Moonwalk, strój ---> wskazówki

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Post Reply
kojanik

Moonwalk, strój ---> wskazówki

Post by kojanik »

Tutaj każdy może pisać jak nauczył się moonwalka (księżycowych kroków) i wskazać odpowiednie linki.

WSTĘP

Ja zacząłem od oglądania po kilkadziesiąt razy Billy Jean w Madison Square, a najczęściej ten kawałek jak idzie do przodu, a tak naprawdę do tyłu. A także takie piosenki jak: You Rock My World, kiedy to wchodzi Usher i naśladuje Michaela oraz Smooth Criminal.

Następnie poczytałem coś nie coś w internecie. Najważniejsze jest to, żeby idąc do tyłu nie odrywać pięt od ziemi, dopiero przy zmianie nogi.

Oto linki z krótkimi filmikami instruktażowymii :

http://www.youtube.com/watch?v=XwyHgg-t240

http://www.youtube.com/watch?v=r6dx3Zm86P4

Potem już tylko trochę poćwiczyłem (tydzień do dwóch) po 2 godziny tańcząc do utworów Jacksona. potem oglądałem w nieskończonośc teledyski i urywki koncertów (Scream, Billy Jean ... ).

BUTY

Z tego co sam zauważyłem i przeczytałem (na amerykańskich stronach) to buty powinny być najlepiej na bardzo sztywnej podeszwie. Łatwo zaopserwować na Billy Jeanie (buty się nie uginają jak tradycyjne).

Buty Jacksona prawdopodobnie zachodzą na kostkę, aby noga mniej się w tym miejscu zginała (takie coś w tym stylu jak do gry w koszykówkę).
Oczywiście najlepszy efekt jest w czarnych. A srebne skarpetki zakrywają to, że buty zachodzą na kostkę. No i na koniec buty muszą być śliskie.

Teraz potrzebujemy tylko dobrego parkietu gdzie mamy trochę miejsca i możemy tylko trochę poćwiczyć i zrobić pokaz znajomym.

Ja tańczę w butach do kosza tak najlepiej. ;-)

Powodzenia :mj:
Archi

Post by Archi »

Kostka musi byc ruchoma- jest momet stania na palcach jednej nogi

Buty do kosza sa z natury nie sliskie- potrzeba sliskie.
Image
kojanik

Post by kojanik »

Co do butów do kosza to jeśli się je trochę podeszwą poprzeciera o podłogę najlepiej o suche panele to się ślizgają (sprawdzałem) !!!
Maro

Post by Maro »

Ja kupiłem sobie bardzo podobner buty do MJ'a,trylko się zwężają przy czubku co otrudnia robienie moonwalk'a bo się zginają przy palcach ale Sidewalk wychodzi The Best.

Loknijcie na Moje buciki:

Image
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
Kingoosia

Post by Kingoosia »

Ciekawa jestem jak Michael i jego tancerze w SC to robią, że się tak pochylają, nie lecąc na pysk. Są przywiązani do sufitu jakimiś niewidzialnymi linkami czy jak?
To, co jest w nas, będzie i wokół nas.
: )
Moon_Walk_Er

Post by Moon_Walk_Er »

Kingoosia wrote:Ciekawa jestem jak Michael i jego tancerze w SC to robią, że się tak pochylają, nie lecąc na pysk. Są przywiązani do sufitu jakimiś niewidzialnymi linkami czy jak?
Nie oni po prostu mają takie specjalne buty z elektromagnesami (czy cóś takiego...) i je wpinają do takich specjalnych wystających trójkącików w podłodze. Kiedy kończą ten trik widać charakterystyczny moment wysunięcia stopy.

na stronie www.smooth-criminal.com w dziale "the professor" można o tym poczytać dokładniej (tyle, że po angielsku).
ImageImage
kojanik

Post by kojanik »

ja też się szybko nauczyłem tylko trzeba poznać podstawy np. przez oglądanie teledysków w zwolnionym tempie
Final Cloud

Post by Final Cloud »

Hehe dwa dni i już umiem :D
Tylko mam pytanie jak te buty się nazywają i czy można je kupić w normalnym sklepie odzieżowym??

Dodano:
Te filmiki bardzo mi pomogły!!Dzięki ;-)
Anitka

Post by Anitka »

No to są mokasyny..... Więcej Ci nie powiem bo nic wiecej nie wiem...
Kasi sie pytaj ona na bank coś wie nenene
'Dance for yourself, if someone understands good. If not then no matter, go right on doing what you love.'

* Louis Horst
Final Cloud

Post by Final Cloud »

Anitka wrote:No to są mokasyny.....
Dzięki wielkie!!
Jutro w sklepach pobuszuję :D
(Pytanie:czy takie buty dużo dają (w takim tańcu??))
verter

Post by verter »

Final Cloud wrote:
Anitka wrote:No to są mokasyny.....
Dzięki wielkie!!
Jutro w sklepach pobuszuję :D
(Pytanie:czy takie buty dużo dają (w takim tańcu??))
Takie buty czasem widuję na allegro, ale nigdy nie kupiłem, gdyż nie mam jak ich przymierzyć ;-)
Do moonwalk nadają się chyba wszystkie buty, które mają śliską i najlepiej sztywną podeszwę. Jednak ludzie tańczący podobnie jak MJ zawsze noszą takie, chociaż nie są one zbyt eleganckie. Więc coś musi w nich być nenene
"To be alone is to be different, to be different is to be alone"
Suzanne Gordon

Moja generacja
Wiśnia

Post by Wiśnia »

jA TEŻ UMIEM MOONWALK. Tylko niewmówcie mi że wychodzi wam prawie jak michaelowi.U mnie w klasie się tym podniecają ale ja niejestem z siebie zadowolony, bo robie dość małe kroczki
Image
http://www.youtube.com/watch?v=-GMyqvkCmgk mój występ z okazji dnia nauczyciela :)
Król popu nie odszedł, zmienił tylko scenę
majkelzawszespoko

Post by majkelzawszespoko »

moonwalk jest prosty. dla mnie niemożliwym prawie do nauczenia bez nauczyciele tańca jest zrobienie 3-4 obrotów w miejscu. ma ktoś wskazówki jak układać stopy albo coś? :)
ImageImage
M.Dż.*
V.I.P.

Post by M.Dż.* »

Final Cloud wrote:(Pytanie:czy takie buty dużo dają (w takim tańcu??))
Buty, jak buty- tak samo, jak wiele mogą pomóc, tak samo dużo mogą popsuć ;-)
Grunt, żeby miały pewne parametry, a czy będą to mokasyny, czy zwykłe półbuty na sznurowadła, to tak naprawdę nie ma większego znaczenia :-)
Z mojego doświadczenia, buty do "Michael'owego" tańca powinny być:
- na w miarę miękkiej, ale grubej podeszwie
- podbite skórą w części przedniej
- antypoślizgowe na obcasie
- o niezbyt wydłużonych czubkach
Takie, u mnie, zdają najlepiej egzamin :-)
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Mazi

Post by Mazi »

Ciesze sie, że poruszyliście temat bucików bo własnie nosze sie zamiarem zakupienia nowych ... po ty jak moje sprawdzone gdzies wsiąkły ....:>

Myślałem, że dowiem się tutaj o lokalizacje bucików do nabycia ... CCC hmmm jeszcze może ten sklepik wywodzący sie od naszych zachodnich 'przyjaciół' DEJSZMAN ;) czy jakoś tak . ;>

Tak sobie myśle ze zamiast jakiegos markowego telefoniku, w styczniu kupie sobie boskiego sagema za 50 zł ;p aby miec na buciki ;>

Pamiętam, że na ostanim naszym zlocie pdoobały mi sie buciki jakie miał na sobie Mike .. zdaje sie że własnei wtedy nabyłes je w Dejszmanie :> .

Nom cóż wiec czekają mnie poszukiwania w styczniu niczym Piłkarskiego scouta :) . Z allegro napewno nie nabęde bo jak ktoś już tu wczesniej napisał najpierw wole je przymierzyć.

Jeszcze dodając do postu M.Dż. zwrócił bym uwage że takie buciki musza byc przy najmniej jak dla mnie lekkie - wygodne ... takie zwinne :p bo jak sie wywija w jakimś klubie .. od 23-6.00 to trzeba sie w nich dobrze czuć :)

Maro - zajebiscie wygladałes w tym gajerku i białych skarpetkach :)
...:::But They Told Me A Man Should Be Faithful And Walk When Not Able And Fight Till The End:::..
Post Reply