Jaki był najwiekszy koncert ?

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Lukasz21

Jaki był najwiekszy koncert ?

Post autor: Lukasz21 »

Jaki był największy koncert Michaela Jacksona, w którym roku i ile było ludzi.
Najwiekszy o jakim ja wiem to w 1988 w RFN było 600 tys ludzi.

pozdrawiam !
Lukasz
Awatar użytkownika
Mazi

Post autor: Mazi »

Ja o wiekszym nie słyszałem , 600 tys ludzi hmm to prawie tyle co chodzi regularnie na mecze Pogoni ;p

PS dzieki temu koncertowi i reklamom w stacji Niemieckiej N3 dowiedziałem sie ze od tego mniej wiecej czasu polubiłem Majkela naszego ;)
...:::But They Told Me A Man Should Be Faithful And Walk When Not Able And Fight Till The End:::..
Awatar użytkownika
Marzena

Post autor: Marzena »

A może koncert na Wembley z czasów BAD TOUR? glupija
Awatar użytkownika
Mazi

Nie ma takiego stadionu gdzie zmiesciło by sie wiecej jak 200 tys ludzi <patrz Maracana w ARG > aleto jeszcze jak nie było przepisów o srodkach bezpieczeństwa .

Wemblej jak kojarze to najwiecej było ok 100 tys ale to tez wieki temu teraz je przebudowują sie zobaczy :)

Nadal jestem za tym RFN 88 :)
...:::But They Told Me A Man Should Be Faithful And Walk When Not Able And Fight Till The End:::..
Awatar użytkownika
mrpiter

Post autor: mrpiter »

Mazi pisze:Nie ma takiego stadionu gdzie zmiesciło by sie wiecej jak 200 tys ludzi <patrz Maracana w ARG > aleto jeszcze jak nie było przepisów o srodkach bezpieczeństwa .
Chyba raczej "patrz Maracana w BRA" :-)
Wemblej jak kojarze to najwiecej było ok 100 tys ale to tez wieki temu teraz je przebudowują sie zobaczy :)
Wembley nie jest przebudowywane, lecz budowane całkowicie od nowa...

A co do koncertu to równierz uważam, że RFN 88 był tym naj naj
MrPiter - TYLKO WIDZEW RTS
Awatar użytkownika
Mazi

ahh fakt pomyliłem sie a ci latynosi <te śliczne latynoski > tacy podobni ze sie pospieszyłem fakt to Brazylijski obiekt :)
Awatar użytkownika
Willy

Post autor: Willy »

hmm...Nie słyszałem o koncercie Michaela Jacksona dla 600 tys. ludzi. ,wydaje mi się to mało prawdopodobne, przede wszystkim ze wzgledów organizacyjnych. Przejrzałem informacje o datach i ilości publiczności na poszczególnych koncertach ,nie wiem na ile są one prawdziwe ale wg. nich najwięcej ludzi ,bo 140 tys. wzięło udział w koncercie na stadionie Morumbi w Sau Paulo w Brazylii( MJ nigdy na Maracanie nie występował), 17 października 93 roku.
Morumbi Stadium:
Obrazek
Ale trasy Jacksona ,szczególnie BAD i Dangerous miały to do siebie że w jednym mieście potrafił on dać kilka koncertów pod rząd na tym samym stadionie ,oczywiście w odstępie kilku dni. I tak na koniec Dangerous Tour zawitał do Meksyku i dał 5(!) koncertów na stadionie Azteca ,wszystkie wyprzedane , o łącznej widowni ponad 500 tys widzów!
Estadio Azteca jejuu:
Obrazek
Ktoś wspomniał o koncercie z Wembley z 88r. I tu sprawa ma sie podobnie. Michael, podczas trasy BAD, zawitał do Londynu dwa razy, raz w lipcu na 5 koncerów, następnie w sierpniu na kolejne 2. Wszystkie odbyły się na stadionie Wembley i wszystkie zgromadziły po 72 tys. ludzi, czyli w sumie 7 koncertów obejrzało 504 tys widzów. Z wynikiem tym MJ trafił do księgi rekordów Guinessa.
Wembley Stadium:
Obrazek
Także wspomniane przez Was 600 tys mogło też być jakąś suma np. wszystkich koncertów w Niemczech podczas trasy BAD.
Dla zainteresowanych:
BAD Tour Dates
Dangerous Tour Dates
HIStory Tour Dates
i jeszcze kilkanaście stadionów na których wystąpił Mike:
Stadiony
Awatar użytkownika
Kermitek

Post autor: Kermitek »

Nasz michaś rzeczywiście lubuje sie w biciu rekordów
A co powiecie o naszym Warszawskim koncercie ?Czy ktoś MJ w polsce pobił z ilościa publiczności?
Kultura umożliwia rozkwit najpiękniejszych zdolności człowieka
Awatar użytkownika
Mazi

Agnieszka Habasińska pisze:Nasz michaś rzeczywiście lubuje sie w biciu rekordów
A co powiecie o naszym Warszawskim koncercie ?Czy ktoś MJ w polsce pobił z ilościa publiczności?
Z tego co słyszałem ok 100 tys ludzi .

"19 czerwca. Amerykański piosenkarz muzyki pop Michael Jackson wystąpił w ramach światowego turnee przed Reichstagiem w Berlinie Zachodnim .Był to pierwszy z koncertów na wolnym powietrzu w RFN , na których 29 letni piosenkarz zachywcał 600 tys. przważnie słuchaczy i widzów.[...]"

źródło: KRONIKA XXw.
Awatar użytkownika
chi1d

Post autor: chi1d »

Przeglądałem te kronikę i fakt, zacytowałeś to dosłownie. A co do Bemowa, było tam 120,000 ludzi.
Illusion is the joke. Magic is the art.
Awatar użytkownika
Willy

Post autor: Willy »

Mazi pisze: "19 czerwca. Amerykański piosenkarz muzyki pop Michael Jackson wystąpił w ramach światowego turnee przed Reichstagiem w Berlinie Zachodnim .Był to pierwszy z koncertów na wolnym powietrzu w RFN , na których 29 letni piosenkarz zachywcał 600 tys. przważnie słuchaczy i widzów.[...]"

źródło: KRONIKA XXw.
No cóż, wszelkie spisy koncertów jakie znalazłem mówią to samo, na koncercie w Berlinie 19 czerwca 1988 roku było 50 000 widzów. A że miało to miejsce w centrum Berlina, na wolnym powietrzu a muzyczka głośno grała, to można powiedzieć że pół miasta brało w nim udział. :]
Awatar użytkownika
chi1d

Post autor: chi1d »

Lub być może był to błąd w druku.
Illusion is the joke. Magic is the art.
Awatar użytkownika
MJJ

Post autor: MJJ »

Willy pisze:i jeszcze kilkanaście stadionów na których wystąpił Mike:
Stadiony
poniżej nie stadion, ale też miejsce, na którym Michael koncertował

Obrazek

i też było dużo ludzi
Obrazek
Awatar użytkownika
Lika

Post autor: Lika »

MJJ pisze:
Willy pisze:i jeszcze kilkanaście stadionów na których wystąpił Mike:
Stadiony
poniżej nie stadion, ale też miejsce, na którym Michael koncertował

Obrazek

i też było dużo ludzi

Czy to Bemowo :podejrzliwy: ?
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

Lika pisze:Czy to Bemowo :podejrzliwy: ?
Po nazwie obrazka sugerowałbym się tym, że to Kraków - Balice. Ja sam się na tym nie znam...

Swoją drogą, koncert na Bemowie to chyba jedyny koncert Michaela, który dał na lotnisku, nie?
ODPOWIEDZ