Na stronce http://secrets-of-moonwalk sa fajne filmiki instruktażowe... Zajrzyj do działu "Les cours" -> Level 2-> The spinmajkelzawszespoko pisze:moonwalk jest prosty. dla mnie niemożliwym prawie do nauczenia bez nauczyciele tańca jest zrobienie 3-4 obrotów w miejscu. ma ktoś wskazówki jak układać stopy albo coś? :)
Moonwalk, strój ---> wskazówki
Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia
Serdeczny kolego, kibicu CZARNEJ DAMY jesli moge to poleci Tobie sklepy H&M dam zawsze jets duzo wybur kapeluszy ... w roznych barwach sa takei czarne jakz BJ są i teraz takie biała z niebieska przepska jak ze SC na dodatek ladnie wyprofilwoane z tyłu zagieta z przodu opadajace na buske ;) polecam serdecznie w tym sklepie wogole jets duzo takich gażdzetów i ciuszkow inne jak wszytskie ;) T=shirty tez tam maja najlepsza biala z dobrego materiału na kołnierzyku dziubek 29.90 zł ;) polecam ;)majkelzawszespoko pisze:verter pisze:Ze znalezieniem takiego kapelusza też może być problem... widziałem całą masę kapeluszy podobnych, ale to zawsze nie był TEN o jaki nam chodziMoon_Walk_Er pisze:Jeszcze tylko "Black Fedora" i ruszam na podbój rynku muzycznego
no właśnie kurwa tez szukam kapelusza od pół roku prawie i nic : (
mega ciężko znaleźć majkelowy. jak ma ktoś jakikolwiek namiar to bardzo bym prosił...
ps. dzięki za stronke :)
...:::But They Told Me A Man Should Be Faithful And Walk When Not Able And Fight Till The End:::..
Hmm... a z jakiego materiału są te kapelusze? Zdarzało mi się widzieć fedory, ale zawsze były z grubej wełny, a MJ miał chyba z filcu, prawda?Mazi pisze: Serdeczny kolego, kibicu CZARNEJ DAMY jesli moge to poleci Tobie sklepy H&M dam zawsze jets duzo wybur kapeluszy ... w roznych barwach sa takei czarne jakz BJ są i teraz takie biała z niebieska przepska jak ze SC na dodatek ladnie wyprofilwoane z tyłu zagieta z przodu opadajace na buske ;) polecam serdecznie w tym sklepie wogole jets duzo takich gażdzetów i ciuszkow inne jak wszytskie ;) T=shirty tez tam maja najlepsza biala z dobrego materiału na kołnierzyku dziubek 29.90 zł ;) polecam ;)
Na metce pod znaczkiem PL znalzłem opiś '100% bawełna'verter pisze:Hmm... a z jakiego materiału są te kapelusze? Zdarzało mi się widzieć fedory, ale zawsze były z grubej wełny, a MJ miał chyba z filcu, prawda?Mazi pisze: Serdeczny kolego, kibicu CZARNEJ DAMY jesli moge to poleci Tobie sklepy H&M dam zawsze jets duzo wybur kapeluszy ... w roznych barwach sa takei czarne jakz BJ są i teraz takie biała z niebieska przepska jak ze SC na dodatek ladnie wyprofilwoane z tyłu zagieta z przodu opadajace na buske ;) polecam serdecznie w tym sklepie wogole jets duzo takich gażdzetów i ciuszkow inne jak wszytskie ;) T=shirty tez tam maja najlepsza biala z dobrego materiału na kołnierzyku dziubek 29.90 zł ;) polecam ;)
...:::But They Told Me A Man Should Be Faithful And Walk When Not Able And Fight Till The End:::..
- Final Cloud
Czy ktoś by mógł to przetłumaczyć??(proszę)
Step 1. Find a pair of low grip shoes you could try to do it in your socks to start off with.
Step 2. Make sure that the ground you use to practise to moonwalk on is also not too grippy, try and find a polished floor.
Step 3. Stand with both feet close to each other, left foot slightly ahead of the right (toes of right should be in line with half the left foot)
Step 4. Now raise the heel of the right foot so that you are standing on the front of the right foot as if you are taking a step. The left foot must stay where it is (take care not to move it).
Step 5. As you lower the heel of the right foot, lean all your weight on the right foot, and drag back the left foot to so that its toes are in line with the heel of the right foot. The left foot's heel must be slightly off the ground at this stage. As you drag back, do not push down on the left foot at all or it will not glide. Make sure as you lower the heel of the right foot (slowly) the left moves at an equal speed. This will need lots of practice to master the right speed.
Step 6. Keep practicing up to the above steps until you can make the movement subconsciously without any difficulty.
Step 7. Once you have mastered that, "kick" outwards with the left foot, but although not quite touching the ground, make it look as if it is touching. Move it out a foot-size's worth away from the toes of the right. No part of the left foot should be raised higher than another.
Step 8. After you make your left foot move so it is at the starting position, lift up the heel once more of the right foot. Make sure the left leg is bent at the knee. Now repeat step 5. Keep practicing until you have the whole thing figured out, and it has been verified by others, and you feel quite comfortable with it. You should eventually get that gravity-defying effect and you'll MoonWalk like the pro.
Step 9. Once you've figured it out for the right leg bending, switch legs, and try the same with the other foot. Lift heel of left, lower left as you glide right back. Left still on the ground, throw out right foot, lift up heel of left foot, and once again drag right foot back as left heel is lowered.
Są to wskazówki jak nauczyć się Moonwalk'a...
Step 1. Find a pair of low grip shoes you could try to do it in your socks to start off with.
Step 2. Make sure that the ground you use to practise to moonwalk on is also not too grippy, try and find a polished floor.
Step 3. Stand with both feet close to each other, left foot slightly ahead of the right (toes of right should be in line with half the left foot)
Step 4. Now raise the heel of the right foot so that you are standing on the front of the right foot as if you are taking a step. The left foot must stay where it is (take care not to move it).
Step 5. As you lower the heel of the right foot, lean all your weight on the right foot, and drag back the left foot to so that its toes are in line with the heel of the right foot. The left foot's heel must be slightly off the ground at this stage. As you drag back, do not push down on the left foot at all or it will not glide. Make sure as you lower the heel of the right foot (slowly) the left moves at an equal speed. This will need lots of practice to master the right speed.
Step 6. Keep practicing up to the above steps until you can make the movement subconsciously without any difficulty.
Step 7. Once you have mastered that, "kick" outwards with the left foot, but although not quite touching the ground, make it look as if it is touching. Move it out a foot-size's worth away from the toes of the right. No part of the left foot should be raised higher than another.
Step 8. After you make your left foot move so it is at the starting position, lift up the heel once more of the right foot. Make sure the left leg is bent at the knee. Now repeat step 5. Keep practicing until you have the whole thing figured out, and it has been verified by others, and you feel quite comfortable with it. You should eventually get that gravity-defying effect and you'll MoonWalk like the pro.
Step 9. Once you've figured it out for the right leg bending, switch legs, and try the same with the other foot. Lift heel of left, lower left as you glide right back. Left still on the ground, throw out right foot, lift up heel of left foot, and once again drag right foot back as left heel is lowered.
Są to wskazówki jak nauczyć się Moonwalk'a...
- Moon_Walk_Er
majlekzawszespoko
1) Ważne jest abyś zabrał fors ( ręką albo nogą) tzn. Żebyś sie "zamachnął", żeby ta ręka/noga pociągnęła Twoje ciao do tych 3/4 obrotów.
bez forsu jesteś w stanie zrobić jeden- dobry tancerz 2- obroty.
2) Trzymaj korpus ( tłów (jak sie pisze?)) z przodu.Delikatnie pochylony(minimalnie). Wtedy łatwiej jest złapać równowagę.
Spróbuj zrobić obrót z korpusem z tyłu a z korpusem z przodu.
Chyba widać różnicę.
3) Ja nie wiem jak Michael, ale większość technik obrotów opiera się też na pracy głową.
Jak robisz obrót to przed obróceniem się znajdź jakiś punkt zaczepienia dla twoich oczu ( ważne : najlepiej na ich wysokości), np.klamka w oknie, zegarek na ścianie, czyjaś twarz (konkretnej osoby), plama na ścianie itp.
Wtedy jak się obracasz to cały czas musisz mieć ten punkt przed oczami, wtedy wiesz gdzie lądujesz.
Najlepiej to pojąć tak.
Stoisz w pokoju, znajdujesz jakiś punkt (jak wyżej pisałam) stopy prosto złączone.
I teraz wokół Ciebie jest takie małe kółeczko. Ty stoisz w środku niego.
Dzielisz to kółeczko na 4 równe części :
stojąc prosto odstawiasz prawą stopę o 90 st. cy czas patrząc na ten punkt.
Następnie dostawiasz lewą stopę. Jesteś zwrócony do swojego punktu bokiem ale cały czas na niego patrzysz.
Odstawiasz znowu prawą stopę o kolejne 90 st. cały czas patrząc na punkt.
W momencie dostawiania lewej stopy głowa szybko odwraca się w oprawo żeby zobaczyć punkt.
Stoisz teraz tyłem do punktu ale mimo to twoje oczy ciągną głowę w prawa stronę aby go zobaczyć.
Teraz odstawiasz prawą stopę i oczy juz widzą punkt. Dostawiasz lewą
I znowu prawa i lewa.
I stoisz tak jak na początku
Zrobiłeś cały obrót.
I tak ma wyglądać praca głowy w Twoim obrocie.
Nie wiem czy MJ to stosuje.
Kiedyś chyba nie zastosował i stajać na palcach wylądował w Billie Jean tyłkiem do publiczności.
EDIT: To chyba właśnie jest wspomniana przeze mnie sytuacja
I jeszcze jedno
Jak już zarzucisz tą nogę to robiąc jeden obrót robisz go na przedniej części stopy, jak robisz kilka to wiem że to sie zmienia z palców na pięty.
Acz na palcach ( tylko nie stojąc na paluszkach niczym baletnica na pointach ) tylko trzymając ciężar ciała na przedniej części stopy, zrobisz i 15
Jak coś nie jasne albo obroty nie będą Ci wychodziły to daj znać.
Pozdrawiam serdecznie
Anitka
1) Ważne jest abyś zabrał fors ( ręką albo nogą) tzn. Żebyś sie "zamachnął", żeby ta ręka/noga pociągnęła Twoje ciao do tych 3/4 obrotów.
bez forsu jesteś w stanie zrobić jeden- dobry tancerz 2- obroty.
2) Trzymaj korpus ( tłów (jak sie pisze?)) z przodu.Delikatnie pochylony(minimalnie). Wtedy łatwiej jest złapać równowagę.
Spróbuj zrobić obrót z korpusem z tyłu a z korpusem z przodu.
Chyba widać różnicę.
3) Ja nie wiem jak Michael, ale większość technik obrotów opiera się też na pracy głową.
Jak robisz obrót to przed obróceniem się znajdź jakiś punkt zaczepienia dla twoich oczu ( ważne : najlepiej na ich wysokości), np.klamka w oknie, zegarek na ścianie, czyjaś twarz (konkretnej osoby), plama na ścianie itp.
Wtedy jak się obracasz to cały czas musisz mieć ten punkt przed oczami, wtedy wiesz gdzie lądujesz.
Najlepiej to pojąć tak.
Stoisz w pokoju, znajdujesz jakiś punkt (jak wyżej pisałam) stopy prosto złączone.
I teraz wokół Ciebie jest takie małe kółeczko. Ty stoisz w środku niego.
Dzielisz to kółeczko na 4 równe części :
stojąc prosto odstawiasz prawą stopę o 90 st. cy czas patrząc na ten punkt.
Następnie dostawiasz lewą stopę. Jesteś zwrócony do swojego punktu bokiem ale cały czas na niego patrzysz.
Odstawiasz znowu prawą stopę o kolejne 90 st. cały czas patrząc na punkt.
W momencie dostawiania lewej stopy głowa szybko odwraca się w oprawo żeby zobaczyć punkt.
Stoisz teraz tyłem do punktu ale mimo to twoje oczy ciągną głowę w prawa stronę aby go zobaczyć.
Teraz odstawiasz prawą stopę i oczy juz widzą punkt. Dostawiasz lewą
I znowu prawa i lewa.
I stoisz tak jak na początku
Zrobiłeś cały obrót.
I tak ma wyglądać praca głowy w Twoim obrocie.
Nie wiem czy MJ to stosuje.
Kiedyś chyba nie zastosował i stajać na palcach wylądował w Billie Jean tyłkiem do publiczności.
EDIT: To chyba właśnie jest wspomniana przeze mnie sytuacja
I jeszcze jedno
Jak już zarzucisz tą nogę to robiąc jeden obrót robisz go na przedniej części stopy, jak robisz kilka to wiem że to sie zmienia z palców na pięty.
Acz na palcach ( tylko nie stojąc na paluszkach niczym baletnica na pointach ) tylko trzymając ciężar ciała na przedniej części stopy, zrobisz i 15
Jak coś nie jasne albo obroty nie będą Ci wychodziły to daj znać.
Pozdrawiam serdecznie
Anitka
Ostatnio zmieniony pt, 02 lis 2007, 10:02 przez Anitka, łącznie zmieniany 2 razy.
'Dance for yourself, if someone understands good. If not then no matter, go right on doing what you love.'
* Louis Horst
* Louis Horst
Moment tego obrócenia jest bardzo łatwy. Noga, która została zarzucona powinna stanąć w pierwszej chwili na palcach a w momencie obracania na pięcie. Kiedy stopy się już prostują dostawiam prawą do lewej, która obraca się bardziej na palcach, niż na całej długości stopy.majkelzawszespoko pisze:"że trzeba jedną nogę zarzucić w stronę leżącej po drugiej stronie nogi i spróbować się obrucić" tym właśnie, jest dla mnie tajemnicą. Może chodzi tu o śliskość nawierzchni połączoną z dobrą podeszwą? Kto wie :)
Ja w ten sposób robie "the spin" i wychodzi całkiem dobrze, jednak wiele zależy od obuwia i powierzchni.
- majkelzawszespoko
ech powracając do tematu kapeluszy... byłem dzisiaj w H&M, no i rozczarowalem się tymi kapeluszami. Albo ja mam jakąś nieproporcjonalną głowe i wyglądam w kapeluszu rozmiar L jak kretyn ;D albo no po prostu to nie styl majkela... jakis mniejszy mi sie wydaje no i to rondo jest jednak takie maluśkie, a to psuje cały efekt :( no i nie wiem co mam zrobić...
Moj tata taki ma.. tylko neiw iem z czego.
Ja też mam kapelusz, kosztowal 55zl. Poszlam do wytwórni (malenka klitka zawalona wszelkiego rodzaju kapeluszami, czapkami itp. Powiedzialam, że che taki i taki i mi zrobili :)
Ja mam chyba z filcu. Nie wiem co to dokladnie jest.
Poza Tym, jak występujesz amatarsko to nikt nie patrzy z czego masz kapelusz.. Tylko patrzy, że jesteś niesamowity, że świetnie tanczysz :)
Pzdr.
Ja też mam kapelusz, kosztowal 55zl. Poszlam do wytwórni (malenka klitka zawalona wszelkiego rodzaju kapeluszami, czapkami itp. Powiedzialam, że che taki i taki i mi zrobili :)
Ja mam chyba z filcu. Nie wiem co to dokladnie jest.
Poza Tym, jak występujesz amatarsko to nikt nie patrzy z czego masz kapelusz.. Tylko patrzy, że jesteś niesamowity, że świetnie tanczysz :)
Pzdr.
'Dance for yourself, if someone understands good. If not then no matter, go right on doing what you love.'
* Louis Horst
* Louis Horst
wiem wszystko fajnie, ale na dzień dzisiejszy to nie mam kapelusza, mam tylko biały i czarny, ale z dużym rondem i nie jest on sztywny, bo to taki bardziej kobiecy, mama mi powiedziała, że mogę skrócić rondo, ale to nie to. Jest z byt miękki i charakterystyczny kształt fedory nie zostaje.
A tak po za tym to rodzice nie pozwalają mi na usztywnienie butów u szewca, więc muszę wykombinować coś lepszego (jakoś sam to muszę usztywnić)
wskazówki mile widziane
A tak po za tym to rodzice nie pozwalają mi na usztywnienie butów u szewca, więc muszę wykombinować coś lepszego (jakoś sam to muszę usztywnić)
wskazówki mile widziane
- Moon_Walk_Er
- Moon_Walk_Er