ACTA
Dla mnie z ACTA wyłania się nowa filozofia, inny sposób myślenia…i wiem jedno - to nie przejdzie. Dziwię się, że w innych krajach ACTA przeszło. Jednak teraz dostrzegam, że inne kraje zaczynają się budzić..I nawet jeśli ACTA zostanie ratyfikowane przez Parlament Europejski, to w Polsce może dojść do poważniejszych wystąpień.
I pragnę zauważyć, że ostatnie badania określające kto protestuje nie są wiarygodne. ..Jest wielu 40latków i 50latków którzy sa również przeciwni jednak nie wypada im głośno i otwarcie protestować, gdyż w tle jest kwestia piractwa. Ja mam na Facebooku nobliwych kolegów w wieku 40 i 50 lat i wiem, że są przeciw, ale nie mogą otwarcie o tym pisać…Więc piszą o tym, ale nie wprost..
To jest w istocie potężny protest i badania tego nie oddają.
I pragnę zauważyć, że ostatnie badania określające kto protestuje nie są wiarygodne. ..Jest wielu 40latków i 50latków którzy sa również przeciwni jednak nie wypada im głośno i otwarcie protestować, gdyż w tle jest kwestia piractwa. Ja mam na Facebooku nobliwych kolegów w wieku 40 i 50 lat i wiem, że są przeciw, ale nie mogą otwarcie o tym pisać…Więc piszą o tym, ale nie wprost..
To jest w istocie potężny protest i badania tego nie oddają.
No błagam.triniti pisze:a mam na Facebooku nobliwych kolegów w wieku 40 i 50 lat i wiem, że są przeciw, ale nie mogą otwarcie o tym pisać…
USA nie ratyfikowało. I to jest największy skandal, bo naciskają UE (chyba każdy słyszał o telefonie z ambasady USA do polskiego sejmu? Przegłosowano dokument wzywający premiera do wstrzymania się z podpisywaniem ACTA. Dokument był natychmiast dostarczony do kancelarii Tuska. Bardzo się to nie spodobało USA i dzwonili, bo nie mogli doliczyć się "jak to w końcu z tym głosowaniem było bo nie było posłów x, y i z, a jednak przyjęto dezyderat.")triniti pisze:Dziwię się, że w innych krajach ACTA przeszło.
Z tego, co wiem, jeszcze trochę potrwa zanim kraje UE będą u siebie ratyfikować ACTA (mają na to maksymalnie 14 miesięcy). O ile ACTA nie zostanie w ogóle uznana za bubel nie do przyjęcia i pozostanie podpisanym świstkiem.
Zdecydowane protesty są tylko w Polsce i Francji (morze ludzi w Paryżu na manifestacji), trochę w Czechach, Niemczech i UK. Coś pominęłam?
Byłam na manifestacji, chociaż jestem przeciw piractwu i chamstwu w sieci. Jednak nie jestem za tym żeby załatwiać ten problem w taki sposób- ratyfikowaniem dziwnej, ogólnikowej umowy międzynarodowej. ACTA cofa nas do ery przedinternetowej, a prawo powinno iść z duchem czasu i służyć rozwojowi. Youtube, wysyłanie linków zanojmym przez facebooka to już po prostu styl życia młodego pokolenia, nie wyobrażam sobie żeby to miało się zmienić.
Aż przez tą całą aferę robię się eurosceptyczna...
Dlatego e-Polacy powstańcie!

Aż przez tą całą aferę robię się eurosceptyczna...
Dlatego e-Polacy powstańcie!
-
-
Oczywiście nikogo nie podano do dymisji.oglądałem przez przypadek konferencję Tuska na Polsacie i widziałem jak brzydko odwracał kota ogonem,
Jednej rzeczy nie mogę zrozumieć bo jak to jest możliwe że Platforma Obywatelska narobiła tyle bałaganu ze służbą zdrowia i z Acta a im w rankingach nie spada popularność.Pytanie-kto na nich głosuje.
Jednej rzeczy nie mogę zrozumieć bo jak to jest możliwe że Platforma Obywatelska narobiła tyle bałaganu ze służbą zdrowia i z Acta a im w rankingach nie spada popularność.Pytanie-kto na nich głosuje.
Jestem fanem m.j. od 20 lat.
-
Ja bym w życiu nie zagłosował na takich ludzi,bo nie podobają mi się osoby co mówią jedno a robią zupełnie co innego.Ilę ludzi musi protestować żeby zauważyć że ustawa jest zła,a potem Pan premier opowiada ludziom przed telewizorami że korona mu z głowy nie spadnie jak przyzna że nie miał racji.Niestety ale to już jest ostatnia kadencja Platwormy.Ludzie mają już dość podnoszonych podatków Vat,drogiego paliwa,chorej służby zdrowia,kłutnie o krus,a teraz acta.
ku przestrodze:boskar2007 pisze:Ja bym w życiu nie zagłosował na takich ludzi,bo nie podobają mi się osoby co mówią jedno a robią zupełnie co innego.Ilę ludzi musi protestować żeby zauważyć że ustawa jest zła,a potem Pan premier opowiada ludziom przed telewizorami że korona mu z głowy nie spadnie jak przyzna że nie miał racji.Niestety ale to już jest ostatnia kadencja Platwormy.Ludzie mają już dość podnoszonych podatków Vat,drogiego paliwa,chorej służby zdrowia,kłutnie o krus,a teraz acta.
http://www.money.pl/archiwum/wydarzenia ... rzech.html
Chyba, że uznasz to za światowy spisek przeciwko Węgrom..
Sam sobie przeczysz mówiąc, że poparcie nie spada…
Chciałabym, żeby młodzi ludzie coś zaproponowali. Nawet liczę na to, że z protestów przeciwko ACTA coś się wyłoni nowego na scenie politycznej. Bardzo bym sobie tego życzyła..
Z gospodarką w Polsce jest OGROMNY problem. PO nie potrafi dobrze zagospodarować pieniedzmi, dziura budżetowa jest już ustalona, dług publiczny rośnie. Za 8 lat kadencji PO płacić bedziemy my - młodzi ludzie, których czekają jeszcze gorsze reformy do przyjęcia.
W Polsce już dzieje się źle, a widzą to tylko Ci, którzy chcą to zobaczyć. Dlaczego u nas internet jest najdroższy w Europie, dlaczego paliwo jest tak drogie jak na zachodzie Europy (przy zarobkach o połowę mniejszych)? Biurokracja za to rozwija się wciąż w tempie ekspresowym, podatki rosną, a za swoją składkę do NFZ dostaję kopniaka w tył zamiast porządnej opieki zdrowotnej.
Polska wciąż wierzy w zniesienie wiz do Ameryki, a dla uspokojenia pewnie znowu coś USA da w zamian (jak zapewnienie budowy tarczy antyrakietowej w Polsce, nie wyszło (okoliczności....), a w ramach rekompensaty do kraju zawitał Obama), a bardzo ważne decyzje (ACTA) są podejmowane w ciszy i bez wiedzy obywateli.
Za sukces na miarę odkrycia żyły złota Komorowski uznaje budowę odcinka autostrady, a na przemówieniu 1 września twierdzi, że Polska również jest odpowiedzialna za II wojnę światową!
Jak mogę głosować na PO widząc taki stan rzeczy w dzisiejszej RP?
W Polsce już dzieje się źle, a widzą to tylko Ci, którzy chcą to zobaczyć. Dlaczego u nas internet jest najdroższy w Europie, dlaczego paliwo jest tak drogie jak na zachodzie Europy (przy zarobkach o połowę mniejszych)? Biurokracja za to rozwija się wciąż w tempie ekspresowym, podatki rosną, a za swoją składkę do NFZ dostaję kopniaka w tył zamiast porządnej opieki zdrowotnej.
Polska wciąż wierzy w zniesienie wiz do Ameryki, a dla uspokojenia pewnie znowu coś USA da w zamian (jak zapewnienie budowy tarczy antyrakietowej w Polsce, nie wyszło (okoliczności....), a w ramach rekompensaty do kraju zawitał Obama), a bardzo ważne decyzje (ACTA) są podejmowane w ciszy i bez wiedzy obywateli.
Za sukces na miarę odkrycia żyły złota Komorowski uznaje budowę odcinka autostrady, a na przemówieniu 1 września twierdzi, że Polska również jest odpowiedzialna za II wojnę światową!
Jeanne pisze:Z gospodarką w Polsce jest OGROMNY problem. PO nie potrafi dobrze zagospodarować pieniedzmi, dziura budżetowa jest już ustalona, dług publiczny rośnie. Za 8 lat kadencji PO płacić bedziemy my - młodzi ludzie, których czekają jeszcze gorsze reformy do przyjęcia.
Podałam przykład Węgier, gdzie rządzą konserwatyści - typu Pis. (Są to właściwie nacjonaliści). Tam dopiero jest odbierana wolność słowa. Kto chce, ten zobaczy.
Ja nie mówię, żeby głosować na PO. Ja nie chcę na nich głosować. Dlatego młodzi ludzie - do roboty. Zaproponujcie coś i zastąpcie dotychczasowy układ. ACTA to jest świetny początek. Tylko nie proponujcie mi Pis, proszę..
Ostatnio zmieniony ndz, 06 sty 2013, 17:09 przez triniti, łącznie zmieniany 1 raz.
triniti, ja też nie chcę nikogo nakłaniać do nie-głosowania na PO.
PiS to prawica, a ten pogląd całkowicie nie odpowiada mojemu spojrzeniu na świat. Obserwując zamieszanie wokół ACTA na pierwszy plan wysuwa się Ruch Palikota, ale co oni mają do zaoferowania? Obietnice są piękne, zyskali na nich bardzo duże poparcie jak na nową partię, ale jak działanie RP sprawdziłoby się w praktyce... Spekulanci powiadają, że dowiemy się za 4 lata. Palikot organizuje akcje przeciwko ACTA, tylko nakładanie maski Anonymous Kopernikowi to protest czy szopka? Narkotyki w sejmie to protest czy szopka? Przeciw ACTA opowiada się PiS, opowiada się Solidarna Polska, ale co zrobiliby z propozycją podpisania takiego dokumentu? Teraz każdy chce przy każdej możliwej okazji zyskać sobie wyborców na przyszłe głosowania. Ja kompletnie nie mam zaufania do naszych polityków.
PiS to prawica, a ten pogląd całkowicie nie odpowiada mojemu spojrzeniu na świat. Obserwując zamieszanie wokół ACTA na pierwszy plan wysuwa się Ruch Palikota, ale co oni mają do zaoferowania? Obietnice są piękne, zyskali na nich bardzo duże poparcie jak na nową partię, ale jak działanie RP sprawdziłoby się w praktyce... Spekulanci powiadają, że dowiemy się za 4 lata. Palikot organizuje akcje przeciwko ACTA, tylko nakładanie maski Anonymous Kopernikowi to protest czy szopka? Narkotyki w sejmie to protest czy szopka? Przeciw ACTA opowiada się PiS, opowiada się Solidarna Polska, ale co zrobiliby z propozycją podpisania takiego dokumentu? Teraz każdy chce przy każdej możliwej okazji zyskać sobie wyborców na przyszłe głosowania. Ja kompletnie nie mam zaufania do naszych polityków.
-
ciekaw jestem co w sprawie Acta miałby do powiedzenia Andrzej Lepper.On zawsze umiał coś skomentować jeżeli ustawa była robiona po cichu.Pamiętam taki dzień z dobrych 10 lat temu jak było głosowanie nad jakąś tam ustawą,ale bardzo korzystnej dla jednej z partii lub dla kogoś(dokładnie o co chodziło to nie pamiętam ale była chyba to ustawa związana z rolnictwem),ściągnięto wtedy wszystkich posłów z urlopów i chorych i nawet tych co byli za granicą.Jeżeli coś posłowie chcą i jakiejś ustawy nie przepuścić to potrafią się zmobilizować ,atak to i dzisiaj sejm świeci pustkami.
A Ruch Palikota to niewypał.Z początku zauważyłem ze narobił ludziom nadziei a teraz zrobił z tej partii cyrk.Lepper chociaż bronił interesów rolników,a Palikot chce zdejmować krzyże,żenada.
A Ruch Palikota to niewypał.Z początku zauważyłem ze narobił ludziom nadziei a teraz zrobił z tej partii cyrk.Lepper chociaż bronił interesów rolników,a Palikot chce zdejmować krzyże,żenada.
Ta maska oficjalnie to jest Guy_Fawkes'a - wyglad zapożyczony z filmu V for VendettaJeanne pisze: tylko nakładanie maski Anonymous
Komu jak komu ale Kopernikowi, który obalił największy paradygmat ówczesnej sobie epoki jak najbardziej ona pasuje.
Nawiązując do ACTA, każda epoka ma swoje złe nawyki i hamujące ją paradygmaty. Nasza właśnie ma "własność intelektualną" i jej tyranię;