"Michael Jackson's Autopsy" w Discovery - odwołany
Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia
To zdjęcie właśnie uświadamia mi z jakim zbiorowiskiem medialnych hien mamy do czynienia...i teraz już dosłownie. Tak jak niszczyli Michaela kawałek po kawałeczku za życia i metodycznie dokonywali na nim wiwisekcji zapominając, że był człowiekiem... Tak teraz po śmierci dzielą Go na kawałeczki już dosłownie. Najchętniej wyrwaliby Mu serce, by w końcu zrozumieć kto zacz ten Jackson...
Ta inscenizacja mnie przeraża...Mam skojarzenie z obrazem "Śmierć Marata"...Marat, który jak wiadomo był samobójcą...Chore...odczłowieczone, nieludzkie. Wszystko dla złotego cielca.
Moje gratulacje dla braci dziennikarskiej.
Ta inscenizacja mnie przeraża...Mam skojarzenie z obrazem "Śmierć Marata"...Marat, który jak wiadomo był samobójcą...Chore...odczłowieczone, nieludzkie. Wszystko dla złotego cielca.
Moje gratulacje dla braci dziennikarskiej.
Kanał Discovery na 13 stycznia zapowiedział emisję programu dotyczącego śmierci Michaela. Ma się on opierać na raporcie z autopsji oraz dokumentach sądowych. Autorzy programu zapowiadają ukazanie rekonstrukcji ciała w każdym detalu.
W Internecie od jakiegoś czasu krążą petycje, w których fani próbują nie dopuścić do emisji programu. Również nawołują do bojkotu sponsorów Discovery (więcej na ten temat tutaj)
Petycję podpisać można tutaj
Można też wysyłać maile do osób z Discovery oraz lekarza, który ma przeprowadzać tę 'niby' autopsję
Szanowny panie Zaslav,
jesteśmy przedstawicielami Michael Jackson Estate. Jak Pan wie, plany emisji w Europie w kanale Discovery Communications programu zapowiadającego rekonstrukcję autopsji Michaela Jacksona z oczywistych względów rozzłościły fanów Michaela na całym świecie. Państwa decyzja, by taki program w ogóle znalazł się w ramówce stacji jest w szokująco złym smaku, pokazuje brak wrażliwości wobec rodziny Michaela i wydaje się być motywowanym wyłącznie ślepą chęcią wykorzystania śmierci Michaela, przy jednoczesnych cynicznych próbach oszukiwania opinii publicznej, która ma uwierzyć, że zapowiadany program ma jakąkolwiek merytoryczną z punktu widzenia medycyny wartość.
Jesteśmy szczególnie oburzeni obrzydliwą reklamą programu, który rzekomo naświetlać ma okoliczności śmierci Michaela, a która ukazuje przykryte prześcieradłem zwłoki ułożone na stalowym wózku, z wystającą ręką, na której widać osławioną przez Michaela cekinową rękawiczkę. Dla Discovery jest to oczywiście sprytna reklama i twórcze "budowanie marki" swojego programu. W rzeczywistości jednak, reklama ta jest poniżająca, chora i pozbawiona jakiejkolwiek wrażliwości. Bez wątpienia, ten fikcyjny, chory obraz obiegł w Internecie cały świat, widzieli go również najbliżsi Michaela, być może część osób, która go widziała uznała za prawdziwy, nie mając pojęcia, że to wymysł Discovery.
Był taki czas, nie tak dawno temu, kiedy Discovery było synonimem najlepszej oferty programowej, stacja podejmowała wiele spraw, którym Michael poświęcał za życia swoją uwagę. Dlatego właśnie decyzja stacji o nadaniu tak obraźliwego, wyzyskującego programu jak "Michael Jackson's Autopsy" jest dla nas szczególnie niezrozumiała. W imieniu rodziny Michaela, fanów, odwołując się do zdrowego rozsądku i przyzwoitości nawołujemy do ponownego rozważenia całej sprawy i odwołania emisji tego programu.
Z poważaniem, John Branca, John McClain
W sprawie programu na FB wypowiedział się Randy Taraborelli: pół roku temu proszono go o udział w powstającym wtedy programie, ale odmówił:
/post na podst. tematów na mjjc
W Internecie od jakiegoś czasu krążą petycje, w których fani próbują nie dopuścić do emisji programu. Również nawołują do bojkotu sponsorów Discovery (więcej na ten temat tutaj)
Petycję podpisać można tutaj
Można też wysyłać maile do osób z Discovery oraz lekarza, który ma przeprowadzać tę 'niby' autopsję
Z protestem przeciwko emisji programu wystąpili również wykonawcy testamentu Michaela, John Branca i John McClain. W piśmie do stacji napisali:david_zaslav@discovery.com Absolute head of Discovery. President and CEO
Nicolas_Bonard@discovery-europe.com
Senior Vice President of Discovery Europe
Lucy_Radcliffe@discovery-europe.com Radcliffe is the assistant to Nicolas Bonard.
mark_hollinger@discovery.com
Hollinger is president of Discovery Networks International.
http://corporate.discovery.com/contact/viewer-relations Discovery's Viewer Relation in-house complaints area.
theforensicdoc@gmail.com
This is Doctor Hunter's email. He will performing the mock-autopsy.
Szanowny panie Zaslav,
jesteśmy przedstawicielami Michael Jackson Estate. Jak Pan wie, plany emisji w Europie w kanale Discovery Communications programu zapowiadającego rekonstrukcję autopsji Michaela Jacksona z oczywistych względów rozzłościły fanów Michaela na całym świecie. Państwa decyzja, by taki program w ogóle znalazł się w ramówce stacji jest w szokująco złym smaku, pokazuje brak wrażliwości wobec rodziny Michaela i wydaje się być motywowanym wyłącznie ślepą chęcią wykorzystania śmierci Michaela, przy jednoczesnych cynicznych próbach oszukiwania opinii publicznej, która ma uwierzyć, że zapowiadany program ma jakąkolwiek merytoryczną z punktu widzenia medycyny wartość.
Jesteśmy szczególnie oburzeni obrzydliwą reklamą programu, który rzekomo naświetlać ma okoliczności śmierci Michaela, a która ukazuje przykryte prześcieradłem zwłoki ułożone na stalowym wózku, z wystającą ręką, na której widać osławioną przez Michaela cekinową rękawiczkę. Dla Discovery jest to oczywiście sprytna reklama i twórcze "budowanie marki" swojego programu. W rzeczywistości jednak, reklama ta jest poniżająca, chora i pozbawiona jakiejkolwiek wrażliwości. Bez wątpienia, ten fikcyjny, chory obraz obiegł w Internecie cały świat, widzieli go również najbliżsi Michaela, być może część osób, która go widziała uznała za prawdziwy, nie mając pojęcia, że to wymysł Discovery.
Był taki czas, nie tak dawno temu, kiedy Discovery było synonimem najlepszej oferty programowej, stacja podejmowała wiele spraw, którym Michael poświęcał za życia swoją uwagę. Dlatego właśnie decyzja stacji o nadaniu tak obraźliwego, wyzyskującego programu jak "Michael Jackson's Autopsy" jest dla nas szczególnie niezrozumiała. W imieniu rodziny Michaela, fanów, odwołując się do zdrowego rozsądku i przyzwoitości nawołujemy do ponownego rozważenia całej sprawy i odwołania emisji tego programu.
Z poważaniem, John Branca, John McClain
W sprawie programu na FB wypowiedział się Randy Taraborelli: pół roku temu proszono go o udział w powstającym wtedy programie, ale odmówił:
W sprawie jest również głos Biura Koronera LA. Discovery prosiło asystenta koronera, Eda Wintera o udział w programie, który również odmówił. Uważam, że to nieprofesjonalne, nie zrobiłbym tego choćby przez szacunek dla rodziny (Michaela)When Discovery asked me to appear on this show, I thought it was a prank call. I told my agent I wanted to speak to them personally to see what was behind it. When the producer explained the show to me, I thought two things... I would never be involved in something so creepy... and no way will this ever happen, anyway! That was six months ago and... here we are. Not sure how Discovery can justify this.
/post na podst. tematów na mjjc
Ostatnio zmieniony pt, 31 gru 2010, 13:56 przez anialim, łącznie zmieniany 1 raz.
- Heart-break-er
Ten program to będzie porażka!
Znów będą się śmiać i poniżać Michaela, daliby mu wreszcie spokój.
Z chęcią bym tam wpadł do Discovery...
Czy na kablówce będzie można to zobaczyć?
Znów będą się śmiać i poniżać Michaela, daliby mu wreszcie spokój.
Z chęcią bym tam wpadł do Discovery...
Czy na kablówce będzie można to zobaczyć?
To Escape The World
I Got To Enjoy That Simple Dance
And It Seemed That Everything Was On My Side
(Blood On My Side)
She Seemed To Say Like It Was Love
I Got To Enjoy That Simple Dance
And It Seemed That Everything Was On My Side
(Blood On My Side)
She Seemed To Say Like It Was Love
- give_in_to_me
Nie był dla nich człowiekiem za życia, dlaczego miałby być teraz? Prawa człowieka, godność ludzka i inne liberalno-demokratyczne "pitu-pitu", które jest standardem w zachodnim świecie, nie obowiązuje wszak ludzi sławnych, z którymi można zrobić wszystko. W świadomości społecznej są przedmiotami, które się opisuje, najlepiej negatywnie, bo to zapewnia pracę i dochód "dziennikarzom", którzy są "zwykłymi obywatelami", muszą pracować na kredyt i chleb.
Choć tak sobie myślę, że większym hardkorem było autentyczne zdjęcie zwłok Krzysztofa Olewnika po sekcji, jak kilka miesięcy temu musieli sprawdzić, czy na pewno on tam leży w tym grobie. Na pół rozłożony/ zasuszony (wszak minęło 7 lat, od kiedy go zamęczyli) "patrzył" na nas z okładki Super Expressu, z każdego kiosku na przystanku, gdzie ludzie czekają na tramwaj, by dojechać do pracy, gdzie przychodzą matki z dziećmi.
Protest należy podpisać, ale ja już dawno straciłam nadzieję, że na tym świecie ktoś kiedykolwiek odpowie za to, co zrobiono Michaelowi i jemu podobnym. Czekam, bo wiem, że w tym "drugim życiu" Ktoś będzie to pamiętał, to się nie przedawni. Bóg nierychliwy, ale sprawiedliwy. Kto poniża, będzie poniżony, bo co żeście uczynili jednemu z tych... Sami zresztą wiecie. Bardzo to pesymistyczne, ale niestety, to chyba jedyne wyjście.
Choć tak sobie myślę, że większym hardkorem było autentyczne zdjęcie zwłok Krzysztofa Olewnika po sekcji, jak kilka miesięcy temu musieli sprawdzić, czy na pewno on tam leży w tym grobie. Na pół rozłożony/ zasuszony (wszak minęło 7 lat, od kiedy go zamęczyli) "patrzył" na nas z okładki Super Expressu, z każdego kiosku na przystanku, gdzie ludzie czekają na tramwaj, by dojechać do pracy, gdzie przychodzą matki z dziećmi.
Protest należy podpisać, ale ja już dawno straciłam nadzieję, że na tym świecie ktoś kiedykolwiek odpowie za to, co zrobiono Michaelowi i jemu podobnym. Czekam, bo wiem, że w tym "drugim życiu" Ktoś będzie to pamiętał, to się nie przedawni. Bóg nierychliwy, ale sprawiedliwy. Kto poniża, będzie poniżony, bo co żeście uczynili jednemu z tych... Sami zresztą wiecie. Bardzo to pesymistyczne, ale niestety, to chyba jedyne wyjście.
krew mnie zalewa, jak słysze, ża taki program ma być wyświetlany. Czy ludzie odpowiedzialni za produkcję takiego czegoś i za emisje nie mają uczuć, emocji? Przecież to jest zupełny brak szacunku dla człowieka, pomijając już, że jest to Michael Jackson i chociaż po śmierci mogliby dać mu spokój... Nie wierze w to, że wycofają emisję tego programu, za dużo by stracili kasy na tym, ale nie jestem też w stanie pojąć jak pieniądze mogą przesłonić ludziom wszystko... to jest straszne, jak człowiek jest traktowany w tym wypadku przedmiotowo. Nie jestem i nigdy nie będe w stanie tego zrozumieć...
"Zauważyłem, że wszyscy, którzy popierają aborcję zdążyli się już urodzić ”- Ronald Reagan
Tu trochę się zgodzę, ponieważ o wielu innych sławnych osobach są kręcone dokumenty, w tym także dotyczące śmierci. Jednak wydaje mi się że takie dokumenty powinny ukazać się po wyjaśnieniu całej sprawy i zakończeniu procesu doktorka, a nie teraz oni w dokumencie coś powiedzą,że wiedzą to na 100%, a prawda jest taka że na razie, każdy w tej sprawie mówi wszystko by udowodnić swoje, a nie koniecznie jest to zgodne z prawdą. Więc teraz nie powinny mieć miejsca takie filmy.Mandey pisze:Nie mam Discovery, ale pójdę do rodziców jak będzie emisja na polskim.
Księżna Diana też miała podobny program i nie było tak źle. Ci co podpisują tą petycję niech po prostu nie oglądają tego i tyle w temacie.
Nikt was chyba do tego nie zmusza.
Hmm...bojkot bojkotem ale i tak większość chętnie ten program obejrzy.Nie rozumiem czym się tu ekscytować-przecież nie pokażą prawdziwego MJa odkopanego spod ziemi i nie zaczną na wizji kroić Jego zwłok.Po prostu pokażą jakieś zwłoki zrobione z modeliny które w programie będą robić "za prawdziwe" i podpierając się wynikami autopsji z nie wiadomo jakiego źródła zaczną je kroić i udawadniać nie wiadomo co komu.A na pewno wysyłane petycje gwarantują dużą oglądalność programu i szefowie tej stacji doskonale zdają sobie sprawę z tego faktu.
Ekscytować by się można było gdybyśmy zobaczyli jakieś faktyczne zdjęcie MJa "po śmierci"-czego oczywiście nikt z fanów nigdy nie widział więc tym bardziej nie warto moim zdaniem podniecać się takim wątpliwej jakości programem.AMEN
I jeszcze jedno na zakończenie:nie zdziwiłabym się gdyby najbardziej wstrząsającym elementem programu okazał się zaprezentowany w pierwszym poście "screen shot" a reszta okazała się bublem w stylu zamazywane części kadrów ze względu na zbyt przerażające widoki jakie mają miejsce przy autopsjach i w innych tego typu programach nadawanych między innymi przez tą stację.Ale o to nikogo głowa już boleć nie musi ponieważ zamierzony efekt został osiągnięty wspomnianym screenem programu.
Ekscytować by się można było gdybyśmy zobaczyli jakieś faktyczne zdjęcie MJa "po śmierci"-czego oczywiście nikt z fanów nigdy nie widział więc tym bardziej nie warto moim zdaniem podniecać się takim wątpliwej jakości programem.AMEN
I jeszcze jedno na zakończenie:nie zdziwiłabym się gdyby najbardziej wstrząsającym elementem programu okazał się zaprezentowany w pierwszym poście "screen shot" a reszta okazała się bublem w stylu zamazywane części kadrów ze względu na zbyt przerażające widoki jakie mają miejsce przy autopsjach i w innych tego typu programach nadawanych między innymi przez tą stację.Ale o to nikogo głowa już boleć nie musi ponieważ zamierzony efekt został osiągnięty wspomnianym screenem programu.