Najsłabsze Ogniwo

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

La_Pantera_Rosa

Post by La_Pantera_Rosa »

Glos na Be a Lion ... ciagnie sie strasznie, jak dla mnie po prostu nudne

EDIT: cos malo burzliwie przechodzi to NO ;)
Last edited by La_Pantera_Rosa on Mon, 01 Aug 2011, 21:09, edited 1 time in total.
Ain't no sunshine when he's gone :(
Man in the mirror

Post by Man in the mirror »

Ponownie Be A Lion, wyróżnia się, ale nie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Nudzi, A wręcz irytuje..
@neta

Post by @neta »

Be a lion taki słodziak.Diana jak mama śpiewa kołysankę wielkiemu nieśmiałemu.Nie macie serca!

Image

Wtedy po prostu próbuj
I próbuj, i próbuj
Jesteś lwem
W swój własny sposób, bądź lwem!

To podejmę lwią decyzję i oddam głos !!!przynudza ten lew.

Image

Co dwie głowy to nie jedna :smiech:
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
La_Pantera_Rosa

moze go lulac tylko dlaczego w taki sposob ;D
kaem

Post by kaem »

Przesłuchałem sobie kilka dni temu muzykę z wersji broadwayowskiej The Wiz. Te same utwory w pierwotnych wykonaniach brzmią licho, zupełnie bez wyrazu i siły. Muzyka z wersji kinowej jest rasowa, soczysta. Słychać staranną interpretację i osobowość wokalistów. To ciekawe, jak można te same nuty różnie wykonać. Jedynie Would Would I Do If I Could Feel w lżejszym wykonaniu prezentuje się in plus.
Zatem Be A Lion? Ta piosenka przypieczętowuje przemianę strachliwego Lwa. Lwa, który zdaje sobie sprawę ze swojej bezsilności wobec silniejszego wroga; który też przypisuje sobie nadmierną odpowiedzialność, co z jednej strony szlachetne, ale z drugiej jawi się jak oznaka pychy. W tym fragmencie Dorota ujawnia swoje matczyne instynkty, które nawet Stracha Na Wróble wpędzają w rzewną minę.
Scena pokazująca zrozumienie dla słabości tego, co ma być silny. Scena o tym, jak pozory bywają mylące, jak stereotypy prowadzą na manowce. Jak oczekiwania stawiane nam z ról, które popełniamy w życiu czy z prezencji którą przywdziewamy, często bywają ponad siły, a oceny stają się krzywdzące. I jak sami się z tym męczymy. Lew w pewnym momencie przecież w swej porywczości próbuje odebrać sobie życie.
W finale gdy wszyscy śpiewają Bądź Lwem zdają się przekonywać, iż każdy ma w sobie strachliwego lwa, choć na zewnątrz często odgrywa wojownika. I nie mylą się.
Piosenka jednak jest ckliwa, a tekst fragmentami trąci grafomanią, zwłaszcza gdy Diana śpiewa o motylkach i wróbelkach.
Głos na Be A Lion.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
anja

Post by anja »

No to co? Nokaut?
Be A Lion.
Typowa musicalowa piosenka czyli smęty;)
Chwilami drażni mnie śpiew Diany, taki nosowy. Nie leży mi ta piosenka w wykonaniu panny Ross. Słyszałam inne wykonania bardziej mi odpowiadające i piosenka wtedy nawet jest niczego sobie.
People say I’m crazy
Doing what I’m doing
Watching the wheels
- John Lennon
songbird

Post by songbird »

No proszę, jaka zgodność, nikt nie chce być lwem? To żeby nie było tak sielankowo i rodzinnie, włożę łyżkę dziegciu do tego miodu i ponownie oddam głos na Poppy Girls, chociaż niczego to nie zmieni w ogólnym rozrachunku. Ja tam lubię Be a Lion, a argument, że jest to typowa musicalowa piosenka, kiedy mamy do czynienia z musicalem, zdumiewa mnie odrobinę:)
Just this magic in your eyes and in my heart ...
The sun and moon rise in his eyes...
I'll hold him close to feel his heart beat...
@neta

Post by @neta »

Koniec rundy 2

Pasjonaci uczestniczące w quizie NO zadecydowali że Be a Lion nie bierze udziału w dalszym głosowaniu.
Songbird oddała jeden głos na Poppy Girls.

W dalszej części udział biorą:

Theresa Merritt - The Feeling That We Have
wrzuta<<
Diana Ross - Can I Go On?
wrzuta<<
Thelma Carpenter - He's The Wizard
wrzuta<<
Diana Ross - Soon As I Get Home
wrzuta<<
Michael Jackson - You Can't Win
wrzuta<<
Diana Ross & Michael Jackson - Ease On Down The Road
wrzuta<<
Nipsey Russell - What Would I Do If I Could Feel?
wrzuta<<
Ted Ross - (I'm A) Mean Ole Lion
wrzuta<<
Poppy Girls (instrumental)
wrzuta<<
Richard Pryor & The Emergald City Citizens - Emerald City Sequence
wrzuta<<
Diana Ross - Is This What Feeling Gets? (Dorothy's Theme)
wrzuta<<
Mabel King - Don't Nobody Bring Me No Bad News
wrzuta<<
Luther Vandross & Choir - A Brand New Day
wrzuta<<
Diana Ross - Believe In Yourself (Dorothy)
wrzuta<<
Lena Horne - Believe In Yourself (Glinda)
wrzuta<<
Diana Ross - Home
wrzuta<<

Aby nie zastało nas boże narodzenie przy The wiz skracam głosowanie do ŚRODY

czy wiecie że

Sceny kręcone w Szmaragdowym Grodzie były wyjątkowe. Wykorzystano do ich nagrania sześćset pięćdziesięciu tancerzy , trzysta osiemdziesiąt pięciu członków załogi i tysiąc dwieście kostiumów!!
Tony Walton zatrudnił do zaprojektowania sekwencji w Emerald City takich sławnych projektantów mody w Nowym Yorku jak Oscar de la Renta i Norma Kamali.
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
kaem

Post by kaem »

Post o Be A Lion niechcący wyszedł jak post o A. Lepperze. Jak widać, The Wiz ma bardzo uniwersalny przekaz. Swoja drogą, wyeliminowaliśmy pierwszą piosenkę w zestawie z wokalem Michaela.
Chodzą plotki, że co poniektórzy nie lubią piosenek z Dianą. Chciałem teraz ponownie zagłosować na Is This What Feeling Gets? (Dorothy's Theme). Porównałem jednak z prequelem tej piosenki, czyli Can I Go On? i wersja druga jednak wygrywa. Motyw przewodni Doroty, choć nie zawarty w filmie, to już jednak utwór z krwi i kości, z ekspresją w finale, który lubię (czy ktoś jeszcze ma wątpliwość, od kogo Michael odgapił te wszystkie apogea wokalne w swoich balladach?). Can I Go On to zaledwie skromna odpowiedź Diany na wypowiedź jej ciotki i atmosfery rodzinnej tam panującej. Chyba większości z nas nieobce jest zagubienie i poczucie niedopasowania. Mnie też jest znane poczucie wewnętrznego zimna i lęku, kiedy ludzie wokół ciebie przeżywają uniesienia zrodzone z relacji z innymi osobami, tymczasem sam zadajesz sobie pytanie, dlaczego ty tak nie potrafisz. Nie czujesz tej rodzinnej sielanki, masz ochotę wymknąć się z rodzinnej biesiady, bo kompletnie tu nie przynależysz. A jednak tkwisz, rozdarty między lojalnością względem bliskich a niejasną, obcą przyszłością poza nimi. Boisz się, a jednak ciągnie cię tam.
Dorota tu jeszcze nie rozumie, w Is This What Feeling Gets? zaczyna nazywać swoje lęki po imieniu, co staje się kluczowym krokiem ku finalnemu rozwiązaniu.
Głos na Can I Go On?
Man in the mirror

Post by Man in the mirror »

Głos na Michael Jackson - You Can't Win, nie przepadam, nie odtwarzam.
Piosenka przeleci, i nie odczuwam zaniepokojenia tym faktem, jak się skończy nie tęsknie, rzadko odtwarzam. I nawet nie pomaga tej piosence głos Michaela, po prostu nie dla mnie.
kaem

Post by kaem »

^Lubię to!

You Can't Win broni się faktycznie jedynie interpretacją.
Next time.
@neta

Post by @neta »

głos na Is This What Feeling Gets (Dorothy's Theme)

Feeling

Żyć w zamrożonej pustce czy poddawać się uczuciom?
Uczucia stanowią świadomą formę interpretacji emocji.
Ja dla odmiany wole skoncentrowaną formę Can I Go On niż rozwleczone lekko miauczące
(sorry Diana) Is This What Feeling Gets.

kaem wrote: Chyba większości z nas nieobce jest zagubienie i poczucie niedopasowania. Mnie też jest znane poczucie wewnętrznego zimna i lęku, kiedy ludzie wokół ciebie przeżywają uniesienia zrodzone z relacji z innymi osobami, tymczasem sam zadajesz sobie pytanie, dlaczego ty tak nie potrafisz. Nie czujesz tej rodzinnej sielanki, masz ochotę wymknąć się z rodzinnej biesiady, bo kompletnie tu nie przynależysz. A jednak tkwisz, rozdarty między lojalnością względem bliskich a niejasną, obcą przyszłością poza nimi. Boisz się, a jednak ciągnie cię tam.
Ja raczej odczuwam to jako lekką zazdrość. Bo nie wiem czy to ja jestem „popsuta”,czy osoby które mnie otaczają tak świetnie udają?
Jeśli miłość to tylko w czystej postaci? Czy taka istnieje? Czy wszystko ma swój koniec?
Czy dom jest początkiem i końcem wszystkiego? Czy jest potrzebny? Czy jest bazą czy kamieniem u szyi?
Jak to jest Czego się boję? „Tego że nie wiem z czego jestem zrobiona..."

Jakiś czas temu znalazłam receptę na własny dom zbudowany z własnych uczuć.
Gonimy pół życia za kimś kto da nam cudowną receptę na bycie szczęśliwym.
Kiedy odkrywamy, że ideał stworzony w naszej wyobraźni jest oszustem zbudowanym z własnych ułomności czujemy się zawiedzeni.

....a wystarczy zmierzyć się, przyjąć i przestać się bać samotności.Dzięki temu uzyskujemy bezstresową wolność.Podróż jest przyjemnością zaś dom masz w sobie.

You can't Win
cytując z IT
Michael Jackson o You Can't Win napisał:
Postać, którą grałem, dużo mówi i wiele się uczy. Wisiałem na drągu, otoczony stadem śmiejących się ze mnie wron i śpiewałem You Can't Win. Była to pieśń o upokorzeniu i bezradności- uczuciach, które przeżywała w tym czy innym momencie większość ludzi. Wynika z niej, że istnieją osoby, które nie krępują mi ruchów, lecz z wyrachowaniem pogłębiają moje wątpliwości, a ja pod ich wpływem sam krępuję swobodę swoich poczynań. Stosownie do wymogów zręcznie napisanego scenariusza wyciągałem z mego słomkowego kapelusza kartki z informacjami i przysłowiami, ale nie wiedziałem, jak się nimi posłużyć. Mój kapelusz zawierał wszystkie odpowiedzi, ale ja nie znałem pytań.

i za to będę bronić YCW.
najlepsza scena Michaela na "wieszaku" z wronami
http://www.youtube.com/watch?v=tv5ppx3i ... re=related

i najlepsza "zagrywka" głosem na koniec.

----------------------------------------------------------------------------

chodzą plotki, że nie lubicie Dorotki :szepcze:

to pisałam ja... bezstronnicza prowadząca edycję NO :wariat:

Image

Image

przedłużamy do niedzieli.Ostanie dwa dni szansy na oddanie głosu.
W niedzielę brutalnie dokonam selekcji w stylu "brukowców i pudelków" :surrender:
Michael był taki dumny z tego filmu.....
anja

Post by anja »

Can I Go On? choć chętniej zagłosowałabym na Believe In Yourself (Dorothy) , bo nie ma mocy przekonywania ta piosenka.
Mój głos taki a nie inny troszkę dlatego, aby nie było sytuacji patowej, troszkę dlatego, że piosenki Diany mają jakoś najmniej charakteru (te plotki "że co poniektórzy nie lubią piosenek z Dianą" to chyba o mnie :wariat: )
Dodam tak nieśmiało, że mam chyba jeszcze ze trzy piosenki Diany w kolejce do odstrzału. :diabel2:
Żeby nie było, że całkiem nie lubię Dorotki to akurat Is This What Feeling Gets (Dorothy's Theme) przyjemnie mi się słucha.
People say I’m crazy
Doing what I’m doing
Watching the wheels
- John Lennon
La_Pantera_Rosa

jeju...
Can I Go On? chociaz z ciezkim sercem,ale muszę,bo na tym poziomie juz wszystkie piosenki da sie sluchać bez przewijania ;) no ale raczej nie lubię takich wolnych klimatow choć piosenka sama w sobie nie jest taka zla to już wolę wolę popisy wokalne jak w You Can't Win, które jest moim zdaniem wokalną doskonałością no i po prostu może żyć własnym życiem :) istnieje bez tego filmu i niezle sobie radzi... przykro mi Diana ;)
@neta

Post by @neta »

KONIEC RUNDY TRZECIEJ

Pozbyliśmy się Diany z jej Can I Go On
No i dobrze.Może i fajnie śpiewa ale nie w tym kawałku.
Przypominam, że sezon polowania na Dianę nadal otwarty :-P
Do wyboru macie:

Theresa Merritt - The Feeling That We Have
wrzuta<<
Thelma Carpenter - He's The Wizard
wrzuta<<
Diana Ross - Soon As I Get Home
wrzuta<<
Michael Jackson - You Can't Win
wrzuta<<
Diana Ross & Michael Jackson - Ease On Down The Road
wrzuta<<
Nipsey Russell - What Would I Do If I Could Feel?
wrzuta<<
Ted Ross - (I'm A) Mean Ole Lion
wrzuta<<
Poppy Girls (instrumental)
wrzuta<<
Richard Pryor & The Emergald City Citizens - Emerald City Sequence
wrzuta<<
Diana Ross - Is This What Feeling Gets? (Dorothy's Theme)
wrzuta<<
Mabel King - Don't Nobody Bring Me No Bad News
wrzuta<<
Luther Vandross & Choir - A Brand New Day
wrzuta<<
Diana Ross - Believe In Yourself (Dorothy)
wrzuta<<
Lena Horne - Believe In Yourself (Glinda)
wrzuta<<
Diana Ross - Home
wrzuta<<

bo to zła kobieta była ,że złamała serce Michaelowi :wariat:

Image

a ja oddaje świeżutki głos na

Is This What Feeling Gets? (Dorothy's Theme)

uzasadnienie jak poprzednio.Rozwleczone, lekko miauczące, nuda, nuda,nuda
:ziew: Zagubiona trzydziestolatka z pieskiem....to nie mój styl.

Image

Diane lubię jako królową Disco np w takim Uspide down mniami

Image

"Michael may be the purest talent I've ever seen, he's incapable of a false moment. He's so true everything around him has to become true or you're going to look as if you're faking it."

Sidney Lumet on Michael Jackson playing the Scarecrow in The Wiz.

trailer ku pamięci.:

http://www.youtube.com/watch?v=DnrP-4LVhgU

"The Wiz" jest jak"Przeminęło z wiatrem"...klasyka!

A czy postać Czarnoksiężnika nie przypomina wam trochę robota z Moonwalkera?? glupija

Do dzieła drużyno koneserów!!! :-)

Image
Locked