AUKCJE - przedmioty osobiste Michaela, pamiątki i inne

Wyłącznie pewne i obiektywne informacje. Wielkie wydarzenia i ciekawostki, czyli kim jest naprawdę Michael Jackson. Uwaga - spamowanie w tym dziale jest niedozwolone.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Awatar użytkownika
zu

AUKCJE - przedmioty osobiste Michaela, pamiątki i inne

Post autor: zu »

Aukcja PHILLIPS de PURY & COMPANY - 21.11.2009

21 listopada (sobota) w Londynie w domu aukcyjnym Phillips de Pury & Company odbędzie się aukcja "MUSIC". Przedmioty, które pójdą pod młotek, będą należały do jednej z czterech kategorii:
- dzieła współczesnych artystów, które odwołują się do muzyki
- dzieła współczesnych muzyków
- portrety współczesnych muzyków autorstwa wybitnych fotografików
- muzyczne pamiątki i gadżety

Wśród tych przedmiotów znajdzie się kilka rzeczy Michaela:

1.
T.S., c.1995

pojedyncza kartka słów piosenki zatytułowanych "T.S." 15 linijek napisanych niebieskim długopisem i zaczynających się od słów "They wanna get my ass dead or alive" i kończących się "I heard his brother to the KKK". 28 x 21,5 cm. Piosenka ta została wydana jako "D.S." na albumie HIStory: Past, Present and Future, Book 1 - podwójny album. Piosenka dotyczy naczelnegp prokuratora stanu Santa Barbara, który doprowadził do procesu o molestowanie seksualne wytoczonego przeciwko Michaelowi.

Przewidywana cena: 8-12 tys. funtów.
Pochodzenie: kolekcja prywatna, Stany Zjednoczone.

Obrazek

2.
The Innocent Man, 2005

Pojedyncza kartka słów piosenki zatytułowanej "The Innocent Man". 13 linijek refrenu napisane ołówkiem i zaczynające się od słów: "If I sail to Acapulco" i kończących się: "And only God knew I was innocent now".
28 x 21.5 cm. Te słwa zostały napisany podczas procesu przeciwko Michaelowi o molestowanie seksualne w 2005.

Przewidywana cena:8-12 tys. funtów.
Pochodzenie: kolekcja prywatna, Stany Zdjednoczone.

Obrazek

tekst:
If I sail to Acapulco or Cancun Mexico
There the law is waiting for me
and God knows that I'm innocent

If they wont take me in Cairo
then lord where will I go?

I'll die a man without a country
and only God knew I was innocent now.

3.
Gibson Flying V wraz ze sztywnym futerałem
[Zysk przeznaczony dla akcji charytatywnej "Tribute to Bambi"]

Limitowana edycja gitary elektrycznej Gibson Flying V electric guitar ze sztywnym futerałem; z czarnym wykonczeniem z gryfem z drzewa różanego. Podpisana przez Michaela Jacksona na pudle srebrnym mazakiem.Ta gitara była użyta w videoclipie do Scream, duecie wykonywanym z Janet Jackson i wydanym na albumie HIStory: Past, Present and Future, Book 1 - podwójny album. W clipie Michael tańczy na tle gitar Flying V, ale ta konkretna gitara była użyta przy okazji zdjęć promocyjnych Michaela Jacksona i została podpisana przez niego dla jego menedżera Dietera Wiesnera.

Przewidywana cena: 20-30 tys. funtów.
Pochodzenie: uzyskana bezpośrednio od artysty

Obrazek

O aukcji:
http://www.phillipsdepury.com/media/235 ... elease.pdf

komentarze:
http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewto ... 930#192930
Ostatnio zmieniony czw, 04 mar 2010, 17:57 przez zu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zu

Post autor: zu »

aukcja Gotta Have Rock and Roll

39 przedmiotów Michaela (kostiumów, pamiątek, odręcznie napisanych słów piosenek itp.) wystawiono na internetową aukcję "Gotta Have Rock and Roll", która trwa od 1 marca i zakończy się 10 marca.

katalog, galeria i link do aukcji:
http://www.gottahaverockandroll.com/catalog.aspx
Maverick

Post autor: Maverick »

Obraz autorstwa Bretta-Livingstone'a wystawiony na aukcji

Obrazek

Obraz "The Book" przedstawia Michaela czytającego książkę w Neverlandzie. Mówi się, że jest to jedyny obraz, do którego Michael sam pozował. Aktualni właściciele, Marty Abrams i John Gentilly, którzy otrzymali obraz za długi od japońskiego biznesmana w 1992 r., postanowili go sprzedać "po tym gdy zobaczyliśmy jak pozytywnie świat zareagował na film, który był wyświetlany po jego śmierci".

Pierwotnie obraz został sprzedany Hiromichi Saeki w roku 1990 za $2.1 mln. Cena początkowa podczas aukcji ma wynieść $2.7 mln.

Aukcja odbędzie się za pośrednictwem portalu ebay.com, a odpowiedzialny za nią będzie Marc Samson.
Awatar użytkownika
endka

Post autor: endka »

Rękopis "Beat It" trafi pod młotek
Rękopis tekstu piosenki Michaela Jacksona "Beat It" trafi pod młotek podczas aukcji, która odbędzie się w tym miesiącu w Kalifornii.
Zmarły w ubiegłym roku król popu podarował spisane odręcznie słowa słynnej piosenki z własnym autografem zaprzyjaźnionemu producentowi. Eksperci szacują, że cenna kartka może uzyskać cenę od czterech do sześciu tysięcy dolarów.

Podczas czerwcowej licytacji organizowanej przez dom aukcyjny Profiles in History zostaną sprzedane również takie przedmioty, jak różowa satynowa suknia, w której Marilyn Monroe śpiewała w filmie "Mężczyźni wolą blondynki" słynną piosenkę "Diamonds Are a Girl's Best Friend", kapelusz Złej Czarownicy z Zachodu z filmu "Czarnoksiężnik z Oz", miecz świetlny Dartha Vadera oraz nożyce Johnny'ego Deppa z filmu "Edward Nożycoręki".

źródło:>>>TU

edit:

Gitara podpisana przez Michaela Jacksona trafi na aukcję 23.07.2010 r

Fundacja United Charity z siedzibą w Baden-Baden (Badenia-Wirtembergia) poinformowała w piątek, że licytacja rozpocznie się 23 czerwca na portalu unitedcharity.de i potrwa cztery tygodnie.

Gitara pochodzi z klipu "Scream". Na potrzeby sceny, w której piosenkarz roztrzaskuje gitarę, zamówiono 22 instrumenty. Scenę powtarzano tyle razy, że po "Scream" pozostało już tylko kilka gitar. Jedną z nich Jackson podpisał.

Tę unikatową gitarę, której wartość orientacyjnie szacuje się na wiele tysięcy euro, przekazał fundacji United Charity były menadżer Jacksona, Dieter Wiesner. Wpływy z aukcji w całości zostaną przekazane na realizację projektu charytatywnego, z którego skorzystają dzieci.

źródło >>TU
"Don't say UH-OH! Vampires do NOT say UH-OH!"
Awatar użytkownika
anialim

Post autor: anialim »

Rękawiczka z trasy BAD sprzedana za ponad $330,000
Obrazek
Wczoraj w Beverly Hills odbyła się aukcja domu aukcyjnego Julien's "Icons & Idols". Poza rękawiczką, sprzedano również podpisaną przez Michaela kurtkę (za $96,000) i kapelusz, który nosił na scenie ($72,000)

na aukcji sprzdano także rtg mózgu Einsteina i puste fiolki po lekach M.Monroe
źródło
Maverick

Post autor: Maverick »

Odręczna notatka z czerwca 2009

Miesiąc temu sprzedano na aukcji ebay odręczną notatkę Michaela, znalezioną prawdopodobnie w jego domu w Los Angeles. Mimo plam po napojach, wygniecenia i ogólnej estetyki "dokumentu", notka osiągnęła cenę $ 3 tys.

Notatka jest wykonana na firmowym papierze kliniki Dr Kleina, prawdopodobnie podczas wizyty u niego.

Obrazek

Notka w skrótowy sposób przedstawiała najbliższe plany Michaela:

1. "Rok w Londynie (30)".
2. "Międzynarodowe # 1 2 3 4 5 albumy i single".
3. "Porozmawiać z ludźmi od inżynierii cyfrowej, z Universalem i z Warnerem."
4. "Zarobić miliony dolarów".
5. "Dowiedzieć się kto wykonuje rzeźbę na Halloween Special".

------------------------------

Tyle z faktów, a teraz nieco spekulacji fanowskich, rzucających odrobinę światła na te zapiski:

1. "30" w pierwszym punkcie może odnosić się do 30 koncertów w pierwotnej wersji umowy z AEG. Lub do $30 mln które miał za te koncerty zarobić.

2. Potwierdzają się plotki o planach na więcej niż jeden album z nową muzyką. Może chodzić o plany na miejsca w pierwszej piątce międzynarodowego Billboardu.

3. Jakieś plany dotyczące spraw cyfrowych. Universal i Warner to ogromne wytwórnie filmowe, zgarniające od lat większość nagród za techniczną stronę filmów. Może to być odniesienie do strony internetowej która miała funkcjonować podczas trwania "TII". Albo do realizacji marzenia związanego z kręceniem filmów. Albo plany związane ze sprzedażą muzyki przez Internet. Albo o planie całkowite wypisania się z Sony.

4. :diabel:

5. Może mieć coś wspólnego z tym, o czym mówił Frank DiLeo - że negocjował dla Michaela kontrakt na występ w telewizyjnym programie w Halloween.

Jeszcze powtórzę, że druga część newsa o notce jest czysto spekulatywna i może nie mieć nic wspólnego z rzeczywistością. Ilu fanów (i antyfanów), tyle interpretacji.

"Broken Heart Stone" trafi na aukcję w lutym

http://sk9.pl/00f79c

W lutym pod młotek trafi pamiątka pochodząca z ery Thrillera. Po rozdaniu Grammy Michael został poproszony o odciśnięcie w cementowej płycie swoich dłoni, stóp oraz o podpis. Projekt miał być częścią projektu Walk Of Fame w Las Vegas, którego realizacja w końcu nie doszła do skutku. Płyta przez ponad 20 lat leżała w piwnicy Hotelu Riviera.

Obrazek

Po śmierci Michaela płyta - jako prezent - trafiła w ręce pięciokrotnego mistrza świata w Kung-Fu, Andrew Wilsona, mieszkańca Santa Maria, który przez całe życie był fanem Michaela i aktywnie go wspierał w czasie procesu, m.in. publikując listy poparcia. Był dobrze znany pracownikom Neverlandu i to dzięki ich inicjatywie zapomniana płyta została mu przekazana.

Nazwa pamiątki - "Kamień ze złamanym sercem" - pochodzi od kształtu, jaki zostawiła w kamieniu lewa dłoń Michaela. W środku widać kształt serca, wzdłuż którego biegnie rysa. Aktualny właściciel mówi, że stanowi to dla niego symbol zarówno złamanego serca Michaela, jak i smutek fanów na całym świecie po jego śmierci.

Obrazek

W lutym kamień zostanie wystawiony na akcję prowadzoną przez firmę specjalizującą się w sprzedaży pamiątek z Hollywood.

komentarze
: http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewtopic.php?t=8763
Awatar użytkownika
anja

Post autor: anja »

W domu aukcyjnym Julien's Auctions ,21 listopada 2009r. za 420,000 $ została sprzedana rękawiczka Michaela Jacksona, w której występował podczas koncertu Motown 25: Yesterday, Today, Forever. źródło

Obrazek

Rękawiczka pochodzi od Waltera „Clyde” Orange jednego z założycieli zespołu Commodores. Orange napisał list, który wiele wyjaśnia w sprawie tej rękawiczki, ale też mówi o charakterze Michaela.

Ja, Walter „Clyde” Orange, jeden z członków zespołu Commodores, znałem Michaela i jego rodzinę od pierwszego występu podczas trasy z Jackson 5, dla których byliśmy suportem od lata 1971. Zagraliśmy czterdzieści U.S. koncertów, kiedy podróżowaliśmy od wybrzeża do wybrzeża z rodziną Jacksonów na tej i następnych trasach.
W tym czasie i podczas następnych lat, Michael i ja prześcigaliśmy się w żartach kiedy się spotykaliśmy. W swojej skromności odmówił mi dania autografu mówiąc, że to ja byłem bardziej sławny niż on. Nigdy nie dał mi autografu.
Wiele lat później, w 1983r. obaj występowaliśmy na koncercie Motown 25: Yesterday, Today, Forever .
To było fantastyczne oglądać Michaela z jego braćmi jak przed laty, ale on ukradł show tej nocy podczas solowego przedstawienia Billie Jean, po którym zyskał sławę prezentując pierwszy raz moonwalk i zmienił oblicze muzyki i tańca, co katapultowało go na pozycję supergwiazdy.
Po występie Michael podszedł do mnie od tyłu, zasłonił mi oczy rękami i powiedział: „zgadnij kto?” Wiedziałem kto to był, bo czułem jedną rękawiczkę na lewej ręce, nie było rękawiczki na drugiej. Gdy znowu poprosiłem go o autograf, Michael dal mi w zamian rękawiczkę, w którą był ubrany tej nocy, ciągle odmawiając mi autografu! On zawsze był żartownisiem, nawet jako mały chłopiec, więc zapytałem go, czy był serio dając mi tę rękawiczkę, a on mnie zapewnił, że był. Pamiętam, że to nie był jeszcze jego znak firmowy. Ilekroć spotykałem go później, dokuczałem mu, że powinienem zwrócić rękawiczkę w zamian za autograf, ale on zawsze odmawiał mówiąc abym zatrzymał rękawiczkę i wtedy żartując, prosił o mój autograf. Troszczyłem się o tę rękawiczkę od tej historycznej nocy Motown 25, a Michael i jego rodzina będą mieć zawsze specjalne miejsce w moim sercu.

źródło
People say I’m crazy
Doing what I’m doing
Watching the wheels
- John Lennon
ODPOWIEDZ