Enneagram /link od KASI

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
La_Pantera_Rosa

Post autor: La_Pantera_Rosa »

ale tez wiekszosc fanow Michaela ma te same zainteresowania muzyczne ;) moze to tez ma jakies powiazanie ;)
Ain't no sunshine when he's gone :(
Awatar użytkownika
Margareta

Post autor: Margareta »

La_Pantera_Rosa pisze:ale tez wiekszosc fanow Michaela ma te same zainteresowania muzyczne ;) moze to tez ma jakies powiazanie ;)
Nie ma przypadków, nie ma :) Ja kiedy "doszłam" do Michaela, okazało się, że słucham tych artystów których on słuchał, także wszystko dzieje się "po coś" :)
zapraszam i polecam: http://msfeliciam.blogspot.com/
Obrazek
daria3891

Post autor: daria3891 »

Magnolia...
Ostatnio zmieniony czw, 29 wrz 2011, 18:50 przez daria3891, łącznie zmieniany 1 raz.
cut that out!
Awatar użytkownika
Man in the mirror

Post autor: Man in the mirror »

nie sądzę, żeby ludzie z 4 skrzydło 5 potrafili być obojętni.
Awatar użytkownika
Margareta

Ja potrafię, im dalej, tym większy u mnie dystans emocjonalny.
Obrazek
Awatar użytkownika
Margareta

Zmieniło się podczas od ostatniego wypełnienia testu:
Piątka ze skrzydłem cztery: 5w4 - "Obrazoburca"

Różnica między skrzydłami 4 i 6 w piątkach, jest taka sama jak między sztuką i nauką. Skrzydło cztery, daje piątce zmysł abstrakcyjny oraz intuicyjny odcień myślom, tak jakby piątka myślała za pomocą geometrycznych kształtów zamiast myśleć słowami lub realnymi obrazami. Piątka ze skrzydłem 4 może być artystycznie utalentowana i doświadczać emocjonalnych nastrojów jak czwórka. Połączenie intelektualnej i emocjonalnej wyobraźni. Ceni sobie świat filozofii i pięknego konstruowania myśli. Najlepszym dla niej światem jest połączenie umysłowych horyzontów i estetyki. Połączenie ciekawości i wrażliwości na odbiór z potrzebą tworzenia własnej unikalnej wizji.
Gdy 5w4 jest w stresie, wydaje się być jakby nieobecna, gdy jest o coś spytana, odpowiada szeptem. Jej zachowanie oscyluje pomiędzy chęcią odosobnienia, a przypływami przyjacielskiej troski. Może stać się nieuchwytna, niedostępna i abstrakcyjna. Zachowuje się jakby znajdowała się wewnątrz swojej kuli izolującej ją od świata. Czasem odnosi się wrażenie nieznacznego wywyższania się ponad innych. Wizerunek "nieobecnego profesora" dobrze opisuje piątki z tym skrzydłem. 5w4 jest niezwykle wrażliwa na otoczenie i uczucie zbytniej nadopiekuńczości innych. Bardzo przewraźliwiona na krytykę. Może bardzo wolno powracać do siebie po traumatycznych przeżyciach. Typowymi pułapkami dla 5w4 są izolowanie się i popadanie w melancholię oraz depersje o podłożu egzystencjalnym.

Słynne piątki ze skrzydłem cztery: Agatha Christie, Albert Einstein, George Lucas, David Lynch, Samuel Beckett, Stanley Kubrick, Stephen King, Freidrich Nietzsche.
Obrazek
Talitha

Post autor: Talitha »

Margareta pisze:Zmieniło się podczas od ostatniego wypełnienia testu
A myślisz już geometrycznymi kształtami? Chodzi o skojarzenia.
Witaj w klubie :piwo:
Awatar użytkownika
Margareta

Talitha pisze:A myślisz już geometrycznymi kształtami? Chodzi o skojarzenia.
Witaj w klubie :piwo:
Chyba tak ponieważ pisząc jeden z wierszy myślałam obrazami, a potem ubrałam swoje wizje w słowa. Wiersz jest o wzorach na dywanie, więc chyba podchodzi pod geometrię :).
Obrazek
Talitha

Skrzydło cztery, daje piątce zmysł abstrakcyjny oraz intuicyjny odcień myślom, tak jakby piątka myślała za pomocą geometrycznych kształtów zamiast myśleć słowami lub realnymi obrazami.
Skrzydło cztery umożliwia piątce intuicyjne przetwarzanie postaci rzeczy, ludzi i zjawisk w geometryczne twory.
Ty wcześniej byłaś czwórką, możliwe, że miałaś tak od zawsze. Jeśli wierzyć enneagramowi...

Mam tak, że imiona w moim umyśle układają się w kształty, np. Paweł to trapez jednoramienny (bez urazy), Marlena to taka trochę krzywa elipsa - to tylko przykłady. Gdy pojawia się w moim życiu problem, tworzy mi się coś na kształt klepsydry...
To trochę nienormalne... glupija

Edit: Na pewno nie u wszystkich osób, którym wyszło w teście enneagramie 5w4 muszą mieć podobne symptomy do moich. Bardzo lubię abstrakcję (często bardzo szokującą), wyraża moje myśli w najwłaściwszy sposób, zresztą jedne elementy są stałe, inne elastyczne i zmienne. Nie widzę jednowymiarowo - to zaleta bycia piątką :)
Ostatnio zmieniony śr, 19 paź 2011, 15:39 przez Talitha, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Margareta

To bardzo ciekawe. Mnie raczej imiona kojarzą się z konkretnymi kolorami. Np. Katarzyna ma odcień zgaszonej żółci, imię Paulina jest pomarańczowe i przechodzi trochę słoneczny żółty, moje imię jest jasnoniebieskie, Twoje - fioletowe, itd. Wiem, że to co piszę brzmi dziwnie, ale zawsze tak miałam glupija.
Myślę, że nastąpiła proporcja liczb dlatego, że wyrosłam już trochę emocjonalnie z tego dążenia do bycia outsiderem który twierdzi, że którego nikt nie rozumie. Oczywiście indywidualizm wciąż jest moją cechą, ale nie chce mi się już za wszelką cenę być "inna niż cała reszta świata".
Obrazek
Talitha

Margareta pisze:Myślę, że nastąpiła proporcja liczb dlatego, że wyrosłam już trochę emocjonalnie z tego dążenia do bycia outsiderem który twierdzi, że którego nikt nie rozumie.
Takie pojmowanie siebie postrzegałam zawsze jako zadufanie w sobie - choć wiem, że wiele osób może się na mnie za to obrazić, ale ja również je przejawiam. Outsider to trochę taka osoba, która celowo próbuje wyrzucić się ze społeczeństwa, bo zauważa jakieś dysproporcje między emocjonalnym odczuwaniem rzeczywistości między sobą, a innymi ludźmi. Czasami się wywyższa - nieprawda? Owszem, często to wywyższanie wynika z pewnych wrodzonych cech lub szczególnej wrażliwości.
Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że piątki również mają silną potrzebę indywidualności, tylko okazują ją w nieco inny sposób.
Ludzie z tym stylem, notorycznie bronią się przed "inwazją" lub "pochłonięciem" przez innych. To jest zdecydowanie najbardziej antysocjalny typ w enneagramie.
Margareta pisze:Twoje - fioletowe
To mój ulubiony kolor :)
Awatar użytkownika
Margareta

Talitha pisze:
Margareta pisze:Myślę, że nastąpiła proporcja liczb dlatego, że wyrosłam już trochę emocjonalnie z tego dążenia do bycia outsiderem który twierdzi, że którego nikt nie rozumie.
Takie pojmowanie siebie postrzegałam zawsze jako zadufanie w sobie - choć wiem, że wiele osób może się na mnie za to obrazić, ale ja również je przejawiam. Outsider to trochę taka osoba, która celowo próbuje wyrzucić się ze społeczeństwa, bo zauważa jakieś dysproporcje między emocjonalnym odczuwaniem rzeczywistości między sobą, a innymi ludźmi. Czasami się wywyższa - nieprawda? Owszem, często to wywyższanie wynika z pewnych wrodzonych cech lub szczególnej wrażliwości.
Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że piątki również mają silną potrzebę indywidualności, tylko okazują ją w nieco inny sposób.
Ludzie z tym stylem, notorycznie bronią się przed "inwazją" lub "pochłonięciem" przez innych. To jest zdecydowanie najbardziej antysocjalny typ w enneagramie.
Margareta pisze:Twoje - fioletowe
To mój ulubiony kolor :)
He, he, skąd to wiedziałam ;-) ?
To o czym wspomniałaś na początku, można odnieść także do faktu, że są we mnie jakby dwie osoby. Jedna z nich jest ironiczna, sarkastyczna, jest wieczną kontestatorką, niesfornym dzieciakiem robiącym często na przekór, mówiącym to co myśli i broniącym tego zdania jak lwica jeśli jest o swojej racji przekonany, indywidualistką pewną swojej wyjątkowości. Druga to osoba ciepła, wrażliwa, "z sercem na dłoni" która zawsze pomoże jeśli komuś potrzeba pomocy, pragnąca bliskich więzi z ludźmi, taka która i uroni łzę wzruszenia, a nawet sobie zdrowo popłacze przy filmie, książce, czy pięknej piosence o miłości, braterstwie między ludźmi, na co ta pierwsza osoba reaguje zaprzeczając: "Jak to?! Ja? Przecież ja w ogóle nie jestem romantyczna ani wrażliwa, jestem twarda i dystansuję się do emocji". Usiłuje ją zakrzyczeć, zaprzeczyć jej istnieniu. Są i nieczęste chwile kiedy się ze sobą zgadzają. Tak się zastanawiam która z moich twarzy jest bardziej prawdziwa i wciąż nie znajduję odpowiedzi na to pytanie. W każdym razie dobrze wiem co miała na myśli Agnieszka Chylińska mówiąc, że składa się z tej "dobrej" Agnieszki i z tej "złej" Chylińskiej. Jest we mnie podobne "rozdwojenie jaźni" ;-).
Obrazek
ODPOWIEDZ