20 kwietnia
1972
Michael Jackson w obiektywie Michaela Ochs w Hollywood Hills.
1974
Jeszcze tylko cztery noce na scenie w MGM Grand Hotel, Las Vegas, Nevada.
1988
Michael Jackson gra drugi koncert w Rosemont Horizon, w Chicago w stanie Illinois -
Bad World Tour.
1988
Po 4 latach prób ukazuje się wreszcie długo oczekiwania autobiografia Michaela pod znamiennym tytułem
Moonwalk.
Książkę sygnuje wydawnictwo Doubleday zaś wstęp jest pióra Jaqueline Onassis.
"Została zadedykowana Fredowi Astaire i znalazła się na 1 miejscu bestsellerów na New York Times Best Seller list. W ciągu kilku miesięcy książka sprzedała się w ponad 500 tys. egz. Premierę miała w 14 krajach.
Wpierw Moonwalk nie miał być autobiografią. Pierwszy manuskrypt, napisany przez Robert'a Hillburn'a, wydawnictwo Dobleday odrzuciło, gdyż nie zawierała "pikantnych szczegółów". Drugie, autorstwa Stephen'a Davis'a, Michael drastycznie skrócił. W końcu sam postanowił napisać książkę o sobie, z pomocą Shaye Areheart (choć chodzą pogłoski, że Areheart zrezygnowała, jak Michael rzucił na nią węża...). Książka była pisana w dużym sekrecie, pod kryptonimem "Moonwalker", a później "Neil Armstrong".
Michael w autobiografii, opatrzonej podtytułem "opowieść mojej duszy", skupił się na muzyce i swoich emocjach, które towarzyszyły mu w czasie dorastania na scenie. Potwierdził przemocowy charakter swojego ojca. Odnosi się też do plotek na temat siebie. Książka kończy się na płycie Bad.
Opatrzona licznymi fotosami. Wydanie w twardej oprawie zawiera w wewnętrznej wklejce dodatkowe zdjęcia.W Polsce Moonwalk miał 2 wydania.
Pierwsze wydanie- Litery, Warszawa 1991. Inna okładka, w środku nie zamieszczono wszystkich zdjęć czarno- białych, ale za to są kolorowe, które pominięto w drugim wydaniu. Pierwsze wydanie (tł. Grażyna Woyda), miało tłumaczenie bardziej zbliżone do stylu wypowiedzi Michaela.
Drugie wydanie (wyd. In Rock), tłumaczone przez Krystynę Mierzwiak, ukazało się w 1996 roku, na krótko przed koncertem Michaela w Polsce."
cytat z postu Kaema ( dziękuje za rozległą wiedzę)
a co mówi sam Michael?
Od zawsze pragnąłem opowiadać historie, które będą pochodzić z wnętrza mojej duszy. Chciałbym usiąść przy kominku i opowiadać je ludziom – pokazywać zdjęcia, spowodować, że będą płakać lub śmiać się, przenieść ich do świata, którego nie da się wyrazić w prostych słowach. Przytaczać opowieści, które poruszą ludzkie dusze i przemienią je w jakiś sposób. Zawsze tego pragnąłem. Wyobraźcie sobie jak wspaniale muszą czuć się pisarze, wiedząc jaką mają moc. Czasami czuję, że mógłbym to robić. Jest to coś, co mógłbym w sobie rozwijać. Przy pisaniu piosenek, używa się przecież tych samych zdolności, kreując emocje. Jednak opowiadanie to szkic. Żywe srebro. Jest bardzo mało książek opisujących sztukę opowiadania, jak zaciekawić słuchaczy, jak zebrać pewną grupę ludzi i rozbawić ich. Żadnych kostiumów, żadnego makijażu, nic prócz ciebie i twojego głosu i twoich silnych zdolności do przenoszenia ludzi wszędzie gdzie zechcesz, do zmieniania ich życia, chociaż przez kilka minut.
1992
Ukazuje się 3 singiel z albumu
Dangerous ...zabójcze
In the Closet. zaśpiewane ze Stephanie - księżniczką Monaco.
1992
Michael Jackson jest w Chicago i kręci film muzyczny
Jam.
Gościnnie występują Michael Jordan, Kriss Kross i raper Heavy D , Brett Barnes i niejaki Wade Robson.
http://www.youtube.com/watch?v=HYRuGog2VxE
1996
Singiel
They dont care about us debiutuje na 4 miejscu listy przebojów w Anglii.
2002
Na 50 tej Ceremonii
American Bandstand Michael Jackson daje oszałamiający show tańcząc
Dangerous. Publiczności spadły buty z wrażenia.
http://www.youtube.com/watch?v=1FC-lMFDVMQ
2009
Michael Jackson rozpoczyna próby do
This Is It w Centrum inscenizacji w Burbank, w Kalifornii z Kennym Ortega j Travisem Payne.
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn