Co sądzicie o promocji albumu Bad ?

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Post Reply

Jak oceniasz promocję Bad i Wembley ?

Jestem bardzo zadowolony
2
5%
Jest dobra
4
10%
Średnia
13
31%
Nie najlepsza
4
10%
Znikoma ,Sony znowu się nie stara
19
45%

Total votes: 42

soulsation

Co sądzicie o promocji albumu Bad ?

Post by soulsation »

No właśnie ,co sądzicie ?
Uważacie ,że promocja jest zbyt słaba ,album i dvd spadają z list sprzedaży w wielu krajach .W faktach jest oficjalna lista .
Czy Sony kolejny raz się nie postarało ,i tak kultowy album przechodzi bez większego echa ?
Co byście proponowali ,aby lepiej wypromować album Bad ?
...a może moda na Michaela już minęła ?
Mój Fan Page na Facebooku Michael Jackson- The King. http://www.facebook.com/pages/Michael-J ... 6198481706

I'm tired of bein' the victim of hate
You're rapin' me of my pride
Oh, for God's sake!!!
dirtydiana1991

Post by dirtydiana1991 »

Niestety,mnie promocja ''Bad 25'' przypomina promocję ''Invincible'' w duzym stopniu,wydano 2 single,pojawiły się w sklepach banery,ulotki reklamowe,Ci co mieli kupić już kupili (ja upolowałam wydanie Deluxe za 95 zł),ceny spadają gdzie niegdzie ,głównie na aukcjach,część osób wolała ściągnąć koncert bądz bonus tracki z internetu.
Uważam,że w dużej mierze taki obrót sprawy jest właśnie z powodu internetu w,którym można znalezc wszystko niestety albo stety.
To nie są lata80'te czy początek 90'tych gdzie jeśli chciało się mieć wymarzoną płytę trzeba było wydać jedną trzecią lub połowę pensji by ją mieć,ale miało to swój urok i ludzie bardziej doceniali oryginalne wydawnictwa.
Chwilowy szał był...fakt,na pewno część ludzi (nie mam na myśli fanów) kupiła z ciekawości, z sentymentu,dla tzw. szpanu przed kolegami ze szkoły itp,to nie powinno tak wyglądać,ale nie ma się co łudzić Ci co doznali olśnienia związanego z Michaelem po 25.06 na okres roku,dwóch lat a potem wszystko sprzedali za grosze,nie rozumiem tego.
Co do $ony to oni wychodzą z założenia,że fani i tak kupią więc mimo spadku sprzedaży i tak swój zysk osiągnęli zapewne z tego wydania tak jak i z poprzednich typu ''Michael'',''Vision'' itd.
Ja osobiście kupuję raz w dniu premiery dane wydawnictwo raz troszkę pózniej,,nie dlatego,że jest to pod szyldem ''Michael Jackson'' ale dlatego,że jest coś zawarte w tym nowego,dotąd nieznanego dla mnie jako fanki a dla wytwórni jako klienta.
Co do lepszej promocji ''Bad 25'' to tak jak wspomniałam,raczej dobra sprzedaż zależy od woli człowieka czy chce kupić czy nie,czy lubi danego artystę,to jest uważam główny wyznacznik.
Raczej nic się nie da zrobić aby to polepszyć,po prostu - ''Idę kupić..'' albo ''Eee tam,znowu ten Jackson,nie żyje a dalej płyty wychodzą...'' :-/
soulsation

Post by soulsation »

Rozumiem ,że można ściągnąć z neta ,ale Thriller 25 wyszedł w 2008 ,i sprzedał się w ciągu 6 miesięcy w 3,25mln ,tak samo Michael -5,5 mln,nawet Immortal ,coś ok 1 mln ...
Sony myśli ,że plakaty i puszki pepsi załatwią wszystko .Nie, nie prawda .
Podczas Thriller 25 ,zostały wydane 2 single i zostały zmontowane do nicch zmontowane teledyski , coś w stylu one more chance .
-Brak nowych wydawnictw singli ,ciekawych singli .Pitbull ,już się przejadł ,a remixy też są wątpliwe ,
-Powinni wydać Smooth Criminal ,Dirty Diane ,Man in the mirror .
-Powinni zrobić ciekawy duet ,np IJCSLY z Adele ,Dirty Diana z Aguilerą ,a nie z Pitbulem ,który stylizuje się na alfonsa .
-Jakiś teledysk powinni wydać ,chociaż ze zlepków klipów ,albo koncertów .
-Większa reklama na YT , każdy inny artysta przed wydaniem ma reklame niemal na całym tle YT ,a tutaj nic .
-Ciekawsza okładka ,np cos w stylu Vision ,czyli trójwymiar ,albo Thriller 25
=Zamiast powtórki z rozrywki ,czyli Streetwalker,Todo para ti ...
mogłiby dać np demówki dirty diany ,man in the mirror ,jeżeli już skąpią nowych utworów tj ,niepublikowanych.
-Jakiś tribute na rozdaniach nagród .
Mój Fan Page na Facebooku Michael Jackson- The King. http://www.facebook.com/pages/Michael-J ... 6198481706

I'm tired of bein' the victim of hate
You're rapin' me of my pride
Oh, for God's sake!!!
buziaczek

Post by buziaczek »

Jak na takie cudo, jakim jest płyta Bad, promocja jest zerowa właściwie. Jeśli puszki Pepsi mają wystarczyć, no to sorry. Nie dość, że nie są we wszystkich miastach, to przede wszystkim, nie ukazują geniuszu Jacksona. To można pokazać jedynie przez piosenki czy teledyski. To jedynie może skłonić tych, którzy Jacksona nie słuchają nałogowo czy też nie znają wszystkich numerów z Bad, do jego kupienia. Same odrzuty już się bronią, ale pozostaną zdaje się jedynie dla tych, co limited edition kupili, a nie "pójdą" w cały kraj. A szkoda, bo te numery mają ogromny potencjał. Nie mówiąc już o tym, że spokojnie możnaby zrobić jakieś klipy z hitów typu DD czy MiTM. Taka bomba w ręku do wykorzystania, a oni co...żal. Obawiam się, że Bad nie zostanie wypromowane tak, jak na to zasługuje i wielu ludzi nie dowie się, jaki kunszt i umiejętności Michaela zawiera.
1958 - forever...
dirtydiana1991

Post by dirtydiana1991 »

soulsation wrote:Rozumiem ,że można ściągnąć z neta ,ale Thriller 25 wyszedł w 2008 ,i sprzedał się w ciągu 6 miesięcy w 3,25mln ,tak samo Michael -5,5 mln,nawet Immortal ,coś ok 1 mln ...
.
''Thriller'' już sama nazwa mówi wszystko,wiadomo najlepiej sprzedająca się płyta w historii,''Michael'' nowe utwory,''Immortal'' statystyki mówią same za siebie,przypuszczam gdyby ''Bad 25'' była do kupienia osobno dysk z bonusami i osobno płyta macierzysta to sprzedaż byłaby o wiele lepsza bo nie każdy,nawet na tym forum stwierdził,że zbędny mu jest któryś tam z koleji ''Bad''
majkel1994

Post by majkel1994 »

dla mnie promocja tez jest słaba, puszki czy okropny remix z pitbullem nie załatwią wszystkiego, nowe utwory kryją w sobie ogromny potencjał chociażby price of fame, mozna by do tej piosenki nagrać teledysk np. coś w stylu hollywood tonight.

Jeśli chodzi o sprzedaż to myślę że ci co mieli kupić już kupili, a sony znowu myśli że nic nie robiąc sprzedaż sama z siebie wzrośnie, chociaż trzeba im przyznac że reedycja im wyszła. Oprócz reklamy na filmboxie, którą widziałem raz w telewizji nic nie słychac, w internecie też nie ma szału.

Ogólnie z promocją kiepsko. Znów miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle.
LilMonkey

Post by LilMonkey »

Promocja w Polsce (jaki i w wielu innych krajach Europy) bardzo słaba w porównaniu z np. USA czy Hong Kongiem. Tam to dopiero piekne, wrez gigantyczne plakaty w metro, na ulicach czy karnotnowe stojaki z ulozonymi plytami w sklepach muzycznych. W Rumuni wszelce rozpowrzechniona promocja Pepsi. Za to Pepsi Austria organizuje konkurs i rozdaje 20 kartonowych display'ow z wizerunkiem MJ'a z BAD Tour. Sony u nas sie nie stara bo szkoda im pieniedzy... Wola naklejic dwie nakleji na podloge, zrobic jedno spotkanie w Wawie rozdac 20 singli i o. Koniec.
You'll be the best that you can be.
Olekx

Post by Olekx »

Też się zgodzę z przedmówcą. Nie wiem jaka jest promocja USA czy Honk Kongu... ale w Polsce nie słyszałem, widziałem zadnej reklamy odnośnie BAD 25. Przede wszystkim powinni zainwestować w reklamę w jakiejś ogólnopolskiej stacji radiowej(RMF FM, Eska). Ale po co... puszki PEPSI wystarczą, które w Polsce też nie mają specjalnej reklamy. Bo trzeba liczyć na wysokie zyski mimo małego wkładu. :)
MJ fan

Post by MJ fan »

Ja widziałem reklame w jakiejś brukowej prasie, chyba "Party" :) Ale z promocją ogólnie słabo. Powinien wyjśc jak najszybciej singiel "Al Capone" z jakimś klipem. Sama nazwa już robi dobrą promocje.
TheMajkeL

Post by TheMajkeL »

MJ fan wrote: Powinien wyjśc jak najszybciej singiel "Al Capone" z jakimś klipem.
Nie będzie żadnych singli. : )
Materiał, który dostaliśmy jest teoretycznie nieukończony. Promocja BAD25 odbyła się na zasadzie puszek i remix'ów. Niczego więcej się nie spodziewajmy...
Ogółem Mike trafia do dość wąskiej grupy fanów, ludzi lubiących dobrą muzykę. Pomijając hipokrytów, którzy zamiast kupić materiał po prostu go kradną.
Szkoda gadać.

Pozostaje czekać rok na 2 album z nieznanymi piosenkami i mieć nadzieję, że nie zagoszczą tam Cascio - Songi czy inne duperele.
Ponadto od tygodnia w internecie krąży informacja, iż Estate ma zamiar wydać box z singlami Michael'a, który ma się składać z oryginalnego tracku + demo. Jak będzie, zobaczymy.
Image
marcinokor

Post by marcinokor »

TheMajkeL wrote:Estate ma zamiar wydać box z singlami Michael'a, który ma się składać z oryginalnego tracku
Wszystkimi?!
Image
Get_On_The_Floor

Post by Get_On_The_Floor »

TheMajkeL wrote:
MJ fan wrote: Powinien wyjśc jak najszybciej singiel "Al Capone" z jakimś klipem.
Nie będzie żadnych singli. : )
Dno, totalne dno. Al Capone, POF i Song Groove zasługują by być w radio, mimo że mają 25 lat. Brzmią świetnie. Dam sobie rękę uciąć, że gdyby szary słuchacz by je usłyszał, chętnie by sięgnął po BAD25. Dziwi mnie słaba sprzedaż w USA i UK.
Post Reply