Tupac Amaru Shakur

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
blackvarnish

Post autor: blackvarnish »

Pamiętajmy, że dziś mija 14 lat od śmierci Tupaca [*]

Zaczęło się od przypadkiem usłyszanego kawałka "California Love" -- "przecież ja to znam!!" -- potem już wszystko ruszyło. Kolejne kawałki, wiersze, wywiady, filmy dokumentalne. Pochłonęło mnie. Szkoda, że dopiero tak późno go "poznałam" (bo dopiero jakiś rok temu). Nie ma Go już teraz z nami, ale wiem, że jego teksty, przesłanie będzie wiecznie żywe. Dzięki fanom. Rest in Peace.
This is the world we live in
And these are the hands we're given
Use them and let's start trying
To make it a place worth living in.

Last.fm
Awatar użytkownika
Zosia-MJ

Post autor: Zosia-MJ »

Pac... Boże, brakuję mi ciebie [*]...
Awatar użytkownika
Susie<3

Post autor: Susie<3 »

Ja zbytnio nie pamiętam jak sie to zaczęło. Hmmm...
( po 2 minutach namysłu )
Chyba... chyba weszłam na You Tube i wyświetlił się filmik z nim. No to ja sobie go włączam i usłyszałam :
,,Who want to wish to fallow me...
(my ghetto gospel)
I welcome with my hands''

,,Przecież już kiedyś to słyszałam!!''
Zaczęłam słuchać więcej jego piosenek jak ,,Gangsta Paradise'' (które też już kiedyś słyszałam), ,,Hail Mary'', ,,Changes''...
Mój wujek jest wielkim fanem, a u babci zostawił swoją biografię Tupaca, no więc poprosiłam babcię i mi dała :happy: Nie zdążyłam jej jeszcze przeczytać, bo wiecie, lektury do szkoły, nauka itp... Był, jest i będzie królem rapu. Według mojej przyjaciółki królem rapu jest Peja i Mag ale ja tam... uważam inaczej :knuje:
Tak mi go brakuję... Rest in peace =(
Obrazek
Awatar użytkownika
Justine

Post autor: Justine »

Poetic Justice z nim i JJ jest przeswietne ;)
taak raper pełna gębą ;)
JUSTICE 4 MICHAEL!!
Janet Translate -> http://janettranslate.tnb.pl
JJPT -> www.jjpolishteam.fora.pl
Awatar użytkownika
megi1013

Post autor: megi1013 »

Tupac był pierwszą osobą która mnie zainspirowała i tak naprawdę mój pierwszy idol i autorytet.

A zaczęło się od tego, że chłopak mojej siostry jest Jego fanem i jakoś się o tym dowiedziałam. Na komputerze siostra miała 10 Jego piosenek ( do dziś pamiętam jakie, bo to od nich się wszystko zaczęło: Until The End Of Time, Dear Mama, Keep Ya Head Up, Uncoditional Love, California Love, Changes, How Do You Want It, Me Against The World, So Many Tears, To Live & Die ), przesłuchałam je i ...no przecież ja doskonale znam te piosenki O_o...! Wtedy zaczęłam szukać informacji na Jego temat, o śmierci, życiu, o przesłaniu i o tym jakim był dobrym człowiekiem żyjąc i mając takie okrutne dzieciństwo. Miałam wtedy jakieś 8-10 lat nie pamiętam dokładnie, odkąd zaczął być moim idolem. Do dziś jestem Jego fanką i bardzo Go cenię. Tworzył niesamowite piosenki, wiersze w niesamowitym tępię i z niesamowitym przesłaniem. To, że miał problemy z prawem to jest przyczynom Jego trudnego dzieciństwa, brak ojca, jednak zaszedł daleko i jest niekwestionowanym dla mnie Królem Rapu. Jego rap jest inny niż wszystkie, dlatego tak przyciąga. Myślę, że należy Mu się ogromny szacunek. Jak byłam mała to moim marzeniem był pojechać w miejsce gdzie postrzelono Tupaca. ;-)

Tupac Amaru Shakur - Rest In Peace [*]
Obrazek
Awatar użytkownika
Susie<3

Post autor: Susie<3 »

Hmm... a co sądzicie o piosence ,,Hit em up''?
Bo wiecie...
Według mnie Tupac nie powinien jej nagrywać.
A nagrał ją po zamachu na niego.
Bodajże po zamachu z 94'.
Nie pamiętam dokładnie.
Obrażał Juniora M.A.F.I.Ę i resztę tych niby ,,mafiozów''.
Mówił w tej piosence że on pokaże im, czarnuchom...
Świetny kawałek, świetny, ale Tupac przez niego ucierpiał...
Ehhhhhhhhhhhhhhhh.
A najgorsze jest to, że miejsce zbrodni przez 2 godziny nie było zabezpieczone O.O''
I wielu ludzi przejechało tamtędy zanim zaczęli zdejmowac odciski palców, szkło i tym podobne.
Kolejny błąd policji.
Ehhhhh.
Co się dzieje na tym świecie =/
R.I.P. Tupac = :surrender:
Obrazek
Awatar użytkownika
megi1013

Susie<3 pisze:Hmm... a co sądzicie o piosence ,,Hit em up''?
Bo wiecie...
Nie pamiętam dokładnie.

Gdy ta strona będzie już działać poszukam więcej informacji nt. tej piosenki, ( tam wszystko pisze ).
Ale z tego co wiem był to diss m.in na P. Diddy'ego i Notoriousa B.I.G których 2Pac oskarżał za zlecenie zamachu właśnie w '94 r. A taka już była natura Tupac'a, gdy ktoś próbował Go pokonać On nie dawał za wygraną i przez to miał kłopoty, ale takie miał życie. Tak właściwie od tego wydążenia rozpoczęła się wojna pomiędzy wschodnim a zachodnim wybrzeżem.

WEST SIDE! :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Zosia-MJ

Post autor: Zosia-MJ »

Susie<3 pisze:Hmm... a co sądzicie o piosence ,,Hit em up''?
Bo wiecie...
Nie pamiętam dokładnie.
Ehhhhhhhhhhhhhhhh.
A najgorsze jest to, że miejsce zbrodni przez 2 godziny nie było zabezpieczone O.O''
I wielu ludzi przejechało tamtędy zanim zaczęli zdejmowac odciski palców, szkło i tym podobne.
Kolejny błąd policji.
Ehhhhh.
Co się dzieje na tym świecie =/
R.I.P. Tupac =
Cóż, ten kawałek od zawsze jest chyba moim ulubionym i choć 2pac przez to ucierpiał, myślę, że gdyby tak naprawdę nie wydał tej piosenki, to bym go praktycznie nie poznała. A przez to, że mój brat uwielbia 2paca, to chyba też przez niego poznałam jego twórczość i osobiście bardzo się z tego cieszę.
megi1013 pisze:Ale z tego co wiem był to diss m.in na P. Diddy'ego i Notoriousa B.I.G których 2Pac oskarżał za zlecenie zamachu właśnie w '94 r
Tak, to był na nich diss. Pamiętam też, że 6 dni po moich 1 urodzinach, wszystko było w telewizji, 2pac nie żyję itp... A paca poznałam praktycznie gdy miałam 13 lat, jakoś dopiero teraz zaczęłam się nim interesować. Żałuję, że dopiero tak późno :surrender:
Dzięko 2pacowi poznałam Notorousa B.I.G, który jest moim 2 ulubionym raperem. Tak więc zawdzięczam to wyłącznie jemu i... Boże... CO ja bym zrobiła, gdybym go nie poznała...
R.I.P Tupac ...
Awatar użytkownika
amj

Post autor: amj »

Tupac - zmartwychwstanie
Środa (19.01.2011), 23:40 | TVN Siedem

Obrazek

Gatunek: Film dokumentalny
Reżyseria: Lauren Lazin
Produkcja: USA, 2003

Tupac Shakur, uznawany za jednego z najbardziej popularnych, ale i kontrowersyjnych raperów, zginął w 1996 roku, miał wówczas 25 lat. Do dziś jego muzyka wzbudza wiele emocji, a zawarty w niej przekaz sprawia, że najwięksi fani artysty zgodnie uznają go nie tylko za poetę, lecz także - rewolucjonistę. Narratorem dokumentu jest sam Tupac - jego wypowiedzi zostały zmontowane z wywiadów, których udzielił za życia. "Tupac - zmartwychwstanie" nie próbuje idealizować muzyka, dzięki czemu z filmu wyłania się przejmująco prawdziwy portret kontrowersyjnego artysty, a także - obraz świata, w którym przyszło mu dorastać i żyć.
Filmweb
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
megi1013

amj pisze:Tupac - zmartwychwstanie
Środa (19.01.2011), 23:40 | TVN Siedem
Ooo, dziękuję za info, miło będzie obejrzeć japrosic (eh ale ciężko będzie obejrzeć bo na następny dzień na 6 do szkoły )
Obrazek
Awatar użytkownika
shamar

Post autor: shamar »

Susie<3 pisze: Zaczęłam słuchać więcej jego piosenek jak ,,Gangsta Paradise'' (które też już kiedyś słyszałam)
:smiech:

Susie<3 pisze:J
Według mojej przyjaciółki królem rapu jest Peja i Mag ale ja tam... uważam inaczej :knuje:
(
Tego nawet nie skomentuje.

Tupac jechal na cudzych bitach ( jak wiekszosc rapperów z koziej d. ) - wiekszosc jego hitów jest samlpowanych cudzymi utworami.
"Jeśli masz odejść, odejdź z uśmiechem na twarzy"
Obrazek
Awatar użytkownika
megi1013

shamar pisze:Tupac jechal na cudzych bitach ( jak wiekszosc rapperów z koziej d. )

shamar zachowaj swoje złote myśli dla siebie. Jak Ci się Tupac nie podoba to po jaką cholerę wchodzisz w taki temat i obrażasz czyjegoś idola. Wiadomo każdy może wyrazić swoje zdanie, ale może nie tak z grubej rury od razu.
Obrazek
Awatar użytkownika
shamar

megi1013 pisze:
shamar pisze:Tupac jechal na cudzych bitach ( jak wiekszosc rapperów z koziej d. )

shamar zachowaj swoje złote myśli dla siebie. Jak Ci się Tupac nie podoba to po jaką cholerę wchodzisz w taki temat i obrażasz czyjegoś idola. Wiadomo każdy może wyrazić swoje zdanie, ale może nie tak z grubej rury od razu.
Ale ja lubie Tupaca. gdzie tu obrazanie ? Po prostu stwierdziłem fakt z ktorych najwyrazniej sporo osob nie zdaje sobie sprawy. Proponuje sobie obejrzec całe litery koncowe na "Resurrection" . Dla niektórych bedzie pewnie szokiem, że wlasciwie zaden utwór Paca nie ma oryginalnego podkladu. Wiekszosc jest jechana na cudzych podkladach.

Jakbyscie sobie posluchali oryginalnych sciezek to by wam , co niektorym pewnie nie, uszy odpadly - polecam zaznajomienie sie z setkami wersji OG. Ja znam cala oficjalną dyskografie Paca i praktycznie cala nieoficjalną , ktora jest chyba nawet wieksza, nie bedąc fanem wiec jesli znam sie bardziej niż FANI to chyba jakies prawo glosu mam.
Obrazek
Awatar użytkownika
megi1013

megi1013 pisze:Wiadomo każdy może wyrazić swoje zdanie, ale może nie tak z grubej rury od razu.
czyli
shamar pisze: chyba jakies prawo glosu mam.
Trzeba było tak od razu jak powyżej napisałeś. Hmm, zrobiło się ciekawie. W niektórych piosenkach rzeczywiście słyszałam dźwięki, które znalazły się potem w piosenkach Tupac'a np. w piosence Zapp & Roger - Be Alright są takie same jak w piosence Tupac'a - Keep Ya Head Up.

PS. I jeszcze daje info że w styczniowym wydaniu Machin'y znajduje się film pt. Bigge i Tupac ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
shamar

Jedna z niewielu wersji, któa w oryginale brzmi lepiej niż na plycie ( choc ta plyta też nie byla za bardzo oficjalna )

House of Pain ( ft Biggie ) - Oryginalna

http://www.youtube.com/watch?v=J5h1YjVGhuI

tu 1 z remixów - 2 Pac Feat. Biggie, Nas, Mary J Blige

http://www.youtube.com/watch?v=sQRpunrzloQ
Obrazek
ODPOWIEDZ