Kartka z Kalendarza MJ

Wyłącznie pewne i obiektywne informacje. Wielkie wydarzenia i ciekawostki, czyli kim jest naprawdę Michael Jackson. Uwaga - spamowanie w tym dziale jest niedozwolone.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Post Reply
@neta

Post by @neta »

22 luty

1974
The Jackson 5 wystąpił na Astrodome w Houston w Teksasie .

1992
Prywatna wizyta w Anglii trwa.Dziś Michael wraz Brettem Barnesem odwiedza komika Benny Hilla w Królewskim Szpitalu Brompton w Londynie.

Image

1994
Dziś wyemitowano w stacji NBC The Jackson Family Honors.
Dochody z koncertu przekazano na rzecz nowej organizacji charytatywnej Zasady rodzinne dla rodzin.

2003
Michael Jackson na okładce Derniere Heure [ Francja ]

Image
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
@neta

Post by @neta »

23 luty

1979
The Jacksons z Destiny Tour w stolicy Anglii...Londyn..Londek Zdrój czy jakoś tak nenene

1980
Off the Wall dociera na 5 pozycję Black Singiels i pozostaje na liście przez 13 tygodni.

Image

1988

Druga część trasy Bad World Tour startuje w Kansas City.
W Kemper Arena bawi się 17 tysięcy ludzi.To był pierwszy koncert Michaela w tym mieście.
Włączył do set listy więcej utworów z albumu BAD niż na koncercie w Japonii.
Przez kilka pierwszych show podczas The Way You Make Me Feel po scenie spacerowała Tatiana. Do dziewczyny zadzwonił sekretarz Michaela i zaproponował jej udział w koncercie na tydzień przed drugą częścią tournee.Tatiana była zachwycona,opisywała to jako Boże Narodzenie w lutym. ;-)

Image

Miesiąc później, będąc nadal w trasie Michael kupił ranczo o powierzchni 2700 akrów w Santa Ynez Valley, które nazwał Neverland.
Dzięki nieobecności właściciela ekipa remontowa mogła spokojnie zająć się urządzaniem magicznej przestrzeni zgodnie z pomysłami Michaela.Tak więc 29 letni Michael opuścił wreszcie dom rodzinny w Encino.

1985
Michael Jackson na okładceTV Guide w doborowym towarzystwie. ;-)

Image

1995
The National Association of Recording Merchandisers ( Narm ) nagradza Michaela nagrodą za pracę na rzecz wspierania zmian społecznych Harry Chapin Memorial Humanitarian Award.
Nagroda zostaje wręczona na 37 Ceremonii Konwencji NARM w San Diego.
Harry Forster Chapin amerykański piosenkarz był oddany wspieraniu humanitaryzmu i walce z głodem na świecie.
Z tej okazji Michael daje specjalny recital z nowymi utworami z albumu History.

Image

2002
Na 33 Ceremonii rozdania nagród NAACP Image Awards Michael zdobywa trzy nagrody [ z sześciu nominacji ]
Niestety nie uczestniczył w imprezie w Amfiteatrze Universal.
Otrzymuje statuetki za:
Najlepsze wideo -Your Rock My World
Best Variety Show - Michael Jackson: 30th Anniversary Celebration
Best Performance in a Variety Special -Michael Jackson : 30th Anniversary Celebration..

2010
Kapitan EO przełomowy film 3D w reżyserii Francisa Forda Coppoli i wyprodukowany przez George'a Lucasa wraca do kin Disneylandu.
23 lutego ma miejsce przedpremierowy pokaz.
do europejskiego Disneylandu pod Paryżem wraca na stałe 12 czerwca 2010
do Epoct w Walt Disney World 2 lipca
do Tokio Disneyland 1 lipca
W filmie pojawiają się dwa nowe utwory Michaela. Pierwszy, to wczesna wersja utworu Another Part of Me, który został później ponownie zmiksowany i wydany na albumie Bad oraz jako singel w 1988r.
Drugi nowy utwór to We Are Here to Change the World, który oficjalnego wydania doczekał się dopiero w 2004 roku na The Ultimate Collection.
On sam gra główną rolę kapitana Świt.
Każda minuta 17 min. filmu kosztowała milion dolarów
Cieszący się ogromnym sukcesem Capitan Eo pierwszą premierę miał 12 września 1986 r. i był wyświetlany przez 8 lat w Disneylandzie i 10 lat w Epcot.

Image

Kiedy 2 lata temu pojechałam do Disneyland, to akurat przeprowadzano konserwację w kinie, co doprowadziło mnie na skraj rozpaczy.A byłam tak blisko, zobaczyć coś o czy tylko marzyłam w latach 80tych.Wtedy bardzie realne wydawało mi się lądowanie na księżycu.

Image

Image
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
@neta

Post by @neta »

24 luty

1970
ABC zostaje wydane jako drugi singiel The Jackson 5

Image

Osiąga 1 miejsce na liście w USA Billboard Hot 100 przez 2 tygodnie wygryzając Let it Be The Beatles!!! i 8 w UK sprzedając się w 4,1 mln egzemplarzy.
Nadchodzi era Jacksomanii i muzyki bubblegum soul.

Image

ABC

[Michael:] Poszłaś do szkoły, dziewczyno, by nauczyć się tego
Czego wcześniej nie wiedziałaś...

[Jermaine:] Na przykład tego, jak się literuje... (*)
[Michael:] I dlaczego dwa plus dwa daje cztery
A teraz, teraz, teraz, nauczę cię...
[J5:] Nauczę cię, nauczę cię

[Michael:] Wszystkiego o miłości, kochana...
[J5:] Wszystkiego o miłości

[Jermaine:] Usiądź, zajmij miejsce
Wystarczy, że będziesz powtarzać za mną

[J5:] ABC
[Michael:] Proste jak...
[J5:] 123
[Michael:] Albo jak...
[J5:] Do re mi

[Michael:] ABC, 123, mała, ty i ja, dziewczyno!

[Michael:] ABC, 123, mała, ty i ja!
[Tito:] No dalej, pozwól się kochać tylko troszkę!
[Jackie:] No dalej, pozwól się kochać tylko troszkę!
[Jermaine:] Zamierzam nauczyć cię, jak to trzeba śpiewać!

[Michael:] No dalej, dalej, dalej
Pozwól, że pokażę ci, o co w tym wszystkim chodzi!
Czytanie, pisanie i liczenie
To gałęzie drzewa nauki

[Jermaine:] Ale bez korzeni miłości każdego dnia, dziewczyno
[Michael:] Twoja nauka będzie niekompletna
N-N-N-Nauczyciel pokaże ci
[J5:] Pokaże, pokaże

[Michael:] Jak dostać szóstkę!
{J5:} Jak dostać szóstkę
[Jermaine:] Weź "ja" i "ty"
[J5:] I dodaj "razem"!

[Jermaine:] Posłuchaj mnie, mała, to wszystko, co musisz zrobić!
[Michael:] ABC, 123, mała, ty i ja, dziewczyno!

[Michael:] To proste
Jak liczenie do trzech
Śpiewaj tę prostą piosenkę
[J5:] Tak łatwo możesz się zakochać!

Tak łatwo możesz się zakochać!
[Michael:] Śpiewaj tę prostą piosenkę
123, ty i ja!
[Michael:] Usiądź, mała!

Zdaje mi się, że cię kocham!
Nie!
Wstań, mała!
Pokaż, na co cię stać!

Tańcz, tańcz, mała, no dalej!
Tańcz, tańcz, mała, ooo oooh!
Tańcz, tańcz, mała, huh!
123, mała, oo ooo!

ABC, mała, nah, nah!
Do re mi, mała, huh!
Tak prosta może być miłość
Jak liczenie do trzech

[Jermaine:] Nauczę cię, jak to się śpiewa
[Michael:] No dalej, dalej, dalej

Pozwól, że pokażę ci, o co w tym chodzi
Jak liczenie do trzech
[Jermaine:] Nauczę cię, jak to się śpiewa
Śpiewaj, śpiewaj, dalej, śpiewaj, dalej, śpiewaj
[Michael:] ABC, to proste...

(*) I before E except after C - to regułka, która pomaga małym anglojęzycznym dzieciakom uczyć się poprawnej wymowy.

źródło: MJtranslate
Autor: Speed Demon

Scenariusz szkoły nie był przypadkowy; Freddie Perren ,członek The Corporation zajmujący się pisaniem piosenek, także "ABC ", był byłym nauczycielem szkoły.W wywiadzie twierdził, że produkcja - zwłaszcza dla grupy złożonej z nastolatków i ślicznotek - jest bardzo podobna nauczania: przedstawia się plan i studenci muszą go wykonać, aż nauczyciel jest zadowolony.
Dzieciak śpiewa o damsko-męskich sprawach z emocjami wytrawnego znawcy tematu, prosto z duszy...niesamowity talent.

1979
The Jacksons drugą ostatnią noc koncertują w "Londku" na trasie Destiny World Tour.

1987
Podczas 29 Ceremonii Grammy Awards zostaje wyemitowana reklama PEPSI Michael Jackson, "The Magic Returns "

http://www.youtube.com/watch?v=6u2W8JaoyVo

Image

1988

World Bad Tour ponownie w Kemper Arena w Kansas City.
2 letni chłopczyk z nowotworem Allan Bufford z mamą Brendą spełnia swoje marzenie.Spotyka się za kulisami z Michaelem i uczestniczy za zgodą lekarzy w koncercie.

Image

1993
Na 35 Ceremonii rozdania nagród Grammy Michael radosny jak nigdy dotąd odbiera nagrodę Grammy Living Legend z rąk swojej siostry.
Przed wręczeniem Janet zapowiada Michaela wyświetlając specjalnie przygotowane video, jak jej brat Michael stał się Legendą.
Podczas odbioru wyznaje mu publicznie jak jest z niego dumna i jak bardzo go kocha i jak ją inspiruje.Wzrusza to Michaela.
Przystojny, ubrany w TĘ specjalną, zaprojektowaną dużo wcześniej przez Busha białą marynarkę wysadzaną perłami, z czarną opaską elegancki iskrzy dowcipem i daje najdłuższe w dziejach swojego odbierania nagród przemówienie.
Wiele obcych osób ma okazję po raz pierwszy zobaczyć, jakim inteligentnym człowiekiem jest Michael Jackson, jaki ma dystans do siebie i poczucie humoru.
Bo mówi coś więcej niż I love you, Thank you itp
Na scenę wychodzi pewny siebie, uśmiechnięty i wspaniały artysta i...bierze publikę we władanie.

[Wstęp Janet Jackson]

Janet: Zanim wygrał 12 nagród Grammy, zanim olśnił miliardy fanów na całym świecie swoim niesamowitym talentem jako artysta, zanim wpłynął na życie milionów swoimi niekończącymi się przedsięwzięciami humanitarnymi, zanim to wszystko miało miejsce, był kimś jeszcze, był moim bratem.

Cześć, jestem Janet Jackson, i jest mi niezmierni miło być tutaj dziś wieczorem by uhonorować człowieka, którego kocham i podziwiam jako artystę i jako człowieka. Mojego brata, Michaela Jacksona.

Nagroda Grammy Legend jest przyznawana za bieżący wkład i wpływ na przemysł muzyczny. Ale nigdzie nie jest powiedziane co zrobić, aby stać się legendą. Gdybym miała napisać książkę z instrukcjami, posługując się moim bratem jako przewodnikiem, byłoby to coś takiego:

[Film prezentujący karierę Michaela z Janet jako narratorem]

Jak zostać legendą. Zacznijmy od teraźniejszości i cofajmy się w czasie. Wykorzystaj szansę i weź udział w 90-minutowym wywiadzie z Oprhrą Winfrey nadawanym na żywo w czasie największej oglądalności. Daj spektakularny występ podczas przerwy w Superbowl, zdobywając największą widownię w historii telewizji. Użyj swojej niezwykłej popularności, wpływów, czasu, energii, pieniędzy i serca aby pomóc dzieciom uzdrawiać świat. Stwórz 2,5 godzinny koncert dla stojącej widowni, w Bukareszcie, w Rumunii, który dał HBO największą widownię w historii telewizji kablowej. Wydaj album 'Dangerous' i patrz jak wchodzi do rankingów na pierwszym miejscu, stając się najlepiej sprzedającym się albumem 1992 roku na całym świecie. Nagraj 'Bad' i patrz jak staje się drugim najlepiej sprzedającym się albumem wszechczasów. Przypraw o zawrót głowy widownie na obchodach 25 rocznicy wytwórni Motown swoim legendarnym występem, który sprawił, że wszyscy zwariowali. Nagraj 'Thriller' i patrz jak staje się najlepiej sprzedającym się albumem wszechczasów. Użyj swego talentu, aby tworzyć teledyski w nowym stylu, które są tak naprawdę mini-filmami z pomysłową historią i wystrzałowymi efektami. Zdobądź naręcze 8 nagród Grammy, więcej niż ktokolwiek zdobył w jednym roku. Występuj dookoła świata, zdobywając przyjaciół wszędzie gdzie się pojawisz. Pobij wszystkie rekordy dotyczące ilości widzów, podczas wizyt w ponad 30 krajach, w wielu więcej niż raz, i pokazuj to co najlepsze we współczesnej rozrywce koncertowej ponad 10 milionom kochających fanów. Stwórz międzynarodowy hymn z obsadą złożoną z super-gwiazd, który stał się najlepiej sprzedającym singlem w historii. Włóż ogromny wysiłek, by cztery twoje utwory z rzędu stały się hitami numerami jeden, zanim skończysz szkołę podstawową. Pomoże ci jeśli masz bardzo muzykalnych braci i nie zaszkodzi mieć małą siostrzyczkę, która bardzo cię kocha. Ale przede wszystkim, jeśli chcesz stać się prawdziwą legendą, postaraj się urodzić z wielkim talentem i gotowością, aby dać się porwać temu co robisz. Więc, podsumowując...

[Najważniejsze momenty z filmu w odwrotnej kolejności]
Janet: A teraz, jestem bardzo szczęśliwa, że mogę wręczyć nagrodę Legend Grammy Award za rok 1993 mojemu dużemu bratu, Michaelowi Jacksonowi.
[Michael dostaje owacje na stojąco, gdy wchodzi na scenę. Przytula Janet, a publiczność wciąż bije brawo na stojąco.]
Janet: Gratulacje Michaelu Jacksonie. ...Nie ale, chciałabym powiedzieć jeszcze jedną rzecz. poważnie, chciałabym Ci powiedzieć jak bardzo jestem z Ciebie dumna, i jak bardzo mnie inspirujesz, i jak bardzo jestem dumna z tego, że jestem twoją siostrą. I jak bardzo cię kocham, naprawdę.

[Przemowa Michaela]
Michael: Ja też cię kocham, dziękuję ci... Mam nadzieję, że to w końcu położy kres kolejnej plotce, która pojawia się w prasie już zbyt wiele lat: Ja i Janet naprawdę jesteśmy dwiema różnymi osobami...

[śmiech wśród publiczności]

...W zeszłym miesiącu przeszedłem od "Gdzie on jest?" do "To znowu on", ale muszę przyznać, że miło jest być traktowanym jako osoba, nie jako osobowość. Ponieważ nie czytam wszystkich rzeczy, które o mnie piszą, nie miałem pojęcia, że świat uważa mnie za takiego dziwaka i odmieńca. Ale kiedy dorastasz tak, jak ja dorastałem, na oczach stu milionów ludzi, odkąd skończyłeś 5 lat, automatycznie stajesz się inny. Przez ostatnie kilka tygodni oczyszczałem się i były to dla mnie ponowne narodziny. To było jak oczyszczenie ducha.

[do krzyczącej publiczności:]

Też was kocham.
Moje dzieciństwo zostało mi zupełnie odebrane. Nie było świąt bożego Narodzenia, nie było urodzin, to nie było normalne dzieciństwo, ani normalne przyjemności dzieciństwa - były one zamienione na ciężką pracę, szarpaninę ból, a w końcu na finansowy i zawodowy sukces. Ale okropną ceną jest to, że nie mogę odtworzyć tej części mojego życia. Nie żebym chciał zmienić jakąś część mojego życie.
Jednak dziś, gdy tworzę moją muzykę, czuję się jak instrument natury. Zastanawiam się jaką rozkosz musi czuć natura, gdy otwieramy nasze serca i dajemy wyraz naszym talentom, danym nam przez Boga. Dźwięk poparcia przetacza się przez wszechświat i cały świat opływa w magię. Zdumienie przepełnia nasze serca, bo dojrzeliśmy, przez krótką chwilę, radość życia. I dlatego tak bardzo kocham dzieci i tak wiele uczę się poprzez przebywanie z nimi.
Mam świadomość tego, że wiele z dzisiejszych problemów naszego świata - od przestępczości w miastach, do wojen na wielką skalę i terroryzmu, i naszych przepełnionych więzień - wynika z faktu, że dzieciom ukradziono dzieciństwo. Magia, zdumienie, tajemniczość i niewinność dziecięcego serca są nasionami kreatywności, która uleczy świat. Naprawdę w to wierzę

[do krzyczącego tłumu:]

Też was kocham.
Czego musimy się nauczyć, czego musimy nauczyć się od dzieci to nie bycie dziecinnym. Przebywanie z nimi łączy nas z głęboka mądrością istnienia, która jest w nas od zawsze i prosi tylko o to by żyć. One [dzieci] widzą rozwiązania, które leżą przed nami czekając aż zobaczymy je w naszych sercach. Dziś chciałbym podziękować wszystkim dzieciom na świecie, także tym chorym i pokrzywdzonym...
Jestem bardzo wrażliwy na wasz ból.Chce podziękować także wszystkim tym, którzy pomogli mi rozwinąć mój talent tu na ziemi. Od początku, moim rodzicom, wszystkim moim braciom i siostrom, w szczególności Janet. Jestem z niej taki dumny, to niesamowite. Pamiętam, gdy byliśmy mali, prosiłem ją by była Ginger Rogers, gdy ja byłem Fredem Astaire... rodzinie wytwórni Motown, mojemu nauczycielowi Berry'emu Gordy. Dianie Ross, kocham cię. Suzanne De Passe. Cudownemu, wspaniałemu Quincy Jonesowi. Teddy Riley'emu.
Mojemu nowemu chrześniakowi Michaelowi Gribb'owi. Moojej nowej rodzinie z Sony, Akio Moricie, Mickey Schlhoff'owi, Tommy'emu Motoli, Dave'owi Glew, Polly Anthony... Dziękuję za doprowadzenie jednego z moich najbardziej kreatywnych przedsięwzięć, albumu 'Dangerous' do tak wielkiego sukcesu. Kocham was wszystkich tak bardzo. Sandy Gallin, Jim Morey. Wszystkim fantastycznym fanom na całym świecie - kocham was bardzo mocno.

żródło MJtranslate
tłumaczenie:Ola

Image

http://www.youtube.com/watch?v=pblJzsBNxTM

I to było właściwie ostatnie Grammy jakie dostał Michael.
Jeszcze w 1995 roku na 38th Annual GRAMMY Awards otrzymał statuetkę do spółki z siostrą za krótki film Scream.

Poprzednie dwanaście to:
1989 - 32nd Annual GRAMMY Awards
Best Music Video - Short Form
Leve Me Alone

1985 - 28th Annual GRAMMY Awards

Song Of The Year
We Are The World
1984 - 27th Annual GRAMMY Awards
Best Video Album
Making Michael Jackson's Thriller

1983 - 26th Annual GRAMMY Awards
Record Of The Yeaar
Beat It
Album Of The Year
Thriller
Best Pop Vocal Performance, Male
Thriller
Best Rock Vocal Performance, Male
Beat It
Best R&B Vocal Performance, Male
Billie Jean
Best Rhythm & Blues Song
Billie Jean
Best Recording For Children
E.T. The Extra-Terrestrial
Producer Of The Year (Non-Classical)
Michael Jackson & Quincy Jones

1979 - 22nd Annual GRAMMY Awards
Best R&B Vocal Performance, Male
Don't Stop 'til You Get Enough

i po 13-stej statuetce Grammy przestało "kochać" Michaela :ban:

1993 ponownie
Michael Jackson jest na okładce magazyn Salut, Francja .

Image
@neta

Post by @neta »

25 luty

1979
The Jackson podróżuje po Wielkie Brytanii z Destiny Tour.Zawitali do Bournemouth.

1983
Na konferencji prasowej aktorka Jane Fonda wręcza Michaelowi platynową płytę za album Thriller.

Image
:diabel:

1986
USA for Africa zostaje uhonorowane na 28 ceremonii rozdania nagród Grammy

Best Song of the Year
Record of the Year

Image

Michael i Lionel odebrali nagrody wspólnie.
Później dołączyli do nich Dionne Warwick, Stevie Wonder i Quincy Jones.

http://www.youtube.com/watch?v=eUsvlwoIw-g

anegdotka:
Michael uknuł sobie promocyjny chwyt.Kiedy przebywał na scenie z tłumu miała przedrzeć się fanka i rzucić mu się z histerią na szyję.
Michael wiercił się nerwowo wśród osób odbierających nagrodę, rozglądając na boki,z której strony wybiegnie umówiona fanka.Niestety zamówiona dziewczyna nie przedarła się przez ochronę i żart nie wypalił.
Quincy Jones później pytał Michaela o powód wiercenia ( czyżby problemy z pęcherzem?nenene)
Widać na filmie ukradkowe spojrzenia zabójczo przystojnego Michaela na boki i nerwowe przestępowanie z nogi na nogę.
Michael wygłosił kilka słów podziękowania :
Po pierwsze, chciałbym podziękować Bogu , i chciałbym podziękować za wybór Lionela i mnie do napisania We Are The World.
Dziękuję Quincy Jonesowi, który jest dla mnie największym producentem i za słowa, które powiedział do mnie ..kiedy wchodzisz tutaj, pamiętaj o dzieciach.Dziękuje.

Na konferencji prasowej poproszono go o kilka słów na temat tego jak tworzy piosenki i jak powstało WATW.

To jedno z najtrudniejszych pytań, by odpowiedzieć, bo to- po prostu przychodzi.Piosenki po prostu trochę tworzą się same, więc nie chcę wnikać, po prostu niech to się dzieje. [ ... ] Chciałem napisać coś, co cały świat może śpiewać.

Po przemówieniu Michael Jackson opuszcza scenę radośnie i mocno trzymając za rękę mentora i przyjaciela Stevie Wondera
Inne wyróżnienia dla We Are The World to" Najlepsze Wykonanie Pop przez Duet lub Grupę " i "Best Short Form Video" .

1998
Michael bierze udział w ceremonii inwestytury ówczesnego prezydenta Korei Południowej. Kim Dae -Jung jest jednym z bojowników stulecia o demokrację i laureatem Pokojowej Nagrody Nobla w 2000r. Michael przebywał w Seulu przez tydzień.
Kevin Sullivan, dziennikarz Washington Post, który spotkał się z artystą odpowiadał, że jego obecność na imprezie miała podkreślić jego poparcie dla zaangażowania Kim Dae Junga w pracę na rzecz dzieci.
Michael zorganizował dwa wielkie koncerty w czerwcu 1999r. ( w Monachium i w Seulu) na rzecz dzieci głodujących w Korei Północnej i na całym świecie.
Dochody z koncertów w wysokości kilku milionów dolarów zostały przekazane na cele charytatywne na rzecz dzieci.
Dzień po odejściu Michaela, były prezydent Korei Południowej Kim Dae- Jung, który mniej niż dwa miesiące później także zmarł powiedział:Świat stracił bohatera ... i Korea straciła również ukochanego przyjaciela, który był zaangażowany w zwrócenie uwagi świata na zjednoczenie półwyspu Koreańskiego.Koreańczycy są smutni.

2002
Ogłoszono, że Michael Jackson Neverland Entertainment inwestuje około 20 milionów dolarów w MDP Worldwide Entertainment Inc Mark Damon.Potwierdzono, że Jackson będzie producentem, aktorem i reżyserem w Neverland Pictures.

Image

Michael Jackson Neverland Entertainment zainwestował 20.000.000 dolarów w produkcję i dystrybucję firmy Mark Damon MDP na całym świecie, dzięki czemu Jackson i jego nowy wspólnik Raju Patel zostali głównymi akcjonariuszami w spółce .
W ramach umowy, MDP będzie funkcjonować wg nowego podziału -Neverland Pictures, kierowany przez Jacksona i Patela wraz z kluczowym wykonawcą Lawrence Mortoff.
Firma planuje produkować szereg projektów z naciskiem na filmy rodzinne i remake klasyki , z których niektóre mogą być reżyserowane i / lub grane przez Michaela.
Przedsięwzięcie zostało ogłoszone niedzielę wieczorem podczas prywatnej kolacji z udziałem 250 osób w Benedict Canyon domu Damona.
Michael pojawił się na przyjęciu z Elizabeth Taylor i Brettem Ratnerem.Do końca nie było wiadomo czy Michael się pojawi. Nagle wszedł do namiotu przywitany owacją na stojąco, trzymając pod ramię Elizabeth Taylor.Michael po zajęciu miejsca wziął mikrofon i wyjaśnił powody swojej inwestycji w MDP.

Image

Marzą mi się wielkie marzenia - powiedział Jackson.
Wszystko, co osiągnąłem zaczęło się od marzenia i ze wszystkich marzeń to jedyne mnie najbardziej pasjonuje.
Malarz maluje, rzeźbiarz rzeźbi, ale oni po prostu nadają życie przedmiotowi.
W filmie żyjesz z bohaterem, cierpisz z bohaterem, możesz się z nim śmiać i rozpaczać.To najbardziej artystyczne i wpływowe medium.Jestem bardzo dumny z tego, co robimy i obiecuję wam w przyszłości cudowne i fantastyczne rzeczy.

Michael podkreślił,że chce zaangażować się we wszystkie aspekty filmu; czytanie skryptów, poszukiwanie talentów i reżyserię.

Mam wiele do wyrażenia w filmie powiedział Michael ujawniając, że jego ulubionym filmem jest "Zabić drozda" Będę pracować kompleksowo za i przed kamerą.Kocham ją.
Kolejny ulubiony film Michaela to Księga dżungli z 1994r, która została wyprodukowana przez Damona Patel.
W ten sposób panowie spotkali się po raz pierwszy.Po obejrzeniu filmu Michael pogratulował pracy Patelowi, który także nakręcił Przygody Pinokia i The Second Jungle Book : Mowgli i Baloo.Oboje się zaprzyjaźnili, co doprowadziło do powstania partnerstwa w biznesie.
Patel powiedział,że oboje chcą dzięki temu zyskać wolność twórczą, poza systemem studio.Michael chce kontroli, a to jest trudne do uzyskania w studio.On chce iść prostą drogą od pomysłu do realizacji.

Michael już wcześniej w 1993r. założył drugą firmę o profilu filmowym Michael Jackson Productions Inc. ale skończyło się na obietnicach.
W 1991r. zaliczył wpadkę przy produkcji filmowej, która skończyła się na ambitnych zapowiedziach.Michael podpisał umowę pierwokupu z Columbia Pictures przez Nations Films.
@neta

Post by @neta »

26 lutego

1979
The Jacksons w Teatrze Carré w Amsterdamie, Holandia.
Image

1983
Beat It wchodzi na listę Pop Singles Chart .

Michael jest na okładce magazynu Rekord Mirror [ UK ]

Image

1984
Michael bierze udział w premierze dwóch reklam Pepsi z udziałem The Jacksons na Konwencji Pep Bottlers w Lincoln Center w Nowym Jorku .

Image

1993
Michael na okładce Entertainment Weekly .

Image

1997

Na 39tym rozdaniu nagród Grammy Awards w Madison Square Garden w Nowym Jorku , Earth Song jest nominowany do Best Short Form Music Video.
@neta

Post by @neta »

27 lutego

1971
singiel Mama Pearl hitem w USA. Na liście króluje na miejscu 2
Początkowo utwór nazywał się Guess Who's Making Whoopie (With Your Girlfriend), wersja ta została jednak anulowana w celu zachowania młodzieńczego, niewinnego wizerunku Michaela Jacksona.

Image

1980
Michael Jackson otrzymuje swoją pierwszą nagrodę Grammy za Don't Stop 'Til You Get Enough - Najlepszy męski Vokal R & B .
Michael był rozczarowany tym, że gremium nie doceniło Of the Wall jako Nagrania Roku i Albumu Roku. Należało mu się bezapelacyjnie :rocky: Zawziął się jednak i powiedział że następnym albumem im pokarze....i pokazał :-P , aż szanowna komisja klęknęła rozłożona na łopatki w całości, obsypując go rekordowo statuetkami Grammy za Thrillera.

1984
MTV emituje bezpłatnie 2 razy po 60 sek. reklamy The Choice of a New Generation.

http://www.youtube.com/watch?v=x408RfsLZiA

Dżingiel na podstawie Billie Jean, był motywem przewodnim pierwszego kontraktu sponsorskiego Michaela z z Pepsi Cola w 1984 roku.
Kampania Pepsi ‘The Choice of a New Generation rozpoczęła się w Lincoln Center w Nowym Jorku.
Atrakcją wieczoru był wydany singiel 7''promo z przerobionym przez Michaela Billie Jean na rzecz kampanii reklamowej.

1989
Michael Jackson i Brooke Shields są na okładce Jet Magazine.

Image

1997
TV ABC- emituje koncert z Happy Birthday, Elizabeth z występem Michaela.

2008
Potwierdzono informację prawną że jeśli Pan Jackson nie zapłaci 24.000.000 dolarów, Neverland będzie zlicytowany w dniu 19 marca 2008 roku. Sprzedaż będzie obejmować absolutnie wszystko na ranczo w tym wszystkie urządzenia i wyposażenia, rzeczy osobiste, artykuły gospodarstwa domowego i artykuły rekreacyjne w tym pociąg, a nawet drzewa i rośliny. :surrender:
@neta

Post by @neta »

28 lutego

1984
Zaledwie miesiąc po wypadku Michael poczuł się na tyle dobrze,by cieszyć się zwycięstwem na rozdaniu nagród The Grammy Awards.
Zdobył 8 nagród w tym prestiżową Record of The Year, która mu się wymknęła przy Of the Wall.

Image

Michael wziął udział w uroczystości w dwóch terminach z Brooke Shields i z bliskim przyjacielem Emmanuelem Lewisem, gwiazdą serialu Webster.Chłopak miał 13 lat, ale wyglądał jak dziecko.

http://www.youtube.com/watch?v=POyY9b-nn3k

Dla przypomnienia 8 rekordowych wygranych w 10 kategoriach:
Album Of The Year ["Thriller"],
Best Pop Male Vocal ["Thriller" LP],
Record Of The Year ["Beat It"],
Best Rock Male Vocal ["Beat It"],
Best R&B Male Vocal ["Billie Jean"],
Best New Song Of The Year ["Billie Jean"],
Producer Of The Year [with Quincy Jones]
Best Children's Recording ["E.T. - The Extra Terrestrial" with narration by Michael Jackson].
.
Po otrzymaniu nagrody Grammy za " Album Roku " - " Thriller " - Michael oświadcza :

To wielki zaszczyt, jestem bardzo zadowolony.Chciałbym podziękować Epic Records - jest to najlepsza firma na świecie, rekordowo najlepsza i -najlepszy prezydent każdej wytwórni Walter Yetnikoff , chodź tutaj,Walter - gdzie jesteś? Walter Yetnikoff, panie i panowie. [ ... ] I - Ja również chciałbym powiedzieć coś bardzo ważnego, że niektórzy ludzie są artystami, niektórzy ludzie są wielkimi artystami, niektórzy ludzie są zwolennikami, niektórzy ludzie przecierają szlaki i są pionierami.
Chciałbym powiedzieć, Jackie Wilson był wspaniałym artystą. On nie jest już z nami [ głos nieco ucichł ], ale Jackie, gdzie jesteś, chciałbym powiedzieć, że kocham Cię i bardzo Ci dziękuję. [ ... ] Jest to jeden z moich najlepszych przyjaciół na świecie, kocham Quincy Jonesa jest wspaniałym producentem i jest wspaniałą osobą.[...]

Quincy krótko stwierdza: Nie chcę zająć dużo czasu, chcę tylko powiedzieć dziękuję i kocham was wszystkich.

Przy odbiorze nagrody Najlepszego Nagrania dla Dzieci Michael mówi:
Ze wszystkich nagród które teraz mam, jestem najbardziej dumny z tej jednej..naprawdę.
Bo myślę, że dzieci są wielką inspiracją i ten album nie jest tylko dla dzieci, jest każdego. Jestem taki szczęśliwy i dumny,że po prostu mówię dziękuję.

Przy odbiorze Najlepszego Pop Vocal Performance - Thriller Michael przemawia:

Dziękuję, dziękuję. Kiedy coś takiego - kiedy coś takiego się dzieje, chcesz tych, którzy są wam drodzy tutaj z sobą.
Chciałbym zapytać o moje siostry , La Toya i Janet , proszę przyjdźcie tu. Moja siostra, Janet -ty również przyjdź. Przede wszystkim chciałbym podziękować Bogu , który jest - Rebbie , chciałbym mieć cię tu, wiesz - również chciałbym podziękować mojej matce i ojcu , który jest -którzy są z nami w drodze. Moja mama, ona jest bardzo nieśmiała, ona jest taka jak ja, że nie pojawi się. [śmieje się łagodnie][ Oto ] moja druga siostra. Mam trzy siostry. Również chciałbym podziękować wszystkim moim braciom, których wszystkich bardzo kocham, wszystkich - w tym Jermaine.
Zapomniałem podziękować Stevenowi Spielbergowi za nagrodzony album E.T.
Kocham go bardzo, i zapomniałem podziękować żonie Quincy - Peggy Jones,bardzo pomagała przy albumie E.T.Umówiłem się z sobą, że jeśli wygram jedną nagrodę więcej, która to jest nagroda? 7? co jest rekordem, chciałbym zdjąć okulary [usmiech].
Naprawdę nie chcę ich, zdejmować, naprawdę , ale ... [ fani krzyczą ] Czy mogę je zdjąć ? Ok . Cóż, Katherine Hepburn , która jest moją przyjaciółką, powiedziała mi, że powinienem i robię to dla niej , ok? I dla dziewczyny- i dziewczyny na balkonie [ ściąga je zakłopotany ] dziękuję.

Beat It wygrywa, Michael mówi odbierając statuetkę złotego adaptera:

Kocham wszystkie dziewczyny na balkonie.[ uśmiecha się ] Jeszcze raz dziękuję mojej matce i ojcu, dziękujemy Departamentowi Promocji Epic Records, Walterowi Yetnikoff , dziękuje Disc- jokeją za granie nagrań. Dziękuje publiczności.
Kocham was wszystkich.Dziękuję
.

Producent Quincy Jones czyta swoje przemówieniem po którym Michael dodaje:

Chciałbym podziękować Lionelowi Richie, który jest tu dzisiaj,on jest wspaniałym człowiekiem i wspaniałym kompozytorem.Znam go 10 roku życia.Chciałbym również podziękować jeszcze raz Quincy Jonesowi i fanom na balkonie.

Image

Reklama Pepsi z udziałem The Jacksons jest uznana za najbardziej udaną i popularną reklamą w historii reklam.

Michael Jackson na okładce magazynu Blues & Soul [ Wielka Brytania ].

Image

1996
Michael i Janet Jackson zabierają do domu statuetkę Grammy Best Music Video, Short Film Award za Scream, w reżyserii Marka Romanka i produkcji Cean Chaffin.

http://www.youtube.com/watch?v=dwKvxI8jpEM tu z nagrody MTV, ale nie znalazłam nagrań z Grammy.

Image

2003
Michael Jackson wygrywa walkę o prawny zakaz dystrybucji przez telewizję brytyjską Living with Michael Jackson.
Pan Jackson zwrócił się do Wysokiego Sądu w Londynie o uniemożliwienie Granada Media Group pokazywania większej ilości nagrań z tego niezwykle popularnego paszkwila. Prawnicy obu stron doprowadzili do prywatnego porozumienia.Przedstawiciel prawny z Grenady, Geoffrey Hobbs zgłosił Sądowi, że jego klient wyraził zgodę na nie wykorzystywanie kopii programu do czasu rozprawy po 31 marca.

Dziś w bonusie...to co Michael lubił robić najbardziej :-P

http://www.youtube.com/watch?v=2HdIKZiqPSg
@neta

Post by @neta »

01 marca

1972
Jackson 5 śpiewa Sugar Daddy z Got To Be There z Brand New Thing (z Randym) w amerykańskim programie komediowym Special Hellzapoppin' gdzie gra również Jerry Lewis.

http://www.youtube.com/watch?list=PL64A ... 1ODaEq9n3Y

1988
Michael Jackson uczestniczy w konferencji prasowej , zorganizowanej przez Pepsi , aby obejrzeć nowe reklamówki Pepsi z jego udziałem i przekazać czek na 600 000 dolarów na rzecz Fundacji
The United Negro College.

http://www.youtube.com/watch?v=876r5ivKE-I

Image
Image

2004
Michael Jackson zaprezentował nową stronę internetową www.mjjsource.com, które połączyła informacje na temat jego kariery muzycznej z aktualnościami i tłem procesu karnego.

2004

Wypłynęło kilka dokumentów wykorzystanych w sprawie z 2003r. o molestowaniu.
Światło dzienne ujrzały materiały policyjne dotyczące zapisów rozmów telefonicznych Michaela, jego filmów i zapis na płycie DVD z party w Neveralnd.

2005
Adwokat Michaela zasugerował, że Michael Jackson może zeznawać w swojej obronie.

2005
Michael udaje się do sądu z Katherine i Jackie. Tom Mesereau kończy swoje oświadczenie otwarcia. Prokuratura otwiera sprawę, pokazując jury dokument Martina Bashira przed wywołaniem Bashira, jako pierwszego świadka, zaś po nim Ann Gabriel.
Ann Gabriel, vel Anna Kite ( Latawiec), pracowała dla Michaela Jacksona w sumie sześć dni: od 9 lutego do 15 lutego 2003.Mimo tego została wezwania na świadka oskarżenia w procesie Michaela jako ekspert.
@neta

Post by @neta »

2 marca

1981
Michael Jackson gości w TV CBS w programie Diana Ross Diana

1998
Michael Jackson wykonał geeeeenialnie The Way You Make Me Feel i Man In The Mirror na 30tym rozdaniu nagród Grammy.

http://www.youtube.com/watch?v=zALcfb4Fb1E

1993
Albumu Michaela Jacksona Dangerous otrzymał certyfikat 5krotnej platyny.

Image

1993
Michael Jackson przekazał kondolencje rodzicom 2letniego Jamesa Bulgera, który został zamordowany w Liverpoolu, Merseyside.

W 1993 roku dwóch brytyjskich 10-latków - Jon Venables i jego kolega Robert Thompson - uprowadziło z centrum handlowego dwuletniego Jamesa Bulgera. Dziecko zaprowadzili w pobliże torów kolejowych w Liverpoolu, gdzie katowali je cegłami i metalowymi prętami oraz wlewali farbę do oczu. Następnie położyli dwulatka na torach. Po dziecku przejechał pociąg i przeciął je na pół.
Po tygodniowym śledztwie policja zatrzymała Venablesa i Thompsona. Ci szybko przyznali się do winy. Przed sądem zeznali, że zrobili to, bo chcieli porwać jakieś dziecko. Powiedzieli też, że nie przestawali bić Jamesa, bo "po prostu cały czas wstawał". Sąd skazał ich na dożywocie.

http://wiadomosci.onet.pl/na-tropie/mali-mordercy/ermd6
@neta

Post by @neta »

3 marca

1973
Jackson 5 gra w Koloseum, Monroe (Luizjana).

1979
You Can't Win Michaela Jacksona debiutuje na 81 w USA.

http://www.youtube.com/watch?v=3r1ssg1LIt4

1984
Michael na okładce La Semaine ( Kanada)

Image

1985
Michael pojawia się na odsłonięciu swojej figury woskowej w muzeum Madame Tussaud.

http://www.youtube.com/watch?v=dTbKRSNaD-Y

1988
Michael Jackson przekazuje 600 000 dolarów w z koncertu w Madison Square Garden w Stanach na rzecz Fundacji Negro College.

1994
Michael na okładce Bravo
Image

2009
Michael ląduje prywatnym odrzutowcem na lotnisku Luton w UK.
Za 3 dni w Londynie będzie miała miejsce konferencja prasowa, na której Michael ogłosi serię koncertów w O2.

Image

@neta

Post by @neta »

4 marca

1973
Jackson 5 daje koncert w w Astrodome, Houston (Teksas).

1980
Brat Michaela Jacksona, Randy Jackson został poważnie ranny w wypadku samochodowym.

http://www.youtube.com/watch?v=fs-nUg_4rNM

1988
Michael Jackson gra drugi z trzech koncertów w Madison Square Garden;Nowy Jork (New York).

http://www.youtube.com/watch?v=S40XeotCyOg i obłędne wykonanie DD!

1998
History On Film Tom II Michaela Jacksona został mianowany do nagrody Japońskiego Przemysłu Nagraniowego RIAJ - Best International Film.
Nagrodą jest Złoty Talerz, który Michael zabrał do domu. :dance:

http://www.youtube.com/watch?v=TavcFS0ItvY

Image

2003
La Toya Jackson pojawia się w CNN w programie Larry King Live, aby opowiedzieć o swoim słynnym bracie....
królowa wszelkiego rodzaju talk show i swego czasu infolinii 1(900) 773 - 68 00 To Hear Jackson Familie Secret na której wciskając 1,2 itp można było dowiedzieć się o sekretach rodziny Jacksonów. wiem, wiem Jack..ale... glupija

http://www.youtube.com/watch?v=tZCE0koa_G0

Gdzieś w czasoprzestrzeni...:-)
Michael Jackson bierze udział w imprezie urodzinowej na zaproszenie prężnie działającego polskiego fana, moderatora MJ Polish Team ---> Sephirotha.
Na imprezie nie zabrakło rzucania tortem i bitwy na balony wodne.
Wizyta miała charakter prywatny, bez obecności mediów. ;-)
Sephiroth do dzisiaj nie chce ujawnić, co dostał od Króla Popu i ostrzegł, że nie zamierza brać z tego powodu udziału w żadnym talk czy reality show.
Pudelek i Superexpress mimo oferowania 1 mln dolarów w gotówce, również odeszły z kwitkiem.
Służby Specjalnie mimo zaangażowania najlepszych agentów i wniknięcia w życie prywatne poniosły porażkę.Seph. jest twardy jak skała, milczy jak grób i ma skórę nosorożca.
:party:

2009
MJJ Productions składa pozew w sądzie LA przeciwko Julien Auction House. Twierdzi, że założyciel Darren Julien obiecał wysłać Michaelowi spis przedmiotów, które chciałby wystawić na sprzedać. Michael absolutnie nie wydał zgody na sprzedaż wszystkiego.
Zarząd MJJ Productions twierdzi, że wiele z przedmiotów jest bezcennych i niezastąpionych. Próba ich sprzedaży została opisana jako wyjątkowo złośliwe i ekstremalne i oburzające oszustwo bez żadnego uzasadnienia prawnego.Wg dokumentów sądowych MJJ Productions upoważniło dom aukcyjny do zabrania pewnych elementów z Neverland Ranch, ale nie do sprzedaży bez zgody i za plecami Michaela Jacksona.

https://www.juliensauctions.com/auction ... -list.html]
@neta

Post by @neta »

06 marzec

1970
Motown wydaje Album Hollywood Palace zawierający występny na żywo takich artystów jak The Supremes , Stevie Wonder i Gladys Knight & The Pips .
Nie zabrakło też najświeższej gwiazdy Motown The Jackson 5 z dwoma wykonaniami na żywo.
Image

1979
Destiny Tour znowu rusza....tym razem The Jacksons grają w Johannesburgu (RPA)

1993
Give It To Me dociera na 2 miejsce listy hitów w Wielkiej Brytanii.

Image

2001
Michael Jackson wygłaszał poruszające przemówienie na Oxford University (Wielka Brytania )

Dziękuję, z całego serca dziękuję wam przyjaciele za tak ciepłe przyjęcie, panie prezydencie dziękuję za zaproszenie, którym czuję się wyróżniony.

Chcę również szczególnie podziękować tobie, Shmuley, który przez 11 lat służyłeś tu w Oxfordzie jako rabin. Jak sam wiesz, razem ciężko pracowaliśmy nie tylko nad stworzeniem "Heal the Kids", ale również nad książką o dziecięcych zdolnościach - w tych przedsięwzięciach byłeś mi nie tylko wsparciem, ale i przyjacielem. Chciałbym również podziękować pani Toba Friedman, naszej dyrektor zarządzającej "Heal the Kids", która dziś wieczorem powraca do swej dawnej Alma Mater, gdzie oddawała się pracy naukowej, podobnie jak Marilin Piels, inna ważna postaci w "Heal the kids".

Czuję się nieco stremowany, przemawiając w miejscu, w którym przede mną stały takie osobistości, jak Matka Teresa, Albert Einstein, Ronald Regan, Robert Kennedy i Malcom X. Słyszałem nawet, że niegdyś pojawiła się tu Żaba Kermit - zawsze jakoś szczególnie bliskie było mi przesłanie Kermita o tym, jak trudno jest być zielonym. Wyobrażam sobie, że jemu wcale nie było łatwiej przemawiać z tego miejsca, niż mnie dziś.

Patrząc dziś na Oksford, nie mogę nie zauważyć majestatu i wielkości tej wspaniałej instytucji, nie wspominając nawet o geniuszu niesamowitych i utalentowanych postaci, które przez stulecia przewinęły się przez te uliczki. Mury Oxfordu były nie tylko domem największych filozofów i naukowców - kształtowały także najbardziej cenionych autorów dziecięcej literatury - od J.R.R. Tolkiena do SC Lewis'a. Miałem okazję pokuśtykać* dziś przez hol obiadowy w Christ Church, gdzie w niezwykłych witrażach uwieczniono "Alicję w Krainie Czarów" Lewis'a Caroll'a. I nawet jeden z nas, Amerykanin, drogi Dr Seuss, udekorował te mury, przez co zostawił swój ślad w wyobraźni milionów dzieci na całym świecie.

Jak przypuszczam swoje wystąpienie tutaj powinienem rozpocząć od przedstawienia moich osiągnięć naukowych. Otóż, drodzy przyjaciele, nie utrzymuję, że posiadam akademicką wiedzę i umiejętności tych wszystkich mówców, którzy przemawiali w tej sali przede mną, podobnie jak i oni nie mogliby twierdzić, że umieli moonwalk - Einstein był tu wybitnie kiepski.

Mogę jednak śmiało stwierdzić, iż odwiedziłem tyle miejsc, poznałem tyle kultur, ile większość ludzi nigdy nie zobaczy. Ludzka wiedza składa się nie tylko z bibliotek, pergaminu i atramentu, ale tworzą ją także tomy wiedzy wpisane w ludzkie serca, wyryte w ludzkich duszach, wygrawerowane w ludzkich umysłach. Drodzy przyjaciele, doświadczyłem już tak wiele w moim stosunkowo krótkim życiu, że wciąż trudno mi uwierzyć, że mam tylko 42 lata. Często powtarzam Shmuley'owi, że w duchu czuję się, jakbym miał przynajmniej 80 lat - a dziś poruszam się nawet jak 80-latek*. Proszę więc wysłuchajcie mojego przesłania, ponieważ to, co chcę Wam dziś przekazać może przynieść uzdrowienie ludzkości, może uleczyć naszą planetę.

Dzięki Bożej Łasce, miałem to szczęście, że mogłem osiągnąć tak wiele artystycznych i zawodowych celów już jak mały chłopiec. Ale to wszystko, co osiągnąłem nie jest równoznaczne z tym, kim jestem. W rzeczywistości, ten radosny pięciolatek, który śpiewał "Rockin' Robin" czy "Ben'a" dla zachwyconej publiczności nie był tym samym chłopcem, który ukrywał się za uśmiechem.

Tego wieczoru stoję tu przed wami nie jako ikona popu (cokolwiek to określenie znaczy), a jako przedstawiciel pokolenia, które nie wie już, co to znaczy być dzieckiem.

Wszyscy jesteśmy produktami naszego dzieciństwa. Ja jednak jestem produktem braku dzieciństwa, braku tego wspaniałego czasu wypełnionego beztroską zabawą, wygrzewaniem się w słońcu, kiedy podziwiają cię rodzice i krewni, kiedy twoim największym wyzwaniem jest nauka do wielkiego sprawdzianu z ortografii na następny poniedziałek.

Ci z Was, którzy znają Jackson Five wiedzą, że zacząłem występować zaledwie w wieku pięciu lat i od tamtej pory nie przestałem tańczyć i śpiewać. I mimo, że występy, tworzenie muzyki wciąż pozostaje jedną z moich największych radości, w dzieciństwie nade wszystko chciałem być normalnym chłopcem. Chciałem budować domki na drzewach, toczyć bitwy na balony z wodą, bawić się w chowanego z przyjaciółmi. Jednak los chciał inaczej, mogłem jedynie z zazdrością patrzyć na zabawię i śmiechy wokół mnie.

Od życia zawodowego nie było odpoczynku. Jednak w niedziele wyruszałem nauczać - to misyjna posługa Świadków Jehowy. Właśnie wtedy, u innych, mogłem się przekonać, na czym polega magia dzieciństwa.

A ponieważ w tym czasie byłem już znany, musiałem przebierać się za grubaska, ubierać perukę, przyklejać brodę, zakładać okulary - i tak mogliśmy chodzić od domu do domu obrzeżach Południowej Kalifornii albo w centrach handlowych rozdawać "Strażnicę"**. Wprost uwielbiałem przekraczać progi tych zwykłych domów na przedmieściach i choć popatrzeć na puszyste dywany, bujane fotele, na dzieciaki grające w Monopol, na babcie zajmujące się wnukami, na te wszystkie te wspaniałe, całkiem zwyczajne, jasne sceny z życia codziennego. Wiem, dla wielu to wszystko, to nic wielkiego. Dla mnie było jednak fascynujące.

Kiedyś sądziłem, że jestem jedynym, który nie doświadcza dzieciństwa, wydawało mi się, że najwyżej na palcach jednej ręki można policzyć tych, którzy dzielą podobny los. Kiedy niedawno poznałem Shirley Temple Black, wspaniałą dziecięcą gwiazdę lat 30-tych i 40-tych, na początku nie odezwaliśmy się do siebie ani słowem, po prostu płakaliśmy razem - ona znała ten ból, który był udziałem także innych moich bliskich przyjaciół - Elizabeth Taylor i Macaulaya Culkina.

Nie mówię tego po to, żeby zdobyć państwa sympatię czy współczucie, ale po to, by wyrazić moją pierwszą ważną myśl: nie tylko dziecięce gwiazdy z Hollywood cierpią z powodu braku dzieciństwa. Dziś to już światowa bolączka, globalna katastrofa. Nowoczesny styl życia zniszczył dzieciństwo. Wszędzie wokół nas jest masa dzieciaków, które nie wiedzą, czym jest radość, którym odmawiamy prawa do niej, którym nie pozwalamy na wolność czy nawet na samą świadomość, co znaczy być dzieckiem.

Dzisiejsze dzieci muszą szybciej dorastać, jakby ten rozdział życia zwany dzieciństwem był jakimś uciążliwym okresem, który należy jak najszybciej za sobą zamknąć. W tym temacie jestem z pewnością jednym z lepszych ekspertów.

Nasze pokolenie doświadczyło pogwałcenia umowy obowiązującej między rodzicami a dziećmi. Psychologowie wydali już masę książek, szczegółowo opisujących destrukcyjne skutki odebrania własnym dzieciom tej bezwarunkowej miłości, która jest niezbędna dla zdrowego rozwoju ich umysłów, kształtowania ich charakterów. Przez te zaniedbania wiele dzieci musi tak naprawdę wychowywać się samych. Dorastają z dala od swoich rodziców, dziadków i innych krewnych, zaś ta niezniszczalna niegdyś więź, która łączyła pokolenia - zanika.

Pogwałcenie to dało początek nowemu pokoleniu, nazwijmy je Generacją O, które teraz zajęło miejsce Generacji X. Generacja O to pokolenie, które - jak się z zewnątrz wydaje, ma wszysztko - dobrobyt, sukces, modne ubrania, szybkie samochody, cierpi ono jednak na bolesną pustkę w środku. Ta pusta przestrzeń w klatce piersiowej, pustka w naszym środku, ta nicość w nas zajmuje to miejsce, gdzie niegdyś biło pełne miłości serce.

I to nie tylko dzieci cierpią. Cierpią również rodzice. Im więcej rośnie małych "dorosłych w ciałach dzieci", tym bardziej w zapomnienie popadają dziecięce cechy - a przecież tak wiele z z nich warte jest podtrzymywania w dorosłym życiu.

Miłość, Panie i Panowie, to najcenniejsza spuścizna ludzkości, najbogatszy spadek, złote dziedzictwo. Skarb ten przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Poprzednie generacje nie cieszyły się być może takim dobrobytem, jak my. W ich domach być może brakowało prądu, musieli mieścić się z gromadkami dzieci w małych domkach, pozbawionych centralnego ogrzewania. Ale domy ich nie były jednak ani ciemne, ani zimne. Rozświetlał je blask miłości, zaś ogrzewało przytulnie ciepło płynące z bicia ludzkiego serca. Rodzice nie gonili wtedy jeszcze za luksusem, nie liczył się dla nich status społeczny - najwyższym priorytetem były ich dzieci.

Jak wszyscy wiecie, nasze dwa państwa podzieliło to, co Thomas Jefferson nazwał "oczywistymi niezbywalnymi prawami". I podczas gdy my Amerykanie oraz Brytyjczycy możemy kwestionować słuszność jego poglądów, czego nigdy nie poddano dyskusji to fakt, że dzieci posiadają niezbywalne prawa, zaś stopniowy ich rozpad doprowadził do tego, iż dziś wiele dzieci pozbawionych jest poczucia bezpieczeństwa, które gwarantowało dzieciństwo.

Dlatego dziś chciałbym zaproponować, aby w każdym domu wprowadzić uniwersalną, dziecięcą Kartę Praw, która obejmuje:

1. Prawo do bycia kochanym, bez konieczności zapracowania sobie na to

2. Prawo do bycia chronionym, bez konieczności zasłużenia sobie na to

3. Prawo do poczucia własnej wartości, nawet jeśli przychodzisz na ten świat z niczym

4. Prawo do bycia wysłuchanym, nawet jeśli nie jesteś interesującym

5. Prawo do bajki na dobranoc, bez konkurencji z wieczornym dziennikiem

6. Prawo do edukacji, w szkołach bez przemocy

7. Prawo, by czuć się uroczym [nawet jeśli tylko matka może to przyznać]

Drodzy Przyjaciele, podstawą naszej ludzkiej wiedzy, początkiem naszej ludzkiej świadomości musi być fakt, iż każdy z nas jest kochany. Jeszcze nim dowiesz się, czy twoje włosy są rude czy brązowe, nim dotrze do ciebie czy jesteś czarny czy biały, nim uświadomisz sobie, jaką religię wyznajesz - musisz najpierw wiedzieć, że jesteś kochany.

Jakieś 12 lat temu, kiedy miałem zacząć trasę "Bad", odwiedził mnie w moim domu w Kalifornii pewien mały chłopiec wraz ze swoimi rodzicami. Umierał na raka, powiedział mi, jak bardzo kocha moją muzykę i mnie samego. Jego rodzice mówili, że nie przeżyje, że każdy dzień może być jego ostatnim, powiedziałem mu: "Słuchaj, za trzy miesiące będę z koncertem w twoim mieście, w Kansas otwieram swoją trasę. Chcę, żebyś przyszedł na koncert. Dam ci swoją kurtkę, w której wystąpiłem w teledysku". W jego oczach pojawiły się iskierki, zapytał: "DASZ mi ją?" Odpowiedziałem: "Tak, ale musisz obiecać, że założysz ją na koncert". Chciałem podnieść go na duchu. Powiedziałem: "Na koncercie chcę cię widzieć w tej kurtce i w tej rękawiczce" - i dałem mu jedną z moich rękawiczek, wysadzanych kryształami - a zwykle nikomu ich nie oddaję. Był wniebowzięty.

Choć może właśnie był za blisko nieba, kiedy przyjechałem do jego miasta, on już nie żył, pochowano go w tej rękawiczce i kurtce. Miał zaledwie 10 lat. Bóg wie i ja wiem, że ze wszystkich sił starał się przeżyć. Ale przynajmniej kiedy umierał, wiedział, że był kochany - nie tylko przez swoich rodziców, ale także przeze mnie - niemal obcego. Ja też go kochałem. Dzięki tej miłości wiedział, że nie przyszedł na ten świat sam i z pewnością czuł że nie opuszcza go samotnie.

Jeśli przychodzisz na świat, wiedząc, że jesteś kochany i opuszczasz go z tą samą świadomością, wszystko z czym w międzyczasie przyszło ci się zmierzyć - jest do pokonania. Profesor może cię poniżać - ty nie poczujesz się poniżony, szef może cię dręczyć, ale ty cię nie zniszczy, wielka korporacja może cię pokonać, ale to ty wciąż będziesz triumfował. Bo jakże ktoś z nich mógłby cię naprawdę pokonać? Przecież wiesz, że jesteś kochanym. Wszystko inne to sprawy drugorzędne, po prostu opakowanie.

Jeśli jednak wśród wspomnień brakuje ci tych o byciu kochanym, jesteś skazany w życiu na wieczne poszukiwania czegoś, co wypełni tę pustkę. Nieważne, ile bogactwa zgromadzisz, jak sławnym się staniesz, wciąż będziesz czuł pustkę. To, czego tak naprawdę szukasz, to bezwarunkowa miłość, całkowita akceptacja. To właśnie odebrano ci w chwili twoich urodzin.

Przyjaciele, pozwólcie mi naszkicować pewien obraz. Oto typowy dzień w Ameryce - sześciu młodych ludzi poniżej 20 roku życia popełnia samobójstwo, 12 dzieci poniżej 20 roku życia umiera od ran postrzałowych - pamiętajcie: to JEDEN DZIEŃ, nie rok - 399 dzieciaków zostaje aresztowanych za używanie narkotyków, nastoletnie matki rodzą 1,352 dzieci. To wszystko dzieje się w jednym z najbogatszych, najbardziej rozwiniętych krajów w dziejach świata.

Tak, w moim państwie panuje epidemia przemocy, która nie ma sobie równych w żadnym innym rozwiniętym kraju. W ten sposób młodzi Amerykanie wyrażają swój ból i swoją złość. Ale nie łudźcie się, że ten sam ból i udręka nie przypadają w udziale ich brytyjskim rówieśnikom. Badania w tym kraju dowodzą, że co godzinę, w Wielkiej Brytanii 3 nastolatków rani się, tnie, podpala, przedawkowuje. Oto ich sposób, jaki wybrali dla uporania się z bólem, zaniedbaniem i emocjonalną agonią.

W Wielkiej Brytanii 20 % rodzin raz w roku zasiada wspólnie do obiadu. Raz w roku! A co z tradycją czytania bajek na dobranoc? Badania z lat 80-tych pokazały, że dzieci, którym czytano są bardziej uzdolnione w czytaniu i pisaniu, dużo lepiej wypadają na tym polu w szkole niż ich rówieśnicy. A mimo to, tylko niespełna 33% małych Brytyjczyków, w wieku od 2 do 8 lat regularnie ktoś czyta do poduszki. To niby nic, ale zważcie na to, że 75% ich rodziców SŁUCHAŁO takich bajek, kiedy byli w ich wieku.

Oczywiście, nie musimy się zastanawiać, gdzie swoje źródło ma ten ból, gniew czy przemoc. To jasne, że dzieci buntują się przeciwko zaniedbaniom i obojętności i krzyczą, żeby w końcu ktoś ich zauważył. Przeróżne instytucje zajmujące się ochroną dzieci w USA wskazują, że miliony dzieci w ciągu roku staje się ofiarami znęcania się poprzez zaniedbanie. Tak, zaniedbania. W bogatych, uprzywilejowanych domach, kipiących wręcz od elektornicznych gadżetów. Domach, gdzie rodzice wracają "do domu", ale tak naprawdę nie są "w domu", gdyż myślami wciąż są w biurze. A ich dzieci? Cóż, ich dzieci muszą zadowolić się tymi co dla nich zostaje, okruchami uczuć. A z ciągłego przesiadywania przed telewizorem, gier komputerowych czy wideo wiele nie można otrzymać.

Te okrutne, zimne liczby, które osobiście ranią moją duszę i są wstrząsające dla ducha, powinny Państwu uświadomić, dlaczego zainwestowałem tak wiele czasu i środków w powodzenie naszej inicjatywy "Heal the Kids".

Nasz cel jest prosty - chcemy odtworzyć na nowo więź między dziećmi a rodzicami, odnowić ich obietnice, rozjaśnić przyszłość tych wszystkich tych pięknych dzieci, które kiedyś będą stąpać po tej ziemi.

Ponieważ jest to moje pierwsze publiczne wystąpienie, a tak ciepło i serdecznie zostałem tu przyjęty, czuję, że jestem Państwu winien więcej zaufania. Każdy z nas ma swoją historię, dzięki nim statystyki stają się osobiste.

Mówi się, że rodzicielstwo jest jak taniec. Robisz jeden krok, a twoje dziecko robi następny. Zauważyłem jednak, że wzbudzenie w rodzicach zainteresowania własnymi dziećmi to tylko połowa historii/sukcesu połowiczne załatwienie sprawy. Druga połowa to spowodowanie, żeby dzieci ponownie zaakceptowały swoich rodziców,

Pamiętam, kiedy byłem jeszcze bardzo mały, mięliśmy szalonego psa, Black Girl, mieszańca wilka i psa myśliwskiego. Black Girl była nie tylko kiepskim psem obronnym, ale była tak płochliwa i nerwowa, że chyba tylko cudem nie zdychała za każdym razem, gdy w pobliżu przejeżdżała ciężarówka albo kiedy nad Indianą przechodziła burza. Razem z siostrą Janet daliśmy jej wiele miłości, jednak nigdy nie udało nam się zdobyć jej zaufania, z którego ograbił ją poprzedni włąściciel. Wiedzieliśmy, że ją bił. Nie wiedzieliśmy czym. Ale cokolwiek to było wystarczyło, by pozbawić ją poczucia bezpieczeństwa.

Dziś mnóstwo dzieciaków jest jak zranione szczenięta, które odzwyczajono od miłości. Nie poświęcają uwagi rodzicom. Pozostawione same sobie, korzystają ze swojej niezależności. Idą naprzód, pozostawiając rodziców w tyle.

Są jeszcze inne, gorsze przypadki dzieci, wrogo nastawionych wobec swoich rodziców, żywiących do nich urazę, odrzucających każdą próbę zbliżenia się do nich.

Dziś, nie chcę, aby ktokolwiek z nas popełnił podobny błąd. Dlatego dziś wieczorem wzywam wszystkie dzieci świata, jeśli czują się zaniedbane - by wybaczyły swoim rodzicom. Wybaczcie im i nauczcie ich na nowo kochać.

Zapewne nie byliście Państwo zaskoczeni słysząc o tym, że moje dzieciństwo nie było idealne. Szeroko rozpisywano się o spięciach i nieporozumieniach z moim ojcem. Mój ojciec jest twardym człowiekiem, który już od wczesnego dzieciństwa robił wszystko, byśmy z braćmi stali się najlepszymi artystami, jakimi tylko mogliśmy zostać.

Nie umiał okazywać uczuć. Nigdy nie powiedział, że mnie kocha. Nigdy nie usłyszałem od niego komplementu. Po świetnym występie mówił, że był jedynie dobry. Zaś jeśli występ był dobry [łamiący sie głos] - nie mówił nic.

Wydawał się być zdeterminowany, byśmy - bez względu na koszta... Potrzbuję chusteczkę, przepraszam... wybaczcie mi...

Wydawał się być zdeterminowany, byśmy - bez względu na koszta - osiągnęli komercyjny sukces. Na tym polu był więcej niż ekspertem. Mój ojciec jako menager był geniuszem, moi bracia i ja zawdzięczamy nasz zawodowy sukces presji, z jaką na nas naciskał. Ćwiczył mnie na showmana, pod jego okiem nie mogłem pomylić kroków.

Ale to, czego chciałem, to tata. Chciałem ojca, który pokazałby mi, czym jest miłość. A mój ojciec nigdy tego nie uczynił. Nigdy nie powiedział, patrząc mi prosto w oczy "kocham cię", nigdy się ze mną nie bawił, nie wziął na barana, nie prowadziliśmy bitew na poduszki czy balony z wodą.

Ale pamiętam, kiedyś, kiedy miałem może 5 lat, przy okazji święta w mieście, podniósł mnie i wsadził na kucyka na karuzeli. Całkiem mały gest, o którym zapewne zapomniał pięć minut później. Ale właśnie dzięki tej jednej chwili ma swoje szczególne miejsce w moim sercu. Bo właśnie takie są dzieci - drobnostki znaczą dla nich tak wiele, a dla mnie ta chwila znaczyła wszystko. Doświadczyłem tego tylko ten jeden raz, ale obudziło to pozytywne uczucia wobec niego i wobec świata

Teraz sam jestem ojcem, zastanawiałem się kiedyś, jak chciałbym, żeby moje dzieci - Prince i Paris - myślały o mnie, kiedy dorosną. Z pewnością chciałbym, żeby pamiętały, że starałem się, żeby zawsze były ze mną, że stawiałem je ponad wszystko. Przed nimi też stoją wyzwania. Ponieważ moje dzieci są nękane przez paparazzi, nie mogą pójść ze mną do parku czy do kina.

Więc co jeśli podrosną i zarzucą mi, że moje decyzje zniszczyły ich młodość? Może zapytają o to, dlaczego nie miały zwyczajnego dzieciństwa, jak inni. Modlę się o ich wyrozumiałość w takiej chwili z ich strony. "Tatuś zrobił wszystko, co tylko mógł w obliczu tego, z czym przyszło mu się mierzyć. Może nie był idealnym ojcem, ale był ciepłym i oddanym człowiekiem, który starał się dać nam całą miłość świata."

Mam nadzieję, że zawsze będą się skupiać na rzeczach pozytywnych, na tym wszystkim, co chętnie dla nich poświęciłem, że nie będą narzekać na to, z czego same musiały zrezygnować, albo na błędy, które popełniłem i które z pewnością jeszcze popełnię, kiedy będą dorastały. Wszyscy jesteśmy czyimiś dziećmi i wiemy, że nawet pomimo najlepszych planów, popełniamy błędy. To ludzkie.

I kiedy myślę o tym, z nadzieją, że moje dzieci nie ocenią mnie w surowo i wybaczą moje słabości, zmuszony jestem myśleć i o własnym ojcu, mimo moich wcześniejszych przekonań zmuszony jestem przyznać, że musiał mnie kochać. Kochał mnie, wiem o tym.

Były pewne drobnostki, które to zdradzały. Kiedy byłem mały uwielbiałem słodycze - któż ich nie lubił? Najbardziej lubiłem lukrowane pączki, o czym mój ojciec wiedział. Co kilka tygodni schodziłem rano na dół, gdzie na kuchennej szafce czekała torebka lukrowanych pączków - bez żadnej karteczki, bez wyjaśnień - tylko pączki. Niczym Św. Mikołaj.

Czasem specjalnie chciałem jak najpóźniej pójść spać, żeby się przkonać, czy to on je tam zostawia, ale tak jak z Mikołajem - nie chciałem niszczyć tej magii, bałem się, że to się skończy. Mój ojciec musiał w tajemnicy kłaść je tam nocą, tak, by nikt nie przyłapał go bez tego swojego pancerza. Bał się ludzkich uczuć, nie rozumiał ich, albo nie wiedział, jak sobie z nimi radzić. Ale wiedział o pączkach.

A kiedy pozwalam sobie jeszcze bardziej na otwartość, są jeszcze inne wspomnienia - wspomnienia drobnych gestów, może i niedoskonałych, które jednak pokazują, że starał się, jak tylko mógł. Więc dzisiejszego wieczoru bardziej nad tym, czego mój ojciec nie zrobił, chcę skupić się na tym, czego dokonał oraz na jego osobistych zmaganiach. Chcę przestać go osądzać.

Zacząłem zastanawiać się nad tym, że mój ojciec dorastał na Południu, w bardzo biednej rodzinie. Dojrzewał w czasach gospodarczego kryzysu, zaś jego ojciec - który musiał się natrudzić, żeby wykarmić swoje dzieci - okazywał rodzinie mało zainteresowania. Mojego ojca i jego rodzeństwo wychowywał żelazną ręką. Któż może sobie nawet wyobrazić jak to jest, dorastać jako biedny czarny chłopak, na Południu, pozbawiony godności, ograbiony z nadziei, walczący o to, by stać się kimś w świecie, który traktował go jako osobę drugiej kategorii. Byłem pierwszym czarnym artystą, którego utwory grano w MTV i pamiętam, jak ważne było to wydarzenie, nawet wtedy. A były to już lata 80-te!

Mój ojciec przeniósł się do Indiany, sam założył wielką rodzinę, pracował długie godziny w hucie - praca niszczyła jego płuca, ale i jego ducha - wszystko to znosił dla swojej rodziny. Czy więc może dziwić, że miał trudności z okazywaniem uczuć? Czy to w ogóle jest jakaś tajemnica, że jego serce twardniało, że skrywał swoje uczucia za murem, który sam zbudował? A przede wszystkim, czy może dziwić, że tak bardzo naciskał na swoich synów, by odnieśli sukces jako artyści, by uniknęli losu, jaki on znał - życia bez godności i w biedzie?

Nawet jego szorstkość zacząłem odbierać jako rodzaj miłości, z pewnością niedoskonałej, ale mimo wszystko miłości. Naciskał na mnie, bo mnie kochał. Ponieważ nie chciał, żeby ktokolwiek patrzył na jego dzieci z góry.

Teraz, z czasem, bardziej niż gorycz wobec niego, czuję błogosławieństwo, zamiast złości - wybaczenie, zamiast zemsty - pojednanie. Złość, którą czułem wewnątrz ustąpiła miejsca wybaczeniu.

Niemal 10 lat temu założyłem fundację "Heal the World". Jej nazwa była wyrazem tego, co poczułem w środku. Nic jeszcze nie wiedziałem, kiedy Shmuley wskazał mi, że te dwa słowa to kamienie węgielne proroctwa Starego Testamentu. Czy ja naprawdę wierzę, że możemy uleczyć świat, który nawet dziś dręczony jest przez wojny i ludobójstwo? I czy naprawdę wierzę, że możemy uleczyć nasze dzieci - te same dzieci, które z bronią i nienawiścią idą do szkoły i z zminą krwią strzelają do kolegów, tak jak to było w szkole Columbine?*** Albo dzieci, które biją równieśników na śmierć, jak w przypadku Jamie'go Bulger'a?**** Oczywiście, że wierzę! Inaczej nie byłoby mnie tu dziś.

Jednak to wszystko zaczyna się od wybaczenia, bo, aby uzdrowić świat musimy najpierw musimy uleczyć samych siebie. A aby uzdrowić dzieciaki, najpierw musimy uzdrowić te dzieci, które tkwią w każdym z nas. Jako dorosły, jako rodzic zdaję sobie sprawę, że nie można być w pełni człowiekiem, ani rodzicem zdolnym do bezgranicznej miłości, jeśli nie pogrzebie się demonów własnego dzieciństwa.

I o to właśnie proszę dziś nas wszystkich. Żyjmy zgodnie z V przykazaniem! Szanujmy rodziców, nie osądzajmy ich. Obdarzmy ich kredytem zaufania.

Oto dlatego właśnie chcę wybaczyć mojemu ojcu i przestać go oceniać. Chcę mu wybaczyć, bo chcę mieć ojca, a tylko tego mam. Chcę zrzucić ciężar przeszłości i bez tego balastu odbudować z nim relacje na przyszłość, z dala od goblinów z przeszłości.

W świecie wypełnionym nienawiścią, nie wolno nam porzucić nadziei. W świecie wypełnionym gniewem, musimy dodawać sobie otuchy. W świecie wypełnionym rozpaczą, nie wolno nam porzucać marzeń. W świecie wypełnionym destrukcją, musimy wciąż wierzyć.

Wszystkich was, którzy czujecie się zawiedzeni przez swoich rodziców, proszę - porzućcie wasze rozczarowanie. Wszystkich was, którzy czujecie się oszukani przez waszych ojców i matki proszę - nie oszukujcie sami siebie. Wszystkich was, którzy chcecie odepchnąć swoich rodziców proszę, wyciągnijcie do nich rękę. Proszę was, proszę sam siebie - obdarzmy rodziców bezwzględną miłoścą, niech nauczą się od nas - dzieci, jak kochać. Niech miłość zagości na nowo w tym porzuconym i samotnym świecie.

Shmuley wspomniał kiedyś starożytne biblijne proroctwo, które mówi o nadejściu nowego świata, nowych czaów, kiedy to "serca rodziców zostaną odbudowane przez serca ich dzieci". Moi przyjaciele, to my tworzymy ten świat, to my jesteśmy tymi dziećmi.

Mahatma Ghandi powiedział: "Człowiek słaby nie potrafi wybaczać. Wybaczanie jest cechą mocnych" Dziś bądź silnym! Bądź więcej niż silnym, stań do największego wyzwania, jakie kiedykolwiek przed nami było - musimy na nowo zawrzeć zerwane przymierze.

Musimy wznieść się ponad wszystko - nawet ponad te najbardziej przerażające skutki, jakie na nasze życie miało dzieciństwo i za słowami Jesse Jackson'a - przebaczmy sobie, zbawmy się wzajemnie i do przodu!

To wezwanie do przebaczenia być może nie będzie skutkować tym, że Oprah zaprosi do swojego programu cały świat, gdzie tysiące dzieci będzie godzić się ze swoimi rodzicami, ale niech to będzie przynajmniej początek, zaś z rezultatów wszyscy będziemy mogli się cieszyć.

I tak, Panie i Panowie, kończę moje wystąpienie tego wieczoru z wiarą, radością i podekscytowaniem.

Od dziś, niech brzmi nowa pieśń

Niech tę nową pieśń tworzy śmiech dzieci

Niech tę nową pieśń tworzą bawiące się dzieci

Niech tę nową pieśń tworzą śpiewające dzieci

I niech tę nową pieść tworzą słuchający rodzice

Razem, stwórzmy symfonię serc, niech zaskoczy nas cud naszych dzieci, niech ogrzeje nas piękno miłości.

Uleczmy świat, zniweczmy jego ból

I twórzmy razem cudowne dźwięki

Niech Bóg was błogosławi, kocham was

----

* w marcu 2001 Michael złamał nogę

** pismo Świadków Jehowy

*** 20.04.1999 roku, w Columbine High School, dwaj nastoletni uczniowie zastrzelili dwunastu rówieśników i jednego nauczyciela, 24 osoby zostały ranne

**** dwulatek, skatowany na śmierć przez dwóch dziesięciolatków, w 1993 w Kirkby, w Wielkiej Brytanii

Autor tłumaczenia: anialim MJTranslate
DYSKUSJA NA TEMAT TEKSTU TU >>

Image
Last edited by @neta on Thu, 06 Mar 2014, 1:15, edited 1 time in total.
@neta

Post by @neta »

7 marca

1979
The Jacksons drugą noc spędzają na scenie w Johannesburgu.

1983
Ogłoszono, że Michael Jackson jest pierwszym artystą, który jednocześnie zajmuje z Billie Jean i Thriller pierwsze miejsca na liście Albumów, Singli... Rock i R&B japrosic

1992
Singiel Michaela Jacksona Remember The Time na 3 miejscu listy hitów w USA

1997
Best R & B / Soul Film Award został przemianowany na nagrodę wideo Michaela Jacksona wręczaną na Soul Train Music Awards .

2001
Ponad 3000 krzyczących i podekscytowanych fanów spotyka się z Michaelem w Londynie w Hammersmith Apollo Theatre na corocznym MJ Day
.Jest to pierwszy raz, kiedy Michael pokazuje się na żywo na tej imprezie.Pod koniec Michael zajmuje centralne miejsce o kulach i na stojąco otrzymuje gromką 5minutową owacjęPublika też stoi!!.
Michael zapowiada nowy album, który ma się ukazać w ciągu w 2 mc :-) Opisuje show ( w którym wzięło udział ponad 100 artystów w reżyserii w Kerya Nathana i Adriana Granta jako " Niesamowite ! "
Z rąk Adriana przyjmuje nagrodę od fanów z całego świata.

Image

http://www.youtube.com/watch?v=KXlhv7yr7EE

2007
Michael Jackson zabiera swoje dzieci do parku rozrywki Disneyland Tokio
(Japonia).
Image

2009
Okazuje się, że milion szczęśliwych osób zarejestrowanych w celu kupna biletów na koncerty Michaela w O2 Arena w Londynie, wypełni salę koncertową 50 razy. :-/
Last edited by @neta on Fri, 07 Mar 2014, 20:44, edited 1 time in total.
@neta

Post by @neta »

8 marca

1993

Michael Jackson zakłada firmę fimową produkującą filmy z uplifting themes.

1996
Musical Sisterella miał premierę w Pasadena Playhouse.
Michael Jackson zostaje dyrektorem wykonawczym i wspólnie inwestuje w granie.
Musical odniósł sukces
ZWYCIĘZCA!
12 nominacji do nagrody NAACP Theater
8 nagród NAACP THEATER, w tym:
- Najlepsza gra
- Najlepszy reżyser
- Najlepsza choreografia
- Show Dekady,
https://www.youtube.com/watch?v=V8UybZFRdOA

Obsada:Taylor Dayne;TJ JACKSON ;-)

http://www.sisterella.com/home.html

2007
Michael bierze udział w specjalnym ekskluzywnym party dla japońskich fanów.
Na zdjęciu podziwia prace i dzieła sztuki stworzone na Jego cześć.
Image
Last edited by @neta on Thu, 06 Mar 2014, 1:25, edited 4 times in total.
@neta

Post by @neta »

09 marca

1993
Michael Jackson na 7 ceremonii Soul Train pojawia się na...wózku inwalidzkim.
Przyczyną jest wyjątkowo bolesne skręcenie kostki.
Nie przeszkadza mu to jednak wygrać statuetki za
Dangerous jako Najlepszy Album R&B;
Remember The Time jako Najlepszy Męski Singiel R&B
Michael dał show siedząc na wóżku.A publika jak zwykle szalała.
https://www.youtube.com/watch?v=4IiQwVLTMQE[img]

Image
Post Reply