Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
MacJack50 pisze:Man miałeś rację, jesteśmy piłkarskim dnem, mistrz cypru klepie nas niemiłosiernie. Szkoda słów. Powiem tylko to, w takich sytuacjach, wstyd mi, że jestem Polakiem, żałuje, że nie urodziłem się na cyprze.Piłkarskie dno, jesteśmy zaściankiem Europy. I to nie tylko piłkarsko.
Wstyd.....
Obiecałem sobie, że nie obejrzę już żadnej polskiej drużyny na boisku. Jesteśmy w tej chwili chłopcami do bicia, na równi z San Marino, Liechteinsteinem, Mołdawią, Andorą. Brawo Apoel.
Jakoś nie poczułem się dobrze, nie cieszę się, że miałem rację.
Ale co zrobisz jak właściciele klubów nie obserwują swoich juniorów nie dodają ich do składu, kupują zawodników z zagranicy marnych i zapychają tak, że jest 9/11 nie Polakami....
To był żałosny mecz w wykonaniu Wisły. Mogę zrozumieć wszystko, ale brak zaangażowania i chęci strzelenia gola będąc tak blisko piłkarskiego raju jest nie do pomyślenia. APOEL technicznie, taktycznie i w zaangażowaniu był stokrotnie lepszy od mistrza Polski. W Champions League mają grać sami najlepsi. Wyobraźcie sobie jaki łomot dostałaby Wisła, grając z każdym lepszy przedstawicielem ligi angielskiej, hiszpańskiej Szachtarem czy Porto, skoro nie potrafi wykorzystać korzystnego losowania i pokonać pół-amatorów z Cypru.
Założę się, że kelnerzy rodem z San Marino pokonaliby naszą drużynę, jeśli ta zaprezentowałaby się tak, jak wczorajszego wieczoru. Po raz kolejny uświadomiłam sobie, że polska liga stoi na dramatycznie niskim poziomie. A najśmieszniejsze jest to, że piłka nożna w Polsce nadal uznawana jest za sport narodowy i największe emocje wzbudzają piłkarscy amatorzy, bo niestety do takiego poziomu polska liga upada.
Mistrzostwa Świata w Taegu, kolejny dzień i..... kompromitacja. Sensacyjny, niespodziewany złoty medal Pawła Wojciechowskiego w tyczce. Reszta jest żałosna, Adrian lekkaatletyka spada na dziady jak piłka nożna. Jeszcze do niedawna zdobywaliśmy w takich konkurencjach masowo medale jak skok o tyczce kobiet, rzut dyskiem, młotem. A teraz Małachowski bodajże 9, Pyrek i Rogowska szkoda gadać, Ziółkowski 7. Niech nadal biorą udział w Tańcach na lodzie, z Gwiazdami etc. Naszym sportowcom w główkach się poprzewracało. Są pieniądze i to nie małe na rozwój lekkiejatletyki, a Nasi reprezentanci kompromitują się. Miała być masa medali, a nawet Europa nas wyprzedza. Wstyd !!!
To samo dzieje się z siatkówką. Do niedawna byliśmy potęgą światową, a dziś przegrywamy z kim się tylko da. I są pieniądze, jest potenciał, są parkiety, sprzęt etc, a nie ma wyników. Kadra Andrei Anastasiego wygląda jakby tuż przed meczem skończyli trening siłowy. Jest to najsłabszy zespół od lat. Dajmy sobie spokój z tym trenerem, który reprezentację Włoch doprowadził do upadku. Niewłaściwy człowiek na niewłaściwym miejscu. Po co było zwalniać "małego rycerza" z Argentyny?!?! Obecnie piastuję posadę trenera reprezentacji Niemiec, która nagle pojawiła się w siatkówce po latach i .... ogrywa Nas. Spójrzmy na kadrę czy to Castelaniego, Lozano a obecną Anastasiego. I co? Jest jeden, może 3,4 graczy, którzy należeli do 12 poprzedników. To Gruszka, Ignaczak, Kurek,Możdzonek,a ostatnia 3 u Lozano i Castelaniego .... grzała przys. ławe! Co robią w kadrze tacy zawodnicy jak Ruciak, Kuciak, Kosok, Żygadło, Jarosz etc. Nie uwłaszczam im umiejętności, jednak są one zbyt niskie, aby reprezentować nasz kraj. Gdzie Wlazły, Gromadowski, Kadziewicz, Grzyb, Plinski, Winiarski?!?! Większość z nich leczyła długo kontuzje, ale dlaczego nadal są nieobecni? Panie Anastasi, my panu już dziękujemy. Walczyliśmy jak równy z równym ze Sborną, Kubą, Brazylią, a obecnie przegrywamy z takimi " potęgami" jak Finlandia, Czechy, Niemcy.
"Together we can heal the world and make it a better place."
"GO FOR YOUR DREAMS!"
niee poczekaj do Igrzysk, może jak mnie natchnie napisze posta. Tu chodzi o brak zaplecza fizjoterapeutów/ masażystów i inne różne rzeczy. Dla mnie występ jest zadowalający. Ale jakoś melancholia mnie znalazła.
to jest tak, że oczekujemy wielkich sukcesów, a tak naprawdę to Polski sport rodzi się po zmianie systemu, boks nawet wcześniej wraz ze śmiercią papy Stamma.
Nie jesteśmy potęgą lekkoatletyczną, czasy naszego Wunderteamu z Foikiem , Krzyszkowiakiem, Chromikiem , Sidło czy Krzesińską minęły bezpowrotnie, jest coraz trudniej. Berlin był złudną iluzją naszej siły, nas stać przy dobrym szczęściu 4-5 medali. Szans medalowych jest około 15 niech sprawdzi się 1/3? Prawda? Lekkoatleci w przeciwieństwie do strzelców, łuczników, wioślarzy czy kajakarzy nie walczą o minima. Więc po wprowadzonych obowiązkowych testach krwi widać ciekawe zjawiska typu, brak medalu w kuli Amerykanów, a w ostatnim czasie zdobywali praktycznie zawsze. Teraz można się domyślać czy chodzi o kontuzje doping czy coś innego. Mamy 3 czwarte miejsca (Glanc, Tyminska, Michalski) to są występy na zdecydowany plus. Duet M/M Małachowski /Majewski na pewno nadal są faworytami do medalu nie wyszło przecież Jelenie Usainowi czy Lavilleni/Hookerowi. Przestają się liczyć? Oczywiście , że nie. Majewski nie zaryzykował, po pierwszej próbie przekroczonej (około 21.5_ powinien ryzykować jak najdalszy rzut a nie asekurować się by wejść do finału, liczył, liczył i się przeliczył. Rogowska/ Małachowski byli kontuzjowani. Anna rozcięła sobie rękę.Piotrek podczas Igrzysk Wojskowych doznał kontuzji. Monika ma problemy z nogą. Bednarek ma kontuzję, Anita także. Jesień i Plawgo nie zdążyli wrócić. Chudzik także ma kontuzje. Taka ilość kontuzji o czymś świadczy? Inna sprawa to ogromna ilość państw w tabeli medalowej chyba 4 wywalczyło pierwszy medal w historii MŚ typu Iran. Majewski np. często startuję od razu, kulą zaczynają się igrzyska i MŚ tu było jakoś inaczej w Londynie będzie normalnie. Zaczyna najwcześniej może teraz wytrzyma.
Odbyły się MŚ Judo, żadna Polka/Polak nie doszedł do 1/8 ..... choć też trochę wina braku repasaży, np. Krawcyzk trafił w I rundzie na MŚ ale powiem ci, a śledzę na bieżąco kwalifikacje nie przebiegają rewelacyjnie.
Inną sprawą jest, że Polacy pamiętający takie czasy jak Atlanta nie mogą pogodzić się z tymi 10 medalami na IO. Ale pamiętajmy o rozpadzie ZSSR i nowych państwach, które się z niego wyłoniły. Afryka państwa bałkańskie. Jest blisko 200 państw, przy czym 1/3 idzie do USA/ROSJA CHINY. Ciesze się, że mieszkam w Polsce, przynajmniej znam swoich medalistów, i ciesze się z każdego miejsca na miejscu Chińczyków bym nie zapamiętał. Olimpiadę (okres pomiędzy Igrzyskami) rozliczymy po Londynie,. Nie ma co wieszać psów. Ale podtrzymuje zdanie ze sport olimpijski umiera w Polsce przez piłkę nożną. A takie kajaki to piękna i widowsikowa dyscyplina
Już za godzinę początek losowania grup Euro 2012 w Polsce i na Ukrainie. Grupa śmierci? Polska, Niemcy, Portugalia, Francja. Grupa marzeń? Polska, Rosja, Szwecja/Grecja, Irlandia. Za dwie godziny będziemy mądrzejsi :)
"GO FOR YOUR DREAMS!"
Widzę że temat trochę zastygł... więc go odkopie
Od dawna są spory Messi czy Ronaldo?To już przypomina mi pytanie co było pierwsze? Jajko czy kura...
Jakie jest wasze zdanie na ten temat?którego z nich lubicie?
Ja lubię Ronaldo jako człowieka i wielkiego piłkarza ale jako kibic FCB Messiego trudno nie lubić Ronaldo-zawodnik który do wszystkiego doszedł ciężką pracą vs Messi-urodzony talent który od dzieciństwa walczył z chorobą (karłowatość) żeby móc spełnić swoje marzenie, zostać legendą piłki.Wczoraj oglądałem film o Ronaldo i zdziwiłem się... Teraz postrzegam go jako innego człowieka nie rozkapryszoną gwiazdę tylko normalnego ciepłego rodzinnego wyluzowanego gościa który ma wszystko czego pragnął dzięki swojej ciężkiej pracy i ambicji. Ronaldo jest moim wzorem jeśli chodzi o ambicje i dążenie do celu. Messi'ego podziwiam za skromność. Którego z tych dwóch wielkich piłkarzy Wy lubicie?
Dorzucam jeszcze link do filmu o CR7: http://www.realmadrid.pl/index.php?co=a ... i&id=30140
Miłego oglądania
Pojawiły się głosy, że Messi jest lepszy, bo urodził się z wielkim talentem do piłki, a Ronaldo to twór katorżniczej pracy na treningach, maszynka stworzona przez trenerów. Tylko ostatnio fajną kwestię usłyszałem i zgadzam się z nią w 100 procentach: Jako przykład dla młodych chłopaków, adeptów piłki, należy stawiać Ronaldo. A to dlaczego? Powód jest prosty- To dzięki ciężkiej pracy dochodzisz do celu i osiągasz sukces. A z talentem rodzi się 1/1000. Dlatego warto dawał młodym ludziom, przykład za Ronaldo- piłkarz wspiął się na piedestał, tylko i wyłącznie, dzięki wielogodzinnym treningom, przebiegnięciu tysięcy kilometrów i poświęceniu życia piłce. To jest wzór do naśladowania, bo talentu nie można nabyć, a wysokie umiejętności tak. Z talentem się rodzimy.
"GO FOR YOUR DREAMS!"
MacJack50 pisze:Pojawiły się głosy, że Messi jest lepszy, bo urodził się z wielkim talentem do piłki, a Ronaldo to twór katorżniczej pracy na treningach, maszynka stworzona przez trenerów. Tylko ostatnio fajną kwestię usłyszałem i zgadzam się z nią w 100 procentach: Jako przykład dla młodych chłopaków, adeptów piłki, należy stawiać Ronaldo. A to dlaczego? Powód jest prosty- To dzięki ciężkiej pracy dochodzisz do celu i osiągasz sukces. A z talentem rodzi się 1/1000. Dlatego warto dawał młodym ludziom, przykład za Ronaldo- piłkarz wspiął się na piedestał, tylko i wyłącznie, dzięki wielogodzinnym treningom, przebiegnięciu tysięcy kilometrów i poświęceniu życia piłce. To jest wzór do naśladowania, bo talentu nie można nabyć, a wysokie umiejętności tak. Z talentem się rodzimy.
Piotrek co ty piszesz?
Co najwyżej może dać przykład symulowania, naciągania, kłamstwa, obłudy. Messi to finezja, artyzm. Takie porównanie rzemieślnika do artysty. Ja cenię bardziej geniuszy, a tym Messi jest. Poza tym Messi rozwala statystyki jak an razie. Christiano poza szumnym ,,imidżem" nic nie znaczy. I ten jego Lalusiowaty sposób na kreowanie się bohaterem światowej piłki nożnej i egocentryzm są irytujące. Poza tym strzelać to on umie, ale jeżeli rywalem realu jest jakaś hmmm. reprezentacja kolejarzy wysp dziewiczych". Nie ma o czym rozmawiać naprawdę.
Tak. Finezja, artyzm, którą być może "stworzyli" lekarze, którzy zdiagnozowali u niego karłowatość przysadkową. Co oni mu robili? Jak wyciągnęli te kilka centymetrów? Tego nikt nie wie. Wirtuozem był Zidane, Ronaldinho. Messi ma wiele niedociągnięć, dla mnie to wielka zagadka i zawsze będzie w głowie to "ale". Może za kilkanaście lat dowiemy się jaka była prawda i czy technika nie sprawiła tego, że mamy tak genialnego piłkarza jak Messi. Zarówno Argentyńczyk jak Portugalczyk to w tej chwili najlepsi zawodnicy na świecie.
PS Messi w tym sezonie też najlepszym nie strzelał :] Ani Realowi, ani Chelsea. Strzelił 6 bramek słabemu Leverkusen oraz niskiej klasy rywalom. Ronaldo w tym sezonie strzelał najlepszym. Jak wcześniej napisałem, dla mnie Ronaldo powinien być stawiany za wzór.
"GO FOR YOUR DREAMS!"
Panowie i Panie (głównie Panowie) - 9 dni do Euro a tu tak cicho!? Jak oceniacie szanse naszych Orłów? Wyjdziemy z grupy? Pierwszy mecz z Grecją. Jaki wynik obstawiacie? Pamiętam ostatnia wielka impreza piłkarska działała prężnie na forum. Ale za typerkę chyba nikt się nie weźmie. Szkoda- sam bym to zrobił no ale sesja już za rogiem i mało czasu.
Ja obstawiam, że na otwarcie nie padną gole i mecz zakończy się wynikiem 0-0
1 - Wojciech Szczęsny
2 - Sebastian Boenisch
3 - Grzegorz Wojtkowiak
4 - Marcin Kamiński
5 - Dariusz Dudka
6 - Adam Matuszczyk
7 - Eugen Polanski
8 - Maciej Rybus
9 - Robert Lewandowski
10 - Ludovic Obraniak
11 - Rafał Murawski
12 - Grzegorz Sandomierski
13 - Marcin Wasilewski
14 - Jakub Wawrzyniak
15 - Damien Perquis
16 - Jakub Błaszczykowski
17 - Artur Sobiech
18 - Adrian Mierzejewski
19 - Rafał Wolski
20 - Łukasz Piszczek
21 - Kamil Grosicki
22 - Przemysław Tytoń
23 - Paweł Brożek
Wydaje mi się,że mamy większe szanse niż 4 lata temu.Mamy dużo silniejszą kadrę i jeszcze na plus jest to że gramy u siebie.Uważam , że dojdziemy do ćwierćfinału.Jeśli chodzi o pierwszy mecz to obstawiam,że będzie 1-0 dla Polaków.
Obstawiam 2-1 dla Polski I mecz. Wydaje mi się że fartem wygramy, a Grecy nie będą mieli szans strzelić mamy w końcu Szczęsnego. No ale zobaczymy jak to pójdzie. Tak jak napisał mój poprzednik do ćwierćfinału dojdziemy, potem skończy się nasza kariera na Euro.
"Zanim mnie oskarżycie, spróbujcie pokochać, zajrzyjcie w wasze serca i zapytajcie: czy widzieliście moje dzieciństwo? "