Czego chcielibyście się dowiedzieć o Michaelu?
Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia
Chodziło o to, że ktoś pisał MJ, a Michael wykupował prawa do tej piosenki i podpisywał się swoim imieniem i nazwiskiem. Wszystko było ugadane tak, że MJ mógł oficjalnie mówić wszem i wobec, że to on napisał. Stąd moje pytanie, które piosenki są autorstwa 100 % MJ. Kiedyś czytałem gdzieś w internecie o tym, ale nie mogę tego znaleźć i nie była to wikipedia.
The Majkel
Przywłaszczenie to nie jest, ale pewna ugoda między MJ a pewnymi osobami, która polegała na tym, że one pisały tekst, a MJ płacił im słoną gotówkę za to, by nie posądzili go o plagiat i by mógł podpisywać się pod nimi.
The Majkel
Przywłaszczenie to nie jest, ale pewna ugoda między MJ a pewnymi osobami, która polegała na tym, że one pisały tekst, a MJ płacił im słoną gotówkę za to, by nie posądzili go o plagiat i by mógł podpisywać się pod nimi.
"Together we can heal the world and make it a better place."
"GO FOR YOUR DREAMS!"
a może wykładowcy chodziło zwyczajnie o to, że owszem, zdobywał teksty, ale w sposób cywilizowany. MJ jakoś nigdy szczególnie się nie wstydził współpracy z innymi autorami, wystarczy spojrzeć na booklety, gdzie są wymienieni (czasem za to nie znajdziesz tam nazwiska MJa).
MJ sam o tym opowiadał podczas procesów o plagiat (poszukaj wideo z Mexico Deposition i audio z procesu o rzekomy plagiat Dangerous.)
MJ sam o tym opowiadał podczas procesów o plagiat (poszukaj wideo z Mexico Deposition i audio z procesu o rzekomy plagiat Dangerous.)
- kamiledi15
Wszystkie utwory są opisane na płytach wg stanu faktycznego. Jesli ktokolwiek dodawał cokolwiek do piosenki wykonywanej przez Michaela, jest na płycie nazwisko tej osoby. Nigdy nie było takiej sytuacji, o której mowa - że nazwisko Michaela widniało przy utworze którego nie skomponował / napisał. Dowodem są odręczne teksty z poprawkami oraz nagrania demo kompozycji wraz z procesem twórczym.
Jeśli chodzi o późniejsze albumy, piosenek które Michael skomponował całkiem sam jest myślę ok. 20.
Jesli chodzi o Thrillera - Michael skomponował sam cztery utwory (teksty + muzykę):
Wanna Be Startin' Somethin'
The Girl Is Mine
Beat It
Billie Jean
Piosenki są dostępne w wersjach demo w takim kształcie napisał je Michael. Różnią się minimalnie od wersji na płycie - te różnice, które słychać to robota producenta. Już nie nam oceniać który bas w BJ brzmi lepiej - demówkowy czy albumowy - ale faktem jest, że cała kompozycja to Michael.
O ile mam wy... jest mi obojętne co ludzie sądzą o wybielaniach, krojeniach, molestowaniach i spaniu z manekinami w namiocie tlenowym o tyle nie przepuszczę kłamstw na temat twórczości. Jest to obrzydliwe, fałszywe, jest skutkiem niewiedzy i braku chęci dowiedzenia się i trzeba to zwalczać, plenić i wyśmiewać.
I dziękuję za to pytanie, pierwszy raz od dwóch i pół roku zapaliłam się do czegokolwiek w temacie Michael Jackson :]
Jeśli chodzi o późniejsze albumy, piosenek które Michael skomponował całkiem sam jest myślę ok. 20.
Jesli chodzi o Thrillera - Michael skomponował sam cztery utwory (teksty + muzykę):
Wanna Be Startin' Somethin'
The Girl Is Mine
Beat It
Billie Jean
Piosenki są dostępne w wersjach demo w takim kształcie napisał je Michael. Różnią się minimalnie od wersji na płycie - te różnice, które słychać to robota producenta. Już nie nam oceniać który bas w BJ brzmi lepiej - demówkowy czy albumowy - ale faktem jest, że cała kompozycja to Michael.
O ile mam wy... jest mi obojętne co ludzie sądzą o wybielaniach, krojeniach, molestowaniach i spaniu z manekinami w namiocie tlenowym o tyle nie przepuszczę kłamstw na temat twórczości. Jest to obrzydliwe, fałszywe, jest skutkiem niewiedzy i braku chęci dowiedzenia się i trzeba to zwalczać, plenić i wyśmiewać.
I dziękuję za to pytanie, pierwszy raz od dwóch i pół roku zapaliłam się do czegokolwiek w temacie Michael Jackson :]
Maverick
Cała przyjemność po mojej stronie :). Nie byłem przekonany co do tego co wykładowca mówił, a nie mogłem sprawdzić na płytach, ponieważ albumy zostały w domu :)
Mam jeszcze jedno pytanie- na co chorował MJ? Jedna to bielactwo nabyte pozostałe? Czy któraś z nich zagrażała życiu Michaela?
I coś apropo We've Had Enough. Kiedy została napisana, przez kogo i dlaczego MJ nie wrzucił jej na żaden album?
Co to za występ Michaela w 2:59 i 4:34?
oto link http://www.youtube.com/watch?v=nvjy6MQr6fE
Cała przyjemność po mojej stronie :). Nie byłem przekonany co do tego co wykładowca mówił, a nie mogłem sprawdzić na płytach, ponieważ albumy zostały w domu :)
Mam jeszcze jedno pytanie- na co chorował MJ? Jedna to bielactwo nabyte pozostałe? Czy któraś z nich zagrażała życiu Michaela?
I coś apropo We've Had Enough. Kiedy została napisana, przez kogo i dlaczego MJ nie wrzucił jej na żaden album?
oto link http://www.youtube.com/watch?v=nvjy6MQr6fE
"Together we can heal the world and make it a better place."
"GO FOR YOUR DREAMS!"
- marcinokor
We've Had Enough została napisana Michaela Jacksona, Rodneya Jerkinsa III, LaShawn Danielsa i Carole Bayer Sager. Nagrana prawdopodobnie w czasie sesji do Invincible lub w 2004 roku. Została wydana na The Ultimate Collection jako utwór wyciągnięty z archiwum. MJ prawdopodobnie chciał wydać właśnie takie utwory jak WHE (Escape, Shout itd.) na nowym albumie, ale zakończyło się to fiaskiem, z powodu konfliktu z $ony. Jeśli chodzi o filmik to:MacJack50 pisze:I coś apropo We've Had Enough. Kiedy została napisana, przez kogo i dlaczego MJ nie wrzucił jej na żaden album?
2:59 - Man In The Mirror z koncertu w Bukareszcie (Dangrous World Tour 1992)
4:34 - Michael wykonuje piosenkę Elizabeth I Love You w hołdzie dla Elizabeth Taylor w 1997 roku. Tu masz cały występ:
http://www.youtube.com/watch?v=_8nUg1VcSh4
oprócz bielactwa miał tez lupus..czyli toczeń rómieniowaty
jest to przewlekła autoimmunologiczna choroba, w której dochodzi do uszkodzenia różnych narządów, szczególnie skóry, stawów, krwi i nerek. Tru jest przewlekłą chorobą trwającą niekiedy wiele lat. Słowo autoimmunologiczna oznacza , że dochodzi do zaburzenia funkcji układu immunologicznego, który zamiast chronić organizm przed bakteriami i wirusami, atakuje własne komórki.
Nazwa lupus powstała na początku XX wieku ,w języku łacińskim oznacza wilk , i odnosi się do charakterystycznego rumienia na twarzy w kształcie motyla , przypominającego plamy na pysku wilka. Erythematosus oznacza po grecku czerwony i odnosi się do zaczerwienienia skóry twarzy.
e .widze że filmik juz opisany więc nie bede sie powtarzać...
jest to przewlekła autoimmunologiczna choroba, w której dochodzi do uszkodzenia różnych narządów, szczególnie skóry, stawów, krwi i nerek. Tru jest przewlekłą chorobą trwającą niekiedy wiele lat. Słowo autoimmunologiczna oznacza , że dochodzi do zaburzenia funkcji układu immunologicznego, który zamiast chronić organizm przed bakteriami i wirusami, atakuje własne komórki.
Nazwa lupus powstała na początku XX wieku ,w języku łacińskim oznacza wilk , i odnosi się do charakterystycznego rumienia na twarzy w kształcie motyla , przypominającego plamy na pysku wilka. Erythematosus oznacza po grecku czerwony i odnosi się do zaczerwienienia skóry twarzy.
e .widze że filmik juz opisany więc nie bede sie powtarzać...
- marcinokor
- kamiledi15
Wydaje mi się, że lupusa dość wyraźnie widać w czasach Thrillera - często miał wtedy bardzo, nienaturalnie czerwone kości policzkowe. W późniejszych czasach już tego nie widać, widocznie ukrywał to pod makijażem.
A propo We've Had Enough, też jestem ciekaw - dotąd traktowałem tą piosenkę jako ostatnią w pełni Michaela. Potem była już płyta ,,Michael". Dlatego ciekawi mnie, czy została nagrana w 2001, czy 2004 roku.
A propo We've Had Enough, też jestem ciekaw - dotąd traktowałem tą piosenkę jako ostatnią w pełni Michaela. Potem była już płyta ,,Michael". Dlatego ciekawi mnie, czy została nagrana w 2001, czy 2004 roku.
- kamiledi15
- La_Pantera_Rosa
http://www.youtube.com/watch?v=i4WlbuRXrvU
ktos wie skad jest ten fragment bo napewno nie helsinki ?? meczy mnie to od dawna a nie moge sobie przypomniec :(
ktos wie skad jest ten fragment bo napewno nie helsinki ?? meczy mnie to od dawna a nie moge sobie przypomniec :(
Ain't no sunshine when he's gone :(