Little Susie
Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil
Little Susie
Wiecie, zawsze się nad tym zastanawiałam i szukałam dużo w necie na ten temat ale nic nie znalazłam... mianowicie, czy piosenka LITTLE SUSIE mówi o prawdziwym zdarzeniu????
"Just try to stay a child as long as you can. Don't force into adulthood. Don't force it, don't push it." - Michael Jackson
- La_Pantera_Rosa
MJF7
Ponoc jest to prawdziwa historia ;) czytalam gdzies otym ze naprawde dziewczynka o imieniu Susie zostala zamordowana i Michaelem to wstrzasnelo ;) ale roznwiz czekam na jakas dokladna informacje, bo nei wiem ile jest prawdy w tym co pisze a nie chce byc mitomanka ;)
Ponoc jest to prawdziwa historia ;) czytalam gdzies otym ze naprawde dziewczynka o imieniu Susie zostala zamordowana i Michaelem to wstrzasnelo ;) ale roznwiz czekam na jakas dokladna informacje, bo nei wiem ile jest prawdy w tym co pisze a nie chce byc mitomanka ;)
Ain't no sunshine when he's gone :(
-
Poruszająca piosenka z albumu HIStory, najprawdopodobniej inspiracją dla `Little Susie' były dzieła artysty, Gottfrieda Helnweina, podejmującego w swoich obrazach m.in. temat poszkodowanych, zaniedbanych i wykorzystywanych dzieci. Michael podziwiał prace tego malarza,kupił też kilka jego obrazów. Jednym z nich był "Beautiful Victim".

Pogłoski mówiły, że źródłem inspiracji do tej piosenki było zabójstwo dziewczynki imieniem Susie w 1972 r., ale najprawdopodobniej bliższa prawdy jest historia z obrazem.
onet.pl, wikipedia.org.
http://en.wikipedia.org/wiki/HIStory:_P ... production Patrz: Composition, ostatni akapit

Pogłoski mówiły, że źródłem inspiracji do tej piosenki było zabójstwo dziewczynki imieniem Susie w 1972 r., ale najprawdopodobniej bliższa prawdy jest historia z obrazem.
onet.pl, wikipedia.org.
http://en.wikipedia.org/wiki/HIStory:_P ... production Patrz: Composition, ostatni akapit
Co innego?daria3891 wrote:na swej stronie podał co innego
Little Susie, HISTORY, Michel Jackson 1995
CD-Cover booklet - page: 37
Image: "Lichtkind" (Child of Light), 1972
silver print, grattage by Helnwein
**
Scream, HISTORY, Michel Jackson 1995
CD-Cover booklet - page: 33
Image: "Das Lied" (The Song), 1981
watercolor by Helnwein, handwritten lyrics by Michael Jackson

- cocainegirl
- kamiledi15
Tylko ciekawe, czemu akurat to zabójstwo tak nim wstrząsnęło? Zabójstwa dzieci nie są może częste, ale przecież to nie było jedyne. Co w nim było takiego wyjątkowego?
Możliwe, że to prawda - podobnie było z piosenką I Don't Like Mondays zespołu Boomtown Rats z 1979 roku, nagrana po tym jak 16-latka zrobiła strzelaninę w szkole, zabijając dwie osoby i raniąc kolejne 10.
http://www.youtube.com/watch?v=-Kobdb37Cwc
To faktycznie było wyjątkowe wydarzenie, ale jestem ciekaw, co takiego było w tym morderstwie, że tak wstrząsnęło Michaelem? Może znał tą dziewczynę? Bo tak było w przypadku piosenki Gone Too Soon, kiedy zmarł jego przyjaciel.
Możliwe, że to prawda - podobnie było z piosenką I Don't Like Mondays zespołu Boomtown Rats z 1979 roku, nagrana po tym jak 16-latka zrobiła strzelaninę w szkole, zabijając dwie osoby i raniąc kolejne 10.
http://www.youtube.com/watch?v=-Kobdb37Cwc
To faktycznie było wyjątkowe wydarzenie, ale jestem ciekaw, co takiego było w tym morderstwie, że tak wstrząsnęło Michaelem? Może znał tą dziewczynę? Bo tak było w przypadku piosenki Gone Too Soon, kiedy zmarł jego przyjaciel.
- cocainegirl
Z tego co wiem to było rozgłoszone. Wiesz, nie często przy takich zabójstwach się wiele mówi, bo w XXI w. to niestety chleb powszedni. Nie wiem, może dlatego, że chciał tą piosenkę poświęcić wszystkim zabitym dzieciom? Może nie kierował jej do jedynie tej dziewczynki, tylko ogólnie do wszystkich dzieci, które zostały zamordowane? Może myślał nad tym wszystkim, nad tym co się wydarzyło w 1972 i postanowił napisać tę piosenkę. Nigdy się nie dowiemy co nim kierowało, ale ja przypuszczam, że to o czym właśnie napisałam. ;)
"Łeb ścięty żydowskiego zbawiciela,
nigdy nie uniesie głowy na krzyżu."
- kamiledi15
Pewnie tak było, że chodziło ogólnie o zabite dzieci a imię było tylko przykładem, żeby piosenka wywoływała większe wrażenie - zwłaszcza, że piosenkę nagrał ponad 20 lat po tym wydarzeniu. Coś pomiędzy Gone too Soon, które opierało się wyłącznie na konkretnym dziecku, a We've Had Enough, gdzie żadne imię nie pada. Oczywiście to tylko pokazuje, jaki Michael był wrażliwy i czuły na cudze cierpienie.
- cocainegirl
Zapewne tak, by słuchacze bardziej poczuli głębię tej piosenki. Żywiąc te uczucia do Susie, żywili je również do wszystkich w okropny sposób zamordowanych dzieci. A takie małe spostrzeżenie... Michael często używał imienia Susie. Nie wiem czym to było spowodowane, zapewne dlatego że je po prostu bardzo lubił. :Dkamiledi15 wrote:Pewnie tak było, że chodziło ogólnie o zabite dzieci a imię było tylko przykładem, żeby piosenka wywoływała większe wrażenie
"Łeb ścięty żydowskiego zbawiciela,