Muzyka a rasizm

Wyłącznie pewne i obiektywne informacje. Wielkie wydarzenia i ciekawostki, czyli kim jest naprawdę Michael Jackson. Uwaga - spamowanie w tym dziale jest niedozwolone.
Awatar użytkownika
vera123

Muzyka a rasizm

Post autor: vera123 »

Czytałąm kiedys dobry artykuł o MJu pisany przez jakąs dziewczyne nie wiem czy ktos bedzie kojarzył ale opisze co w nim było bo bardzo by mi sie przydał! Szukałam na Googlach ale nie moge go znaleśc! weszłam na niego kiedyś przez przyadek!

Napisane było mniej wiecej o tym ze:
michael był 1 czarnoskórym artysta którego teledysk puszcili na MTV ale wcześniej nie chcieli go puścic dopiero wytwórnia Michaela (własnie nie wiem jaka) zagroziła ze nie sprzeadzą im zadnego swojego teledysku jezlei nie puszcza Mja
(jak widac nie znam szczegółów dlatego własnie poszukuje tego artykułu)

ogólnie były poruszane sprawy rasizmu w ameryce jak to trudno było kiedyś czarnoskórym sie wybić itd ze uwazano ich jedynie za półgłówków zdolnych jedynie do pracy fizycznej a michael pokazał ze murzyni moga są również utalentowani.

było jeszcze ze michael dopiero po (az boje sie napiasc wybieleniu wiec napisze w cudzysłowiu) po "wybielenu" zaczął otrzymywać nagrody "przysługujące białym" wczesniej otrzymywał same typu najlepszy album muzyki soul, nalepszy wokalista R&B itd

Moze nie jest to napisane najlepszą polszczyzną ale sens został zachowany!(mam nadzieje)
Jeżeli ktokolwiek cos kojarzy to niech wysle mi linka! prosze:surrender:
Awatar użytkownika
Maro

Post autor: Maro »

Jeżeli szukasz artykułów po Polsku o MJ to zapraszam na stronę www.jacksonworld.prv.pl i do działu artykuły :-)Mam też filmik jak MJ wypowiada się o Rasizmie :-)
Ostatnio zmieniony sob, 16 gru 2006, 9:28 przez Maro, łącznie zmieniany 1 raz.
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
Awatar użytkownika
Archi

Re: Szukam artykułu do pracy na studia! Pomocy

Post autor: Archi »

vera123 pisze:wytwórnia Michaela (własnie nie wiem jaka):

"Peacock Productoin" o ile się nie myle i dobrze wszystko napisałem.
Obrazek
Awatar użytkownika
vera123

Włąsnie byłam na Jackason world i tego konkretnego artykułu nie znalazłam ale jeszcze poszukam moze coś przeoczyłam!

ale i tak wielkie dzieki japrosic
Awatar użytkownika
Moon_Walk_Er

Post autor: Moon_Walk_Er »

Vera123 a o czym piszesz tę pracę??? :szepcze:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
vera123

jestem na studiach o kierunku Amerykanistyka i mamy napisac prace na wybrany temat ale dodtyczącą ameryki no to pisze o rasizmie i tak mi sie pomyślałao ze mogłabym podciagnąc pod ten temat Michaela taka wzmianke napisac! A w tym artykule było właśnie dużo faktów któe by mi sie przydały!
Awatar użytkownika
MJowitek

Post autor: MJowitek »

Hej. Może Ci się to do czegoś przyda.

http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewto ... 8053#18053

Ogólnie dyskusja była na temat rasizmu i tolerancji tak ogólnie i naszym zdaniem, ale post do którego Ci dałam linka jest o Black Power, Michaelu i They Don`t Care. Chciałam kiedyś coś pokontynuować ale w sumie tego nie zrobiłam, jak widać. Może dlatego, że coś temat "nie chwycił" i dlatego, że pisanie monologu wewnętrznego, w którym zadaję sobie więcej pytań niż odpowiedzi średnio mi odpowiadało. Ale może chociaż teraz się przyda te parę zdań...:-] Jako zalążek z kilkoma pomysłami :-]

Aha, i bardzo bym prosiła o podzielenie się później swoją praca z nami, albo przynajmniej jej fragmentami.

I jakbyś potrafiła odpowiedzieć na moje pytania /Ty, albo ktokolwiek inny/ to ja bardzo, bardzo proszę.

Zwł. te pytania:
jak się nazywa więzienie w They don't care i dla jakich osób jest przeznaczone? ( czy wybór miejsca był przypadkowy, czy tez ma jakies większe znaczenie?).
I czy ktoś nie wie przypadkiem czy czarna pantera z końcówki Black or white jest tylko efektownym zwierzątkiem, ale bez wiekszego przesłania, czy też powinnam ją z czyms skojarzyć? Bo mi ten Ruch Czarnych Panter po głowie chodzi... ale nie chcę nadinterpretować utworu i tego, co autor mógł mieć na myśli...
Michael Jackson podziwiał Martina Luthera Kinga, czyż nie? M. L. King był zwolennnikeim pokojowego rozwiązywania konfliktów rasowych. Rozumiem, że był przeciwniekiem radykalnych rozwiązań, za którymi byli członkowie ruchu Black Power. Jeśli się mylę, proszę mnie wyprowadzić z błędu...
Skąd więc u Michaela, pokojowego człowieka, podzielającego idee Kinga, gest radykalnego black power? I to wykonany z takim przekonaniem. Niejednokrotnie.

Usiłuję zrozumieć...
I jeszcze bym chciała wiedzieć czym w tamtych czasach zajmowała się nasza kochana forumowa maskotka, czyli Tomcio Sneddon? bo nie wiem czy mam go o coś podejrzewać czy nie :]
Awatar użytkownika
MJowitek

Maro pisze:Michael Jackson New York City speech about racism
Masz może transkrypt?
Czasami za nic nie rozumiem co mówi, albo mam chwilowe zaniki w słuchu... :wariat:
Awatar użytkownika
MJowitek

vera, tutaj jest artykuł o rasiźmie i rapie w USA. O MJu nic nie ma, ale może do czegoś to jakoś podciągniesz, w końcu jest o muzyce:) Z tym, że jest po francusku.
Przetłumaczę to jutro albo w poniedziałek jakoś i dam na priva, to sobie sprawdź, oki?

http://www.ballerlife.com/index.php?op= ... rtl_id=112
Awatar użytkownika
vera123

spoko nie musisz tłumaczyc moja siostra zan angielski to sobie poradzi!
Z góry wielkie dzieki wszystkim mam nadzieje ze to jakos wszystko łądnie poskładam! japrosic
Awatar użytkownika
vera123

znaczy sie francuski zna! Sory za pomyłke! ;-)
Awatar użytkownika
MJowitek

vera123 pisze:francuski zna!
A czym jest wg niej la Côte Est w "Le Mouvement Hip-hop n’est pas un mouvement politisé, pourtant la Côte Est aspire à de nombreuses revendications nationalistes..."

Jak ktoś wie to ja poproszę. Ważne.
Co to za wschodnia strona?
Awatar użytkownika
vera123

Znalazłam juz potrzebny artykuł ostatnio jak przeglądałam forum to przypadkiem weszłam! Ale i tak wielkie dzięki za wszystkie atykuły japrosic jak cos jeszcze macie na ten temat to mozecie wklejać ale nie trudźcie sie zbytnio bo co potrzebowałam to znalazłam!
ODPOWIEDZ