30 grudnia
1970
Chłopcy pod surowym okiem papy Joe ciężko pracują na krajowym tournee.Dziś J5 śpiewa i tańczy w Koloseum, w Jacksonville na Florydzie.
1971
Jackson 5 szaleje na scenie w Richmond w stanie Wirginia.
1992
Wieczorem Michael po raz siódmy z ośmiu razy rzuca czar na publiczność w Tokyo Dome w Japonii podczas
Dangerous World Tour.
Na widownii szaleje 45000 fanów.
2006
Michael , wraz z Al Sharptonem i Jesse Jacksonem uczestniczy w publicznym pogrzebie Jamesa Browna w James Brown Arena w Augusta (Georgia).
Podczas ostatniej rozmowy James Browna z wielebnym Al Sharptonem min. rozmawiali o Michaelu Jacksonie.
James powiedział: "Kocham Michaela"...
"Powiedz mu, aby się nie obawiał powrotu do domu. Oni zawsze próbują pogrążyć tych, którzy posiadają talent. Ale powiedz mu, że trzeba zrobić porządek z muzyką i chcę Michaela i pozostałych, którzy mnie naśladowali wrócili i podnieśli muzykę z powrotem na wyższy poziom."
Podczas porywającego przemówienia, wielebny również powiedział: "
Nie dbam o to co dziś prasa mówi, James Brown chciał, aby Michael mu w ten dzień towarzyszył."
Później zaprosił go na scenę i Michael wygłosił krótką mowę pożegnalną.
Hello?
Umm, what I'm gunna say is brief.......but to the point.
James Brown, is my greatest inspiration. Ever since I was a small child, no more than like........6 years old. My mother would wake me no matter what time it was, I was sleeping, no matter what I was doing, to watch the television to see the master at work.
And when I saw him move, I was MESMERIZED. I've never seen a performer, perform like James Brown, and right then and there, I knew that it..... that that was exactly what i wanted to do for the rest of my life. Because of James Brown.
I... *fans scream something*
*to fans* I love you!
But..
James Brown, I shall miss you, and I love you so much. And thank you, for everything. God bless you.
*to fans* And I love you!
Witam,
To co powiem będzie krótkie, ale istotne.
James Brown jest moją największą inspiracją. Nawet kiedy byłem mały, miałem nie więcej jak 6 lat...moja mama budziła mnie ze snu...nieważne o której godzinie...spałem...nieważne co robiłem, bym obejrzał w TV mistrza w pracy. I kiedy zobaczyłem Go, jak się rusza...byłem zahipnotyzowany. Nigdy nie widziałem wykonawcy, występującego, jak James Brown i wtedy, w tamtej chwili, wiedziałem, że...to jest to, czym dokładnie chcę się zajmować przez resztę mojego życia. Z powodu Jamesa Browna.
Ale...
James Brown, tęsknię za Tobą i bardzo Cię kocham. I dziękuję Ci za wszystko. Niech Bóg Ci błogosławi.
http://www.youtube.com/watch?v=K477djiX8po
Nikt nie wiedział,że wcześniej jak wspominał kierownik domu pogrzebowego Charles Reid, Michael samotnie czuwał w nocy przez cztery i pół godziny do prawie piątej rano przy trumnie Jamesa Browna.
Informacja o czuwaniu pochodzi z książki Randalla Sullivana"Niedotykalny". Z powodu wielu nieścisłości i bzdur jest mało wiarygodna.Jednakże wiedząc jak wielkie znaczenie dla Michaela miał James Brown i jak bardzo go kochał,uznałam,że mogło tak być i że warto o tym wspomnieć.
2009
Film
"Thriller" Michaela Jacksona w reżyserii Johna Landisa, zostaje zachowany w Krajowym Rejestrze Filmowym w Bibliotece Kongresu USA.
Michael Jackson's Thriller (Film)
LC control no. 86708393
Type of material Film or Video
Main title Michael Jackson's thriller / Optimum Productions ; directed by John Landis ; produced by George Folsey, Jr., Michael Jackson, John Landis ; written by John Landis, Michael Jackson.
Published/Created U.S.
United States : Optimum Productions, 1983.
Copyright Collection (Library of Congress) DLC
Related titles: Thriller.
Description 1 reel of 1 (1232 ft.) ; sd., col. ; 35 mm. ref print.
Summary
Film presents Michael Jackson performing the song Thriller. Production is enhanced by dramatic narrative, choreography, make-up and special effects.
Notes Copyright: Optimum Productions; DCR 1983; PUB 15Dec83; REG 19Mar84; PA21 :6-784.
Work given limited theatrical release at Avco Cinema, Westwood, CA, on November 20, 1983, to qualify for an Academy Award nomination, cf. Los Angeles[/i]
http://www.youtube.com/watch?v=sOnqjkJT ... r_embedded
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn