To był film, który bardzo utrwalił moją sympatię do Michaela. Wtedy przykuła mnie scenografia. Niesamowita, wielka i wolna od ludzi. Popatrzcie na to choćby.

Nie wiem, czemu mnie tak przyciągają te przestrzenie. Może kiedyś świetnie bawiłem się w jakimś opuszczonym cyrku albo pustej fabryce?
Nie pamiętam. Schowane w nieświadomości

W grudniu oglądnąłem wreszcie zakurzone DVD. Pierwsze wrażenie- gdzie podziało się świetne tłumaczenie, znane jeszcze z kasety vhs wydanej przez ITI? Gdzie Złowieszczka?? Gdzie Cicero Cicercum Cole Wątp we wszystko, weryfikuj..? Bujda na resorach

Oglądając teraz, wyraźniej widoczna była dla mnie potężna metafora. Tak zgrabnie ubrana. Historia o młodej nauczycielce, która zasiedziała się u wujków. Gdzie jej rodzice? Zostawili ją?
Potrzebowała pomóc innym, by samej ponazywać coś w sobie. Jakby się o tym dowiedziała na początku- że sama jest na tyle sprytna, otwarta i odważna, by wyjść poza dzielnicę w której mieszka, to by nie uwierzyła. Potrzebowała coś przeżyć na własnej skórze, świadomość to za mało. Nie jest tak w życiu?

I te baśniowe realia we współczesnym "ubraniu". Makowe pola jako narkotykowa balanga, prostytutki, demony w metrze, strach na wysypisku, Szmaragdowy Gród jako Manhattan. No i siostra Złowieszczki, pierwsza zabita przez Dorotkę czarownica- jako ktoś na kształt policjanta, który wymierzył karę Manczkinom, malującym na ścianach grafiti. A wszystko zrobione tak, że ogląda się jak bajkę i tych elementów można nie wyłapać.

I dobra Glinda, która pomogła Dorocie zobaczyć to, co pokazywała przyjaciołom. Czy nie mamy podobnie- sprawdzamy innych, tak naprawdę chcąc wiedzieć, jak to jest z nami samymi? Reagujemy emocjonalnie na ludzi w sytuacjach nam znanych; prowokujemy, by zobaczyć i czegoś się nauczyć?
Albo scena z Lwem, który zyskał poczucie siły nie od razu, kiedy uwolnił przyjaciół z metra, tylko dopiero, jak poczuł się bezsilny i to wykrzyczał.
Mądry film i zmyślna metafora. Jeżeli chodzi o mnie, takie filmy Michael mógłby robić dalej, nie mam nic naprzeciw.