Najsłabsze Ogniwo

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

@neta

Post by @neta »

Man of War - hi hi bezlitośnie ale cała płyta mnie rozbawia ostatnio w ponure za wczesne poranki ma mojej mp3 w mpk :smiech:
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
component

Post by component »

Nareszcie zdążę zagłosować ;-)
Przyłączam się do obrońców Man of War - patetycznej, a zarazem subtelnej, lecz przede wszystkim wzruszającej pieśni (bo taka to sobie "piosenka" bynajmniej nie jest) z przesłaniem, w czym tkwi jej bezdyskusyjna siła. Do odstrzału przedkładam więc Even Though You're Gone, które pomimo tego, że również nie ma w sobie niczego, co odrzucałoby mnie od jej uskrzydlającej melodii, w batalii z tą pierwszą przegrywa żałośnie.

EDIT: Zmieniam zdanie i proszę o oficjalne anulowanie mojego głosu. Zarówno MOW, jak i ETYG niosą dla mnie ze sobą ogromny ładunek sentymentalny, utwory te traktuję bardzo osobiście i nie chcę przykładać ręki do porażki któregokolwiek z nich.
Last edited by component on Tue, 08 Nov 2011, 21:08, edited 3 times in total.
kaem

Post by kaem »

Ola2003 wrote:Moim (skromnym zdaniem)
Przywilejem Prowadzącego jest to, że może oddać głos jako ostatni- tak to już jest w NO od lat. Nawet ojciec założyciel takich forów teraz nie ma.
Nie zmienia to jednak faktu Agata, że..
Tiger Lilly wrote:Żałuję, że się spóźniłam i nie zawalczyłam o ten utwór...
..masz teraz okazję :-)- na sam koniec to już po zawodach.
Pank wrote:I hildełorldów. Akhy!
Się czepiacie tekstu. Pal licho przesłanie antywojenne. Ta piosenka jest przejrzystsza brzmieniowo, niż rywal w dogrywce, co daje nagraniu większą lekkość. Mostek z fikuśną trąbką przypomina mi najfajniejsze momenty z solowej kariery McCartneya. Tak samo fikuśnie rozłożony jest akcent na strofy w refrenie- śpiewają krótko, bez nieznośnej maniery jak w wystylizowanym do bólu Even Though You're Gone. To właśnie największy atut tego nagrania- że w tak prostolinijnie muzyczny sposób Michael wraz z braćmi śpiewa o ważnych sprawach, bez maniery wspomnianego, a tym bardziej bez wielkiej dramy hildełorldów. Tak samo było zaledwie 2 lata potem w Be Not Always, dopiero potem było targanie szat i darcie gardła. Skoro więc nie lubimy dram drodzy adwersarze, to czemu nie doceniamy tego tam, gdzie ich nie ma?
Głos na Even Though You're Gone.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Maverick

Post by Maverick »

Tiger Lilly wrote:Rozpoczynamy rozgrywkę. W pierwszej rundzie startuje 9 utworów. Głosujemy na najsłabszy z nich. Głosować można przez 3 dni, czyli do środy do 22.00*. Proszę byśmy podawali uzasadnienie naszego wyboru. Głosów bez uzasadnienia nie będę uznawać. Zapraszam do głosowania :-)

* nie dotyczy prowadzącego - będzie mi się zdarzać podsumowywać po czasie i doliczać mój głos.
Mój głos na Even Though You're Gone. Man Of War to moja pierwsza miłość z tej płyty i pozostanę przy tym sentymencie. ETYG ma ciekawszy wokal i bardziej zawiłe ewolucje kompozycyjne. Ale bardziej mnie urzeka piosenka zaangażowana, ale bez darcia ryja, bez kochania dzieci, bez apokaliptycznych wizji i bez egzaltacji. Normalna piosenka o pokoju. A twórczość/odtwórczość Michaela wykazuje wysokie deficyty normalności.
Margareta

Post by Margareta »

Zgadzam się w pełni z przedmówcami. Jeśli piosenki zaangażowane to tylko takie jak "Man Of War" czy "Be Not Always", wzięte niedawno "na tapetę" w wątku "IT!".
Normalna piosenka o pokoju. A twórczość/odtwórczość Michaela wykazuje wysokie deficyty normalności.
No, niestety od "Bad" zaczęła generalnie cierpieć na pretensjonalność, a za bezpretensjonalność właśnie pokochałam młodszego MJ - a.
zapraszam i polecam: http://msfeliciam.blogspot.com/
Image
a_gador

Post by a_gador »

To co napisał kaem daje do myślenia i niech będzie, że głosuję bez pogłębionej refleksji: Man of war niezmiennie.
"Zbierz księżyc wiadrem z powierzchni wody. Zbieraj, aż nie będzie widać księżyca na powierzchni." Yoko Ono
www.forumgim6.cba.pl
Image
@neta

Post by @neta »

Maverick wrote: ale bez darcia ryja, bez kochania dzieci, bez apokaliptycznych wizji i bez egzaltacji
ale przecież On w Even Though You're Gone wcale ryja nie drze??!! wręcz ciepło, spokojnie i wręcz romantycznie śpiewa. :muzyka:
a i tekst jest niezły..wszakże o niespełnionej miłości
Wszystko nie wygląda tak źle
Jak wyglądało wczoraj.
Z każdą chwilą staje się
Silniejszy, gdyż muszę żyć dalej.
Posiadam wolę przetrwania,
mimo, iż tak źle się czuje...
Tak źle od środka...
zuch chłopak :dance:
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
Tiger Lilly

Post by Tiger Lilly »

A oto wyniki dogrywki:

Even Though You're Gone - 5
Man Of War - 6

Zatem odpada, plasując się tuż za podium Man of War

Runda 7

Głosujemy na jeden z poniższych utworów:

[url=http://www.youtube.com/watch?v=wSYKhlnXfnE]Music's Takin' Over[/url]

[url=http://www.youtube.com/watch?v=tJSfpjjJgg8]Even Though You're Gone [/url]

[url=http://www.youtube.com/watch?v=BRlJKKUYgiY]Find Me A Girl [/url]

Głosowanie trwa do 22 w piątek i wyjątkowo planuję zamknąć je o czasie. ;-)
Tiger Lilly wrote:Mój głos ponownie na Even Though You're Gone. Najmniej wnosi do klimatu płyty. Nie kwalifikuje się ani na balladę z pazurem ani na sentymentalną opowieść o letnim romansie. Oczywisty wybór przy pozostałych utworach.
Last edited by Tiger Lilly on Wed, 09 Nov 2011, 15:07, edited 1 time in total.
When everything starts to fall
So fast that it terrifies you
When will you hit the wall?
Are you gonna learn to fly?
martina

Post by martina »

Matko! Co tu się wyprawia!
Umyłam okulary, lecz wciąż nie wierzę.
Man of war- miało zniknąć z listy wieki temu.
Sio!

EDIT:

Dobrze, że pomyłka się wyjaśniła.

Oddaję głos na Find me a girl.
O wiele bardziej kręci mnie teraz zadziorne Music's takin' over i liryczna opowieść o zaczynaniu od nowa: Even though you're gone.
Last edited by martina on Wed, 09 Nov 2011, 16:10, edited 2 times in total.
Image
Ola2003

Post by Ola2003 »

Przepraszam, ale czegoś tu nie rozumiem;
wg moich obliczeń odpadło Man Of War, przegrywając z Even Though You're Gone 6 do 5!
głosy na Man Of War oddali: @neta, a_gador, songbird, Pank, Ola2003, Moonwalker27
głosy na Even... oddali: marcinokor, Margareta, kaem, Maverick, Tiger Lilly
użytkownik component anulował swój głos
Image
Tiger Lilly

Post by Tiger Lilly »

Ola2003 wrote:Przepraszam, ale czegoś tu nie rozumiem;
wg moich obliczeń odpadło Man Of War, przegrywając z Even Though You're Gone 6 do 5!
Olu, a czegóż tu nie rozumieć? - ot, pomyliłam się... ludzka rzecz. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Oczywiście post edytowałam poprawiając błąd.
When everything starts to fall
So fast that it terrifies you
When will you hit the wall?
Are you gonna learn to fly?
Ola2003

Post by Ola2003 »

Tiger Lilly wrote:Dziękuję za zwrócenie uwagi
Cała przyjemność po mojej stronie, zwłaszcza, iż obroniła się piosenka, która w pełni zasługuje na ścisłe podium :-)
A teraz głosowanie; Music's Takin' Over, gdyż w porównaniu z rywalkami wypada blado, bezpłciowo i nie ma w sobie nic, co by mnie porywało. Ot, jeszcze jedna, przeciętna podrygiwanka...
Image
@neta

Post by @neta »

Naprawdę bardzo, bardzo ciężko mi głosować na trzy piosenki
Każdą mocno lubię i każdej słucham.

Jak mam wybrać to głosem Michaela.Polecam pierwsze 30sekund
http://www.youtube.com/watch?v=DpVaeVh_cq8

Haj Jestem Majkel Dżekson i de Dżeksons i głosuję na :smiech:

Even Though You're Gone
Moonwalker27

Post by Moonwalker27 »

Tak jak wcześniej: Music's Takin' Over
If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself
And then make a change!
kaem

Post by kaem »

Margareta wrote: niestety od "Bad" zaczęła generalnie cierpieć na pretensjonalność,
Nie wylewajmy dziecka z kąpielą. To, że Michael nawet w błahej balladzie jak I Just Can't Stop Loving You potrafi wokalnie potrząsnąć niebem i ziemią uważam za jeden z głównych atutów Jego nagrań. Co nie znaczy, że inny rodzaj ekspresji nie jest wart docenienia.
@neta wrote:ale przecież On w Even Though You're Gone wcale ryja nie drze??!!
Eee. Nie ten kontekst rozmowy, @neto.
Even Though You're Gone. Music's takin' over to nie mój numer jeden albumu, ale w brzmieniu to zdecydowanie najbardziej wysmakowany kawałek- sporo tu małych uroczych muzycznych detali. Pobudza wyobraźnię- właśnie tu zobaczyłem Michaela w oprawie koncertu "bez prądu". Posłuchajcie i sami uruchomcie wyobraźnię.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Locked