MJ i rzadkie języki świata
Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia
MJ i rzadkie języki świata
W piosence LIBERIAN GIRL był język swahili.
W filmie MOONWALKER był język zulu.
W clipie TEASER był język esperanto.
Czy w swojej twórczości Michael (bezpośrednio lub pośrednio) wykorzystywał jeszcze jakieś inne mało rozpowszechnione języki świata ?
W filmie MOONWALKER był język zulu.
W clipie TEASER był język esperanto.
Czy w swojej twórczości Michael (bezpośrednio lub pośrednio) wykorzystywał jeszcze jakieś inne mało rozpowszechnione języki świata ?

Ja tak troche (na przekor,z dedykacja dla Kingi
) z innej beczki wyskocze:
W Stanach spotkalam kiedys chlopaka,ktory samotnie przemierzal je wzdluz z calym dorobku w plecaku.Rozmawialam z nim na stacji Greyhounda,gdzie czekal na kolejny autobus.Mial obywatelstwo angielskie,ale pochodzil z tego wlasnie kraju,gdzie jezykiem uzywanym jest swahili.(przepraszam,ze wykaze sie ingorancja,ale nie mam pojecia tak naprawde co to za kraj jest)
Olsniolo mnie wtedy i powiedzialam jakby automatycznie na jego wyznanie co do znajomosci jezyka swahili slowa z Liberian Girl.Musze powiedziec,ze chlopak byl co najmniej zdziwiony ,a ja poczulam sie jak prawdziwa poliglotka.
Potem zaprezentowal kilka zwrotow w swym jezyku,po czym umknal w sina w dal tym szarym psem paskudnym.
Koniec dygresji

W Stanach spotkalam kiedys chlopaka,ktory samotnie przemierzal je wzdluz z calym dorobku w plecaku.Rozmawialam z nim na stacji Greyhounda,gdzie czekal na kolejny autobus.Mial obywatelstwo angielskie,ale pochodzil z tego wlasnie kraju,gdzie jezykiem uzywanym jest swahili.(przepraszam,ze wykaze sie ingorancja,ale nie mam pojecia tak naprawde co to za kraj jest)
Olsniolo mnie wtedy i powiedzialam jakby automatycznie na jego wyznanie co do znajomosci jezyka swahili slowa z Liberian Girl.Musze powiedziec,ze chlopak byl co najmniej zdziwiony ,a ja poczulam sie jak prawdziwa poliglotka.

Koniec dygresji

thewiz wrote:Wiedzialam co to znaczy,zanim to powiedzialam....no tak mniej wiecej![]()
("I love you more ,I want you "-cos w tym stylu,czyli standardowo)
Byl zdziwiony,ze po prostu umialam cos powiedziec w tym jezyku - a wszystko dzieki Mikeowi

Gdyby mi tak, ktoś obcy na przystanku autobusowym wyparował "Kocham cię, pragnę cię", to nie wiem, czy bym mu instynktownie z lewej prostej nie przywaliła

Chłpak i tak zachował się bardzo racjonalnie- nie uważasz?

"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Re: MJ i rzadkie języki świata
czy tu chodzi o ten Teaser do HIStory? to co jest mówione przez jakiegos pana na poczatku? jezeli tak to czy ktoś mógłby mi to w takim razie przetłumaczyc? bo esperanto nie znam, a i tłumaczenia znaleźć nie mogę..: )MJJ wrote: W clipie TEASER był język esperanto.
i w którym momencie w Moonwalkerze jest język zulu?
Michael <3
Rock with You..
beLIEve
Rock with You..
beLIEve
-
- SuperFlyB.
- marcinokor
Dobrze wiedzieć.Pointrox wrote:Justine1304 napisał:
A co mówi kobieta w nagraniu do TDCAU?
Michael, eles nao ligam pra gente, czyli "Michael, nie dbają o nas/nie obchodzimy ich" - i raczej nie jest to żaden rzadki język, tylko
używany przez większość Brazylijczyków portugalski
marcinokor wrote:Jeszcze mamy WBSS. To jest chyba skandalowanie w języku suahili. Mama-se-mama-sa-mama-coo-sa.
A on jest Kameruńczykiem, więc może to coś bardziej w kameruńskim dialekcie?kaem wrote:WBSS kończy się chórem, powtarzającym wiele razy zaśpiew "Mama-se, mama-sa, ma-ma-coo-sa". Zaśpiew ten zapożyczony jest z kompozycji Manu Dibango.
A co woła młodzieniec na początku kfmu TDCAU - prison version? Rozszyfrował ktoś już?
edit
Dziękuję, a_gador!a_gador wrote:Na moje ucho
Last edited by cicha on Wed, 29 Dec 2010, 22:03, edited 3 times in total.
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
E. Bodo To nie ty...
Na moje ucho:cicha wrote:A co woła młodzieniec na początku kfmu TDCAU - prison version?
Don't worry 'bout what the people say. We know the truth. Enough is enough with this garbage.
czyli:
Nie przejmuj się tym co mówią ludzie. My znamy prawdę. Dość już tych bzdur.
Jak dla mnie, ta wypowiedź odnosi się bezpośrednio do sytuacji Michaela. Zresztą ostatnie zdanie jest nawet nazwą grupy fanów, występujących w obronie dobrego imienia artysty.
--------------------------
m.
"Zbierz księżyc wiadrem z powierzchni wody. Zbieraj, aż nie będzie widać księżyca na powierzchni." Yoko Ono
www.forumgim6.cba.pl

www.forumgim6.cba.pl