Okładki singli

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Od 16. lutego 2011 w temacie Najsłabsze Ogniwo, przez 3 dni fani szeregowali okładki singli towarzyszące płycie BAD. Oto wyniki:

1. Dirty Diana Obrazek
2. Leave Me Alone Obrazek
3. Smooth Criminal Obrazek
4. Man In The Mirror Obrazek
5. The Way You Make Me Feel Obrazek
6. Another Part Of Me Obrazek
7. Bad Obrazek
8. I Just Can't Stop Loving You Obrazek
8. [ex equo] Liberian Girl Obrazek
9. Speed Demon
Obrazek
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

W kwietniu 2011 roku polscy fani Michaela Jacksona w temacie Najsłabsze Ogniwo szeregowali okładki singli towarzyszące płycie HIStory i Blood On The Dance Floor- HIStory In The Mix. Oto wyniki:

12. This Time Around 14 pkt
Obrazek

11. You Are Not Alone 15 pkt
Obrazek

10. Earth Song 39 pkt
Obrazek

9. Is It Scary 46 pkt
Obrazek

8. On The Line (MiniMax CD) 49 pkt
Obrazek

7. They Don't Care About Us 53 pkt
Obrazek

6. HIStory/Ghosts (G) 60 pkt
Obrazek

5. HIStory/Ghosts (H) 67 pkt
Obrazek

4. Scream/Childhood 71 pkt
Obrazek

3. Smile 77 pkt
Obrazek

2. Blood On The Dance Floor 82 pkt
Obrazek

1. Stranger In Moscow 89 pkt
Obrazek

Patrząc na okładkę Do singla HIStory/Ghosts (H) nasuwa się tęsknota za wydawnictwami koncertowymi na DVD i płytą koncertową z występu, w którym Michael śpiewałby na żywo i specjalnie po to, by pokazać swoje możliwości wokalne. Okładka do On The Line zaś sugeruje słuszny kierunek by z bielactwa zrobić umiejętnie atut czyniąc z Michaela albinosa. Nie ma nic lepszego na złośliwości i niedomówienia jak zamierzona ekspozycja.

Za krótkie to głosowanie, by robić zestaw best of, ale starania fanów w argumentacjach dania punktów okładce Earth Song zasługują na cytaty:
Margareta pisze:Earth Song - (...) No i mina wyrażająca zatroskanie kondycją świata, o której mowa w utworze i w teledysku.
Man in the mirror pisze:Earth Song - Blada twarz, oddaje powagę utworu i jego wzniosłość.
marcinokor pisze:Earth Song 10pkt. - ładnie wkoponowane zdjęcie, chociaż lepsza by była przyroda w tle lub MJ ze zwierzętami, ale i tak zdjęcie jest bomba.I to pytające spojrzenie "A ty pomożesz naszej planecie?". Extra!
kaem pisze:Earth Song.. Niech ktoś mi wytłumaczy, dlaczego do piosenki z przesłaniem ekologicznym Michael daje sobie zrobić zdjęcie na okładkę, na której ma pełen makijaż, wyprofilowane rzęsy i trzyma się za sweterek? o_O
homesick pisze:czyżbyśmy dochodzili do wniosku, iż Michael to istota próżna była i nawet w obliczu zbliżającej się apokalipsy, trzeba było podkręcić rzęsy....nie skąd...;]
..I o You Are Not Alone:
homesick pisze:YANA niezastąpiony obiekt drwin po wieki wieków, to prawdziwy wyczyn nagrać piosenkę, która od warstwy muzycznej, przez klip, wykonania live, a nawet głupią okładkę wzbudza tyle szyderczej radości, aż chce mi się zapytać "hola amigo czy aby wszystko ok, może coś uwiera w rejonach strategicznych?"
:smiech:
Jesteśmy cudni. Do następnego!
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

Obrazek

W pewien czerwcowy weekend pewna grupa fanów Michaela Jacksona pod wezwaniem użytkowniczki Homesick uszeregowała okładki z 10 singli do albumu Dangerous. Oto wyniki:

10. Black Or White (C&C) [25 pkt.]
Obrazek

9. Will You Be There [34 pkt.]
Obrazek

8. Who Is It [49 pkt.]
Obrazek

7. Black Or White [51 pkt.]
Obrazek

5. Give In To Me oraz In The Closet [po 57 pkt.]
Obrazek Obrazek

4. Gone Too Soon [70 pkt.]
Obrazek

3. Heal The World [80 pkt.]
Obrazek

1. Remember The Time oraz Jam [po 91 pkt.]

Obrazek Obrazek

Single do Dangerous to trochę paradoks tego albumu. Albumu, który - jak nigdy wcześniej - został niesamowicie dopieszczony od strony wizualnej: w okładce, w książeczce, w krótkich filmach muzycznych, w efektach wizualnych na scenie, i tak dalej. Nie starczyło tego, nie pierwszy i nie ostatni raz, przy okazji tych okładek właśnie. Premierowy singiel, Black Or White, to przecież ewidentny brak pomysłu - co dziwi przy okazji wideoklipu, który w 1991 r. pewnie wgniatał w podłogę. Choć, z drugiej strony, ten minimalizm przy okazji kilku powyższych pozycji, nie burzy ładu i harmonii.
Inna sprawa, że to sprawa raczej dla kolekcjonerów, od lat 90. gatunek przecież coraz bardziej wymierający. Tu nawet b-side'ów nie ma, poza Come Together.

kaem-> Wiem że Tobie nie wypada się chwalić, więc zrobię to ja.
A więc.. Nie zapominajmy o poście tygodnia:
Pank pisze:Obrazek
Padło jeszcze tajemne zdanie:
@neta pisze:a chłopak z U2 oglądając teledysk zeżarł z zazdrości paznokcie po łokcie
Czy autorka kiedyś podzieli się nieznanymi reszcie historiami?
Awatar użytkownika
@neta

Post autor: @neta »

Pank? Kaem? pisze:Czy autorka kiedyś podzieli się nieznanymi reszcie historiami?
Ekhm a już wyjaśniam nie wiedziałam,że kogoś to zainteresuje.
Bono w swojej książce wywiadzie rzece o tytule którego nie mogę sobie w tej chwili przypomnieć a którą mam w pracy w biurku pisał, że basista Adam Clayton zwariował na punkcie Naomi.Chłopak lubił rockandrolowe życie. ;-)
Supermodelka wtedy była marzeniem wielu mężczyzn.A tu proszę Michael sobie zaangażował Naomi do kmf i jeszcze "kazał się tarzać u stóp" nenene
No to sobie tak wykoncypowałam z tą zazdrością. :wariat:
Jeśli ktoś zna inną wersję proszę mnie poprawić.

Obrazek
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
Awatar użytkownika
marcinokor

Post autor: marcinokor »

Kurcze, miałem o tym napisać przy NO, ale mi wyleciało z głowy. Co do Who Is It to jest jeszcze taka okładka.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
diego1

Post autor: diego1 »

To ja dorzucę swoją kolekcję okładek , jeśli mogę ;-)

Obrazek

Download ;)
http://www58.zippyshare.com/v/35723133/file.html

Może się komuś przyda :D
http://chomikuj.pl/diego50 ;)

"The greatest education in the world is watching a masters at work" Michael Jackson
Awatar użytkownika
@neta

Post autor: @neta »

diego1 pisze:To ja dorzucę swoją kolekcję okładek , jeśli mogę

oj diego to nie tu :-)

A już myślałam, że stał się cud i NO zmartwychwstało po uśmierceniu mc temu przez little devil. :surrender:
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
ODPOWIEDZ