Czy Michael potrafi grać na jakimś instrumencie?
Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil
Czy Michael potrafi grać na jakimś instrumencie?
Witam ...
Sam temat wskazuje moje pytanie ...
Czy Michael gra na jakimś instrumencie ?
Obiło mi sie o uszy,że grywa na fortepianie (nie wiem czy to prawda)
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM
Re: Czy Michael potrafi grać na jakimś instrumencie?
1. Tak, Michael potrafi grać na fortepianie.Mroczuś pisze:Witam ...
POZDRAWIAM
"LIES RUN SPRINTS, BUT THE TRUTH RUNS MARATHONS"- Michael Jackson
http://www.youtube.com/user/ktossomeone
http://www.youtube.com/user/ktossomeone
nie tyko na fortepianie. Gra na gitarze. Np. na płycie History. Perkusja już na płycie Dangerous.Mike pisze: 1. Tak, Michael potrafi grać na fortepianie.
Jako dziecko grał na bongosach w Jackson 5. Pewnie możemy dorzucić jakieś grzechotki i trójkąt :)
Michael bardzo często nagrywa swój głos jako "instrument" np. perkusja w Stranger In Moscow. Na potrzeby swoich nagrań wykonuje, aranżacje, sample i syntezuje dźwięki.
Od wydania płyty Invincible o Michaelu mówi się jako o multiinstrumentaliście. Na tej płycie zagrał podobno na wielu instrumentach. Niestety nie mogę ani potwierdzić, ani zaprzeczyć.
Informacje z Invincible - Michael Jackson: Arranger, Conductor, Programming, Vocals, Vocals (bckgr), Multi Instruments, Producer
Wczoraj na tvp1 Waldemar Malicki mówił o 8 milionach chińskich pianistów, którzy mają zamiar wystąpić na konkursie chopinowskim. MJ będzie musiał naprawdę się postarać.Kuba pisze:Hehe to jak już nie będzie nagrywał(oby to nie nadeszło)to zawsze zostają konkursy Chopin-owskie
Heh, ja nie jestem taka przekonana co do tego multiinstrumentalizmu Michaela. To chyba za duże słowo. Myślę, że daleko mu choćby do Prince'a (i wcale nie mam na uwadze potomka Michaela )
Może i potrafi on zagrać na kilku instrumentach, ale wirtuozem raczej nie jest. Fortepian i owszem, instrumenty perkusyjne również można uznać - jako najmłodszy członek J5 musiał zaliczyć min. bongosy. Zresztą Michael ma genialne wyczucie rytmu, o czym chyba nikogo nie trzeba przekonywać, wystarczy popatrzeć jak tańczy... Jest też doskonały w beatbox'ie, potrafi świetnie imitować instrumenty głosem, fantastycznie wybijać rytm, czego próbkę mieliśmy chociażby w wywiadzie z Oprah. (słynny wstęp do Who Is It) Szkoda tylko, że tak rzadko tego używa (moim zdaniem zdecydowanie za rzadko). Nie mówię że wcale, bo i owszem słychać czasem taki podkładzik leciutko w tle, brzmiący gdzieś delikatnie pomiędzy aranżacją chórków a całą instrumentalną oprawą utworu, jednak na pierwszym planie raczej tego nie uświadczymy... Jeśli chodzi o gitarę to doskonale znamy przecież historię, jak to senior rodu Jacksonów podarował nowiusieńki instrument jednemu ze swoich synów, dając wyraźnie do zrozumienia, że wszystkie dzieci mogą korzystać z tego dobrodziejstwa, jeśli tylko będą miały na to ochotę. Mały Michael nie kwapił się ku temu zbytnio, no bo cóż... jego żywiołem od zawsze przecież był śpiew i taniec... Możliwe, że umie coś tam wybrzdąkać, ale nie jestem przekonana, czy naprawdę potrafi grać na owym instrumencie. Ręki sobie uciąć nie dam. W końcu od "epoki Gary" upłynęło już trochę czasu, więc może Michael pod wpływem kompleksów związanych z brakiem muzycznego wykształcenia i z pomocą własnego samozaparcia zdołał nadrobić zaległości. Może teraz śmiga na gitarze niemal tak jak Santana Pozdrawiam!
Może i potrafi on zagrać na kilku instrumentach, ale wirtuozem raczej nie jest. Fortepian i owszem, instrumenty perkusyjne również można uznać - jako najmłodszy członek J5 musiał zaliczyć min. bongosy. Zresztą Michael ma genialne wyczucie rytmu, o czym chyba nikogo nie trzeba przekonywać, wystarczy popatrzeć jak tańczy... Jest też doskonały w beatbox'ie, potrafi świetnie imitować instrumenty głosem, fantastycznie wybijać rytm, czego próbkę mieliśmy chociażby w wywiadzie z Oprah. (słynny wstęp do Who Is It) Szkoda tylko, że tak rzadko tego używa (moim zdaniem zdecydowanie za rzadko). Nie mówię że wcale, bo i owszem słychać czasem taki podkładzik leciutko w tle, brzmiący gdzieś delikatnie pomiędzy aranżacją chórków a całą instrumentalną oprawą utworu, jednak na pierwszym planie raczej tego nie uświadczymy... Jeśli chodzi o gitarę to doskonale znamy przecież historię, jak to senior rodu Jacksonów podarował nowiusieńki instrument jednemu ze swoich synów, dając wyraźnie do zrozumienia, że wszystkie dzieci mogą korzystać z tego dobrodziejstwa, jeśli tylko będą miały na to ochotę. Mały Michael nie kwapił się ku temu zbytnio, no bo cóż... jego żywiołem od zawsze przecież był śpiew i taniec... Możliwe, że umie coś tam wybrzdąkać, ale nie jestem przekonana, czy naprawdę potrafi grać na owym instrumencie. Ręki sobie uciąć nie dam. W końcu od "epoki Gary" upłynęło już trochę czasu, więc może Michael pod wpływem kompleksów związanych z brakiem muzycznego wykształcenia i z pomocą własnego samozaparcia zdołał nadrobić zaległości. Może teraz śmiga na gitarze niemal tak jak Santana Pozdrawiam!
"Słodki ptaku, moja duszo, twoje milczenie jest tak cenne.
Ile czasu minie zanim świat usłyszy twą pieśń w mojej?
Oh, to jest dzień, na który czekam!"
- Michael Jackson
Ile czasu minie zanim świat usłyszy twą pieśń w mojej?
Oh, to jest dzień, na który czekam!"
- Michael Jackson
- DirtyDiana
Taaa.... Sneddonowi na nerwachMroczuś pisze:Witam ...
Czy Michael gra na jakimś instrumencie
,, GONE TOO SOON... ''
- Asieńka =D
Wiekosc utworow MJa jest oparta na beatboxie. MJ ustami zazwyczaj tworzyl rytm , a wokol tego rytmu obudowywal utwor instrumentami. Wyraznie to slychac w wielu piosenkach, Stranger in Moscow na ten przyklad czy tez Cry sa skomponowane ta technika. Takze Billie Jean, Dangerous i wiele wiele innych. Dlatego tez mimo iz Mike nie uzywa "czystego" beatboxu, to jest on ewidentnie stalym elementem jego tworczosci.Mroczuś pisze:Dokładnie - o ile się nie mylę to używa go tylko do Who Is It ...Blondi pisze:Uwielbiam Mike'a beatbox. Szkoda że tak mało tego pokazał. Jest mistrzem!
Wielka szkoda :(
Archi pisze:o które konkretnie fragmęty chodzi? Wiem że w tabloid.. boxuje ale w BILLY... to już nie wiem
To posluchaj na przyklad zeznan z sadu w sprawie o plagiat Dangerous, gdzie MJ prezentuje tworzenie utworu Billie Jean i Dangerous rowniez ( z malymi wstawkami z Another Part of me). BJ jest w calosci oparta na rytmie stworzonym ustami MJa.