Witam. Na studiach dostałam zadanie: sylwetka psychologiczna Michaela.
A dokładnie jakie zdarzenia z dzieciństwa wpłynęły na to kim był w dorosłym życiu i jak one na to wpłynęły. Od kilku dni siedzę przy komputerze i czytam wszystko co o nim znajdę. Niestety nie czytałam żadnej książki (a na to nie mam już czasu) i nie potrafię zweryfikować czy to co piszą na różnych stronach jest prawdą czy tylko głupimi plotkami. A nie jestem za przedstawianiem na wykładzie ponad stu osobom pierdół, które będą rozpowiadać dalej. Jeśli znacie jakieś ciekawe fakty na ten temat, a jeszcze lepiej jeśli możecie napisać w której książce, artykule, albo filmie jest o tym napisane- to byłabym baaardzo wdzięczna. Proszę o informacje tutaj, albo na mojego maila: ulah1984@wp.pl
Dokładnie ma wyglądać to tak: Ma być pokaz slajdów, na jakieś 10 minut. Najpierw życiorys, ale tylko początek, czyli to, że od najmłodszych lat śpiewał w zespole, że ojciec go zmuszał do ćwiczeń i znęcał się nad nim, że najważniejsza była matka, tylko ją kochał. No i nie wiem, może są jeszcze jakieś takie fakty z dzieciństwa, które mogły zaważyć na stanie jego psychiki w dorosłym życiu.
No i teraz mam pokazać jego dorosłe życie, ale tylko to, na co miała wpływ ta kiepska przeszłość, np. to, że nie umiał stworzyć normalnego związku z kobietami (i wtedy zdjęcia żon, dzieci i Liz Tyler i takie tam),
Później na przykład że przed zwykłym codziennym życiem uciekał w muzykę, że tylko w tłumie na koncertach czuł się bezpiecznie,
że był przeciwnikiem przemocy.
Chodzi mi o to żebyście naprowadzili mnie jakie jeszcze fakty z jego życia można podpiąć pod to, że były skutkiem traumy z dzieciństwa.
Chociaż oczywiście można tu też przedstawić plusy, to jak pozytywnie wpłynęły. Na przykład to, że byli jednymi z pierwszych afroamerykanów, którzy osiągnęli taki sukces
-> proszę bardzo, to jest odpowiedni dział. ja nie pomogę, widzę że praca z tezą i za mało czasu na rewolucję... Ale powodzenia :)
mav.
Prace do szkoły/na studia o Michaelu
Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia
-
Temat maturalny i Jackson ;>
Witam wszystkich bardzo serdecznie
.
Dostałem dzisiaj tematy maturalne z języka ustnego i mam pewien mały problem
. Nie wiem naprawdę, który z nich wybrać żeby wykorzystać w prezentacji twórczość lub historię życia MJ'a
. Bardzo proszę was o POMOC bo nie ukrywam, że MJ jest moim wielkim idolem i tworzenie prezentacji, w której znalazło by się co nie co o nim sprawiałoby mi ogromną przyjemnosć.
Poniżej linki do listy tematów.

Dostałem dzisiaj tematy maturalne z języka ustnego i mam pewien mały problem

Poniżej linki do listy tematów.
Kod: Zaznacz cały
http://speedy.sh/NjGS3/IMG-0001.JPG
http://speedy.sh/kbRCD/IMG-0002.JPG
http://speedy.sh/tGSYv/IMG-0003.JPG
-
Dzięki Hera!Nie tylko thriller, ale rownież miejsce dla "GhostS" pewnie by się znalazło !
dobry pomyslł!
Btw. caly czas mysle o tym "zanalizuj zwiazki literatury i muzyki na wybranych przykladach". Rozumiem, że muzyka = wykonawca?! Nie wiem dlaczego, ale Michael przypomina mi bardzo Wertera (odosobnienie, czuje sie najlepiej wsród dzieci, tylko im ufa). No, ale tylko to przychodzi mi do głowy więc dużego pola do popisu nie ma :/
Czekam na jakieś inne propozycje !

Btw. caly czas mysle o tym "zanalizuj zwiazki literatury i muzyki na wybranych przykladach". Rozumiem, że muzyka = wykonawca?! Nie wiem dlaczego, ale Michael przypomina mi bardzo Wertera (odosobnienie, czuje sie najlepiej wsród dzieci, tylko im ufa). No, ale tylko to przychodzi mi do głowy więc dużego pola do popisu nie ma :/
Czekam na jakieś inne propozycje !

- SuperFlyB.
Tak troche spóźniony jestem, ale dołączę się.
mateusz94pl zdawałem maturę w tamtym roku i radze tobie wziąć taki temat przy którym nie będziesz musiał harować jak wół, tj. taki przy którym książki same się znajdą, a ich analizowanie będzie przyjemnością (a związki z MJem nie będą naciągane. No i właśnie Werter wydaje mi się być naciągany;)).
Nie mam teraz czasu przejrzeć tych tematów, ale osobiście proponował bym wziąć coś o dziecku w literaturze (i sztuce). Np. coś gdzie można użyć "Zabić drozda". To w końcu ulubiona książka MJa :)
A może sam zaproponujesz swój temat? Znów fajnie można użyć "Zabić drozda", np. Michael Jackson a Boo Radley. Porównanie obu postaci na podstawie twórczości artysty i książki "ZB".
Życzę powodzenia :)
PS pamiętaj, że zawsze możesz zmienić temat (do lutego bodajże). A tak naprawdę czasu w cale mało nie jest
mateusz94pl zdawałem maturę w tamtym roku i radze tobie wziąć taki temat przy którym nie będziesz musiał harować jak wół, tj. taki przy którym książki same się znajdą, a ich analizowanie będzie przyjemnością (a związki z MJem nie będą naciągane. No i właśnie Werter wydaje mi się być naciągany;)).
Nie mam teraz czasu przejrzeć tych tematów, ale osobiście proponował bym wziąć coś o dziecku w literaturze (i sztuce). Np. coś gdzie można użyć "Zabić drozda". To w końcu ulubiona książka MJa :)
A może sam zaproponujesz swój temat? Znów fajnie można użyć "Zabić drozda", np. Michael Jackson a Boo Radley. Porównanie obu postaci na podstawie twórczości artysty i książki "ZB".
Nie do końca. Bardziej chodzi o porównanie poruszanych tematów, pytań stawianych w obu dziedzinach itp. itd. Oczywiście trzeba wspomnieć o postawie artysty do życia.mateusz94pl pisze:Btw. caly czas mysle o tym "zanalizuj zwiazki literatury i muzyki na wybranych przykladach". Rozumiem, że muzyka = wykonawca?!
Życzę powodzenia :)
PS pamiętaj, że zawsze możesz zmienić temat (do lutego bodajże). A tak naprawdę czasu w cale mało nie jest