Fani o sobie - przemyślenia, syntezy i analizy ;)
Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia
-> wydzielone z tematu "Hollywood Tonight"
mav.
Z tego co tutaj czytam, wnioskuję iż nawet po śmierci Michaela są po prostu mega wymagania. Nie rozumiem tego niestety. Prawda jest taka,że jakby przeszperać forum z kilku ostatnich lat życia Michaela,to wciąż były negatywne komentarze,nic się nie podobało. Ta tendencja utrzymuje się do dziś. Czy to ma jakiś związek z psychologią? Może strata "bliskiej" osoby jest tak bolesna i wciąż ciężko się z tym pogodzić? Czy to może po prostu w ludzkiej naturze już coś takiego tkwi,że nic nie może obejść się bez krytyki. Szczerze...ja to chyba przyjmuje z przymrużeniem oka i z uśmiechem na twarzy. Jak żył Michael,wiele osób wręcz oczekiwało powrotu do lat świetności. Thriller,Bad,Dangerous,wszystkie te spektakularne videoclipy sprzed lat przysłaniały wielu osobom to co Michael tworzył w ostatnich latach życia. I mam wrażenie,że wraz z odejściem Michaela fani tak jakby "żądają" pomysłowości Michaela przy tworzeniu teledysków-upamiętniaczy :) Może faktycznie trzeba wrzucić trochę na luz,bo i tak niewiele zmienią takie komentarze. Mogą jedynie pomóc w "wydaleniu" swojej frustracji.
W Japonii było trzęsienie ziemi,czego skutkiem były fale tsunami. I co? Tragedia,owszem,ale kraj znów się jakoś podniesie i będzie żył dalej. Może nic już nie będzie takie same jak przed trzęsieniem,ale do "normalności" trzeba jakoś powrócić. Moim małym marzeniem jest to aby fani mogli bardziej zaakceptować rzeczywistość po "trzęsieniu",które wywołało odejście naszego idola.
Poza tym tego nie robią skończeni idioci. Jeśli Wy czujecie się od nich bardziej kreatywni to pakujcie swoje manatki i ruszajcie z tych swoich miasteczek na podbój LA.
mav.
Z tego co tutaj czytam, wnioskuję iż nawet po śmierci Michaela są po prostu mega wymagania. Nie rozumiem tego niestety. Prawda jest taka,że jakby przeszperać forum z kilku ostatnich lat życia Michaela,to wciąż były negatywne komentarze,nic się nie podobało. Ta tendencja utrzymuje się do dziś. Czy to ma jakiś związek z psychologią? Może strata "bliskiej" osoby jest tak bolesna i wciąż ciężko się z tym pogodzić? Czy to może po prostu w ludzkiej naturze już coś takiego tkwi,że nic nie może obejść się bez krytyki. Szczerze...ja to chyba przyjmuje z przymrużeniem oka i z uśmiechem na twarzy. Jak żył Michael,wiele osób wręcz oczekiwało powrotu do lat świetności. Thriller,Bad,Dangerous,wszystkie te spektakularne videoclipy sprzed lat przysłaniały wielu osobom to co Michael tworzył w ostatnich latach życia. I mam wrażenie,że wraz z odejściem Michaela fani tak jakby "żądają" pomysłowości Michaela przy tworzeniu teledysków-upamiętniaczy :) Może faktycznie trzeba wrzucić trochę na luz,bo i tak niewiele zmienią takie komentarze. Mogą jedynie pomóc w "wydaleniu" swojej frustracji.
W Japonii było trzęsienie ziemi,czego skutkiem były fale tsunami. I co? Tragedia,owszem,ale kraj znów się jakoś podniesie i będzie żył dalej. Może nic już nie będzie takie same jak przed trzęsieniem,ale do "normalności" trzeba jakoś powrócić. Moim małym marzeniem jest to aby fani mogli bardziej zaakceptować rzeczywistość po "trzęsieniu",które wywołało odejście naszego idola.
Poza tym tego nie robią skończeni idioci. Jeśli Wy czujecie się od nich bardziej kreatywni to pakujcie swoje manatki i ruszajcie z tych swoich miasteczek na podbój LA.

Przeczytałam przed chwilą ten wątek:
Jest werdykt: NIEWINNY.
http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewto ... &start=225
Ależ emocje. Poczułam jakby to wydarzyło się wczoraj. Podbijam, żeby zobaczyli to wszyscy, również nowi fani, do których się zaliczam.
Często jesteście krytykowani..Nie rozumiem tego…
Kochani, byliście niesamowici..Dziękuję, bo nic innego nie potrafię z siebie teraz wydusić..
edit:
dodam jeszcze ten link:
http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewto ... sc&start=0
---------------------------
m.
Jest werdykt: NIEWINNY.
http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewto ... &start=225
Ależ emocje. Poczułam jakby to wydarzyło się wczoraj. Podbijam, żeby zobaczyli to wszyscy, również nowi fani, do których się zaliczam.
Często jesteście krytykowani..Nie rozumiem tego…
Kochani, byliście niesamowici..Dziękuję, bo nic innego nie potrafię z siebie teraz wydusić..
edit:
dodam jeszcze ten link:
http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewto ... sc&start=0
---------------------------
m.
- Billie.Jean
Fani pośmiertni - akceptacja w społeczeństwie fanów
Witam. Od dłuższego czasu nurtuje mnie pytanie dlaczego pośmiertni fani Michaela są "tymi najgorszymi" z całego społeczeństwa fanów.? Po przeczytaniu książki Ewy Mróz tym bardziej nasuwa mi się też myśl: co zrobić aby ludzie nie oceniali Cię po tym kiedy zacząłeś słuchać MJ'a. Uważam również ze każdy człowiek zasługuję na szansę a nie na to aby być z góry skreślonym [ sama jestem fanką pośmiertną czego będę żałować przez resztę swojego życia
]. Wypowiadajcie się na ten temat 

Zwykła bajka. Bynajmniej stwierdzona na podstawie szykany osobników, którzy jednego dnia kochali MJ'a po "25" a po miesiącu im przeszło.
Ja tego w ogóle nie rozumiem. Od kiedy ocenia się kogoś po tym kiedy zaczął coś słuchać, czymś się interesować? To mit stworzony przez Nas samych. Kiedyś było "Mam większą kolekcję, więc jesteś gorszy". Teraz " Słucham MJ'a dłużej, więc jesteś "be""
Pozwolicie, że dłuższe przemyślenie skończę potem. : )
Zwykła bajka. Bynajmniej stwierdzona na podstawie szykany osobników, którzy jednego dnia kochali MJ'a po "25" a po miesiącu im przeszło.
Ja tego w ogóle nie rozumiem. Od kiedy ocenia się kogoś po tym kiedy zaczął coś słuchać, czymś się interesować? To mit stworzony przez Nas samych. Kiedyś było "Mam większą kolekcję, więc jesteś gorszy". Teraz " Słucham MJ'a dłużej, więc jesteś "be""
Pozwolicie, że dłuższe przemyślenie skończę potem. : )

- yourlovelystar
Też mi się wydaje, że brak akceptacji dotyczy tylko tych, którzy dla zabawy i nagłego szału na wielkiego zmarłego artystę chcieli też być wielcy jako fani Michaela, nic naprawdę nie wiedząc o Jego muzyce itd. Zresztą.. tak się dzieje także z innymi artystami. Nagle na facebooku i innych stronach pojawiają się tysiące zdjęć, świeczek online i innych, głównie autorstwa pseudofanów- czegoś takiego nie rozumiem. A gdy jest już kilka miesięcy po śmierci- zapominają o tym, żeby w kolejną rocznicę sobie przypomnieć i poszpanować. o.O Jeśli ktoś określa się mianem fana, to nie musi na pokaz ogłaszać tego całemu światu(a szaleństwo na punkcie MJa to już inna sprawa :D ), ale z drugiej strony też nie wstydzi się tego co lubi.
Last edited by yourlovelystar on Sun, 22 Apr 2012, 19:14, edited 1 time in total.
You gave me strength when I wasn't strong
You gave me hope when all hope is lost
You opened my eyes when I couldn't see...
www.yourlovelystar.photoblog.pl
You gave me hope when all hope is lost
You opened my eyes when I couldn't see...
www.yourlovelystar.photoblog.pl
- kamiledi15
Teraz chyba to trochę przycichło. Myślę, że fani przedśmiertni widząc, że fani pośmiertni wytrwali już ponad dwa lata, zaakceptowali ich. Myśleli, że wykruszą się po miesiącu i wielu na pewno się wykruszyło, ale jeśli po takim czasie nadal ktoś jest fanem, to widocznie naprawdę nim jest. Bo na początku to było oburzenie, że teraz nagle wszyscy go kochają. Ja jestem fanem od 2008 roku, więc też dość późno zacząłem, ale jeszcze się załapałem :)
Myślę że owy podział miał miejsce ze względu na nagły napływ nowych osób i zainteresowanie osobą Michaela w 2009 roku.Doskonale pamiętam ten przepływ ludzi przez to forum,wszystkie dziwne nicki po których na dzień dzisiejszy ślad zaginął.Także myślę że określenie "fan pośmiertny"tyczy się właśnie tych mas które na chwilę zainteresowały się w tym 2009 roku.Na dzień dzisiejszy sytuacja ochłonęła i nie ma mowy o żadnej tego typu segregacji. 

Cieszę się że tak wiele osób odpowiedziało, ja generalnie uważam tak jak podobnie większość z was że jeśli naprawdę kochamy Michaela i jego muzykę to nie musimy się z tym odnosić tak aby wszyscy dookoła o tym wiedzieli bo najważniejsza jest nasza szczera miłość do niego a nie taka na pokaz. Wracając do podziału, to miłe że jakaś część fanów "starej daty" akceptuje tych "pośmiertnych" którzy przetrwali próbę czasu. Ja mogę powiedzieć z własnych doświadczeń że miałam kilka niemiłych sytuacji gdzie niektórzy długoletni fani bardzo mi dogryzali że doceniłam twórczość MJ po śmierci.
+ dodam również że tak jak napisała TheMajkeL nie powinno oceniać się fanów po wielkości MJ'owej kolekcji 

Peace, Love and Happiness
Ja jestem fanem pośmiertnym Michaela.. Ale to nie oznacza, że ja różnię się od tych, którzy są nimi przed śmiercią naszego idola. Nie wiem dokładnie, czy jestem przed czy po śmierci fanem Maykiego. Ale czuję, jak bym miał z nim coś wspólnego od lat. Zawsze wierzyłem w jego niewinność.. jedynie chwilowe burze mózgu. Ale Michael jest ze mną na co dzień. Jak nie w muzyce, to w myślach cat tańcu. Był to człowiek, o którym nie zapomnę do końca życia.
To bierze się też stąd, że fani "przed" byli tymi "dziwnymi", niezrozumiałymi dla innych, szczególnie mówię o osobach młodszych. Byliśmy mniejszością, mało kto interesował się MJem, nie mówiąc o tym, by go lubić, bo przecież "odpadał mu nos" itd. Pamiętam, jak moi rówieśnicy śmiali się ze mnie, Jacksona uważając za kogoś niemodnego i zdziwaczałego. Moją cechą szczególną było, że "lubię Michaela Jacksona". Pamiętam te jego zdjęcia w piżamach pod koniec, to było zupełnie inne fanowanie...
Sama odczuwam różnicę, bo teraz nie ma w tym nic dziwnego, że lubię Michaela Jacksona. A kiedyś było... Więc nie uważam, by osoby zainteresowane MJem "po", mogły uważać się za takie same jak te "sprzed".
Sama odczuwam różnicę, bo teraz nie ma w tym nic dziwnego, że lubię Michaela Jacksona. A kiedyś było... Więc nie uważam, by osoby zainteresowane MJem "po", mogły uważać się za takie same jak te "sprzed".
cut that out!
- La_Pantera_Rosa
Nie róbcie z siebie uciśnionych, bo generalnie nikt na to uwagi nie zwraca kto kiedy jak i dlaczego. "Pośmiertni" byli tymi złymi jak całe ich fanowanie skończyło się wraz z modą na Michaela tylko że to tak naprawdę nie byli fani tylko pozerzy którzy chcieli byc modni. Nie ma fanów lepszych i gorszych. Zastanawiam się tylko po co szukacie problemó tam gdzie ich nie ma.
Ain't no sunshine when he's gone :(