Prace do szkoły/na studia o Michaelu
Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia
Praca o MJ
Hej.
Piszę pracę o wybranym geniuszu. Jak się domyślacie wybrałam Michaela Jacksona. Mam sporo materiałów, ale nie wiem jak to wszystko złożyć do kupy. Piszę z prośbą o radę: co zawrzeć w pracy na pewno, co jest ważne, jakie argumenty na to, że Michael jest geniuszem będą najistotniejsze (jeśli w ogóle uważacie, że zasługuje na to miano). Będę wdzięczna za każdą informację
Piszę pracę o wybranym geniuszu. Jak się domyślacie wybrałam Michaela Jacksona. Mam sporo materiałów, ale nie wiem jak to wszystko złożyć do kupy. Piszę z prośbą o radę: co zawrzeć w pracy na pewno, co jest ważne, jakie argumenty na to, że Michael jest geniuszem będą najistotniejsze (jeśli w ogóle uważacie, że zasługuje na to miano). Będę wdzięczna za każdą informację
"Think about the generations and to say we want to make it a better world for our children and our children's children."
[']
[']
- invincible_girl ;)
hmm.. ja bym stawiała na genialny taniec.. i wrodzony talent.. dużo fajnych rzeczy możesz znaleźć na geniusmichaeljackson.com
swoją drogą napisałam ostatnio pracę na polskie tematem było jakaś mała sprawa, która przeistoczy się w coś większego.. no i napisałam, jak to fanka zarzuciła miśkiem na koncercie MJa, przez co Michael robiąc moonwalka, przejechał się na misiu a na plastyce węglem narysowałam tą rączkę na głowie, a drugą tak na bok.. no wiecie, ze Smooth Criminal i do tego.. artykuł o Neverland'zie, jako najpiękniejszym miejscu na świecie na angielski
swoją drogą napisałam ostatnio pracę na polskie tematem było jakaś mała sprawa, która przeistoczy się w coś większego.. no i napisałam, jak to fanka zarzuciła miśkiem na koncercie MJa, przez co Michael robiąc moonwalka, przejechał się na misiu a na plastyce węglem narysowałam tą rączkę na głowie, a drugą tak na bok.. no wiecie, ze Smooth Criminal i do tego.. artykuł o Neverland'zie, jako najpiękniejszym miejscu na świecie na angielski
Ostatnio zmieniony wt, 30 wrz 2008, 21:53 przez invincible_girl ;), łącznie zmieniany 1 raz.
ale to nie ma nic wspolnego z geniuszem.invincible_girl ;) pisze:pomoc dla chorych i biednych dzieci.. i przytaczanie postaci takich jak Gandhi, Martin Luther King, czy Lech Wałęsa młodym.. tak w skrócie..
wrodzony talent, tzw. typowe genialne dziecko.Morphine pisze:jakie argumenty na to, że Michael jest geniuszem będą najistotniejsze
nikt go nie uczyl tanczyc ani spiewac, po prostu dar najprostsza chyba definicja geniuszu muzycznego jako takiego ;p
skupilabym sie na muzyce i na tym co osiagnal i co soba reprezentuje jako artysta, tancerz, piosenkarz i ikona kulturowa.
na tym ze sam pisal wikszosc swoich piosenek, ukladal spora czesc swoich choreografii i krokow tanecznych, ze wspolpracowal nad wiekszoscia swoich klipow pracujac nad ich konceptem, na tym, ze <do czasu rzecz jasna> byl genialnym manipulatorem i potrafil zawladnac milionami ludzi i stowrzyc niemalze kult wlasnej postaci.
sam sie wykreowal i wzniosl na wyzyny, wyznaczal nowe trendy w muzyce, tancu, stworzyl neimalze wpsolczesna koncepcje wideoklipu.
ale jego ektrsawagancje i szalenstwo, nonkomformizm i lamanie spolecznych norm, to tez oznaki byca wyjatkowa jednostka itp.
a dzieci smieci i filantropia...nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuudy
Ostatnio zmieniony wt, 30 wrz 2008, 20:57 przez homesick, łącznie zmieniany 1 raz.
'the road's gonna end on me.'
- DirtyDiana94
No tak.
Więc "pracuję" w szkolnej gazetce i oczywiście mi ( a komuż by innemu) został przydzielony dział "muzyka i film". Przyda się rownież informacja że chodzę do gimnazjum...
Więc muszę napisać do gazetki COŚ o muzyce. Nie chce by był to TYSIĘCZNY artykuł o dodzie, feelu czy innym popularnym w moim szkole wykonawcy... Chciałabym napisać o czymś o czym nie wiedzą, czego nie znają.
O samym Michaelu też nie mogę napisać, bo zaraz będzie, że "piszę to dlatego, że JA go słucham, a nikt inny tego nie chce czytać"
Więc myślałam, żeby napisać coś o muzycznych rekordach, albo legendach muzyki... Nie mam pojęcia co napisać, żeby wreszcie zainteresować ich czymś innym niż to leci w esce...
Jakieś sugestie?
Więc "pracuję" w szkolnej gazetce i oczywiście mi ( a komuż by innemu) został przydzielony dział "muzyka i film". Przyda się rownież informacja że chodzę do gimnazjum...
Więc muszę napisać do gazetki COŚ o muzyce. Nie chce by był to TYSIĘCZNY artykuł o dodzie, feelu czy innym popularnym w moim szkole wykonawcy... Chciałabym napisać o czymś o czym nie wiedzą, czego nie znają.
O samym Michaelu też nie mogę napisać, bo zaraz będzie, że "piszę to dlatego, że JA go słucham, a nikt inny tego nie chce czytać"
Więc myślałam, żeby napisać coś o muzycznych rekordach, albo legendach muzyki... Nie mam pojęcia co napisać, żeby wreszcie zainteresować ich czymś innym niż to leci w esce...
Jakieś sugestie?
Śpij nocą śnij, niech zły sen Cię nigdy więcej, nie obudzi, teraz śpij.
Michael Jackson tematem prezentacji maturalnej.
Tak jak w tytule. Czy ktoś ma jakikolwiek pomysł jak mógłby brzmiec temat związany z twórczością Michaela Jacksona? Byc może ktoś już pisał coś podobnego? Jeżeli tak to będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc ;)
(Przypominam, że czepiają się o to aby każdy temat w jakimś stopniu dało radę przywołac do literatury...)
Pozdrawiam ;)
(Przypominam, że czepiają się o to aby każdy temat w jakimś stopniu dało radę przywołac do literatury...)
Pozdrawiam ;)
It's all for love... L.O.V.E
-
Kiedyś myślałem aby zreferować "Michaela" na maturze ale nie miałem pomysłu jakby mógł brzmieć temat takiej prezentacji ,więc się poddałem ( i tak matura zdana bez problemów ). Proponuję ci się skupić na temacie wpływu muzyki Michaela i jego osoby na kulturę światową. Jest pewna książka o Michaelu, w której polski autor opisuje właśnie ten wpływ ale tak poniekąd - nazywa się Sławomir Szyszka. To jest jedna książka, która mi wpadła do głowy
Michael Jackson is THE BEST
- Sephiroth820
- Site Admin
Taki sam temat prezentacji miałam na maturze :) I zdobyłam punktów 18. Jak twoja narzeczona opisała temat, co wzięła jako źródła? Coś pokazywała komisji?Moja narzeczona wzięła sobie temat "różne obrazy miłości w literaturze i tekstach kultury na przestrzeni wieków.Opisz na wybranych przykładach"
Do autora tematu - choć maturę miałam już ładnych parę lat temu, to pamiętam, że u mnie osoby, które wybierały tematy nie z literatury szkolnej, miały dość pod górkę. Musisz dobrze się zastanowić i przemyśleć sprawę. A może powinieneś poprosić nauczyciela od polskiego o jakąś wskazówkę, małą pomoc w tym kierunku? Domyślam się, że może mieć z tym mały problem, bo jak ktoś się nie zagłębia w temat, to ciężko coś doradzić, ale może a nuż okaże się, że jest inaczej. :) Sam powinieneś trochę przejrzeć i książek, i nagrań czy wywiadów. Michael to obszerny "temat" - przykładowo można przecież mówić zarówno o wpływie MJa na zmiany w podejściu do czarnoskórych muzyków, jak i o negatywnym obrazie kreowanym przez media...
- Sephiroth820
- Site Admin
Głównie to bazowała na fragmentach wypowiedzi Michaela na temat dzieci z "Living With Michael Jackson":diabel:,których fragmenty miała na pendrivie do tego narysowała Michaela wraz z dziećmi biegającymi po Neverlandzie i z tego co mi mówiła to komisja była dość pozytywnie zaskoczona tym tematem (dodam taką ciekawostkę,iż polonistka mojej dziewczyny odradzała jej przykład miłości MJa do dzieci,bo stwierdziła,że jest to kontrowersyjny temat ze względu na oskarżenia o pedofilię )Phoenix pisze:Jak twoja narzeczona opisała temat, co wzięła jako źródła? Coś pokazywała komisji?
Trochę myślałam nad tą prezentacją. Może dobrym tematem byłoby ukazanie takiego oblicza Michaela, jakim nie pokazywały go media zbyt często? Chodzi o charytatywność, chęć zmiany świata, naprawy środowiska, poprawienia bytu dzieci - można wówczas wykorzystać pewne teksty piosenek, obrazy z teledysków, przemowy jak choćby Oxfordzka, jakieś nagrania z wizyt w szpitalach... Jest pole do popisu ;)
Może wrzuć tutaj listę tematów jakie masz do wyboru, łatwiej będzie się zorientować i pomóc Ci wybrać coś sensownego ;) Najlepiej by było jakby temat był na tyle hmm obszerny, żebyś mogła omówić Michaela ale też coś z lektur szkolnych, żeby komisja się przypadkiem nie próbowała przyczepić czy coś :)
według mnie najwięcej wspólnego z Michaelem mają tematy nr:
113- tylko nie wiem czy tu da się podpiąć MJa pod coś (bo mowa tylko o teatrze,filmie..(...) ) więc tu mam wątpliwości :)
102.- MJ dużo o miłości śpiewał, więc można by tu pojechać jego utworami :D
95/118.- pod apokalipsę można by podpiąć 'Earth Song' tylko wtedy potrzebny jest teledysk :)
więcej pomysłów na razie nie mam ;)
a nie masz możliwości przekształcenia tematu? w sensie przekształcić te co już są ale w taki sposób, żeby można było włączyć więcej MJa :D spytaj polonistki/polonisty to Ci pomoże ;)
113- tylko nie wiem czy tu da się podpiąć MJa pod coś (bo mowa tylko o teatrze,filmie..(...) ) więc tu mam wątpliwości :)
102.- MJ dużo o miłości śpiewał, więc można by tu pojechać jego utworami :D
95/118.- pod apokalipsę można by podpiąć 'Earth Song' tylko wtedy potrzebny jest teledysk :)
więcej pomysłów na razie nie mam ;)
a nie masz możliwości przekształcenia tematu? w sensie przekształcić te co już są ale w taki sposób, żeby można było włączyć więcej MJa :D spytaj polonistki/polonisty to Ci pomoże ;)