Okey obiecałam, że napiszę parę zdań o rodzie Fincków, więc uczynię to teraz.
O siostrze i mamie Robina Fincka zdań kilka.
Już wcześniej wspomniałam, że Robin Finck ma jedno rodzeńswo siostrzyczkę o imieniu Jamie. Jamie jest z zawodu stewardessą, cały czas pracuje w tym zawodzie, a hobbystycznie poza pracą jest didżejką, grywa w różnych klubach głównie w Georgii gdzie ciągle ma dom, tak jak i mamusia i tatuś Robina (w Atlancie aktualnie mieszkają). Robin już tam z nimi od dawna nie mieszka, bo jak wiadomo od kiedy się ożenił mieszka z Biancą w Los Angeles.... Bianca...o niej już kiedyś post napisałam
>wejdź<, ale jednej rzeczy nie mówiłam, w sumie mało istotne, ale podam jako ciekawostkę Bianca, co prawda urodziła się w Los Angeles, ale jest z pochodzenia Argentynką... jej rodzice są Argentyńczykami.
Mama Robina ma na imię Cathy i aktualnie jest przewodniczącą organizacji Cobb Community Parents in Action. Organizacja ta powstała w 1991 roku w Atlancie w Georgii. (Została założona w 1980 r jako Active Parenting Publishers przez Dr. Michael H. Popkin'a). Jest to jedna z organizacji należącej do NFIA - National Families In Action
Biuro pani Finckowej mieści się przy (jakby to kogoś interesowało)
Cobb Community Parents in Action
4630 Gilhams Road, Roswell, GA 30075
Cathy Finck, Community Resource Director cfinck@bellsouth.net
Lektura obowiązkowa ->
http://www.activeparenting.com/Magazine/spring98_5.htm
Organizacje skupione w NFIA mają na celu m.in. opracowywanie programów i bardziej praktycznie pomaganie rodzinom, (rodzicom wychowywać dzieci z dala od "złego środowiska": narkotyków, alkoholu, papierosów, budować zdrowe relacje pomiędzy rodzicami a ich dziećmi). W ramach tej organizacji powstało wiele innych podorganizacji (sama nie wiem ile, ale naprawdę bardzo wiele) ich program jest przedstawiany rodzicom w Amerykańskich szołach i innych miejscach. Pani Finckowa jako przewodnicząca ma w związku z tym różne konferencje, wykłady... (treść naprawdę setek tych wykładów można znaleźć, bądź można było znaleźć i przeczytać sobie w necie,... ja mam wiele z nich wydrukowanych, większość z nich jest sprzed może 5-7 lat... chyba w domu u mojego Konrada leżą :)... czytałam je w każdym razie dość dawno temu. Pamiętam, że w niektórych z nich Cathy wspominała o swoich dzieciach, m.in. o Robinie dzięki temu mogłam się wielu unikatowych rzeczy dowiedzieć o tym jakim to Robuś był w młodości chłopcem

. Finckowie to bardzo szanująca się, kochająca rodzina i chyba m.in. dzięki temu Robin wyrósł na tak dobrego i porządnego faceta... nie ma zamiaru robić sobie tatuaży hahah (przynajmniej póki co nie ma żadnego i jak go 'znam' to pewnie tę tendencję długo utrzyma), nie pali, nie pije, nie bierze narkotyków, bardzo szanuje swoją rodzinę i jest jej oddany. W każdym razie dla niego rodzina to duża wartość. Uważa, że członkowie rodziny powinni się zawsze wspierać. Od dziecka był bardzo umuzykalniony, choć wówczas jego rodzice, ukochana mamusia zwłaszcza, no... co tu dużo mówić, nie bardzo się jej różne jego poczynania "widziały", i wielu rzeczy nie mogła zaakceptować u swojego dorastającego synka, który to chodząć do szkoły grywał z różnymi "zespołami" po Mariettcie (miasto w którym się urodził i w którym dorastał), po Atlancie, ale dziś jak Cathy twierdzi już wszystko akceptuje i w pełni jego pasję rozumie i namawia innych rodziców żeby zawsze wspierali swoje dzieci w tym co robią, w ich hobby, zwłaszcza jeśli tym hobby jest muzyka. Tak na marginesie, to Robin jest pod wieloma względami do swojej mamy podobny, w tym z charakterrku

, a przynajmniej Cathy kiedyś tak powiedziała.
Poza tym - jako ciekawostka - mama Robina jest też autorką przedmowy do wspaniałej książki pt: "Turn Up The Music" Jeffa Dessa.
Książki tej w Europie raczej uświadczyć nie można, w każdym razie ja kiedyś chciałam, ale moje wszelkie trudy poszły na marne. Książkę jednak czytałam ściągniętą z netu, nie pamiętam dokładnie z jakiej strony ją zdobyłam, ale wydaje mi się, że chyba
>stąd<.
To jest książka adresowana do rodziców, dzieci, całych rodzin. Autor skupia się w niej na tym, jak muzyka może przyczynić się do zdrowego rozwoju dzieci, i zdrowych relacji w rodzinie, etc. blahblahblah....
Ja może przedmowę do tej książki tu wrzucę:
- - - -Cathy Finck- - - -
I am an ordinary mother of two extraordinary adult children; Robin Finck, former guitar player for Nine Inch Nails, currently with Guns N Roses, and Jamie Finck, Southwest Airlines flight attendant and DJ. I say with candor and complete conviction that had Turn Up the Music been available while my husband and I were parenting our growing children, my progress as a successful Mom would have been faster.
I believe if parents and families will utilize the ideas and techniques offered in this book, the heartfelt experiences of other people and the author's insight, they will find practical ways to grow healthy children and healthy families. What's the big deal about music, media and children? I found my answer to that question through my own reaction to the music and media my children were exposed to, and from sharing in my son's experience as a rock musician and my daughter's experience as a DJ. I learned that no two people see or hear a piece of music or media the same way. I learned that talking about my values was more important than I realized and necessary to counteract the embedded values and points of view that existed in the music and media my children were consuming. I almost missed a great opportunity in my life as a Mom - to learn about my children's developing values and points of view and how I could compete with music and media to influence them. I am still amazed to this day at how apparent it is to me now (but was not then), the role music and media played in their decision making as adolescents and in shaping their values, and mine. That's precisely why I believe this book is so important for parents, children and families!
I know you can help influence your child's values and prevent your child from buying into some of the dangerous messages in today's music and media culture. I also know you cannot prevent what you do not acknowledge and understand. Believe me, you will be enlightened and informed when you listen to your kids' music - you may also be dismayed, alarmed and frightened. But take heart and keep watching and listening, courageous parenting is not for the faint of heart yet it is the single greatest gift we can give our children and ourselves. To be courageous you need only to give more energy to loving and parenting your children than you give to what you fear for your children.
In Turn Up The Music, author Jeff Dess simply and brilliantly provides useful prevention strategies to help parents help their kids through the Rap, Rock, Pop and Metal (and media saturated) years of their children's adolescence. I sincerely hope you will take this encouragement and implement some of the strategies offered in this book. If you do, you will be afforded the opportunity to share your values and perspective with your kids (not criticize theirs). This will help them interpret the music and media they are overexposed to and can help them dodge the dangers that lurk around every corner of their adolescent passage.
Here's to a safe journey through adolescence, for all courageous parents, educators and children alike. Read on, and please parents - Turn Up The Music!