Chris Cornell - cover "Billie Jean"

Wyłącznie pewne i obiektywne informacje. Wielkie wydarzenia i ciekawostki, czyli kim jest naprawdę Michael Jackson. Uwaga - spamowanie w tym dziale jest niedozwolone.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

LittleDevil
Site Admin

Chris Cornell - cover "Billie Jean"

Post by LittleDevil »

Chris Cornell planuje wydanie coveru „Billie Jean“ na swym pierwszym solowym albumie. Byly wokalista Soundgarden mowi, ze w nowej wersji trudno bedzie rozpoznac motywy z oryginalu, poniewaz bardzo zmienil styl utworu. „Piosenka ta ma dwie cechy , ktore mnie szczegolnie zaintrygowaly“, mowi Cornell. „Po pierwsze, ma dosc posepny nastroj, po drugie, zawsze mialem uczucie, ze moglbym przerobic ja na cos w moim stylu.Jest to bardzo nastrojowy kawalek. Wiem, ze nikt nie spodziewal sie, ze kiedykolwiek zrobie cover piosenki Michaela Jacksona. To dosc nietypowy wybor. „

Zrodlo: Contactmusic
Image
Willy

Post by Willy »

Moon_Walk_Er

Post by Moon_Walk_Er »

Powiem tak: piosenka pełna ekspresji, facet ładuje w nią emocje - doceniam to; ale jakoś tak za bardzo to mi się nie podoba :-/ Oryginał jest 100 000 tysięcy razy lepszy...

P.S.: A co to za rodzaj muzyki? Z tego co słyszę, to jest to wersja akustyczna. To jest albumowa wersja czy przerobiona na potrzeby występu?
ImageImage
LittleDevil
Site Admin

Post by LittleDevil »

dzieki za wspolprace ;-) :dance:
Image
Piotr

Post by Piotr »

Słuchając tego utworu nasuwa się jedna myśl, są utwory których oryginalne wykonanie jest niedoścignione. Ta wersja jest ciekawa, ale to tyle. W latach 80 Billie Jean było rewolucją muzyczną. Taka wersja przeszła by niezauważona. Rytm i wokal MJ nadał jej niepowtarzalny charakter, o tańcu nie wspomnę. Dla mnie Billie Jean to utwór nr 1 ze wszystkich piosenek króla.

Image
Pank

Post by Pank »

Bardzo ciekawe podejście do piosenki, intrygujące wykonanie.

[A w tym momencie pomyślałem sobie o tym, jak to fajnie usłyszeć by było Michaela w takiej wersji na wokalu, na krześle, z gitarą. Ech. Marzenie nie do zrealizowania. :] ]
majkelzawszespoko

Post by majkelzawszespoko »

o boże straszne to jest :smutek: tragiczny ten koleś jest, jak on mógł coś takiego zrobić z moją kochana piosenką :(
nie pochwalam...
ImageImage
Megi1975

Post by Megi1975 »

Billie Jean to przebój wszechczasów,ktoś inny poza Michaelem może go tylko zepsuć:dance:.
Moon_Walk_Er

Post by Moon_Walk_Er »

Megi1975 wrote:Billie Jean to przebój wszechczasów,ktoś inny poza Michaelem może go tylko zepsuć:dance:.
Słuszna uwaga (jakby to powiedział mój nauczyciel od historii) :wariat:
ImageImage
kaem

Post by kaem »

Jest na youtube. Podobne do polskiej przeróbki sprzed lat, formacji Oxy.Gen. Moim zdaniem niezłe. A że jest sporo różnych plików, oto link do zbioru- wybierajcie, klikajcie, słuchajcie, oglądajcie:
http://www.youtube.com/results?search_q ... rch=Search
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
KWASNA

Post by KWASNA »

Facet dyćko zanudza ;-) ale gratulacje za odwagę! -trudno się zdobyć na to żeby przerobić tak wspaniały utwór!
Archi

Post by Archi »

Piosenka wymiata!!!! Dawno nic na mnie nie zrobiło takiego wrażenia.

Proszę jeszcze raz o umieszczenie wersji Live UNplugged.
Image
Wiśnia

Post by Wiśnia »

OMG totalna porażka. Ten gościu powinien iśc do spowiedzi i błagać Boga o przebaczenie. Piosenka taka jak Billie Jean powinna byc rytmicznie wykonana, a nie zanudzać, jakis ''polak'' usłyszy tą piosenke i powie że Michael pisał takie beznadziejne piosenki glupija
Image
http://www.youtube.com/watch?v=-GMyqvkCmgk mój występ z okazji dnia nauczyciela :)
Król popu nie odszedł, zmienił tylko scenę
Stanisław Leon Kazberuk

Post by Stanisław Leon Kazberuk »

Bodajże już gdzieś się wypowiedziałem na ten temat, ale zrobię to jeszcze [na świeżo, po wczorajszym wysłuchaniu w MiniMaxie]: wspaniały cover. To jest zdecydowanie pretekst do kupienia jego płyty. Poza tym słychać, że piosenka jest autentyczna i szczera. Stawiam na równi z oryginałem - choć nie do końca, bo to cover, który jest bardzo naznaczony Cornellem - czyli mamy rzucone na piosenkę inne światło. Ale to rzeczywiście najwyższy poziom.
huczek

Post by huczek »

Bardzo lubiłem Soundgarden z okresu Spoonman (wtedy z zespolem spierwal Chris Cornell). Wykonanie niezle, inaczej. Mysle, ze w na przykladzie MJ i CC widac roznice miedzy czarnym RnB i białym RnR. Podobna roznice slychac miedzy The Bates a Blackstreet (oba zespoły nagraly swoje wersje Billie Jean w polowie lat 90'tych).
Image
Post Reply