Michael Jackson - Got To Be There (1972)
Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil
Płytę bardzo cenię. Głos MJ brzmi bardzo dojrzale, perfekcyjnie wręcz. Wykonanie też mało dziecięce (wiecie, lalala, spiewam sobie ;) )
ale ...
wolę pózniejsze utwory MJ, tak od The Jacksons wzwyż, w zasadzie od Off The Wall.
Dziecięcy śpiew mnie tak nie wzrusza, tzn. wzrusza INACZEJ. I to nie tyczy sie tylko MJ.
ale ...
wolę pózniejsze utwory MJ, tak od The Jacksons wzwyż, w zasadzie od Off The Wall.
Dziecięcy śpiew mnie tak nie wzrusza, tzn. wzrusza INACZEJ. I to nie tyczy sie tylko MJ.
Ostatnimi czasy słucham tej płyty codziennie dlatego wypowiem sie.
Jestem pod ogromnym wrażeniem wokalu na całej płytce. Od zawsze wiedziałam że Michael miał niepowtarzalny głos ale wokal 13-letniego dziecka na tej płycie mnie po porostu osłupia.
Praktycznie każdy utwór ma to coś, jednak moi faworyci
1. Maria- cudo, kiedy słucham tego utworu za każdym razem mam ciary na całym ciele.
2. Ain't No Sunshine- emocje w trakcie słuchania również sięgają zenitu a na temat wokalu to się nawet nie wypowiadam...Ach.
3. In Our Small Way- bardzo przyjemny utwór, fajnie się słucha. wzbudza we mnie pozytywne uczucia
4. Rockin' Robin- świetny taneczny kawałek, polecam na imprezki;)
Generalnie to wszystkie słucham z zainteresowaniem ale te wyróżniam.
Jestem pod ogromnym wrażeniem wokalu na całej płytce. Od zawsze wiedziałam że Michael miał niepowtarzalny głos ale wokal 13-letniego dziecka na tej płycie mnie po porostu osłupia.
Praktycznie każdy utwór ma to coś, jednak moi faworyci
1. Maria- cudo, kiedy słucham tego utworu za każdym razem mam ciary na całym ciele.
2. Ain't No Sunshine- emocje w trakcie słuchania również sięgają zenitu a na temat wokalu to się nawet nie wypowiadam...Ach.
3. In Our Small Way- bardzo przyjemny utwór, fajnie się słucha. wzbudza we mnie pozytywne uczucia
4. Rockin' Robin- świetny taneczny kawałek, polecam na imprezki;)
Generalnie to wszystkie słucham z zainteresowaniem ale te wyróżniam.
Niedawno ten krążek dołączył do mojej kolekcji. To moja pierwsza płyta z lat dziecięcych Michaela.
Nie wiedziałam, że aż tak wbije mnie w fotel. Nie będę się zbędnie rozpisywać na temat walorów, bo po pierwsze na muzyce dobrze się nie znam, a po drugie Wy już dużo na ten temat napisaliście.
Moi faworyci ? Wszystko po kolei. Rockin' Robin jest przecudowne. Tyle energii. Maria - tam słyszę głos, który rozkłada mnie na łopatki. Na tej płycie jest tyle emocji, tyle serca, energii - prawdziwy przekaz. Niesamowite.
Coś czuję, że jeszcze nie raz się zaskoczę Jego twórczością ;)
Nie wiedziałam, że aż tak wbije mnie w fotel. Nie będę się zbędnie rozpisywać na temat walorów, bo po pierwsze na muzyce dobrze się nie znam, a po drugie Wy już dużo na ten temat napisaliście.
Moi faworyci ? Wszystko po kolei. Rockin' Robin jest przecudowne. Tyle energii. Maria - tam słyszę głos, który rozkłada mnie na łopatki. Na tej płycie jest tyle emocji, tyle serca, energii - prawdziwy przekaz. Niesamowite.
Coś czuję, że jeszcze nie raz się zaskoczę Jego twórczością ;)
Tell me, just what will I do... cause I just can't stop loving you
W temacie Jackson 5 słuchać TRZEBA ponieważ..., Kaem napisał
"Myślę że to sztuka być dorosłym i umieć się nachylić nad tym, co dziecięce".
Więc ja chyba wreszcie mam szansę, by stać się dorosłą
Wreszcie odkryłam małego Michaela. Tak, słyszałam te piosenki, ale zawsze twierdziłam, że nie lubię śpiewających dzieci. Drażniło mnie, gdy ktoś zachwycał się takimi cudownymi szkrabami. Chociaż swego czasu nawet lubiłam nastoletniego Michaela i jego głos jeszcze nie całkiem ukształtowany po mutacji (do dzisiaj pamiętam Farewell My Summer Love grane w Trójce w latach 80-tych). Jeszcze w te wakacje, gdy tyle w mediach mówiło się o początkach kariery Michaela, byłam pewna, że po te nagrania nie sięgnę.
I stało się. Przyszło nagle. To było coś takiego, jak dostać obuchem w głowę.
You’ve Got A Friend , Ain’t No Sunshine , Maria, Got To Be There (i cała reszta na płycie) to emocje w zenicie. Teraz od wielu dni nie słucham prawie niczego innego. On potrafił tak śpiewać i omamić głosem, interpretacją mając 13 lat, że nie mogę uwierzyć. Żałuję, że tyle lat zmarnowałam broniąc się przed tym.
Słucham, i słucham, i ciągle nie mam dość. Nie mogę uwierzyć, że takie dziecko może tyle wnieść do muzyki. Przecież te covery są zaśpiewane lepiej niż przez kogokolwiek innego. W Ain’t No Sunshine uwielbiałam zawsze ciężki, soczysty głos Krzysztofa Cugowskiego, ale Michael pokazał, co to znaczy czuć rytm i muzykę.
You’ve Got A Friend tyle razy słyszana w innych wykonaniach, powróciła teraz z głosem Michaela i króluje w moim domu. Dzięki niemu wierzę, że kiedy będę smutna i zatroskana, to przyjaciel przybiegnie.
When you're down and trubled
(… )You just call out my name
And you know, wherever I am
I'll come runnin'
Fajnie wiedzieć, że są takie piosenki.
"Myślę że to sztuka być dorosłym i umieć się nachylić nad tym, co dziecięce".
Więc ja chyba wreszcie mam szansę, by stać się dorosłą
Wreszcie odkryłam małego Michaela. Tak, słyszałam te piosenki, ale zawsze twierdziłam, że nie lubię śpiewających dzieci. Drażniło mnie, gdy ktoś zachwycał się takimi cudownymi szkrabami. Chociaż swego czasu nawet lubiłam nastoletniego Michaela i jego głos jeszcze nie całkiem ukształtowany po mutacji (do dzisiaj pamiętam Farewell My Summer Love grane w Trójce w latach 80-tych). Jeszcze w te wakacje, gdy tyle w mediach mówiło się o początkach kariery Michaela, byłam pewna, że po te nagrania nie sięgnę.
I stało się. Przyszło nagle. To było coś takiego, jak dostać obuchem w głowę.
You’ve Got A Friend , Ain’t No Sunshine , Maria, Got To Be There (i cała reszta na płycie) to emocje w zenicie. Teraz od wielu dni nie słucham prawie niczego innego. On potrafił tak śpiewać i omamić głosem, interpretacją mając 13 lat, że nie mogę uwierzyć. Żałuję, że tyle lat zmarnowałam broniąc się przed tym.
Słucham, i słucham, i ciągle nie mam dość. Nie mogę uwierzyć, że takie dziecko może tyle wnieść do muzyki. Przecież te covery są zaśpiewane lepiej niż przez kogokolwiek innego. W Ain’t No Sunshine uwielbiałam zawsze ciężki, soczysty głos Krzysztofa Cugowskiego, ale Michael pokazał, co to znaczy czuć rytm i muzykę.
You’ve Got A Friend tyle razy słyszana w innych wykonaniach, powróciła teraz z głosem Michaela i króluje w moim domu. Dzięki niemu wierzę, że kiedy będę smutna i zatroskana, to przyjaciel przybiegnie.
When you're down and trubled
(… )You just call out my name
And you know, wherever I am
I'll come runnin'
Fajnie wiedzieć, że są takie piosenki.
People say I’m crazy
Doing what I’m doing
Watching the wheels - John Lennon
Doing what I’m doing
Watching the wheels - John Lennon
W okresie od 3. stycznia do 8. lutego 2012 roku wybieraliśmy najlepszą piosenkę z płyty, świętując w temacie Najsłabsze Ogniwo 40. rocznicę wydania płyty i 40. rocznicę rozpoczęcia solowej kariery Michaela Jacksona.
Oto wyniki:
10. In Our Small Way
9. Girl Don't Take Your Love From Me
8. Love Is Here And Now You're Gone
7. Rockin' Robin
6. You've Got A Friend
5. Wings Of My Love
4. Got To Be There
3. I Wanna Be Where You Are
2. Maria (You Were The Only One)
1. Ain't No Sunshine
Pomocnymi były filmiki z występami Michaela:
GOT TO BE THERE
Live at Hellzapoppin
Live! In Japan
Strpped Mixes
ROCKIN' ROBIN
Top Of The Pops
American Bandstand
Acapella
Live in Mexico
Jacksons
I WANNA BE WHERE YOU ARE
American Bandstand
on The Dating Game
At The Forum
In Japan!
Dallas Austin remix
AIN'T NO SUNSHINE
At The Forum
Benny Bianco remix
MARIA (YOU'RE THE ONLY ONE)
Emile Hayne Remix
I coverami:
GOT TO BE THERE
George Benson
Chaka Khan
Diana Ross
Boyz II Men
Hopeton James
Peter White
Janet Kay
Ramsey Lewis Trio
Roselle Nava
The Lovelites
Julius Brockington
ROCKIN' ROBIN
oryginał Bobby Daya
I WANNA BE WHERE YOU ARE
Erykah Badu
Beyoncé
The Fugees
Marvin Gaye
Dusty Springfield
Dave Valentin
Leon Ware
Julie Eigenberg
Donnie Elbert
Jose Feliciano
Gary Bartz
SWV
50 Cent
MC Lyte
Carleen Anderson & Paul Weller
Juelz Santana
Grand Puba
Leon Thomas
Monday Michiru
O'Donel Levy
Jennifer Lopez
Murs
Q
Bob Baldwin
Cali Swag District
Sybil
Jason Weaver
Vanessa Falabella
Willie Hutch
Zulema
Black Ivory
Melissa Manchester
AIN'T NO SUNSHINE
oryginał (w wersji live) Billa Withersa
LOVE IS HERE AND NOW YOU'RE GONE
oryginał The Supremes
YOU'VE GOT A FRIEND
oryginał Carole King
Oto wyniki:
10. In Our Small Way
9. Girl Don't Take Your Love From Me
8. Love Is Here And Now You're Gone
7. Rockin' Robin
6. You've Got A Friend
5. Wings Of My Love
4. Got To Be There
3. I Wanna Be Where You Are
2. Maria (You Were The Only One)
1. Ain't No Sunshine
Pomocnymi były filmiki z występami Michaela:
GOT TO BE THERE
Live at Hellzapoppin
Live! In Japan
Strpped Mixes
ROCKIN' ROBIN
Top Of The Pops
American Bandstand
Acapella
Live in Mexico
Jacksons
I WANNA BE WHERE YOU ARE
American Bandstand
on The Dating Game
At The Forum
In Japan!
Dallas Austin remix
AIN'T NO SUNSHINE
At The Forum
Benny Bianco remix
MARIA (YOU'RE THE ONLY ONE)
Emile Hayne Remix
I coverami:
GOT TO BE THERE
George Benson
Chaka Khan
Diana Ross
Boyz II Men
Hopeton James
Peter White
Janet Kay
Ramsey Lewis Trio
Roselle Nava
The Lovelites
Julius Brockington
ROCKIN' ROBIN
oryginał Bobby Daya
I WANNA BE WHERE YOU ARE
Erykah Badu
Beyoncé
The Fugees
Marvin Gaye
Dusty Springfield
Dave Valentin
Leon Ware
Julie Eigenberg
Donnie Elbert
Jose Feliciano
Gary Bartz
SWV
50 Cent
MC Lyte
Carleen Anderson & Paul Weller
Juelz Santana
Grand Puba
Leon Thomas
Monday Michiru
O'Donel Levy
Jennifer Lopez
Murs
Q
Bob Baldwin
Cali Swag District
Sybil
Jason Weaver
Vanessa Falabella
Willie Hutch
Zulema
Black Ivory
Melissa Manchester
AIN'T NO SUNSHINE
oryginał (w wersji live) Billa Withersa
LOVE IS HERE AND NOW YOU'RE GONE
oryginał The Supremes
YOU'VE GOT A FRIEND
oryginał Carole King
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
- MickeyBear
"Zbyt dzieciecy"? Jestes prawie w tym samym wieku jak nagral ta plyte, a w innym dziale forum opisujesz siebie jako "troche zboczona" i wypytujszesz o bardzo prywatne rzeczy?MickeyBear pisze:Kocham tą płytę <3 Ale styl Michaela wydaje mi się tu zbyt dziecięcy, dlatego nie słucham jej jakoś wyjątkowo często :c zdecydowanie bardziej, z tego okresu w twórczości małego Mike'a wolę Bena :)
Co do plyty. Jest swietna i najlepszy kwalek to "Ain't No Sunshine". Wspanialy wokal jak na tak mlodego czlowieka w tamtym czasie.
You'll be the best that you can be.
- MickeyBear
?LilMonkey pisze:"Zbyt dzieciecy"? Jestes prawie w tym samym wieku jak nagral ta plyte, a w innym dziale forum opisujesz siebie jako "troche zboczona" i wypytujszesz o bardzo prywatne rzeczy?MickeyBear pisze:Kocham tą płytę <3 Ale styl Michaela wydaje mi się tu zbyt dziecięcy, dlatego nie słucham jej jakoś wyjątkowo często :c zdecydowanie bardziej, z tego okresu w twórczości małego Mike'a wolę Bena :)
Co do plyty. Jest swietna i najlepszy kwalek to "Ain't No Sunshine". Wspanialy wokal jak na tak mlodego czlowieka w tamtym czasie.
Chodzi mi o to, że Ben jest taka inna. Może użyłam złego określenia - po prostu chodzi mi o to że w Got To Be There jest za dużo Jackson 5, a ben jest taka bardziej samodzielna. [O, teraz to jest lepsze słowo]. Przynajmniej dla mnie.
Oczywiście kocham płytę Got To be there, od Ain't No Sunshine byłam jestem i będę uzależniona. To nie jest tak że nie lubię tej płyty. Jak mówię że nie słucham jej często, to chodzi o to że nie słucham całej płyty, wkładając ją do odtwarzacza itd. Ale po prostu słucham pojedynczych piosenek. czyli mniej więcej dziewięciu.
Przepraszam jeśli kogoś uraziłam moją odpowiedzią, zarówno na to jak i na pytanie o to czego chcielibyśmy się dowiedzieć o Michaelu. Na prawdę nie miałam na celu nikogo urazić :c
There'll be no darkness tonight
Lady, our love will shine <3
Lady, our love will shine <3
- blackvarnish
Got to be there była moim pierwszym nabytkiem, jeśli chodzi o Michael’a, ale też w ogóle, muzycznym. Od tej pory zaczęłam wydawać oszczędności na płyty i stworzyłam sobie skromny kącik muzyczny, który staram się poszerzać w miarę możliwości.
Pierwszy odsłuch. Jeden z wielu wieczorów, kiedy nie chce się nawet ruszyć tyłka, żeby przespacerować się po okolicy. Pierwszy utwór i… wgniotło mnie w fotel. Serio. Nie znałam jeszcze całej dyskografii MJ, ba, znałam jedynie malutką część tego, co później było mi dane poznać. Nie zdawałam sobie chyba nawet sprawy z tego jak piękny ma głos i co może z nim tak naprawdę zrobić. No i się przekonałam. Ain’t no sunshine to bardzo emocjonalny, smutny utwór i nie wszystkim udaje się te emocje przekazać. A tu wyskakuje 13latek, śpiewający jak gdyby przeżył nieszczęśliwą miłość i no… wow.
Ale ja miłością pałam do innej pozycji na krążku. In our small way jest taaaakie kochaneee. Tekst i aranżacja. Wiecie, nie znam się na muzyce jako tako, ale własny gust muzyczny uważam za całkiem niezły więc.. ;)
A co do Rockin’ Robin. Zawsze porywa. I nie ważne ile masię w sobie energii, nawet kiedy jest się wyczerpanym to nóżka sama podryguje. Problem w tym, że jest w takim irytującym miejscu na płycie, kiedy wpadamy w refleksyjny nastrój wyciszenia i melancholii przy wspomnianym Ain’t no sunshine czy In our small way , nagle wchodzi taki energiczny, wesoły kawałek… no, jakoś mi się to gryzie.
Ogólnie do płyty wracam częstko i wracać lubię. Ze względu na wokal no i te emocje. Ciarrrry.
I ja mu wierzę.
Pierwszy odsłuch. Jeden z wielu wieczorów, kiedy nie chce się nawet ruszyć tyłka, żeby przespacerować się po okolicy. Pierwszy utwór i… wgniotło mnie w fotel. Serio. Nie znałam jeszcze całej dyskografii MJ, ba, znałam jedynie malutką część tego, co później było mi dane poznać. Nie zdawałam sobie chyba nawet sprawy z tego jak piękny ma głos i co może z nim tak naprawdę zrobić. No i się przekonałam. Ain’t no sunshine to bardzo emocjonalny, smutny utwór i nie wszystkim udaje się te emocje przekazać. A tu wyskakuje 13latek, śpiewający jak gdyby przeżył nieszczęśliwą miłość i no… wow.
Ale ja miłością pałam do innej pozycji na krążku. In our small way jest taaaakie kochaneee. Tekst i aranżacja. Wiecie, nie znam się na muzyce jako tako, ale własny gust muzyczny uważam za całkiem niezły więc.. ;)
A co do Rockin’ Robin. Zawsze porywa. I nie ważne ile masię w sobie energii, nawet kiedy jest się wyczerpanym to nóżka sama podryguje. Problem w tym, że jest w takim irytującym miejscu na płycie, kiedy wpadamy w refleksyjny nastrój wyciszenia i melancholii przy wspomnianym Ain’t no sunshine czy In our small way , nagle wchodzi taki energiczny, wesoły kawałek… no, jakoś mi się to gryzie.
Ogólnie do płyty wracam częstko i wracać lubię. Ze względu na wokal no i te emocje. Ciarrrry.
T R Z Y N A S T O L A T E K!I could love you better than I used to
And give you all the love I have inside.
I ja mu wierzę.
This is the world we live in
And these are the hands we're given
Use them and let's start trying
To make it a place worth living in.
Last.fm
And these are the hands we're given
Use them and let's start trying
To make it a place worth living in.
Last.fm