Najsłabsze Ogniwo

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Talitha

Post by Talitha »

kaem wrote:1
Niesamowite jest to naśladownictwo instrumentów, a i miło się ogląda tę zabawną mimikę ;D
3
No... Wade Robson zalicza się na pewno do branży profesjonalistów :)

----------------------
Przepraszam za OT.
@neta

Post by @neta »

no właśnie to trzecie tu
Wade to się wychował na piersi Michaela. To klasa ekstrrra.

Image

Uploaded with ImageShack.us

a Mike Tomkins rewelacja.Przypomina mi to sposób warstwowego nagrywania utworu.Jacie co ten facet potrafi ustami :smiech:

SasiaxD

Post by SasiaxD »

Mój pierwszy głos idzie na One More Chance utwór mi się strasznie podoba lecz to nie zmienia faktu że kmf nie jest zbyt wyselekcjonowany względem innych. Przekazu do końca też nie rozumiem więc stwierdzam że powinien iść następny.
Ain't No Sunshine (Benny Bianco remix) no taki sobie kmf, mało Michaela, jakoś do mnie nie trafia, wszystko takie zamazane, niby jest ten przekaz że był a nie ma ale ta forma to nie dla mnie... i jeszcze remix co mi już w ogóle nie odpowiada :D A więc wybacz ale nie! haha
Jeśli chcesz naprawić świat,
najpierw musisz przyjrzeć się sobie i
zmienić się. Zacznij od tego gościa,
którego widzisz w lustrze [...]
LittleDevil
Site Admin

Post by LittleDevil »

kaem wrote:Kfm bliżej do patchworku z psychofanów (to dzieło $ony, oni tak specjalnie ;)), niż zbioru talentów, którzy są przy okazji wielbicielami króla - co byłoby prawdziwym hołdem. Wierzę, że zabawa była przednia, ale to jak z imprezowaniem po pijaku i oglądaniem swoich wybryków na drugi dzień. Ała!

Powiedział facet, który swojego czasu w Tesco podczas jednej z Mjowiskowych afterparties.... ach, nieważne zresztą, o tym pózniej! :diabel2:

Serdecznie witam wszystkich po przymusowym odwyku od neta, przepraszam za usterki podczas ostatniej tury wywołane moją własną nieostrożnością, która spowodowała uszkodzenie modemu i niniejszym odcięcie mnie od cywilizacji, pozostawiając jako jedyne zródło kontaktu ze światem zewnętrznym iPhona wraz z jego - psia jej mać!- klawiaturą dotykową :D Kaem, dzięki za ratunek! W ogóle postuluję o zrewidowanie definicji "inwalidztwa" - uważam, że obok człowieka bez nogi lub człowieka bez ręki powinien figurować na równych prawach "człowiek bez neta", tak samo posiadając przywilej do pobierania renty. Ale to w sumie też nie na temat...

Widzę, że tym razem pozbędziemy się Behind The Mask. Zanim jednak napiszę podsumowanie, trzeba będzie rozstrzygnąć spór pomiędzy dwoma innymi teledyskami, które otrzymały równą ilość głosów. Niestety, również mój głos nie zmieniłby stanu rzeczy, ponieważ oddałabym go na dwa zupelnie inne kfm. Proszę więc o przegłosowanie kwestii Can You Feel It kontra Blood On The Dance Floor 8 mm . W następnej rundzie oddajemy głos na jeden z dwóch ww. teledysków. Votum trwa do środy koło północy.

W międzyczasie zamierzam zająć się poszukiwaniem nieopublikowanych materiałów, które przyzwoitość, zdrowy rozsądek oraz troska o zdrowie psychiczne odbiorcy zakazały umieszczać w jakimkolwiek teledysku. Innymi słowy, jak wyglądałoby Behind the Mask, gdyby zostało nakręcone przez fanów z MJPT. Brace yourself!!!

:diabel: loveMJPT
kamlox

Post by kamlox »

Blood On The Dance Floor 8 mm
Mariurzka

Post by Mariurzka »

LittleDevil wrote:
kaem wrote:Kfm bliżej do patchworku z psychofanów (to dzieło $ony, oni tak specjalnie ;)), niż zbioru talentów, którzy są przy okazji wielbicielami króla - co byłoby prawdziwym hołdem. Wierzę, że zabawa była przednia, ale to jak z imprezowaniem po pijaku i oglądaniem swoich wybryków na drugi dzień. Ała!
Powiedział facet, który swojego czasu w Tesco podczas jednej z Mjowiskowych afterparties.... ach, nieważne zresztą, o tym pózniej! :diabel2:
:diabel2: ten, tego, panie dzieju, gdzie to ja widziałam ten fantastyczny reportaż? :party:
LittleDevil wrote:W ogóle postuluję o zrewidowanie definicji "inwalidztwa" - uważam, że obok człowieka bez nogi lub człowieka bez ręki powinien figurować na równych prawach "człowiek bez neta", tak samo posiadając przywilej do pobierania renty. Ale to w sumie też nie na temat...
Piszemy projekt ustawy? ;-)

Tak na marginesie - ja chyba ostatnio żyję w wyjątkowo zakrzywionej czasoprzestrzeni, bo nie dość, że momentami nie odróżniam dni tygodnia, to jeszcze czytanie ze zrozumieniem mi szwankuje - miast zagłosować na weekendzie oddałam się przyjemności sprawdzania wypracowań, będąc święcie przekonaną, że deadline ostatniej tury wyznaczono na wtorkowy wieczór :wariat:

BTM poległo jednak. Gwoli wyjaśnienia - bo widzę, że rozgorzała dyskusja - nie uwiera mnie w tym filmiku obraz fanów. Uwiera mnie fakt nijakości pomysłu na ten klip i zmarnowanego potencjału. Montaż na zasadzie "rzućmy pomysłem, niech lud nakręci tryliard filmików a my potem ograniczymy się do kopiuj - wklej" spowodował, że mamy patchwork bez ładu i składu, filmowy oczopląs wszystkiego, w którym kompletnie (w moim odczuciu) zgubiło się przesłanie samego utworu. "Behind The Mask" tam tyle, co kot napłakał, zostało jedynie "I love you Michael" i stężenie wszelkich michaelowych gadżetów na milimetr kwadratowy- a to chyba nie o to chodzi.

Drugi mój głos miał pójść na Why, skoro jednak doczekaliśmy się dogrywki, to bez zastanowienia, acz z niejakim bólem serca głosuję na "Can You Feel It". Lubię archaizm tego kmf-u i ilekroć go oglądam, zastanawiam się nad jego symboliką, która pachnie mi mocno ideologią przemiany ziemi i narodzin nowego porządku - obecną w wielu religiach i w sumie eksponowaną później nie raz przez Michaela. Blood On The Dance Floor 8mm jest jednak wizją, którą cenię bardziej - właśnie ze względu na tę krytykowaną przez wielu ziarnistość, która zostawia o wiele szersze pole do interpretacji.

Głos więc na Can You Feel It w obronie BOTDF 8mm...
LittleDevil wrote:W międzyczasie zamierzam zająć się poszukiwaniem nieopublikowanych materiałów, które przyzwoitość, zdrowy rozsądek oraz troska o zdrowie psychiczne odbiorcy zakazały umieszczać w jakimkolwiek teledysku. Innymi słowy, jak wyglądałoby Behind the Mask, gdyby zostało nakręcone przez fanów z MJPT. Brace yourself!!!
Nie kuś ;-) Chociaż... po ostatnim MJowisku chyba nie powinnam się wypowiadać na ten temat :smiech:
Czy słyszysz, jak tam daleko muzyka gra?
@neta

Post by @neta »

oh boy
Can you feel it?!!

Ja nie odróżniam dni tygodnia,jest ciągle ciemno i tylko rozpaczliwie trzymam się myśli, że w końcu skończy się ten listopad, a net utrzymuje mnie przy życiu.Ustawa koniecznie!!
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
alice_225

Post by alice_225 »

Mój głos na Blood On The Dance Floor 8 mm
Zanim go osądzisz, spróbój naprawdę go pokochać. Spójrz w swoje serce, a potem zapytaj: Czy widziałeś jego dzieciństwo?
kamiledi15

Post by kamiledi15 »

BOTDF 8 mm.
Nie lubię remixów. Dlaczego? Bo większość z nich stawia na tępą łupaninę i sprawiają, że każda unikalna piosenka zaczyna brzmieć tak samo jak pozostałe. Każdy amator potrafi przyśpieszyć tempo piosenki, dodać ,,ymc, ymc, ymc", pozamieniać zdania miejscami, w Windows Movie Maker dodać efekt starości do teledysku i pozamieniać parę scen miejscami i mamy nowy teledysk, którym wszyscy się zachwycają.
Can You Feel It.
Piosenka jest jedną z moich ulubionych. Teledysk wygląda jak bardzo wczesna wersja Black or White - Jacksonowie spadają z nieba jako superbohaterowie, protestując przeciw rasizmowi. Motyw z muzyką jako bronią przeciw złu Michael wykorzystał później w EO. Chyba pierwszy tego typu teledysk Michaela i pierwszy krótki film z przesłaniem, a nie tylko wygibasami.
Dlatego oczywisty, bezdyskusyjny głos idzie na BOTDM 8 mm.
Image
Setki operacji plastycznych? Nie sądzę...
MJowitek

Post by MJowitek »

LittleDevil wrote:Innymi słowy, jak wyglądałoby Behind the Mask, gdyby zostało nakręcone przez fanów z MJPT. Brace yourself!!!
Aż oczka mi się zaświeciły.
Ja co prawda nie umiem takiego zmiksować (chociaż, może bym i mogła umieć, kto wie...) ale już widzę miks zdjęć fanów MJ ukladajacy się w mozaikę niczym fani na złotych gaciach, co to swego czasu nasz danceteam zmontował...

http://www.mjwdt.cba.pl/news.php?readmore=30

Nie wiem co tam za zdjęcia Little Devil kombinuje, ale jak sobie przypomnę moje własne kompromitujące, to z tego faktycznie malowniczy patchork by wyszedł...

======================

A odnośnie głosowania. To...tooo... Blood on The Dancefloor 8mm.... Jednak, Can You Feel It takie malownicze jest...
SasiaxD

Post by SasiaxD »

Mój głos na Blood On The Dance Floor 8 mm
Jeśli chcesz naprawić świat,
najpierw musisz przyjrzeć się sobie i
zmienić się. Zacznij od tego gościa,
którego widzisz w lustrze [...]
SuperFlyB.

Post by SuperFlyB. »

kamiledi15 wrote:Nie lubię remixów. Dlaczego? Bo większość z nich stawia na tępą łupaninę i sprawiają, że każda unikalna piosenka zaczyna brzmieć tak samo jak pozostałe. Każdy amator potrafi przyśpieszyć tempo piosenki, dodać ,,ymc, ymc, ymc", pozamieniać zdania miejscami,
Niby takie proste, ale wex tu zrób remix, który nie zepsuje piosenki, będzie miał swój klimat. A TM's Switchblade w tej rozszerzonej wersji i nie psuje utworu, i ma swój własny, klubowy klimacik. W dodatku fantastycznie funkcjonuje z teledyskiem.
kamiledi15 wrote:w Windows Movie Maker dodać efekt starości do teledysku i pozamieniać parę scen miejscami i mamy nowy teledysk, którym wszyscy się zachwycają.
Z tego co mi wiadomo to ta cała "starość" nie jest efektem jakiegoś tam Movie Maker'a, ale kamery 8mm (a kręcenie taką kamerą jest trochę trudniejsze niż cyk, cyk w MM ;))

late 90s > early 80s

Głos na Can You Feel it
Image
kamiledi15

Post by kamiledi15 »

Z tego co mi wiadomo to ta cała "starość" nie jest efektem jakiegoś tam Movie Maker'a, ale kamery 8mm
Mam rozumieć, że z archiwum odkopali alternatywną wersję teledysku, nakręconą inną kamerą, a nie że dodali taki efekt do już gotowego teledysku? :-/
Niby takie proste, ale wex tu zrób remix, który nie zepsuje piosenki, będzie miał swój klimat.
Może faktycznie aż taki zły nie jest, bo to, o czym mówiłem, dużo lepiej odzwierciedla remix History. Ale generalnie nie lubię dodawania klubowego klimatu do piosenek. Podczas tańca w klubie może by mi się spodobało, ale nie w domu przy laptopie.
Image
Setki operacji plastycznych? Nie sądzę...
SuperFlyB.

Post by SuperFlyB. »

kamiledi15 wrote:Mam rozumieć, że z archiwum odkopali alternatywną wersję teledysku, nakręconą inną kamerą, a nie że dodali taki efekt do już gotowego teledysku?
Coś w ten deseń ;)

Dla mnie remixy do History to istne cuda (to nie sarkazm) :D

Koniec off topu
Image
kaem

Post by kaem »

Dokładnie jak pisze kolega. O<<. Wersja BOTD 8 mm moim zdaniem jest o niebo trafniejsza i bardziej dopasowana do tekstu, niż wersja podstawowa, która nigdy do mnie nie przemawiała.
Can You Feel It, przy całej swojej naiwności, nieudanymi z dzisiejszego puntu widzenia efektami specjalnymi jest jednak klasykiem, nawiązującym do wczesnego Spielberga. To jak skrzyżowanie Bliskich Spotkań Trzeciego Stopnia z The Wiz. Przy okazji, kfm odrestaurowany i opatrzony apelem. Dla społeczników. Tu.

Dla mnie bez głosu.
LittleDevil wrote:uważam, że obok człowieka bez nogi lub człowieka bez ręki powinien figurować na równych prawach "człowiek bez neta"
Lajkuję! I czekam na tescoewolucje i heal the worldy w negatywie. ;)
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Locked