Piosenkę dla Michaela napisał Gil Cang i Geoffrey Williams. Dziennikarka Deborah Ffrench zaprosiła jednego z nich by opowiedzieli jej historie. Okazuje się, że była ona napisana dla Mario Vazqueza, który co ciekawe, później wykonał ją na castigach do American Idol (znajdziecie na youtube).
Marco chciał by jego produkcją zajął się Teddy Rilley. Ten słysząc WH, wiedział, że jest to odpowiednia piosenka dla Michaela. Później nagrali ją razem z Santaną, nie zmieniając w piosence zbyt wiele. Gil i Geoffrey nigdy nie spotkali Michaela i Tedd'ego. Cieszą się ze spotkał ich taki zaszczyt.
Ciekawostka: Na początku w tekście Michaela ma śpiewać: "He gives a nervous smile," nie "He gives another smile." W książeczce źle zotało to wydrukowane. To piosenka o dziewczynie która zaszła w ciąże.
Oryginalne demo do WH by Gil i Geoffrey (z 1997 roku):
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... MPv6f-zYys
Wywiad:
BOS: Hello Gil, you are the creator of the song "Whatever Happens, can you tell us the story of this track appearing on Michael Jackson's album Invincible released by Epic / Sony Music in 2001?
Gil Cang: Geoffrey and I wrote the song in my "studio room" in 1999...
BOS: Did you write "Whatever happens" especially for Michael Jackson?
Gil Cang: The song was first offered to artist Mario Vasquez (who was signed to Atlantic and later featured in "American Idol" performing "Whatever Happens" at the audition). He recorded the song, but it was never released.
BOS: What happened next?
Gil Cang: Mario Vasquez went to Teddy Riley's lawyer to see if Teddy would be interested in producing him. It didn't work out, but Teddy thought the song would be great for Michael. He played the song for Michael, and Michael loved it.
BOS: Did you meet Michael Jackson and Teddy Riley? Did you watch the song's evolution from your demo to the final version on Invincible?
Gil Cang: I was not in the studio, and I have not met any of them.
BOS: How was your song selected? Did you suggest any other demos to Riley, and if so, do you remember their names? Did they record any other demos or final versions?
Gil Cang: Riley didn't select anything else. They recorded this song among 200 songs they worked on for Invincible, and they kept it. An honor for me because I've always been a huge fan.
BOS: Do you know if "Whatever Happens" was planned as a single by Sony Music?
Gil Cang: Unfortunately, the song was never released as a single because the promo campaign was stopped after only 2 songs from the album. "Whatever Happens" was planned as the 4th single from Invincible. But still it is my musical dream come true.
BOS: What is this song about, and what do you think is Michael Jackson's version about?
Gil Cang: I love Michael's version. The song is about a girl who discovers that she is pregnant. People mistake the first sentence of the song, it's actually "He gives a nervous smile," not "He gives another smile." It always makes me nervous! They had it wrong in the album booklet.
BOS: Who sings and plays instruments on the demo?
Gil Cang: Geoffrey Williams sings, and I play instruments.
BOS: Who decided to invite Carlos Santana?
Gil Cang: It was their idea.
BOS: When listening to your demo and the final version on Invincible, there is no real difference in melody, text, etc. Why are Teddy Riley and Michael Jackson credited? Was it a copyright issue, as in "Give us credit, otherwise you will never see your song on the album?"
Gil: Exactly.
BOS: Gil, thank you for this short interview, "Whatever Happens" remains one of the major titles on Invincible and it is very much appreciated by the public.
Gil: Thank you.
Pochodzenie Whatever Happens
Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia
Przetlumaczylam wywiad:
BOS: Cześć Gil, ty jestes stworca piosenki Whatever Happens, czy mozesz nam powiedzieć historie umieszczenia piosenki na MJ'a albumie Invincible wydanego przez Epic/Sony w 2001?
Gil Cang: Geoffrey i ja napisalismy ja w moim studio w 1999.
BOS: Czy napisaliscie Whatever Happens specjalnie dla Michaela Jacksona?
Gil Cang: Piosenka byla najpierw oferowana do Mario Vasquez'a (ktory podlegal do wytworni Atlantic i pozniej zaspiewal WH na castingu do Amerykansiego Idola). On nagral ta piosenke, ale nie zostala opublikowana.
BOS: Co sie wydarzylo pozniej?
Gil Cang: Mario Vasquez poszedl do prawnika Teddy Riley'aaby dowiedziec sie czy Teddy bylby zainteresowany w produkowaniu go. Nie udalo sie, jednak Teddy pomyslal, ze piosenka bedzie swietnie nadawac sie dla Michaela. Puscil utwor Michaelowi i sie jemu spodobala.
BOS: Czy poznales Michaela i Teddy'iego? Czy obserwowales ewolucje twojego demo do ostatecznej wersji z Invincible?
Gil Cang: Nie bylem w studio oraz nie poznalem ich.
BOS: Jak zostala twoja piosenka wybrana? Czy sugerowales inne dema Riley'owi, jezeli tak to czy pamietasz tytuly? Czy oni nagrali inne dema lub ostateczne piosenki?
Gil Cang: Riley nie wybral niczego innego. Oni nagrali ten utwor posrod 200 utworow nad ktorymi pracowali dla Invincible, i zatrzymali go. To byl zaszczyt dla mnie poniewaz jestem wielkim fanem.
BOS: Wiesz czy Whatever Happens mialo zostac singlem od Sony Music?
Gil Cang: Niestety, piosenka nigdy nie zostala wydana jako singiel bo kampania promocyjna zaprzestala po dwoch singlach z albumu. Whatever Happens malo byc czwartym singlem z Invincible. Ale to nadal spelnienie mojegeo muzycznego marzenia.
BOS: O czym jest ta piosenka i jak myslisz o czym jest wersia Michaela?
Gil Cang: Kocham wersje Mcihaela. Piosenka jest o dziewczynie ktora odkrywa ze jest w ciazy. Ludzie myla pierwsza zwrotke w utworze, bo jest "He gives a nervous smile," a nie "He gives another smile." To zawesze mnie denerwuje. Napisali zle w booklecie na albumie.
BOS: Kto spiewa i gra na instrumentach w demo?
Gil Cang: Geoffrey Williams spiewa, a ja gram.
BOS: Kto zadecydowala aby zaprosic Carlosa Santane?
Gil Cang: To byl ich pomysl.
BOS: Kiedy slucham twojego demo i koncowej wersji na Invincible tam nie ma wiekszej roznicy w melodji, tekscie, itp. Dlaczego Teddy Riley i Michael Jackson sa uznani na piosence? Czy byla to sprawa praw autorskich, jak "Przypisz nam uznanie, inaczej nigdy nie zobaczysz swojej piosenki na albumie?"
Gil: Doklanie.
BOS: Gil, dziekuje z ten ktorki wywiad, "Whatever Happens" nadal pozostaje jednym z najwiekszych tytulow na Invincible i jest bardzo doceniany przez publicznosc.
Gil: Dziekuje:
BOS: Cześć Gil, ty jestes stworca piosenki Whatever Happens, czy mozesz nam powiedzieć historie umieszczenia piosenki na MJ'a albumie Invincible wydanego przez Epic/Sony w 2001?
Gil Cang: Geoffrey i ja napisalismy ja w moim studio w 1999.
BOS: Czy napisaliscie Whatever Happens specjalnie dla Michaela Jacksona?
Gil Cang: Piosenka byla najpierw oferowana do Mario Vasquez'a (ktory podlegal do wytworni Atlantic i pozniej zaspiewal WH na castingu do Amerykansiego Idola). On nagral ta piosenke, ale nie zostala opublikowana.
BOS: Co sie wydarzylo pozniej?
Gil Cang: Mario Vasquez poszedl do prawnika Teddy Riley'aaby dowiedziec sie czy Teddy bylby zainteresowany w produkowaniu go. Nie udalo sie, jednak Teddy pomyslal, ze piosenka bedzie swietnie nadawac sie dla Michaela. Puscil utwor Michaelowi i sie jemu spodobala.
BOS: Czy poznales Michaela i Teddy'iego? Czy obserwowales ewolucje twojego demo do ostatecznej wersji z Invincible?
Gil Cang: Nie bylem w studio oraz nie poznalem ich.
BOS: Jak zostala twoja piosenka wybrana? Czy sugerowales inne dema Riley'owi, jezeli tak to czy pamietasz tytuly? Czy oni nagrali inne dema lub ostateczne piosenki?
Gil Cang: Riley nie wybral niczego innego. Oni nagrali ten utwor posrod 200 utworow nad ktorymi pracowali dla Invincible, i zatrzymali go. To byl zaszczyt dla mnie poniewaz jestem wielkim fanem.
BOS: Wiesz czy Whatever Happens mialo zostac singlem od Sony Music?
Gil Cang: Niestety, piosenka nigdy nie zostala wydana jako singiel bo kampania promocyjna zaprzestala po dwoch singlach z albumu. Whatever Happens malo byc czwartym singlem z Invincible. Ale to nadal spelnienie mojegeo muzycznego marzenia.
BOS: O czym jest ta piosenka i jak myslisz o czym jest wersia Michaela?
Gil Cang: Kocham wersje Mcihaela. Piosenka jest o dziewczynie ktora odkrywa ze jest w ciazy. Ludzie myla pierwsza zwrotke w utworze, bo jest "He gives a nervous smile," a nie "He gives another smile." To zawesze mnie denerwuje. Napisali zle w booklecie na albumie.
BOS: Kto spiewa i gra na instrumentach w demo?
Gil Cang: Geoffrey Williams spiewa, a ja gram.
BOS: Kto zadecydowala aby zaprosic Carlosa Santane?
Gil Cang: To byl ich pomysl.
BOS: Kiedy slucham twojego demo i koncowej wersji na Invincible tam nie ma wiekszej roznicy w melodji, tekscie, itp. Dlaczego Teddy Riley i Michael Jackson sa uznani na piosence? Czy byla to sprawa praw autorskich, jak "Przypisz nam uznanie, inaczej nigdy nie zobaczysz swojej piosenki na albumie?"
Gil: Doklanie.
BOS: Gil, dziekuje z ten ktorki wywiad, "Whatever Happens" nadal pozostaje jednym z najwiekszych tytulow na Invincible i jest bardzo doceniany przez publicznosc.
Gil: Dziekuje:
You'll be the best that you can be.