Każdy może Heal The World

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
doriseq

Post autor: doriseq »

shamar pisze:
Zosia-MJ pisze:Podpisałam petycję.
To bardzo przykre i takich ludzi powinno się wieszać , za nie powiem co :surrender:
Brak słow dla takich tekstów. Moze ten pies chcial ich pogryzc ? Tak jak dzisiaj mnie jakis zapchlony jamnik zaatakował bez powodu.

Kara za bestialstwo się nalezy ale postulaty w stylu :kara smierci czy dozywocie swiadczy jedynie o stanie umyslowym wypowiadjacego.
No, bo ten jamnik to by Cię w całości połknął :wariat: , przypominam Ci, że człowiek jest istotą rozumną. Takich ludzi powinno się traktować tak samo, jak traktują zwierzęta, stara zasada "oko za oko". Pies poniósł bolesną śmierć - oprawca to samo. Zwierze nie jest gorsze od człowieka, w wielu przypadkach jest nawet o wiele lepsze.. a czuje tak samo. Więc zastanów się nad tym co piszesz, bo Twoja wypowiedź świadczy o Twoim stanie umysłowym.
Obrazek
Justine1304

Post autor: Justine1304 »

shamar pisze:Tak jak dzisiaj mnie jakis zapchlony jamnik zaatakował bez powodu.
No wiesz w zasadzie psy wyczuwają czy człowiek jest dobry czy nie.
Obrazek
Awatar użytkownika
lajla15

Post autor: lajla15 »

Dokładnie. Pies nie zaatakuje bez powodu. Mysi być coś, co wywołało w nim złość.
No a nie ma wytłumaczenia dla tych ` facetów `. Muszą za to odpowiedzieć !!! Każdy jest odpowiedzialny za swoje czyny, a to, że nie umieją nad sobą panować, nie umieją powiedzieć ` stop ` wtedy, kiedy trzeba, no to już ich problem i tylko szkoda, że go nie rozwiązali wcześniej ! ! !
for you and for me...
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Usłyszałem niezwykłą historię 2 dni przed świętami. Jakie to niesamowite wiedzieć, że pewne rzeczy są nieuniknione. Widzieliście film Przypadkowa dziewczyna? Film o tym, że nawet rozważając alternatywny przebieg tego samego życia, dochodzi się do tych samych wniosków, spotyka tych samych ludzi. Nie, nie uważam, że nasz los jest z góry zapisany. Bardziej że konstrukcja naszych uczuć i potrzeb przywołuje zdarzenia i osoby. Polecam ten film.

Miałem kupić herbatę na święta. Nie lubię takiej z torebki.. Było takie forum z tematem o herbatach. Yy, gdzie to było? A! Na forum siadeh_. No w każdym razie, wracając z pracy w środę coś mnie zniechęcało do pójścia do herbaciarni. Zupełnie irracjonalnie, po prostu nie chciało mi się. A wiedziałem, że jest potrzeba. Ee, pójdę jutro.
I tak się stało. W czwartek poszedłem do Kredensu. Ów herbaciarnię prowadzi istna wiedźma. Nie, nie taka straszna, tylko taka zaczarowana. Pamiętacie film Czekolada? Podobna historia. Kobietę tu przywiało z Wrocławia. Ma swoją historię, o której tu nie opowiem. Ale to taka osoba, u której się tak po prostu nie kupuje. Spieszyło mi się w ten czwartek do domu. Chciałem czasu dla siebie i tylko dla siebie, a skończyło się, że wyszedłem po dwóch godzinach.
Opowiedziała mi taką historię, przy okazji egzorcyzmów, wyganiania ducha z herbaciarni przed jej zaadoptowaniem przy pomocy księdza:
Kiedy mieszkała jeszcze we Wrocławiu, pewnego dnia zmarła jej sąsiadka. Była zamożną osobą, pochowali ją więc w grobowcu. Ubrana była w czerń, jak to zwykle ubiera się zmarłych. W nocy do grobowca dostały się hieny cmentarne. Trzech rabusiów zakradło się, by okraść ją z kosztowności. Gdy zaczęli dobierać się do jej zębów, kobieta otworzyła oczy. Okazało się że była w stanie śmierci klinicznej i wcale nie umarła, jak lekarze i rodzina myślała. Obudziło ją właśnie wyrywanie zębów. Wyraźcie sobie reakcje rabusiów.. Jeden padł na zawał i zmarł na miejscu, drugi uciekając wpadł pod auto i znalazł się w szpitalu, trzeci zbiegł do domu i tam.. Padł na zawał.
Kobieta zdezorientowana wyszła z cmentarza i kierowała się do domu. Ludzie zaczęli się płoszyć. Czarna suknia wyglądała zjawiskowo- tym bardziej, że była niedbale na niej leżała, bardziej przyfastrygowana do ciała, niż na nie założona. Poszła do domu, a tam zastał męża z.. Nową kobietą. Kochanka męża zwariowała i trafiła do szpitala psychiatrycznego.
-Mężu, daj mi tylko jakieś ubranie, bo wszyscy przede mną uciekają- powiedziała wyraźnie zmęczona. Chciała tylko chwili zwyczajności już.
Umarła ponownie 2 tygodnie później. Już nie wróciła.

Ta opowieść wywiązała się z artykułu, o którym z kolei ja opowiedziałem- jak często dawcy organów są cięci jeszcze za życia, gdyż lekarze w intencji innych czekających na organy, zbyt szybko orzekają zgon. Jak kogoś interesuje ten artykuł, to mogę go na forum umieścić.
Pani Ula powołała się na mądrość tradycji, jak kiedyś człowiek po śmierci był jeszcze 2 dni w domu. Właśnie po to, by zapobiec podobnym sytuacjom. I że w trumnie montowano dzwoneczki.
Dodała, że dziś to może wydawać się upiorne, ale kiedyś nawet dla dziecka zmarły w innym pokoju nie był straszny, można było oswajać się ze śmiercią i traktować ją jak część życia. Przecież idę do domu ojca- usłyszała Pani Ula kiedyś od bliskiej jej osoby, umierającej pogodnie.

Na koniec mówiliśmy o niezwykłości miejsca, w którym pracuje. O trudach dorabiania się. O czasem słabej integracji w mieście i współpracy pomiędzy instytucjami. O jej walce o córkę. A na koniec najwdzięczniejszy temat- polityka.
I tak 2 godziny minęły niepostrzeżenie. Kupiłem czarną herbatę miodową i Ducha Puszczy- owocowy susz. A dlaczego piszę o tym wszystkim w tym temacie? Na końcu usłyszałem od Pani Uli o Michaelu. A właściwie Michale, który jeszcze się nie narodził, a już wiadomo, że będzie potrzebował operacji. Drogiej operacji. Jego rodzice dwoją się i troją. Założyli fundację, organizują happeningi, ojciec dziecka tyra za granicą cały czas.
Zerknijcie na stronę: www.sercemichalka.pl
W tytule przelewu, oprócz wymaganego dopisałem: od fana Michała Jacksona.

Dobrze, że Pan nie przyszedł w środę- powiedziała mi, gdy podzieliłem się niechęcią przyjścia w dzień poprzedni. Nie byłoby czasu na rozmowę, było duże zamieszanie.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
LittleDevil
Site Admin

Pomoc dla podpalonego psa

Post autor: LittleDevil »

Pilnie potrzebna pomoc dla KUBY!

Pies Kuba został ciężko poparzony wskutek podpalenia
Weterynarz, 20 styczeń 2011
APEL O POMOC

Około 2 tygodnie temu (w pierwszych dniach stycznia 2011 r.), w miejscowości Ścinawka Średnia k/Kłodzka ktoś podpalił kojec, w którym znajdował się duży, czarny pies na łańcuchu. Pies, o imieniu Kuba, nie mógł uciec przed ogniem i doznał bardzo rozległych poparzeń. Sprawców jak na razie nie wykryto.
Fundacja złożyła doniesienie o popełnieniu przestępstwa do Prokuratury Rejonowej w Kłodzku. Szukamy świadków, którzy mogliby pomóc w odkryciu sprawców tego bestialskiego czynu. Tego typu okrucieństwo nie powinno ujść bezkarnie.

Bezkarność wszelkich form znęcania się nad inną istotą, szczególnie form tak drastycznych, jest zachętą dla zwyrodnialców do dręczenia kolejnych ofiar bez żadnych reperkusji prawnych.
Bezkarność aktów okrucieństwa powoduje również frustrację społeczeństwa, które zaczęło wątpić w skuteczność działań organów ścigania. Nie wolno do tego dopuścić. Dlatego fundacja stara się zgłaszać organom ścigania i nagłaśniać w mediach, przypadki znęcznia się w nadziei, że ludzie przestaną bać się denuncjować sadystów. Tylko wspólnymi siłami możemy dokonać jakichś zmian.

Prosimy o pomoc na leczenie podpalonego pieska. Piesek jest w tej chwili w Klinice Weterynaryjnej. Jest bardzo dzielny. Ma apetyt i merda ogonkiem na powitanie opiekunów.

Zródło:
http://www.weterynarz-radzi.pl/content/ ... podpalenia

Konto Fundacji Mrunio, na które można wpłacać datki na leczenie Kuby:
Bank PEKAO S.A I O. w Kłodzku

Numer konta: 85 1240 1965 1111 0010 1171 6801

Fundacja Ochrony Zwierząt i Ochrony Polskiego Dziedzictwa Przyrodniczego „Mrunio”
Organizacja Pożytku Publicznego KRS 0000261716
57-300 Kłodzko, Jaszkowa Dolna 38 F
z dopiskiem "Dla podpalonego Kuby"

Link do wpłaty za pomocą karty kredytowej etc. tutaj:

http://www.fundacjamrunio.org/content/p ... %C5%BCycie
Awatar użytkownika
akaagnes

Post autor: akaagnes »

Obywatelski projekt ustawy o zwierzętach

Koalicja dla Zwierząt, porozumienie kilkudziesięciu organizacji pro-zwierzęcych, od ponad dwóch lat przygotowywała projekt nowej ustawy o zwierzętach. Na początku lutego rozpoczęliśmy akcję tzw. obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej - zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem nowej ustawy. 100 000 (realnych, nie internetowych) podpisów koniecznych jest do tego, żeby ustawą musiał zająć się Sejm.

28 lutego rozpoczynamy wymaganą procedurę rejestracji w Sejmie tzw. Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej, zanosząc pierwszy tysiąc zebranych podpisów. Procedura ta będzie trwała od dwóch tygodni do miesiąca. Po zarejestrowaniu Komitetu będą jeszcze tylko trzy miesiące na zebranie reszty podpisów.
Aktualnie w Sejmie grupa posłów przygotowuje też projekt nowelizacji ustawy o zwierzętach i chociaż niektóre jego rozwiązania nam się podobają a inne nie, to generalnie uważamy poselski projekt nowelizacji za niewystarczający dla skutecznego poprawienia losu zwierząt domowych i gospodarskich w Polsce. Nasz projekt jest o wiele szerszy i uważamy, że jest tak ważny, że zdecydowaliśmy się na trudną drogę zdobywania dla niego masowego społecznego poparcia. Potrzebujemy Waszej pomocy - pomocy wszystkich 100 000 miłośników zwierząt...

Jeśli chcecie pomóc nowej ustawie o zwierzętach, to wydrukujcie umieszczony na stronie formularz, wypełnijcie starannie wszystkie wymagane pola i dajcie do podpisania znajomym.
Pamiętajcie, że:

* każdy formularz do podpisów musi być identyczny z wzorem zamieszczonym na stronie formularz do zbierania podpisów. Jeśli zbieracie podpisy na dwóch stronach kartki to na obu stronach muszą być całe formularze, jeśli przysyłacie 10 kartek to każda musi być formularzem z numeracją 1-10; konieczny jest oprócz pełnego imienia i nazwiska adres z wyraźną nazwą miejscowości, numer PESEL i podpis. Brak któregokolwiek elementu czyni podpis nieważnym;
* podpisujący muszą być osobami pełnoletnimi, koniecznie.
* jeśli dajecie komuś do podpisu, to musicie - tego wymaga prawo - mieć też przy sobie pełny tekst (11 stron) projektu ustawy, a nie tylko jego jednostronicowe streszczenie. Tekst projektu ustawy jest na stronie i można go wydrukować.
* zbierając podpisy nie wolno nikogo oszukiwać, straszyć ani przekupywać w jakikolwiej sposób - są to działania nielegalne w świetle prawa.
* jeśli ktoś wpisuje nieprawdziwe dane, to działa na szkodę naszej inicjatywy, podważa naszą wiarygodność.

Arkusze z podpisami przesyłajcie na adres: Fundacja VIVA, ul. Kawęczyńska 16 lokal 42a, 03-772 Warszawa
Na kopercie prosimy umieścić oprócz adresu odbiorcy również adres osoby wysyłającej zebrane podpisy.

Jeśli możecie, przysyłajcie zebrane podpisy na bieżąco, żebyśmy wiedzieli, ile jeszcze brakuje do 100 000.

ŹRÓDŁO i wszystkie informacje oraz druk do podpisu, ustawa itd. dostępne na stronie internetowej
http://www.koalicja.org.pl

Artykuł w Dzienniku Wschodnim Trzeba skuteczniej karać sadystów znęcających się nad zwierzętami
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc ... /800551543
daria3891

Post autor: daria3891 »

Ostatnio zmieniony czw, 29 wrz 2011, 19:07 przez daria3891, łącznie zmieniany 1 raz.
cut that out!
Awatar użytkownika
NicuniaMJ

Działalność charytatywna na własną rękę...

Post autor: NicuniaMJ »

...czyli co mogę zrobić samemu.
Witam.
Otóż mam pewien pomysł...
Chciałabym rozpocząć działalność charytatywną na rzecz chorych i osamotnionych dzieci.
W moich okolicach znajdują się dane obiekty:
Szpital miejski
Szpital (Warszawa, IPCZD)
Dom dziecka
Dom pomocy społecznej (prowadzony przez siostry zakonne)

Jako że dopiero zaczynam, zrobiłam tyle:
1.Wywiozłam zabawki, ubrania, buty i inne do domu dziecka (przeprowadzka, za wielki śmietnik się robił ;d)
2.Pracowałam ok. 2 miesiące w domu pomocy społecznej

A ja chcę zrobić coś więcej! Mam zamiar wziąć udział w szkolnych konkursach. W razie wygranej sprzedać ją na Allegro.pl a pieniądze oddać np. do domu dziecka lub DPS'u.

Macie więcej pomysłów?
Ciągnie mnie do pomagania ludziom, czuję że warto będzie.

tematy połączone (LittleDevil)
Obrazek
Awatar użytkownika
Winiar

Post autor: Winiar »

http://www.pah.org.pl/wspieraj-nas/121

Kochani pomóżmy głodującym w Afryce. Liczy się nawet 10zł. Pokażmy, że los innych nie jest nam obojętny. Z powodu suszy w Afryce zagrożonych śmiercią głodową jest 12 000 000 ludzi. Wchodząc w powyższy link można przelać dowolną ilość pieniędzy, które uratować mogą miliony ludzkich istnień.
Myślenie jest największym błędem jaki może popełnić tancerz. Musisz czuć! - Michael Jackson
Awatar użytkownika
redstine

Pomoc dla Ewy Kieryk

Post autor: redstine »

Kochani, być może słyszeliście w mediach o dramacie 15-letniej Ewy Kieryk, która straciła w wypadku obie nogi i potrzebne są jej protezy, które są bardzo kosztowne...

Pokrótce o sprawie:

"Ewa Kieryk w marcu skończy 16 lat. Jest uczennicą gimnazjum w Bierutowie. Osiedle mieszkaniowe od centrum Bierutowa oddzielają tory kolejowe. W miejscowości nie ma kładki dla pieszych, która umożliwiłaby bezpieczne przejście. Dlatego aby skrócić drogę (z 1,5 km do kilkuset metrów), uczniowie i mieszkańcy przechodzą przez tory w miejscu niedozwolonym.

5 stycznia 2012r. Ewa spieszyła się na pierwszą lekcję, zbliżała się 8 rano. Na torach stał długi skład towarowy, więc dziewczyna postanowiła przejść między wagonami. Gdy znajdowała się na złączeniach wagonów, pociąg ruszył. Ewa nie zdążyła zeskoczyć – poślizgnęła się i upadła. Pociąg zmiażdżył jej obie nogi. Pierwszej pomocy udzielił dziewczynie przypadkowy przechodzień. Dwie godziny później Ewa była już we wrocławskim szpitalu w ciężkim stanie. Nie doznała żadnych obrażeń powyżej ud. Sama mówi, że starała się ratować głowę i tułów, na ratowanie nóg nie starczyło już czasu.

Ewa w wypadku straciła obie nogi powyżej kolan. Będzie potrzebowała protez, które umożliwią jej poruszanie się. A później czeka ją jeszcze wielomiesięczna rehabilitacja i nauka stawiania pierwszych kroków. Na szczęście Ewa nie poddaje się, przez łzy mówi, że będzie walczyć o to, by samodzielnie chodzić na protezach. Wspierają ją bliscy, znajomi ze szkoły.

Rodzice Ewy mówią, że najważniejsze jest to, że córka żyje. Mimo że oboje pracują, nie stać ich na tak duży wydatek, jakim są protezy. Dwie nowoczesne protezy, na których Ewa będzie mogła uczyć się chodzić, nie są refundowane i kosztują majątek – 200 000 złotych. O pomoc dziewczynie apeluje dr Andrzej Nabzdyk, który stracił nogę w katastrofie śmigłowca ratownictwa medycznego oraz strażak Sławomir Wilczyński, który po wypadku w drodze na akcję ratunkową stracił obie nogi.

Kto z nas nie był nastolatkiem? Kto nigdy nie złamał zakazu? Kto nie popełnił błędów? Ewa za swój błąd poniosła już najwyższą karę. My możemy sprawić, aby znów się uśmiechnęła! Ewa mimo młodego wieku nie załamała się i zbiera siły, by stanąć na nowych nogach. My możemy jej w tym pomóc i zebrać pieniądze na specjalistyczne protezy. Razem możemy postawić Ewę na nogi!"
(źródło: siepomaga.pl)

A tutaj krótki materiał: http://www.youtube.com/watch?v=eTbSVuBa ... C2296FFBD1

W związku z tym zwracam się z gorącą prośbą do Was o pomoc. Każda złotówka się przyda! Przesyłając pieniążki nie tracimy wiele, a Ewa dzięki naszym dobrym serduchom może spełnić marzenie o tym, by ponownie stanąć na nogi.
Kto może, kto chce pomóc - wystarczy kliknąć na podany poniżej link do strony zbiórki na protezy dla Ewy:
http://www.siepomaga.pl/c/431 .

Nie bądźmy obojętni, warto pomagać!
Obrazek Obrazek Obrazek

"If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself, and then make a CHANGE!"
Awatar użytkownika
Michaelowa_klaudia

Post autor: Michaelowa_klaudia »

Pomoc dla Patrycji
Patrycja Maciaszek ma 18 lat. Urodziła się jako zupełnie zdrowa dziewczynka. Po 7 miesiącach życia stwierdzono u niej Mózgowe Porażenie Dziecięce, a po roku zdiagnozowano również autyzm.
Od 13 lat leczy się w różnych placówkach specjalistycznych. Miała być roślinką, a jest bardzo pogodną dziewczyną.Uczęszcza na indywidualne zajęcia edukacyjne, w ostatnich latach poczyniła duże postępy w rozwoju psychoruchowym.
Co roku wyjeżdża ze swoją mamą na turnusy rehabilitacyjne. Jest dumna ze swoich osiągnięć, lecz brak środków finansowych coraz bardziej zawęża jej możliwości leczenia i terapii.
Od 2007 roku Patrycja z pomocą swojej mamy uczy się mówić. Na tym etapie rozwoju jest to bardzo trudne. Aby mogła się porozumiewać ze swoimi rówieśnikami, potrzebuje specjalnego komunikatora mowy FL4SH. Jest to urządzenie, które będzie mówiło za nią. Może nie dokładnie za nią, ale będą tam nagrywane krótkie informacje, które będzie mogła przekazywać i porozumiewać się z innymi ludźmi.
Sporą barierą jest jednak koszt samego urządzenia, to 6000 złotych.
Komunikator jest dla Patrycji wielką szansą na powrót do normalności.
Dobrzy ludzi uzbierali już 4133 zł. (68%) potrzeba jeszcze 1867 zł. to już naprawdę niewiele przyłączcie się, każda złotówka się liczy i jest na wagę złota. tutaj strona internetowa gdzie można sie czegoś jeszcze dowiedziec i wpłacac pieniądze http://www.siepomaga.pl/f/f-sloneczko/c/206
Awatar użytkownika
LilMonkey

KONY 2012

Post autor: LilMonkey »

Jak juz slyszeliscie lub nie, powstala akcja o nazwie KONY 2012, majaca na celu rozglosnienia niejakiej osoby pod nazwiskiem Joseph Kony, ktory od kilkadziesieciu lat porywa dzieci w Afryce i zmusza je do zabijania. Nikt o nim nigdy nie slyszal i 90% ludzkosci nie wie kim jest. Akcja powstala aby rozglosnic jego osobe, aby moc go zlapac i powstrzymac przed tym co robi. Tutaj jest oficjalne video mowiace o akcji http://www.youtube.com/watch?v=Y4MnpzG5Sqc
Mozemy to zrobic tylko my. Wiec zacznijcie rozglasniac akcje jak tylko sie da, na Facebooku, Twitterze, powiedzcie o niej znajomym i rodzinie.
Oficjalna strona: www.kony2012.com
You'll be the best that you can be.
Awatar użytkownika
marcinokor

Kony 2012

Post autor: marcinokor »

Joseph Kony jest ugandyjskim zbrodniarzem wojennym i przywódcą swojej prywatnej armii – Lord’s Resistance Army (LRA). LRA walczy od lat nie przebierając w środkach o wprowadzenie w Ugandzie teokracji. Liczy się, że od 1987 roku organizacja ta stoi za uprowadzeniem od 25 do 30 tysięcy dzieci, niezliczoną ilością morderstw, gwałtów i za niewolnictwem. Teraz Kony ma poważnego przeciwnika – internet.
Wszystko za sprawą wirusowej akcji KONY 2012, która wczoraj dosłownie zawładnęła siecią. Akcja ta ma, cytując jej organizatorów „uczynić Konego sławnym, nie sławić go, lecz zwrócić uwagę na jego czyny międzynarodowej społeczności i doprowadzić do jego aresztowania”.

Powiem krótko - Let's heal he world
Więcej:
http://kony2012.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/
Film:
http://www.youtube.com/watch?v=Y4MnpzG5 ... embedded#!
Obrazek
Awatar użytkownika
La_Pantera_Rosa

Post autor: La_Pantera_Rosa »

marcinokor To nc nie da, że będziemy klikać w internecie na linki, bo i tak nikt nic z tym nie zrobi. USA napewno nie, bo nie miałoby z tego żadnych korzyści, a po co sie pakować w coś co nie jest ich sprawą. Świat jest brutalny i tyle. To nie znaczy, że jestem zimną s*** tylko trzeba myśleć racjonalnie. Gościu ma broń i ludzi, a napewno pokojowo się w ręce władz nie odda. Napewno Ci co powinni to wiedzą o nim od dawna zwyczajni ludzie dowiadują się o wszystkim na końcu i dostają newsy w postaci skróconych informacji tak naprawde nikt nic nie wie. Dlaczego nie robi się takich kacji żeby pomóc głodującym dzieciom w afryce bo przez nas co 3 sekundy umiera jedno zagłodzone dziecko, a my wszyscy się do tego przyczyniamy. Przeliczcie sobie ile dzieci już umarło z głodu.. Tyle w tym temacie.
Ain't no sunshine when he's gone :(
Awatar użytkownika
Morfi00

konkurs:)

Post autor: Morfi00 »

Pozwolę sobie ;) pomagam zwierzakom jak mogę :) i tu mam okazję wystawiłam mojego Kociaka w konkursie za wygraną czyli bon na zakupy art zwierzęcych będe mogła coś kupić dla bezdomniaków;) prosiłabym Was o oddanie głosu 5 głosów jednorazowo można oddać przepraszam za prywatę :) ale gdzie można jak nie u fanów Majka znaleźć serce:D

http://pila.naszemiasto.pl/plebiscyt/ka ... t,kid.html
Obrazek
ODPOWIEDZ