Kartka z Kalendarza MJ

Wyłącznie pewne i obiektywne informacje. Wielkie wydarzenia i ciekawostki, czyli kim jest naprawdę Michael Jackson. Uwaga - spamowanie w tym dziale jest niedozwolone.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

@neta

Post by @neta »

8 luty

1977
The Jacksons śpiewa m.in. "Show You the Way To Go" i "Dreamer" w Mike Dougls Show.

http://www.youtube.com/watch?v=BaDjW1VVzw4

1979
The Jacksons w The Rainbow w Londynie, w Wielkiej Brytanii na tourne Destiny - 3 koncert.

1983
Michael w imieniu Barbary Streisand odbiera nagrodę brytyjskiego przemysłu muzycznego w Grosvenor House Hotel w Londynie.Poniżej zdjęcie Michaela z imprezy z Paulem McCartney i jego żoną Lindą.

Image

1984
Michael i Sean Lenon biorą udział w musicalu Tap Dance Kid w Broadhurst Theatre w Nowym Jorku.

Image

1993
Michael ponownie na okładce magazyn Jet z tytułem : Michael Jackson daje się pierwszy wywiad na żywo Oprah Winfrey.
Prime time specjalnie, produkowane przez Winfrey Harpo Productions Inc , zostanie wyemitowany w środę, 10 lutego ( 9:30-11:00 PM ET ) na antenie ABC Television Network w Stanach Zjednoczonych oraz w krajach na całym świecie
Ophra mówi: Michael Jackson był zawsze na szczycie mojej listy osób z którymi chciałam przeprowadzić wywiad.Jestem podniecona tym wywiadem na żywo bez edycji.To z pewnością wyjątkowe wydarzenie dla mnie i dla wszystkich fanów Michaela. - dodaje.Forma programu pozwoli szczerze rozmawiać o karierze, stylu życia i rodzinie, a także wyrazić swoje najskrytsze uczucia.

Image

2003
CBS Entertainment ( Ed Bradley & Jack Saussman ) przyjeżdżają do Neverland, aby przeprowadzić wywiad z Michaelem.
Ten jednak w ostatniej chwili go anuluje gdy dowiaduje się o przecieku na temat sprawy Chandlera z 1993r.

2006
Michael, Anton, Grace i dzieci opuszczają Sorrento i jadą do Rzymu.
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
@neta

Post by @neta »

09 luty

1979
Jacksonowie grają ostatni koncert w Londynie.

1980
'Rock With You'/Get On The Floor' Michaela J. wchodzi na listę notowań Top 75 singli w Wielkiej Brytanii.Dociera do 7 miejsca i utrzymuje się na listach przebojów przez dziewięć tygodni.

http://youtu.be/5X-Mrc2l1d0

2002
Michael Jackson i Elizabeth Taylor uczestniczą w zbiórce funduszy Sztuka dla AIDS:Tribute To Rock Hudson w Laguna Art Museum w Laguna Beach.
Wieczorem spędzają wspólną kolację w Dana Point z dermatologiem dr Arnoldem Klein.
Michael wyglądał lepiej na żywo niż na zdjęciu i jest wielkim gentelmanem wobec Elizabeth Taylor. Trzyma ją za rękę podczas konferencji prasowej, a także opiekuńczo obejmuje ramieniem.
Dyrektor muzeum Bolton Colburn powiedział: Byłem zaskoczony, że Michael chciał nas osobiście wesprzeć sztuka dla AIDS. To było naprawdę niesamowite.
Na początku licytowano pamiątkowe koszulki podpisane przez różne gwiazdy jak Michael, Bob Dylan, Madonna, Ringo Starr, Sharon Stone, Halle Berry i inni. Dwie koszulki podpisane przez Michaela, poszły za niesamowitą cenę 700 dolarów za sztukę, znacznie powyżej średniej. Oczekiwano, że gala przyniosła około 150000 dolarów.

Image

Jak możemy głosić, gdy wszystko, co robimy na tym świecie jest żywym piekłem torturującym nasze umysły. Wszyscy musimy się zjednoczyć by skręcić w ciemności do światła i miłość w naszych sercach zabłyśnie.~ Michael Jackson
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
@neta

Post by @neta »

10 lutego

1977
" Enjoy Yourself " staje się pierwszą Oficjalną złotą płytą certyfikowaną przez RIAA.Jest to również pierwsza płyta platynowa i pierwszy utwór z nowym członkiem zespołu.Jermane zastępuje Randy.

http://www.youtube.com/watch?v=4WILbxhnlSQ

1979
Destiny Tour i koncert The Jacksons w Centrum Brighton w Brighton (Wielka Brytania).

1998
Zła pogoda w Atlancie, opóźniła przylot Michaela o 3 dni do Panhandle city na koncert trasy Bad.Rzecznik prasowy informuje,że Pan Jackson przyleciał Eastern Airlines
Wszyscy odetchnęli z ulgą...Michael też :nerwy:

http://www.youtube.com/watch?v=VTv75wdh3yo#t=69

zaś po takim! przyjęciu na backstage :love: Mary Hart robiła mu świetną reklamę.

http://www.youtube.com/watch?v=VxyqpeYwERc

1992
Michael Jackson wyrusza na tygodniową wycieczkę po Afryce.
Podróżuje przez 11 dni pokonując 30 000 mil, aby odwiedzić szpitale, sierocińce , szkoły, kościoły i instytucje dla dzieci upośledzonych umysłowo.

MTV rozpoczął swoją światową loterie z "My Dinner with Michael". Zwycięzcy z całego świata spotkali się na kolacji z Michaelem Jacksonem na planie filmu "In the Closet".
Ja też wysyłałam zgłoszenie, ale mnie nie zaprosili!Pewnie nie podałam kierunkowego na Polskę.Wtedy trochę się stresowałam ilością sztućców przy talerzach.:-P

http://www.youtube.com/watch?v=OsKL_femyag

1993
Wywiad Ophra z Michaelem Jacksonem na żywo z Neverland ogląda 100 milionów widzów na świecie.O czym był wywiad, każdy wie. :nenene"

https://www.youtube.com/watch?v=ktOYjorEWYA kulisy programu :-P

Podczas wywiadu ma miejsce premiera "Give In to Me".
W filmie występuje znany gitarzysta Gunses Roses - Slash.Zdjęcia odbyły się w Monachium w Niemczech.Produkcja Phil Rose i Warren Hewlett; inscenizacja Michael Jackson; reżyseria Andy Moharan.

http://www.youtube.com/watch?v=eUZns3y0IY4

Image

1996
Michael leci do Rio de Janeiro, aby w slumsach nagrać genialne, niepowtarzalne, niesamowite "They Don’t Care About Us". Michael został przyjęty przez fanów w Salvador niemal z histerycznym entuzjazmem.Ręka w rękę z dwójką dzieci Casio - w czarnej masce chirurgicznej Michael przebiegł sprintem po płycie lotniska, by machać do setki fanów zgromadzonych na balkonie."On zaczął biec w naszym kierunku i prawie zemdlałem "powiedziała ze łzami w oczach zdyszana uczennica Sheila de Oliveira.

Image

Po raz pierwszy w karierze, Michael nagrał dwa filmy do jednego singla Plany Michaela i reżysera Spike'a Lee wywołały burzę w Brazylii. Władze państwowe bezskutecznie próbowały zakazać filmowania w Rio de Janeiro i Salvador (Pelorinho). Urzędnicy obawiali,że obraz biedy może mieć wpływ na turystykę i oskarżyły Jacksona o wykorzystanie ubogich. Ronaldo Cezar Coelho, Sekretarz Stanu ds. Przemysłu, Handlu i Turystyki zażądał prawa do edycji na gotowym produkcie. Niektórzy obawiali się, że sceny z biedy i łamania praw człowieka wpłyną na ich szanse zostania gospodarzem Olimpiady w 2004 roku.
Chociaż urzędnicy byli oburzeni, mieszkańcy byli zachwyceni.Michael został otoczony przez tłumy rozentuzjazmowanych widzów. Podczas filmowania jednej z kobiet udało się przeforsować ochronę i przytulić wokalistę, który dalej tańczył i ją przytulał, druga objęła go z tyłu.Michael upadł, a inny widz podniósł go z ziemi.....ten incydent nie był improwizowany i jest ujęty w filmie.
1500 policjantów i 50 mieszkańców działających jako ochrona skutecznie uszczelniło The Shanty miasta Dona Marta. Twierdzono, że ekipa produkcyjna Jacksona negocjowała z handlarzami narkotyków w celu uzyskania pozwolenia na filmowanie w jednej z dzielnic nędzy w mieście.

Image

Teledysk został wyreżyserowany przez Spike'a Lee.
Michael zapytany, dlaczego wybrał Lee na reżysera odpowiedział:

To piosenka świadomości społecznej i to jest to, o co w tym wszystkim chodzi. To rodzaj protestu piosenki ... i myślę, że był idealny do tego.

Jackson współpracował także z 200 członkami grupy kulturowej Olodum, która kołysała się w ciężki rytm Salvador samba-reggae. Produkcja pierwszego film okazała się być trudnym zadaniem dla Michaela. Muzyka zmieniła się nieznacznie, aby dopasować bębny w stylu Olodum.

"Wersja Olodum" (nieoficjalny tytuł) piosenki od tego czasu stała się bardziej popularna niż wersja albumowa.Michael dzięki filmowi rozpropagował Olodum w 140 krajach na całym świecie.Przyniósł im światową sławę i zwiększył swoją wiarygodność w Brazylii.

Na początku filmu brazylijska kobieta mówi: "Michael, eles não ligam pra gente", co oznacza: "Michael, nie dbają o nas.".

Image

W roku 2009, Billboard opisał ten obszar jako "wzór dla rozwoju społecznego" i stwierdził, że Michael przez publiczne napiętnowanie problemu miał duży wpływ na poprawę bytu tej części społeczeństwa.

1997
Michael Jackson zaczyna nagrywać shooty do " Blood on the Dance Floor " w Los Angeles.

2000
Michael Jackson wybrał "The Firm", jako jego nowy zarząd spółką. "The Firm",dwu letnia firmę kierowaną przez Jeffa Kwantinetz i Michaela Green, opisano jako "jeden z najgorętszych zespołów zarządzających światem muzyki ".
Last edited by @neta on Mon, 10 Feb 2014, 23:53, edited 1 time in total.
@neta

Post by @neta »

11 luty

1978
"Even Though You're Gone/Different Kind of Lady" wchodzi na listę 50 Singles Chart w Wielkiej Brytanii, osiągając 31 pozycję i pozostaje na liście przebojów przez 4 tygodnie.

http://www.youtube.com/watch?v=QX2UOl-tkjA

http://www.youtube.com/watch?v=I01uouABmiU

1979
The Jacksons występuje w Preston, UK na trasie Destiny cdn. :party:

1984
Michael jest na okładce magazynu LA Semaine [ Kanada] .

Image

1992
Michael Jackson jest mile witany przez 100 tysięczny tłum ludzi podczas wizyty w Libreville w Gabonie. Prezydent Omar Bongo wręcza mu Medal of Honour w Sali w Pałacu Prezydenckim .

http://www.youtube.com/watch?v=AoupR2HUQJo

1998
Potwierdzono informację, że Michael Jackson jest w 1998 roku nominowany do nagrody Nobla.
Michael jest jednym ze 130 nominowanych do Pokojowej Nagrody Nobla 1998 , wraz z papieżem Janem Pawłem II i prezydentem USA Billem Clintonem .
Michael był dwukrotnie nominowany do tej nagrody.
Drugi raz w 2003 roku.

Wyróżnienie to ufundowane zostało testamentem szwedzkiego przemysłowca i wynalazcy dynamitu, Alfreda Nobla. Nadzór nad nagrodą sprawuje Fundacja Nobla. Pokojowa Nagroda Nobla jako jedyna ze wszystkich nagród Nobla przyznawana jest przez organizację norweską.Laureatami są osoby i organizacje, które wyróżniają się działalnością na rzecz światowego pokoju Michael nie wygrał Pokojowej Nagrody Nobla, ale sama nominacja jest wielkim zaszczytem.

2002
Soul Train Music Awards ogłosił, że Michael Jackson został nominowany w kategorii Najlepszy męski solowy album R & B / za płytę "Invincible".
Wygrywa z nim młody Usher z albumem 8701.
Nagrodę Michael Jackson Award dla najlepszego R & B / soul lub Rap Music Video otrzymuje Missy "Misdemeanor" Elliott - "Get Ur Freak On"

2008
Thriller 25th Anniversary Special Edition zostanie wydany w Wielkiej Brytanii i Europie .
Album promowały dwa single – The Girl Is Mine 2008 (feat. will.i.am) oraz Wanna Be Startin' Somethin' 2008 (feat. Akon). Album wydany w dwóch ekskluzywnych szatach graficznych oraz w wersji deluxe.
Image
@neta

Post by @neta »

12 luty

1972
Jackson 5 wystąpi w Kiel Auditorium w St Louis, Missouri.

1979
The Jacksons z Destiny World Tour w Wakefield, UK.

1983
-ET The Extraterrestrial wchodzi na listę notowań 100 Top albumów w Wielkiej Brytanii.
Dociera do 82 pozycji i jest na liście tylko przez 2 tygodnie ???!!!! :surrender:

Image

- Billie Jean nr 1 listy Billboard R&B.

1984
Michael na okładce "The News of the World".
Thriller od 3 tygodni nr 1 w Australii

1992
*Afrykańskie miasto Oyen wita Michael transparentami niesionymi przez dzieci z napisem Witamy Michaela w domu
*W Afryce Zachodniej w Krindjabo wiosce znanej z wydobycia złota na Wybrzeżu Kości Słoniowej, zaludnionej przez plemienia Agni, Michael zostaje ukoronowany przez wodza Amon N'Djafolk jako "Król Sari" .
*W Dar -es- Salaam, Michael jest gościem prezydenta Alego Hassana Mwinyi.
Image
*Tanzania wydaje specjalny znaczek pocztowy z portretem Michaela.

Image

Prasa jest zachwycona jego pobytem i wizytami w wielu szkołach, szpitalach i ośrodkach dla dzieci.

Image

1996
Dalszy ciąg pobytu i nagrywania They don't care about us w Rio w Brazylii.
przeżyjmy to jeszcze raz:
http://malgowiz.republika.pl/Mjkim/swiat/brazil.shtml

2008
Thriller 25 ma dziś premierę w USA
Last edited by @neta on Fri, 14 Feb 2014, 2:32, edited 1 time in total.
@neta

Post by @neta »

13 luty

1979
The Jacksons gra, śpiewa i tańczy w Sheffield w Wielkiej Brytanii Destiny Tour

1984
Michael na okładce magazynu "People" spowodował,że gazeta sprzedała się w trzecim z kolei najlepszym nakładzie w historii całego wydawnictwa.

Image

1989
Zaledwie dwa tygodnie po zakończeniu Bad World Tour, Michael zwolnił swojego menedżera Franka Dileo, byłego dyrektora w Epic Records.Frank był z nim od 1984 roku.

1993
Michael Jackson gości na okładce angielskiego magazynu Lookin

Image

1997
Sto lat, sto lat.:party: Dziś w klinice Sinai Medical Center w LA przyszedł na świat Prince Michael Junior Jackson.
Michael był obecny przy narodzinach syna!!
Według MTV News czas narodzin- 01:07

Image

To był dzień zdjęciowy do "Blood on the Dance Floor" wspomina Michael Lee Bush. Michael opuścił plan przed zakończeniem, gdy dowiedział się,że syn przychodzi na świat.
Spojrzenie Michaela i jego oczy- gdy dowiedział się o rozpoczęciu akcji...niezapomniane...cholera widzicie...znowu zaczynam płakać.

Yannick Allain ( jeden z ochroniarzy Michaela z lat 90. ):
Mój pierwszy raz na oddziale położniczym nie był z powodu mojego dziecka , ale przez Michaela.
Michael zaprosił nas do pokoju,aby pokazać Prince'a mnie i Wayne.Oboje go przytuliliśmy i pogratulowaliśmy.Na jego twarzy był wyraz absolutnej dumy...i nigdy go nie widziałem tak pewnego siebie i szczęśliwego, nie mówiąc ani słowa...w tym momencie poczułem męskie pokrewieństwo, które przychodzi z ojcostwem....cudowny moment

Szczęśliwy, ale zaniepokojony Michael wydaje następujące oświadczenie dotyczące jego rodzicielstwa i staje się jedną z jego najbardziej żarliwych próśb:

Słowa nie mogą opisać jak się czuję ... Jestem błogosławiony nie do pojęcia i będę pracować niestrudzenie by być najlepszym ojcem, jakim mógłbym być.
Doceniam, że moi fani są podnieceni, ale mam nadzieję, że każdy szanuje prywatność Debbie, której potrzebuje dla naszego syna. Wychowałem się w akwarium i nie pozwolę, by tak samo stało się z moim dzieckiem.Proszę szanować nasze życzenia i dać mojemu synowi prywatność .

Image

a potem z słodkiego dzidziusia wyrósł duży Prince.Happy Birthday !!!

Image

2002
Ogłoszono, że Michael Jackson, Sting ,Barry Manilow i Randy Newman są wpisani do Songwriters Hall of Fame :party:

to tak z okazji imprezy urodzinowej na dziś nenene
http://www.youtube.com/watch?v=Fl-AFIRh ... e=youtu.be
@neta

Post by @neta »

14 lutego

1968
The Jackson Five występuje w Teatrze Apollo na nocy amatorów jako support Dave'a Prater ( Sam & Dave). Chłopcy obawiali się konkurencji. Jednakże nie tylko wygrali konkurs, ale dostali rzadko obecną wśród kapryśnej publiki teatru - owację na stojąco nenene

1979
The Jacksons robi super wykon w Genewie, w Szwajcarii oczywiście Destiny Tour.

1980
Rock With You pokrywa się certyfikowanym złotem.

Image

1983

Frank Dileo, wiceprezes Epic Records, późniejszy menadżer Michaela , przekonał Michaela, by pomimo obecności Billie Jean na liście Hot 100 wypuścić singiel Beat it.
Przewidywał, że oba single znalazłyby się w pierwszej 10 tce w tym samym czasie.No cóż....znalazły się w pierwszej 5 tce!:dance:
Michael sam zapłacił za film Beat it. Premiera krótkiego filmu w reżyserii Boba Giraldi z choreografią Michaela Jacksona i Michaela Petersa odbyła się w Los Angeles Skid Row na walentynki.

1985

Michael pomaga przy narodzinach Valentino małego jelonka pary Prince i Princess w Hayvenhurst w Encino.

Image

1989
Michael i jego menedżer Frank Dileo nie są już razem. Prasa spekuluje o powodach nagłego rozejścia. Jako jedną z przyczyn podaje zbyt ekstrawagancki styl zarządzania,zbytnie eksponowanie swojej osoby i promowanie Michaela jako dziwaka.Obaj panowie milczą na ten temat.

89
Billie Jean, Don't Stop 'Til You Get Enough, Rock With You, i "Beat It dostają certyfikowaną platynę.
RIAA - zrzeszenie amerykańskich wydawców muzycznych jako próg sprzedażowy do tytułu platynowej płyty uznaje 1 000 000 sprzedanych płyt.
Off The Wall i She's Out Of My Life otrzymują certyfikowane złoto by the RIAA.

2001
Fundacja Michaela Jacksona Heal The Kids zorganizowała spotkanie w Carnegie Hall w Nowym Jorku.Znani goście: Shmuley Boteach, Mother Love, Loveline Drew Pinsky, dr Stanley Greenspan ,wydawca Judith Regan , adwokat Johnnie Cochran, gospodarz Temptation Mark L. Walberg oraz fani z całego śwata, którzy przyjechali do Nowego Jorku zostali powitani przez Michaela słowami:

Chciałbym zaprosić Państwa do Carnegie Hall, najsłynniejszej na świecie sali koncertowej by usłyszeć zupełnie inny rodzaj muzyki ,wzniosłą melodię.To wieczny utwór .
Są dwa rodzaje muzyki. Inną wydają struny gitary, a inną struny serca. Inną wydaje orkiestra symfoniczna, a inną komora bijącego serca. Inną wydaje instrument grafitowo-drewniany, a inną organy ciała i krwi.

Ta wzniosła muzyka, o której dziś mówię jest przyjemniejsza od nut najbardziej uzdolnionych kompozytorów, bardziej poruszająca od maszerującego zespołu, bardziej harmonijna od tysiąca głosów wspólnie śpiewających hymn i bardziej potężna od połączonych ze sobą perkusji całego świata. To... słodycz i dźwięk miłości.

Tylko jedno pokolenie wstecz, był to dźwięk, który można było usłyszeć za każdym zakrętem w każdym mieście. Był to dźwięk miłości, który odbijał się echem w salonie, gdy ojciec chichotał ze swoim synem lub matka łaskotała swe malutkie niemowlę. Był to dźwięk miłości, który odbijał się echem na dziecięcych lekcjach literatury, jak rodzice czytali swym dzieciom... baśnie zanim szły spać. I był to dźwięk miłości, który rozbrzmiewał w ich rozmowach przy kolacji. Powinien on być odkrywany między rodzicami i dziećmi, nie tylko jeden raz do roku, ale codziennie dla pokoju i rozwoju.

Niestety dźwięk ten stał się zagubioną melodią, zapomnianym refrenem, pustym brzmieniem a wszystko, co mamy dziś w zamian to mroczny i okropny hałas. Zamiast rozmów przy kolacji jest hałas gier wideo. Zamiast prac domowych jest hałas wieczornych informacji. I zamiast zwykłych rozmów rodziców z dziećmi o [pajęczynach przemocy?] jest... dźwięk – ogłuszający dźwięk ciszy.

Któż z nas uwierzyłby że dźwięk dzieci bawiących się na placu zabaw zostanie zastąpiony przez dźwięk karabinów maszynowych w naszych szkołach. Że dźwięk małych dziewczynek skaczących na skakance zostanie zagłuszony przez rozpaczliwy pisk dzieci uchylających się przed kulami. I jeszcze zamiast bardziej kochać nasze dzieci instalujemy wykrywacze metalu w naszych szkołach.

Czy jesteśmy ślepi na fakt, że nasze dzieci wściekają się na obojętność, sprzeciwiają się opuszczeniu; ciskają gromami przeciwko zaniedbaniu.

Heal The Kids ma zamiar coś z tym zrobić, zmienić to i starać się pomóc dorosłym i rodzicom uświadomić sobie, że to leży w naszej mocy, aby zmienić świat, w którym żyją nasze dzieci.

Jak to kiedyś powiedział pewien mądry człowiek, „Jeśli nie my to, kto; jeśli nie teraz to, kiedy?”

Moi przyjaciele, mając sam dwójkę dzieci wiem, co to znaczy musieć zachowywać równowagę między wymaganiami rodziny i kariery – nie mówiąc nawet o znalezieniu dla siebie dziewczyny, nawet gdy… Nawet gdy Rabin Shmuley ciągle mi powtarza że znajdzie dla mnie idealną kobietę, moja odpowiedź to: pod warunkiem, że nie będzie dziennikarką.

Ale w tym wyjątkowym wieczorze chodzi o to aby dowiedzieć się jak odnaleźć ten tak bardzo potrzebny złoty środek.

Za trzy tygodnie na Uniwersytecie w Oxfordzie będę wygłaszał przemówienie z silnymi implikacjami jak radzić sobie z relacją rodzic-dziecko i wygłoszę przemówienie, które z pewnością was zaskoczy. Do tego czasu, chciałbym wam wszystkim podziękować za przybycie... okazanie waszej miłości. I chciałbym skierować kilka specjalnych podziękowań... za to że mamy 100... Nowojorskich nauczycieli, którzy są tu z nami... Chcę podziękować Stevenowi Shaunfeldowi, on jest cudowny, cudowny. Wszystko, co robi dla Heal The Kids jest po prostu niewiarygodne.

Razem możemy coś zmienić na lepsze; razem możemy uleczyć świat i sprawić by stał się on lepszym miejscem. Niech was wszystkich Bóg błogosławi, kocham was wszystkich.

Autor tłumaczenia: butterfly26 mjt

http://www.youtube.com/watch?v=__hPA0z27uk
@neta

Post by @neta »

14 luty to wyjątkowe święto dla Michaela jako orędownika miłości na całym świecie.
2014
Forest Lawn
Image
@neta

Post by @neta »

15 luty

1977 The Jackson zaproszeni jako gwiazdy Redd Fozz śpiewają Enjoy Yourself, They Can't Take That Away from Me/Puttin' on the Ritz, Blues Away i Keep on Dancing

1979
Destiny Tour w Szwajcarii, ponownie Genewa.
Chłopców podczas koncertu muzyka unosi ponad scenę. ;-)

Image

set lista 1 część trasy

1. Dancing Machine
2.Things I Do For You
3. Ben
4.Keep On Dancing
4. The Jackosn 5 Medley ( I Want You Back/ ABC/ The Love You Save)
6. I'll Be There
7. Enjoy Yourself
8. Destiny
9. Show You The Way To Go
10. All Night Dancin'
11. Blame Ot On The Boogie

126 koncertów podczas trasy trwającej do 26 września 1980r.

Gwiazdy :party:
Jackie Jackson - wokal
Tito Jackson - gitara , wokal
Jermane Jackson - bas wokal na koncercie w Londynie
Marlon Jackson - wokal
Michael Jackson - wokal
Randy Jackson - wokal, konga, perkusja, piano, keyboard.

Zespół
Jonathan Moffett - perkusja
Michael McKinney - bas
Bill Wolfer - keyboard
Wesley Philips, Clori Grimes, Alan( Funt) Prater, Roderick ( Mac) McMorris - chórki.

1979
The Jacksons podczas specjalnego programu ABBA Snowtime TV
w Central Hotel, Leysin (Szwajcaria) śpiewa Blame It On The Boogie

1988

Moonwalk - autobiografia Michaela Jacksona zostaje ogłoszona przez New YorkTimes bestsellerem.

Image

1993
Give in to Me zostaje oficjalnie wydany w Europie wraz z filmem nakręconym wspólnie ze Slashem w Niemczech podczas 2 godzin przed publicznością na żywo.
Singla nie wydano w USA, mimo to był hitem w wielu krajach.

Image

2003
Michael na okładce Heat Magazine w UK

Image

2005
Michael zostaje przyjęty na oddział Marion Medical Center z powodu objawów grypopodobnych.W szpitalu spędza 1 noc.
@neta

Post by @neta »

16 luty

1976
The Jackson 5 bez udziału Jermaine, biorą udział w Rich Little Show.

http://www.youtube.com/watch?v=_ai9QsaaU_E

1979
The Jacksons kontynuują Destiny Tour, tym razem w Glasgow UK.

1997
Michael występuje na specjalnym koncercie Happy Birthday Elizabeth: A Celebration of Life 1997 śpiewając utwór napisany przez niego specjalnie dla Elizabeth Taylor Elizabeth I love You. Dochody z koncertu przeznaczone są na rzecz walki z AIDS.

http://www.youtube.com/watch?v=jX9Kuh1Z4yc

Image
w tej samej marynarce podpisywał list intencyjny w sprawie budowy parku rozrywki podczas wizyty w Polsce :-)

Elizabeth Kocham Cię

Witamy w Hollywood
Tak ci mówili
Dziecięca gwiazda w Hollywood
Tak cię sprzedali

Gracja i piękno, urok i talent
Miałaś robić to, co ci mówili
Ale ukradli ci twoje dzieciństwo
Zabrali ci młodość i sprzedali za złoto

Elizabeth, kocham cię
Jesteś dla mnie każdą gwiazdą, która świeci na świecie
Elizabeth, czy nie widzisz, że to prawda
Elizabeth, kocham cię
Jesteś dla mnie kimś więcej niż gwiazdą

Ukochana Elizabeth
Przewyższyłaś ich wszystkich
Moja przyjaciółka Elizabeth
Umiała przetrwać ich wszystkich

Wielu zaczynało od początku, gdy tak zrobiłaś
Straciło swój cel i teraz ich nie ma
Ale spójrz na siebie, naprawdę przetrwałaś
Pełna życia i zaradna

Elizabeth, kocham cię
Elizabeth, nie widzisz, że to prawda
Elizabeth, kocham cię
Jesteś kimś więcej niż gwiazdą

To twoje życie
Wydaje się, że masz to wszystko
Osiągnęłaś swój cel
Chcieli, żebyś upadła

To bardzo smutne, że ten świat może być tak zły
Ale przez wszystkie strapienia
Gdy cię upokarzali
Wiedziałaś, że jesteś zwycięzcą
I zdobędziesz koronę

To jak przechodzenie przez ogień
Gdy wiesz, że zwyciężysz
Walczysz w bitwach życia
Wciąż od nowa

Elizabeth, kocham cię
Elizabeth, czy nie widzisz, że to prawda
Pamiętam czasy, gdy byłem samotny

Stałaś obok mnie i mówiłaś:
"Bądźmy silni"
Zrobiłaś to wszystko, co
Robi tylko prawdziwy przyjaciel

Elizabeth, kocham cię
Teraz świat zna twoje dzieło
Ze wszystkich rzeczy na świecie
Modlę się, że pewnego dnia będę taki, jak...ty

Autor tłumaczenia: ioreta
Zweryfikowane przez: : Speed Demon

2004
Michael wynajmuje rancho w Old Snowman w Kolorado.Wspólnie z Grace, dziećmi, Omerem Bhatti i dr Sebi spędzają czas w pobliżu Aspen.

2005
Katherine , Joe i Jermaine odwiedzają Michaela w szpitalu.
Last edited by @neta on Fri, 21 Feb 2014, 3:50, edited 2 times in total.
@neta

Post by @neta »

17 luty

1972
Cover Michaela Jacksona Rockin 'Robin zostaje wydany jako drugi singiel z jego pierwszego solowego albumu Got to Be There.

1979
The Jacksons koncertuje po Anglii z Destiny Tour.Dziś wieczorem chłopaki ciężko pracują w Manchesterze, doprowadzając publikę do ekstazy.

Michael, w rzadkim wywiadzie dla programu radiowego wspominał o napisaniu piosenki z Randym.
Randy chodził wokół domu nucąc melodię i podobało mi się to. Zapytałem go, co to było, a on powiedział -To nic takiego.
ja odparłem - Nie, to jest coś- i tak powstało Shake Your Body.Nie wiem, skąd to się wzięło. Bóg - mówię.

Image

1983
Michael jest na okładce magazynu Rolling Stone.

Image

1992
Michael Jackson jako główna okładka magazynu Jet.
Artykuł na 3 strony o nowym filmie : Remember The Time, gdy Czarni byli królami i królowymi

Image

1997
Michael Jackson we francuskim magazynie Tele Loisirs Magazine.
"Michael Jackson nouveau drame divorce juste avant la naissance de son enfant"....czyli Michael Jackson nowy dramat - rozwód tuż przed narodzinami swojego dziecka.

Image

1998
Ogłoszono, że Michael Jackson planuje zorganizować wydarzenie o nazwie We Are The World 2 specjalnie dla głodujących dzieci w Korei Północnej .

2005
Michael wychodzi ze szpitala po silnym ataku grypy.

2007
Na zakończenie the NBA's All-Star weekend, Michael Jackson, Will I Am i Chris Tucker oglądają wspolnie występ Prince'a w jego klubie 3121 w Las Vegas.
Między innymi o spotkaniu opowiada w wywiadzie dla niemieckiej gazety Will.i.am

Will.i.am: : Wizjoner. Występowałem z nim. Kilka miesięcy temu byłem z Black Eyed Peas w Las Vegas. Prince zadzwonił do mnie. Grał w kasynie i spytał : chcesz występować ze mną dziś wieczorem?" Jasne, mówię, oczywiście! Na następny dzień jego asystent zadzwonił do mnie i powiedział: " Prince chciałby wiedzieć, czy zechcesz przyjść również tego wieczoru." Czy chcę? Co jest bardziej cool niż granie z Prince'm? Właśnie, grać z nim dwa dni z rzędu! Kilka minut później mam kolejny telefon: "Hej, tu Mike, co robisz?". "Mike? Michael Jackson? Wow!". W tym czasie zmienił studio i przeniósł się z Irlandii do Las Vegas. Mówię: "Hej, gram z Prince'm dziś wieczorem." - "Prince? To świetnie!" - "Powinieneś przyjść!" - " Serio? To byłoby super!" - "To byłoby naprawdę super!" - "Dobrze, przyjdę." Wyobraź sobie, że: gram z Prince'm i Michael Jackson siedzi na widowni! Jasna cholera! Jaka jest szansa, że w ciągu dziesięciu minut zadzwoni do ciebie Prince, a potem Michael Jackson ?

sp: ...szansa jest zerowa

Will.i.am: Racja. Dobra, Udałem się na koncert wczesnym wieczorem i - utknąłem w korku! Pomyślałem w duchu, @ # $%, to jest najgorszy moment, by tu utkwić! Wyskoczyłem więc z samochodu i zacząłem biec. Dotarłem w ostatniej chwili do klubu. Wszystko idzie gładko, po trzech minutach wracam ze sceny, Prince wciąż krzyczy do mikrofonu: "Brawa dla Will.i.am'a", Pełznę do sali, by usiąść do stolika - Michaela Jacksona. Więc on naprawdę przyszedł! "Co sądzisz o mnie?", Pytam go. On odpowiada: "Nie wiedziałem, że rapujesz". Teraz ja się pytam. Człowiek każe mi latać do cholernej Irlandii na kilka zdjęć i nawet nie wie, że nie tylko jestem producentem, ale jestem też raperem. Mówię: "Nie słyszałeś nigdy mojej muzyki albo nie oglądałeś moich filmów? Jestem pieprzonym głównym raperem Black Eyed Peas! " Tak czy inaczej, obok Michaela Jacksona siedzi aktor Chris Tucker. Potem Prince schodzi do nas ze sceny…

Sp ... i widzi, że Michael Jackson siedzi z tobą przy stole ?

Will.i.am: Tak. Ma nadal przywiązany bass i zatrzymuje się przy naszym stole. Więc siedzimy: Michael Jackson, Chris Tucker i ja Prince stoi bezpośrednio przed Michaelem Jacksonem i improwizuje na basie: Slap! Nie robi nic, nic! - I nic nie mówi! Po prostu gra. Co za scena! Kiedy Prince jest znowu z powrotem na scenie, Michael Jackson mówi do mnie: "Prince grał mi w twarz, o co chodzi?" Teraz, mówię: "Jesteś tu ostatecznie incognito. Wyobraź sobie, że Prince powie: 'A przy okazji, Michael Jackson tu siedzi'. Ludzie są już podekscytowani z powodu Prince'a, a co by było, gdyby się dowiedzieli, że jesteś również tutaj!" Tak, tak było. Najbardziej szalona noc w moim życiu.

Sp:a kiedy opowiadasz tę historię, nikt ci nie wierzy.

Will.i.am: Nawet ja w to nie wierzę ! Ale muszę powiedzieć: To prawda. Każde słowo.Następnego ranka zjedliśmy śniadanie z Michaelem Jacksonem. Pracowaliśmy razem trochę nad piosenkami - i to był ostatni raz, kiedy go widziałem ".

źródło: triniti, mjpt tłumaczenie z niemieckiego magazynu
.
@neta

Post by @neta »

18 luty

1979
The Jacksons spędzają drugą noc na scenie w Manchester, zamieniając się w Dancing Machine !!! Destiny Tour.

Image

1981
Can You Feel It The Jacksons debiutuje na Singiel Pop Chart w UK gdzie dotrze na 6 miejsce i będzie grane przez 15 tygodni.
Image

1984
Thriller wchodzi do pierwszej dziesiątki już w drugim tygodniu od debiutu na liście.
13 lat wcześniej dokonało tego tylko Imagine Johna Lennona. Jednakże Thriller jest już piątym singlem na liście z tegoż albumu, zaś Michael pierwszym artystą w historii muzyki, który umieszcza aż 7 singli w pierwszej dziesiątce z jednej płyty .Hura!

1986

Pewna młoda 14 letnia dama obiera dziś telefon swojego życia. Donna Ashlock z Patterson słyszy głos Michaela pod drugiej stronie słuchawki i czuje się o niebo lepiej.Michael gdy dowiedział się, że dziewczynka po przeszczepie serca jest Jego oddaną fanką, zadzwonił by zaprosić ją do Encino.Wizyta ma miejsce 8 marca.Donna zjadła obiad, pobawiła się z Bubblesem i wspólnie ze swoim idolem obejrzała film.

Image

1988
Zakończenie prób w Pensacola Civic Center do drugiej części trasy Bad
Image

W przyczepie ciężarówki ze studio nagraniowym zaparkowanej poza Pensacola Civic Center pracowaliśmy wspólnie z Michaelem nad jego pomysłami i oglądaliśmy próby z tour.
Ciekawostka: wtedy Sheryl Crow była jednym z chórków Michaela, na kilka lat przed jej przebojem All I Wanna Do, który opanował wszystkie listy przebojów w 1994 roku.
Tymczasem na Florydzie spytałem jednego z inżynierów tournee, dlaczego próby są akurat w Pensacola Civic Center.
Odparł, że akustyka tej sceny jest tak straszna, że jeśli uda mu się tam zorganizować koncert, to później, może go robić w dowolnym miejscu na świecie. :diabel2: (wtedy jeszcze nie był w Polsce :-P)
Na ostatni dzień prób Michael wysłał zapytanie do okolicznych szkół, czy zgodzą się na zapełnienie miejsc na stadionie w zamian za darmowy koncert.To był naprawdę zabawny dzień.

Bruce Swedien.

1989
Moonwalker zostaje nr 1 na the Billboard Video Sales chart wygryzając....E.T. - The Extra Terrestrial!!.... to się nazywa konkurować samym z sobą. :smiech:

1993
Michael Jackson na okładce Cine Tele Revue, Francja.
Image

1996
Michael Jackson i dzieci rodziny Cascio przyjeżdżają do Londynu..
Image
Michael w w Hamleysie w 1996 roku

2009
Media ujawniają, że Michael prowadzi " tajne" rozmowy z AEG Live w sprawie powrotu na scenę i 30 koncertów w O2 Arena w Londynie.
Last edited by @neta on Wed, 19 Feb 2014, 12:12, edited 2 times in total.
@neta

Post by @neta »

19 luty

1974
14 letni Michael Jackson i Donny Osmond współgospodarzami Pierwszej Ceremonii rozdania nagród American Music Awards.

http://www.youtube.com/watch?v=fOMYG8IswSM

1976
Ostatni koncert z trasy The Jackson 5 Tour w Manili.

1977
The Jacksons przybywa na 19-te rozdanie nagród Grammy Awards w Hollywood Palladium w Los Angeles, w Kalifornii .
Panowie rapują przed mikrofonem na 15 lat przed tym, zanim rap opanował listy przebojów.
Roztańczeni, wierszem zapowiadają najlepszą wykonawczynię R&B.Michael ma drobną pomyłkę przy imieniu nominowanej :-)
założę się,że za kulisami przepraszał ją potem 30 razy

http://www.youtube.com/watch?v=uPUsrcKQBSA

1979
Destiny Tour przywiodło dziś młodego geniusza Entertainment japrosic wraz z braćmi do Leeds w Wielkiej Brytanii.

1984
Michael jest na okładce włoskiej gazety CIAO 2001 Magazine

Image

1992
Michael podczas prywatnej wizyty w Londynie rzuca z okna Dorchester Hotel arkusz papieru z słowami skierowanymi do swoich fanów :

Ja naprawdę szczerze Kocham Was wszystkich bardzo, bardzo mocno.
Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć was wszystkich w lecie, kocham Anglię, zawsze będziecie w moim sercu po wieczne czasy. Idę spać, bo mam wczesny lot powrotny do Ameryki.
Uwielbiam was wszystkich, Kocham Was. Michael Jackson.

Na oddzielnej kartce pisze:
Razem " uzdrówmy świat", dzieci, zwierzęta i ekologię.
Miłość, Miłość, Miłość. Chcę usłyszeć, że dostaliście mój list ( nieczytelne )
.
Kuzyn Michaela rzuca na dół inną kartkę do tłumu w ekstazie:
Kocham Was tak bardzo Michael Jackson.
Michael zrzuca koszulkę i prześcieradło z napisem: Kocham Was z całego serca.Chcę uzdrowić świat.Kocham Was.Michael Jackson.

http://www.youtube.com/watch?v=V312XCc3wXs

Image

1994
Michael z całą rodziną, oprócz La Toyi bierze udział w nagraniu programu TV Jackson Family Honors w MGM Grand Hotel w Las Vegas w stanie Nevada .
Tego wieczoru ma randkę z Lisa Marie Presley.Jest również Liz Tylor i Berry Gordy.
Michael wyszedł na scenę...stał....a tłum krzyczał, fani zapewniali o miłości, machali kartkami, wielkimi sercami...a Michael stał i stał taki szczęśliwy i uśmiechnięty.
Wielki aplauz i radość bez końca. Bery Gordy powiedział co było ważne w tym czasie...wierzyłem w Ciebie kiedy miałeś 9 lat, wierze teraz i nigdy nie przestanę wierzyć!
Program ukazał się 22 lutego.

Image

http://www.youtube.com/watch?v=z7DAwdEw_Y0

1996
Na 16 ceremonii rozdania Brit Awart Michael otrzymuje specjalną nagrodę Artysty Generacji.

Image

W trakcie ceremonii ma miejsce żałosny incydent "z dupą" w wykonaniu Jarvisa Cockera podczas fantastycznego perfomance Earth Song.
Gdy próbowano ściągnąć pijanego Cockera ze sceny, trójka dzieci została poturbowana z czego później musiał tłumaczyć się na policji i za co został ukarany.

http://www.youtube.com/watch?v=CJqIEU6RfUo

Cocker wyjaśniał:Moje działania były formą protestu, że Michael Jackson widzi siebie jako pewnego rodzaju Chrystusa, jako postać z mocą uzdrawiania. Przemysł muzyczny pozwala mu spełniać swoje fantazje z powodu jego bogactwa i władzy.
Po latach się przyznał: to było niesmaczne;... Naprawdę s ** t, ale możesz zrobić to gówno, kiedy jesteś sławny Możesz zrobić wszystko, gdy jesteś sławny Dlatego sławni ludzie tak głupi.

zazdrość to paskudne uczucie... :zly:

http://www.youtube.com/watch?v=TyZEPTndtBg a fani wściekli dają czadu Cockerowi :diabel:
@neta

Post by @neta »

20 luty

1979
Drugi wieczór w Leeds ( UK) na scenie z Destiny Tour.

1990
Na konferencji prasowej, która miała miejsce a w Regent Beverly Wilshire Hotel w Beverly Hills w Kalifornii, Michael został uhonorowany nagrodą dla Najlepiej sprzedającego się Artysty Dekady.
Nagrodę przyznała mu wytwórnia CBS Records z tytułu sprzedaży 110 milionów płyt w latach 80tych.

Image

1992
Michael Jackson i Brett Barnes odwiedzają sklep z zabawkami Hamleys i Rock Circus na Piccadilly Circus w Londynie.

Image

Magazyn Bravo z Michaelem na okładce pt. "General" Jackson przybywa do Niemiec

Image

1998
Michael wyjeżdża do Seulu, aby uczestniczyć w ceremonii inwestytury prezydenta Kim Dae Junga.

Image

Image

2003
Take Two: Footage You Were Never meant to See
Stacja Fox emituje program zatytułowany Michael Jackson część druga.Wywiad, którego nie zobaczyliście

http://www.youtube.com/watch?v=oT2l2va3fB8

Dokument zawierał wycięte sceny z Living with Michael Jackson, nagrane przez prywatną kamerę Michaela. Bashir podczas kręcenia swojego dokumentu wiedział, że jest przez cały czas dodatkowo nagrywany.
Po obejrzeniu całości widać, jak dziennikarz zmanipulował dokument, jak chwalił umiejętności Michaela jako ojca, jak mówił:...szkoda,że świat tak łatwo Cię krytykuje Michael.
Bashir przez osiem miesięcy pobytu z Michaelem wkradał się w jego łaski, schlebiał mu, zachwycał się i pozytywnie komentował.
Później stworzył coś, co było parodią prawdy, nastawioną na tanią sensację o tabloidowym poziomie.
Michael z jakiś powodów nie miał żadnego wpływu na efekt końcowy Living with MJ i. Był zszokowany po obejrzeniu ostatecznej wersji, czuł się zdradzony przez Bashira.
Dla podreperowania wizerunku tak zniekształconego i spreparowanego przez brytyjskiego dziennikarza zgodził się na wydanie repliki wywiadu.
Część materiału nie została dołączona do Take Two z powodu sporu finansowego kamerzysty Hamida Moslehi z M. Jacksonem.
Znaleziono go później podczas rewizji w domu Moslehi w listopadzie 2003r. przeprowadzonej z powodu fałszywych zarzutów wobec Michaela o molestowanie. Na materiale widać, jak rodzina, która później wystąpiła z oskarżeniem, chwali Michaela i dziękuje za uratowanie życia Gavinowi.
Kiedy Michael wyjechał z dziećmi do Miami na zaproszenie Ala Malnika, trzej pracownicy socjalni przeprowadzili wywiad z Gavinem i jego rodziną.
Ta po raz kolejny broniła Michaela i twierdziła,że nic nieodpowiedniego się nie zdarzyło, co sugerował Bashir w swym filmie.

http://www.michaelfan.fora.pl/rodzice-z ... 2,830.html
http://www.youtube.com/watch?v=srLhMXVHp14

2006
Visionary : The Video Singles - z serią 20 filmów muzycznych Michaela Jacksona zostaje wydane w Europie.
Seria najlepszych singli Michaela Jacksona zostaje wydana na nośnikach DualDisc. Z jednej strony płyty CD znajdziemy ścieżkę z DVD, natomiast z drugiej strony tradycyjne nagranie CD. Single ukazywały się od lutego do listopada 2006 r. Pierwszym singlem był Thriller wraz z Boxem, w którym później mieściła się cała kolekcja.
Pierwotna cena w Polsce za całą kolekcję wynosiła około 500zł.
Obecnie jest to pozycja droga i trudna do zdobycia.

Image

2008
Album Thriller 25 zostaje wydany w Japonii .
@neta

Post by @neta »

21 luty
1970
The Jackson 5 pojawia się na Clark’s American Bandstand by promować swój drugi singiel ABC
Oprócz I Want You Back dają show z ABC i medley of Zip-A-Dee-Doo-Dah/There Was A Time.

http://www.youtube.com/watch?v=rU25dROYAx4 warto obejrzeć ze względu na niesamowity taniec małego Michaela i tzw kaczkę :-)

http://www.youtube.com/watch?v=n9Z83IHxFSA krótki wywiad

1990
Michael Jackson z filmem Moonwalker i jego wzorcową fabułą walki dobra ze złem został nominowany do nagrody The Grammy Award for Best Music Video Long Form.
Nagrodę sprzątnęła mu jego siostra za film do Rhythm Nation 1814.
Michael zaś otrzymał statuetkę Best Short Music Video za Leave Me Alone wręczoną mu w Shrine Auditorium w Los Angeles
Podczas 32 rozdania nagród Grammy Jacksonowie górą!! :dance:

Image
2002
Dziś pod znakiem Ryb pojawia się na świecie Książę Michael Jackson II, znany jako Blanket.
Zdrowy chłopiec urodził się około godziny 21:23 w La Mesa w Kalifornii.
Matka pozostaje nieznana, ale wielokrotnie znany ojciec spełnia się doskonale w obu rolach.
Blanket od pierwszych chwil zaistniał w mediach, dzięki incydentowi rozdmuchanemu przez media w hotelu Aldon, kiedy to Michael pokazał fanom swój największy powód szczęścia
W filmie LWMJ tata wyjaśnia znaczenie pieszczotliwego przezwiska, jakim nazywa swego synka.To takie domowe powiedzonko..mówię przykryj mnie kocykiem, daj jej kocyk,kocyk to rozkosz,sposób okazania miłości i troski
Happy Birthday Blanket:party:

Image
Post Reply