mnie, żeby go narysować i rysowałem go przez cały college. Więc możesz sobie wyobrazić, jak byłem podekscytowany, kiedy dostałem telefon od Michaela Jacksona mówiącego, że chce, żebym namalował dla niego obraz"- powiedział Nelson. Przez pewne skandale związane z MJem powstanie obrazu zostało opóźnione. Ale w 2009 roku po śmierci Michaela, z Neslonem skontaktował się McClain, który zlecił mu tą pracę.
"Jest konorowany przez dwa aniołki, a jego ręka umieszczona jest na sercu, ponieważ Michael wkładał serce we wszystko, co zrobił. I czułem, że to rodzaj ujmującego spojrzenia, które dawał sowim fanom, on dawał serce swoim fanom"- mówi Nelson.
Obraz zawiera 50 obrazów Króla Popu. Wśród nich są te dotyczące jego życia- Bubblesa, jego trójki dzieci i różnych ludzi, którzy mieli wpływ na jego życie.
"Michael był blisko paru ludzi w swoim życiu, szczególnie kobiet, więc czułem, że ważne byłoby, aby pokazać niektóre z kobiet, z którymi miał bliskie kontakty, jak jego matkę, siostrę, Janet, Madonnę, księżną Dianę, Elizabeth Taylor".
Obraz pozostanie w studio Marvina Gaye, z planami publicznego wystawienia.
tutaj filmik http://www.skynews.com.au/showbiz/artic ... Id=Showbiz
Last edited by kaem on Wed, 15 Dec 2010, 18:29, edited 1 time in total.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
anja

Post by anja »

A ja uczepiłam się tych motyli.

Dla Michaela były ważne. Bardzo!

Najpierw mały wstęp.
Fascynujące, prawie mistyczne i tajemnicze są wędrówki monarchów.
Motyle te zagrożone są wyginięciem za względu na degradację środowiska. O to martwił się Michael.
Monarcha jako jedyny gatunek owada jest objęty Konwencją o ochronie wędrownych gatunków dzikich zwierząt.
źródło 1, źródło2

Skąd wiem, że ważne były te motyle dla Michaela Jacksona?
Pamiętacie?
People say I’m crazy
Doing what I’m doing
Watching the wheels
- John Lennon
Phoenix

Post by Phoenix »

@neta wrote:zabawne ale jak obejrzałam filmik z obrazem Kadira a okładkę płyty zauważyłam różnice.
Czyżby kolejna gierka Michaela?? glupija
Zupełnie inne kobiety są na okładce a inne na portrecie;-)
Napewno na obrazie z bookleta wśród tych kobiet brakuje Madonny, Debbie Rowe, Oprah Winfrey i Diany Ross. Wiemy też, że nie ma znaku Prince'a. Ale poza tym zauważyłam jeszcze, że na oryginalnym obrazie MJ z konferencji w O2 pokazuje pięść, a w booklecie chyba widać victorię.
Image
anja

Post by anja »

Phoenix wrote:Napewno na obrazie z bookleta wśród tych kobiet brakuje Madonny, Debbie Rowe, Oprah Winfrey i Diany Ross.
Diana Ross jest na okładce (na obrazie troszkę inna) po lewej stronie w "czasach z Motown" obok B. Gordy, nad Jackson 5. W końcu promowała ich pierwszą płytę i była największą gwiazdą wytwórni w tamtych czasach.

Obrazki były już na forum tutaj.
Last edited by anja on Sat, 11 Dec 2010, 20:41, edited 1 time in total.
People say I’m crazy
Doing what I’m doing
Watching the wheels
- John Lennon
marcinokor

Post by marcinokor »

Phoenix wrote:a w booklecie chyba widać victorię.
Jest zdjęcie gdzie MJ pokazję victorię.
Image
Image
@neta

Post by @neta »

anja wrote:A ja uczepiłam się tych motyli.
Dziękuje Anju za tak wnikliwe podejście do tematu.Michael nas uczy ciągle mieć oczy szeroko otwarte i nic nie jest zwyczajne mimo pierwszego wrażenia.Zawsze jest jakieś drugie dno, przesłanie.
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
Amelia

Post by Amelia »

Strój Michaela to przełom wieku XVI i XVII.
Styl ten, rozkwitł w stolicy mody- Paryżu.
W trochę zmienionej formie gościł w Angli Henryka VIII (Dynastia Tudorów).
Sarmacka, brzuchata szlachta Polska miała okazje napatrzeć się na te wyrafinowane tkaniny i zdobne dodatki za czasów Henryka Walezego, który jak chętnie do nas przyjechał tak chętnie od nas uciekał.

Image
http://przeslodzonaherbata.blog.onet.pl
Dopiero zaczynam, ale...

Nie lubi słów: błogosławiony owoc żywota twego
Amelia Poulain
amj

Post by amj »

Justine1304 wrote:A co powiecie na to? Ktoś to dał i sama też jestem ciekawa po co artysta tu wstawił numer 23?
Mi się skojarzyło oczywiście z Michaelem Jordanem.
Jak widzi się numer 23 to odrazu przychodzi na myśl MJ.~LeBron James
Wszyscy wiedzą, że wystąpił w teledysku do Jam. Gdyby ktoś nie wiedział to Jordan jest uznawany za najlepszego koszykarza ever.
Jeśli ktoś się nie interesuje koszykówką i go nie pamięta to podaję link do wikipedii.
Image Image
anialim

Post by anialim »

tutaj cały obraz w doskonałej rozdzielczości. Czy w grupce osób nad Michaelem z "The Wiz" są twarze Teddy'ego Riley'a i Kenny'ego Ortegi?
@neta

Post by @neta »

Chciałabym rozwikłać tajemnicę okładki. Trochę o niej wiem ale dużo nie wiem.Może wspólnymi siłami rozszyfrujemy wszystkie znaki i osoby?
Jak do tej pory tak wyrywkowo strzelaliśmy a ten to....aaaa a tamto to co znaczy?...to i to....acha itp.
Chciałabym to uporządkować.
Od góry ----->lewa strona.
Strona bardzo męska ;-)
Na samej górze twarze mężczyzn ważnych w życiu Michaela. Przyznam się że mam z tym problem. Nie wszystkich kojarzę. Pomocy! ;-)

John Landis, Eddie Murphy, Joe Jackson, Berry Gordy, Andy Warhol, Nelson Mandela, Kenny Ortega, Bill Bray, ochroniarz Mike( imię mi wyleciało z głowy),Quincy Jones,The Temptations, James Brown,Elvis Presley,Frank DiLeo,Charlie Chaplin....i twarze których nie kojarzę
Diana Ross nie wiem kim jest druga kobieta.
Niżej historia Jackson Five.
W bańce Michael z filmu rysunkowego obok zaś strach na wróble z The Wiz.Nie wiem co znaczy siedzący na jego lewej ręce orzeł.
Za nim tłem jest scena z teledysku „Can You Feel It” oraz okładka płyty „Destiny”.

Obok znajduje się Michael z okładki płyty „Of the Wall”.
Przejście do wytwórni Epic.
W kolejnej bańce szczypce chirurgiczne?
Po lewej The Jackson Five na tle ich największych singli : “I want you back” „ABC”, ‘The love you save”,”Ill be there”.
Po lewej siedzi samotny szczur na huśtawce z filmu 'Ben" z gumą do żucia w pyszczku
( czyżby nawiązanie do muzyki a’la buble gum?). Obok są chłopcy już z The Jacksons w swoich kolorowych szałowych strojach z Variety Show, Jermane ma sznurek u palca
(przywiązanie do Motown przez ślub z Hazel Gordy??;-))
Nie wiem co znaczy księga, różowa róża i stalowy pomnik.
Za nim liczne nagrody na tle kurtyny chyba z Apollo Theatre i piękna gitara.Obok niego jest dom rodzinny Michaela i chyba przed nim pierwszy zespół Joego ze Steeltown.?
Poniżej pierwszy bus Jackson Five i rodzinny portret :Rebbie, Jacke, Tito,Jermane, Latoya, Marlon( ze zmarłym bratem bliźniakiem z aureolą za włosami ?)...Michael , Randy i Janet.
Katerine i Joe z młodości na tle Jackson st 2300, rodzinnego domu, fabryki i zgroza owinięci w skórzany pas Joego którym zapewne chłopcy dostawali lanie!!!.

Obok pawi ogon- rozumiem nawiązanie do firmy „Peacock” ; The Jacksons w wydaniu z trasy Victory i .....Michael w stroju z występu Motown 25 z utworem „ Bille Jean” stojący na świecącej płycie z teledysku BJ, która popękana symbolizuje rozłam, odejście Michaela na swoją ścieżkę solowej kariery. Tuż obok w banieczce cekinowa rękawiczka.
Po prawej od góry kadry z „Thrillera”,”Beat it”,”Bille Jean” „US for Africa”( tu rozpoznaję Brucea Springsteena, Cindy Lauper,Keny Rogersa,Lionela Richie nie wiem kto jest w okularach)
To niesamowite jak charakterystyczny, niepowtarzalny i jedyny jest każdy strój.
W kolejnych bańkach nagroda grammy awards, złota gwiazda, okulary, kapelusz, biały gołąb, nie mam pojęcia, co znaczy drewniana skrzynka.
Domy Hayvenhurst z szpulą taśmy w oknie – nawiązanie do studnia nagraniowego, które tam zrobili i obok chyba dom Diany?
Na samej górze, kosmiczny statek i powierzchnia księżyca z nagrodą MTV.
Poniżej Michael na tle iskier.Mam wrażenie, że to nawiązanie do reklamy Pepsi podczas której od iskier zapaliły mu się włosy. ufffff to narazie tyle. Robię pauzę celem uzupełnienia ;-)
Coś nie wiem, czegoś nie dostrzegłam, czegoś nie rozumiem.Proszę o uwagi.
Bo druga strona to dopiero kopalnia wiedzy ;-).
Zauważyłam że postacie na okładce są idealnie namalowane.To mi nasunęło myśl, że Michael King miał właśnie tak wyglądać jak wygląda.Nie wynikło to z braku umiejętności autora.
Post Reply