Piosenki by kakamil225

Dział przeznaczony do prezentacji własnej twórczości: wierszy, rysunków i tym podobnych.
Awatar użytkownika
Mike

Post autor: Mike »

Pozwolę sobie wtrącić:P Tak samo jak Hubert i Ty piszę tekstu już ładnych parę lat i to co widzę, to moje początki w twoich tekstach. Jak na twój wiek, są dobre. Słodzić dużo nie będę, bo nie potrzeba, sam wiesz co i jak ci idzie, jednak pracuj nad stylem tekstu. Dla mnie są one lekko chaotyczne i wyczuwam w nich dużo treści odn. sie do piosnek Mja, które popchały twoją inwencje twórczą, ale nie ma nic w tym złego. Nie przejmuj sie, tak sie zaczyna, moje też takie bywały. Staraj sie jednak w przeszłych tekstach skupić na ogólnym motywie i jak go przekazać poszczególnymi liniami, aby był skład i ład czyli z czasem staraj sie dobierać słowa brzmiące lekko i ładnie ws połączeniu. Im lżejszy tekst szybciej sie przyswaja. Ogólnie gratuluje umiejętności i rozwiń to bardziej (tylko nigdy nie pisz na siłę, jak nie idzie, to zostaw, potem dokończysz) :)

Jesli nie za bardzo rozumiesz o co mi chodzi, przeczytaj urwek mojeg i poczujesz:)

A Real Justice View - Prawdziwy Obraz Sprawiedliwości wersja en. poniżej pl

Breaking news, accused about murder has been acquitted
Judge said, evidence wasn’t strong enough and witnesses weren’t credible
Defense is happy of that case and the prosecutor doesn’t believe in law

When you go to a court
You believe the case is it worth
The law takes your case
The truth will be said
And the verdict you hope will be not bad
And attorney will be tryin’ to lever up witness’s credibility as well
That sometimes you don’t know what the way questions take
Than prosecutor takes his time
To show how dangerous defendant is all the time
And you see now, how hard is to make a right decision by judge
Despite of hard evidence the judge doesn’t see defendant dirty hands

Chorus
Believing in law, you wanna see justice is done
But sometimes on this planet earth
Happened different things like that
The judge failed and the justice gives a damn
Despite of strong evidence and defendant dirty hands

-----

pl

[mówione] Wiadomość dnia,oskarżony o morderstwo został uniewinniony
Sędzie powiedział, że dowody w sprawie nie były mocne a świadkowie wiarygodni
Obrona cieszy sie ze sprawy a prokuratura nie wierzy już w prawo

[śpiew]
Gdy idziesz do sądu
Wierzysz, ze sprawa jest tego warta
Prawo zajmie sie twoją sprawą
A prawda będzie powiedziana
I wyrok masz nadzieje, ze nie będzie zły
I adwokat będzie próbował podważyć wiarygodność świadków
i nie wiesz czasami w, która stronę będą dążyły pytania
Wtedy prokuratura wkroczy do akcji
I pokaże jak niebezpieczny nadal jest oskarżony
I teraz rozumiesz, jak trudno sędzi jest podjąć odpowiednią decyzję
pomimo twardych dowodów sędzia nie widzi brudnych rąk oskarżonego

Chorus
Wierząc w prawo, chcesz widzieć, że sprawiedliwości stało sie zadość
Ale czasem na tej palecie Ziemia
Dzieją sie tak różne rzeczy jak ta
Zawiódł sędzia i prawo strzeliła chol***
Pomimo mocnych dowdów i brudnych rąk oskarżonego".

Ćwicz 3mam kciuki:)
"LIES RUN SPRINTS, BUT THE TRUTH RUNS MARATHONS"- Michael Jackson
Obrazek
http://www.youtube.com/user/ktossomeone
Awatar użytkownika
kakamil225

Post autor: kakamil225 »

O dzięki za na prawdę ciekawy, ale przede wszystkim wyczerpujący post. Zgodzę się, że jeszcze trochę przede mną, ale myślę, że nie jest źle. Nie wiesz może jak można wykorzystać takie teksty, tzn. np. poeci mają swoje konkursy pisarskie, a tekściarze?
Trouble

Post autor: Trouble »

Bardzo ladne teksty piszesz :) Narazie sa az za bardzo michaelowe, ale z czasem, jak juz napiszesz duuzo tekstow to odkryjesz i wyrobisz wlasny styl, pewnie z domieszka michaelowego :) Ja tez troche pisze, ale nie odwazylabym sie (narazie) upublicznic tych wypocin, zbyt wiele emocji mam w nich zapisanych. Nawiasem: pod tym wzgledem rozumiem Michaela, czemu mocno strzegl swoich niektorych niewydanych utworow

Powodzenia w dalszym pisaniu!
Awatar użytkownika
kakamil225

Dzięki! Ta domieszka Michaela wkrada się tam pewnie przez to, że słucham w 99% tylko jego piosenek, na prawdę. Kiedy ktoś bierze moje mp3 dziwi się, jak można słuchać tylko jednego artysty. Na dzień dzisiejszy zacząłem sięgać po Madonnę i Ewę Farnę. Ale inspiracje czerpie z różnych piosenek, jednak najczęściej jest to mój numer 1- MJ.

Nadal nie mam odpowiedzi na moje pytanie, jak tekściarze mogą osiągnąć sukces? Są jakieś konkursy czy coś, bo nie wiem czy samym pisaniem coś zdoła się zrobić. Wiem, że w Polsce to Jacek Cygan jest najbardziej prestiżowym tekściarzem. Chodzę też na wokal i chcę zacząć jeszcze z keyboardem i gitarą. Obecnie składam zespół, także jeśli są chętni z okolic Poznania to zapraszam, więcej info. pod moim gg.
Awatar użytkownika
Mike

Post autor: Mike »

kakamil225 pisze:Nadal nie mam odpowiedzi na moje pytanie, jak tekściarze mogą osiągnąć sukces? Są jakieś konkursy czy coś, bo nie wiem czy samym pisaniem coś zdoła się zrobić. Wiem, że w Polsce to Jacek Cygan jest najbardziej prestiżowym tekściarzem.
Szczerze ci powiem, ze osobiście na znam genezy sukcesu Jacka Cygana i sam bym chciał wiedzieć jak on to zrobił. Niestety nie ma konkursów na teksty piosenek, tekściarze maja o tyle trudniejszy zawód od poetów, że muszą sami wbijać do artystów debiutujących, aby potem sięgały po nich gwiazdy. Większe prawdopodobieństwo sukcesu masz wtedy, gdy do tekstu masz skomponowaną muzykę, bo tak naprawdę stworzyłeś, tzw. pół produkt, który wymaga drugiej połowy siebie. Gdy pokażesz tekst, artysta nie wie nic o tekście, prócz tego, co w nim jest a raczej, o czym on jest. Nie wie, co to za muzyka, jak ma to wykonać itd. Dla tego to takie trudne się przebić z samym tekstem, bo konkurencje masz dużą, a artyści lubią sprawdzonych tekściarzy. Pamiętaj, natomiast na przyszłość, że jako autor tekstu masz prawo odmówić wykonania piosenki, jeśli artysta ma zamiar ją wykonać w sposób, jaki ci sie nie podoba wtedy 1 opcja, to propozycja zmiany koncepcji i negocjacje ku kompromisowi. W przypadku odmowy, 2 opcja: odmowa na wykonanie piosenki. Fakt wtedy tracisz prawdopodobnie szanse na sukces i zarobek, ale to nic złego, jeśli uważasz, że piosenka wtenczas byłby zmarnowana, źle przedstawiona, czyli żaden sukces, bo odbiorca by tego nie kupił. Oczywiście, czasem możesz się mylić, że jest ona źle wykonywana, ale to kwestia dogadania i przemyślenia. Także o tym pamiętaj. Jeśli natomiast udałoby ci sie "sprzedać" tekst jakiejś gwieździe, nawet takiej nie specjalnie znanej, ale już kojarzonej to był by wielki sukces. Osobiście odradzam ci odpowiadania na oferty za jakiś czas jak wyrobisz styl i takie być może się pojawią, iż "Sprzedaż" tekst piosenki, ponieważ to zamyka troszkę twoje możliwości do sukcesu, bo mało, który wokalista lubi kupować prawa do piosnek, które nie mają jeszcze linii melodycznej. Najlepiej dać im prawo do wykonywania za darmo i podpisać umowę o licencji do wykorzystywania komercyjnego, jaki i nie komercyjnego. Wtenczas, jeśli piosenka osiągnie sukces, ty masz płacone z tytułu praw autorskich za każdy sprzedany album, singiel, wykonanie i wykorzystanie piosenki. Sytuacja jest identyczna, jeśli chodzi o prawa, jeśli byś tekst sprzedał, bo to tylko różnica pobrania płatności za same jej wzięcie (ale ta opcja utrudnia ci drogę do sukcesu, jak wyżej napisałem). Ja sam zacząłem szukać osób, które chciałby skomponować muzykę do moich tekstów, bo mam w głowie muzykę i to daje mi dużo większe prawdopodobieństwo wydania takiej piosenki. Ty masz + umiesz zagrać i być może coś skomponujesz a jak masz głos, możesz sam piosenkę ukończyć. Ja nie i dla tego szukam:)
"LIES RUN SPRINTS, BUT THE TRUTH RUNS MARATHONS"- Michael Jackson
Obrazek
http://www.youtube.com/user/ktossomeone
Awatar użytkownika
kakamil225

Tzn. ja wokal dopiero trenuję, jeszcze nie myślę o nagrywaniu, ale chcę się zabrać za naukę gry na jakimś instrumencie/tach.
Awatar użytkownika
Jeanny100

Post autor: Jeanny100 »

Drogi kakamilu-czego jak czego ale talentu do pisania nie można Tobie odmówić...jeżeli to twoje początki-oznaczają jedynie że wysoko postawiłeś sobie poprzeczkę...nadmienię tak jak wyżej kolega Mike...nie spiesz się za bardzo z wydawaniem tych utworów...na niektóre rzeczy warto poczekać.

A tak swoją drogą MJ nieźle inspiruje swoich fanów do działania-ja również zapisałam się na zajęcia z emisji głosu ;-)

Pozdrawiam i dużo weny do pisania życzę. ;-)
Obrazek

No proszę myślałem, że się na mnie trochę jeszcze gniewasz, a tu miłe zaskoczenie, wielkie dzięki. Już wiesz czemu nie chodzę na dance team. Również życzę powodzenia! MJ to numer 1 na świecie i jego muzyka będzie nas zawsze inspirować.

P.S.
Co do tamtej imprezy latem, to muszę się kiedyś teraz wybrać do klubów i pooglądać, bo ostatnio dużo chorowałem i szczerze się przyznam, że jeszcze tego nie zrobiłem.
ODPOWIEDZ