Znaczenie niektórych piosenek MJ, ich symboliki itp.
Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil
- Moon_Walk_Er
Tak, jak napisał Moon_Walk_Er, to Ryan White, który zmarł na AIDS w 1990 roku.Michalinka wrote: Żeby nie zaczynać nowch tematów o prawie tym samym, to ja chciałabym sie zapytać kto to jest ten chłopak, który gra w teledysku MJ'a "Gone too soon"?? Ciekawi mnie to. Możecie m iurzyczyć tej odpowiedzi?
Jego przypadek udowodnił, że wbrew powszechnej opinii, wirus HIV nie jest przypadłością spotykaną tylko u marginesu społecznego i zarazić się nim może każdy.
Ryan bardzo wiele udzielał się społecznie, biorąc udział w programach edukacyjnych dotyczących tej choroby.
Imponował swoją siłą i podejściem do całej tej sprawy- stał się w pewnym sensie symbolem Ameryki.
Jego matka, Jeanne White, do tej pory bierze udział w różnego rodzaju programach edukacyjnych dotyczących AIDS.
Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zachęcam do odwiedzenia jego oficjalnej strony : http://www.ryanwhite.com/index.html

"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Ale ja mam pomysły!Dirty Diana
Witam!
Przeglądałam sobie ostatnio ten teamt: http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewtopic.php?t=1895 i potem słuchałam sobie "Dirty diany" i nasunął mi się pewien wariacki pomysł
że Michael śpiewając o Dianie może mieć na myśli Tatianę.
W końcu wiele jego piosenek zawiera coś takiego jakby watki autobiograficzne np: Billie Jean,Leave me alone itd.
Oto kilka sugestii:
podobnie brzmiące imiona:[/color]
Diana:[ dajena]
Tatiana:[tatjena]
Zbieżność?
Tekst piosenki:She Looked Me Deep In The Eyes
Wywiad:I looked into Michael’s eyes
Ostatecznie Tatiana została 'gwiazdą',była rozpoznawana przez ludzi (i jest) jako dziewczyna z klipu MJ.
Tekst też o tym mówi:
She Likes The Boys In The
Band
She Knows When They Come To Town
Every Musician's Fan After
The Curtain Comes Down
She Waits At Backstage
Doors
For Those Who Have Prestige
Who Promise
Fortune And Fame, A Life
That's So Carefree
She's Saying That's Ok
Hey Baby Do What You Want
I'll Be Your Night Lovin' Thing
I'll Be The Freak You Can Taunt
And I Don't Care What You
Say
I Want To Go Too Far
I'll Be Your Everything
If You Make Me A Star
Co o tym myślicie? CZy ja już całkiem się urwałam skądśtam?
Czekam na opinie:)
POzdrawiam
Przeglądałam sobie ostatnio ten teamt: http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewtopic.php?t=1895 i potem słuchałam sobie "Dirty diany" i nasunął mi się pewien wariacki pomysł

że Michael śpiewając o Dianie może mieć na myśli Tatianę.
W końcu wiele jego piosenek zawiera coś takiego jakby watki autobiograficzne np: Billie Jean,Leave me alone itd.
Oto kilka sugestii:
podobnie brzmiące imiona:[/color]
Diana:[ dajena]
Tatiana:[tatjena]
Zbieżność?
Tekst piosenki:She Looked Me Deep In The Eyes
Wywiad:I looked into Michael’s eyes
Ostatecznie Tatiana została 'gwiazdą',była rozpoznawana przez ludzi (i jest) jako dziewczyna z klipu MJ.
Tekst też o tym mówi:
She Likes The Boys In The
Band
She Knows When They Come To Town
Every Musician's Fan After
The Curtain Comes Down
She Waits At Backstage
Doors
For Those Who Have Prestige
Who Promise
Fortune And Fame, A Life
That's So Carefree
She's Saying That's Ok
Hey Baby Do What You Want
I'll Be Your Night Lovin' Thing
I'll Be The Freak You Can Taunt
And I Don't Care What You
Say
I Want To Go Too Far
I'll Be Your Everything
If You Make Me A Star
Co o tym myślicie? CZy ja już całkiem się urwałam skądśtam?
Czekam na opinie:)

POzdrawiam
"I ona , to sztuka
przywróci nam zdolność
i lotu , i mocy , i mocy..."
przywróci nam zdolność
Re: Ale ja mam pomysły!Dirty Diana
Ja myślę, że chyba nie bardzo, biorąc pod uwagę taki "szczegół" że MJ poznał Tatianę już po wydaniu albumu Bad (czyli długo po napisaniu piosenki DD) - kiedy przez casting szukał dziewczyny do teledysku TWYMMF.Spearmint wrote:że Michael śpiewając o Dianie może mieć na myśli Tatianę.
Co o tym myślicie?

Nie.Tatiana w wywiadzie mówiła że poznała MJ podczas castingu do TWYMMF.Tak samo MJ mówił.Spearmint wrote:A może jeszcze wcześniej ją spotkał? Przecież wszystko jest możliwe:)
Piosenka Dirty Diana jest o:
"Napisałem piosenke pod tytulem: "Dirty Diana”, ale ona nie jest o Lady Dianie, to o pewnym rodzaju dziewcząt, które włóczą się po koncertach i klubach. Nazywamy je „groupies”. Całe życie takie spotykam, widzisz takie dziewczyny, one robią z zespolem wszystko, wszystko co można sobie wyobrazić. Tak wiec napisałem piosenke pt. „Dirty Diana”, ale wyjąłem ja z programu tego koncertu z szacunku dla Jej Wysokości. A ona wziela mnie na bok i powiedziala (szepcze): „Zagrasz „Dirty Diane?”, a ja na to „Nie, wyjąłem ja z programu z szacunku dla Pani”. A ona: ”Nie, ja chcę, żebyś ja zagral, zagraj ja, zagraj!”
`Michael Jackson w wywiadzie dla Barbary Walters
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
A teraz się zastanawiam o kim jest piosenka "Blood on the dancefloor".... Ciekawe kim jest ta Susie 
Bo np wiem o co chodzi z Billie Jean z tego oto filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=BPFBMU-2fkQ

Bo np wiem o co chodzi z Billie Jean z tego oto filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=BPFBMU-2fkQ
"I ona , to sztuka
przywróci nam zdolność
przywróci nam zdolność
- BillieJean
Kiedy?thewiz wrote:choc nazwal Diane Ross swoja " matka,przyjaciolka i kochanka" ...cokolwiek to mialo oznaczac

A swoją drogą tekst do superfly sister wymiata, to chyba jedyna piosenka do której nie znałam tekstu - praktycznie jej nie słuchałam...
Ale teraz - po przeczytaniu tego:
...Obiecuję poprawęthewiz wrote:Love ain't what it used to be
That is what they tellin' me
Push it in, stick it out
That ain't what it's all about
He wanna do somethin'
Freaky to you
He wanna wrap his arms
All around you girl
He wanna shake it up
Shake it down
Doin' it right
He wanna jump back
Half flat
Doin' it right
He wanna lay down
Turn it up
Shakin' it loose
He wanna fly high
Night, right
Baby for you

Fragment recenzji dotyczący piosenki "Suprrfly sister"
"Piosenka ta powstała we współpracy z Biranem Lorenem (on i MJ koprodukowali ponad 10 innych piosenek). Została nagrana na początku lat 90-tych i miała ukazać się na krążku Dangerous. "Miłość nie jest już taka jak dawniej", śpiewa Michael na początku "Superfly Sister". Utwór ten opowiada historię uwodzicielskiej kobiety. Ma ona stosunki z pewnym młodym mężczyzną, którego ciągle wodzi za nos. Nie kocha go, wykorzystuje go tylko w łóżku i sprytnie wmawia mu, że to ona spełnia jego zmysłowe życzenia... Poprzez Superfly Sister Michael wyraża swą pogardę dla wszystkich tych, którzy seksem poznają miłość. "Susie lubi wabić, uwadzić i każe czekać (...) Johny błaga ją na kolanach (...) ona mówi, że nawet go lubi, przecież sypia z nim. Bóg już nie jest przeszkodą. Matki wzywają Abrahama, ale bracia mają to gdzieś (...) Święta Mario, módl się za nami. Nie wierzę własnym oczom. Myśląc, ze nam dobrze, robimy coś, czego kiedyś się brzydzono. Włóż, wyjmij, przecież nie na tym to polega. Ciągle to robisz, jesteś wstrętna. Sypiasz z nim, jesteś paskudna, po prostu odrażająca. Właściwie wcale nie masz na to ochoty". Michael celowo używa dosadnego języka, chwilami nawet graniczącego z obscenicznością (tego nie będę przytaczać), by jeszcze bardziej uwypuklić swą pogardę dla wyłącznie fizycznego pojmowania miłości."
"Piosenka ta powstała we współpracy z Biranem Lorenem (on i MJ koprodukowali ponad 10 innych piosenek). Została nagrana na początku lat 90-tych i miała ukazać się na krążku Dangerous. "Miłość nie jest już taka jak dawniej", śpiewa Michael na początku "Superfly Sister". Utwór ten opowiada historię uwodzicielskiej kobiety. Ma ona stosunki z pewnym młodym mężczyzną, którego ciągle wodzi za nos. Nie kocha go, wykorzystuje go tylko w łóżku i sprytnie wmawia mu, że to ona spełnia jego zmysłowe życzenia... Poprzez Superfly Sister Michael wyraża swą pogardę dla wszystkich tych, którzy seksem poznają miłość. "Susie lubi wabić, uwadzić i każe czekać (...) Johny błaga ją na kolanach (...) ona mówi, że nawet go lubi, przecież sypia z nim. Bóg już nie jest przeszkodą. Matki wzywają Abrahama, ale bracia mają to gdzieś (...) Święta Mario, módl się za nami. Nie wierzę własnym oczom. Myśląc, ze nam dobrze, robimy coś, czego kiedyś się brzydzono. Włóż, wyjmij, przecież nie na tym to polega. Ciągle to robisz, jesteś wstrętna. Sypiasz z nim, jesteś paskudna, po prostu odrażająca. Właściwie wcale nie masz na to ochoty". Michael celowo używa dosadnego języka, chwilami nawet graniczącego z obscenicznością (tego nie będę przytaczać), by jeszcze bardziej uwypuklić swą pogardę dla wyłącznie fizycznego pojmowania miłości."
- Michael_fan
Wyjaśnianie sensu piosenek
Dobrze wiem, że podobny temat kiedyś istniał, więc nie krzyczcie na mnie od razu. Jeżeli powtarzam identyczny temat, to bardzo przepraszam, ale nie udało mi się znaleźć czegoś takiego w "szukaj".
Wczoraj nabyłam płytkę "HIStory" i zatrzymałam się na piosence D.S. Zaczęło mnie zastanawiać, czy Dom Sheldon to nie przypadkiem Thomas Sneddon. Przed chwilą wpisałam tytuł piosenki do Wikipedii i oto, co mi wyświetliło: "Many believe that the "cold man" of this song's lyrics[1] is Thomas W. Sneddon Jr. as when sung, "Dom Sheldon" sounds very close to "Tom Sneddon". In addition, the lyrics reference a "B.S.T.A.", which sounds similar to "S.B.D.A." or "Santa Barbara District Attorney".
Chciałam zapytać, co Wy o tym sądzicie, czy to, co pisze Wikipedia jest prawdą, czy raczej się z nią mija?
I temu właśnie chciałabym poświęcić ten temat. Nie dosłownemu tłumaczeniu piosenek, a wyjaśnianiu ich znaczenia, okoliczności ich powstania czy niektórych informacji zawartych w utworach. Gdzieś widziałam pytanie dotyczące piosenki "Little Susie". Myślę, że można by tu opwiedzieć również historię Zuzi.
Mam nadzieję, że nie zbojkotujecie tematu i że dzięki niemu zrozumiem trochę lepiej piosenki mojego idola.
P.S. Poprosiłabym jeszcze o informacje na temat piosenki 'Gone Too Soon" - czyli kim właściwie był Ryan White. Wiem, że chorował na AIDS, ale nie wiem, skąd znał Michaela, a właściwie, skąd Michael znał jego ;)
Wczoraj nabyłam płytkę "HIStory" i zatrzymałam się na piosence D.S. Zaczęło mnie zastanawiać, czy Dom Sheldon to nie przypadkiem Thomas Sneddon. Przed chwilą wpisałam tytuł piosenki do Wikipedii i oto, co mi wyświetliło: "Many believe that the "cold man" of this song's lyrics[1] is Thomas W. Sneddon Jr. as when sung, "Dom Sheldon" sounds very close to "Tom Sneddon". In addition, the lyrics reference a "B.S.T.A.", which sounds similar to "S.B.D.A." or "Santa Barbara District Attorney".
Chciałam zapytać, co Wy o tym sądzicie, czy to, co pisze Wikipedia jest prawdą, czy raczej się z nią mija?
I temu właśnie chciałabym poświęcić ten temat. Nie dosłownemu tłumaczeniu piosenek, a wyjaśnianiu ich znaczenia, okoliczności ich powstania czy niektórych informacji zawartych w utworach. Gdzieś widziałam pytanie dotyczące piosenki "Little Susie". Myślę, że można by tu opwiedzieć również historię Zuzi.
Mam nadzieję, że nie zbojkotujecie tematu i że dzięki niemu zrozumiem trochę lepiej piosenki mojego idola.
P.S. Poprosiłabym jeszcze o informacje na temat piosenki 'Gone Too Soon" - czyli kim właściwie był Ryan White. Wiem, że chorował na AIDS, ale nie wiem, skąd znał Michaela, a właściwie, skąd Michael znał jego ;)
Brak słów... [*]
Gone Too Soon...
Gone Too Soon...
Re: Wyjaśnianie sensu piosenek
Temat bardzo dobry.
Fajnie by było pozbierać tego typu pytania w jedno miejsce- spróbuję to zrobić w wolnej chwili
Wczytaj się w słowa piosenki, a zobaczysz kilka sugestii wskazujących na Sneddon'a.
Ponadto, utówr D.S. był nagminnie używany przez fanów, podczas różnego rodzaju manifestacji, w czasie procesu.
Również podczas pierwszej rozprawy, fani pod sądem w Santa Maria, puścili ten utwór, kiedy Michael wychodził z sądu, co zaowocowały wgramoleniem się przez samego zainteresowanego na samochód i podryganiu w rytm piosenki.
Również dziennikarze pytali Sneddon;a podczas pierwszej konferencji prasowej (w listopadzie 2003 roku), co sądzi o "D.S.", ale Sneddon wymigał się nieznajomością twórczości Michael'a (
)
Za dużo zbiegów okoliczności, jak na mój gust.

Fajnie by było pozbierać tego typu pytania w jedno miejsce- spróbuję to zrobić w wolnej chwili

Tak, to prawda.Michael_fan wrote:Zaczęło mnie zastanawiać, czy Dom Sheldon to nie przypadkiem Thomas Sneddon. Przed chwilą wpisałam tytuł piosenki do Wikipedii i oto, co mi wyświetliło: "Many believe that the "cold man" of this song's lyrics[1] is Thomas W. Sneddon Jr. as when sung, "Dom Sheldon" sounds very close to "Tom Sneddon". In addition, the lyrics reference a "B.S.T.A.", which sounds similar to "S.B.D.A." or "Santa Barbara District Attorney".
Wczytaj się w słowa piosenki, a zobaczysz kilka sugestii wskazujących na Sneddon'a.
Ponadto, utówr D.S. był nagminnie używany przez fanów, podczas różnego rodzaju manifestacji, w czasie procesu.
Również podczas pierwszej rozprawy, fani pod sądem w Santa Maria, puścili ten utwór, kiedy Michael wychodził z sądu, co zaowocowały wgramoleniem się przez samego zainteresowanego na samochód i podryganiu w rytm piosenki.
Również dziennikarze pytali Sneddon;a podczas pierwszej konferencji prasowej (w listopadzie 2003 roku), co sądzi o "D.S.", ale Sneddon wymigał się nieznajomością twórczości Michael'a (

Za dużo zbiegów okoliczności, jak na mój gust.
EDIT: Posklejałam trochę i możesz znaleźć odpowiedź na to pytanie na początku tego tematuMichael_fan wrote:P.S. Poprosiłabym jeszcze o informacje na temat piosenki 'Gone Too Soon" - czyli kim właściwie był Ryan White. Wiem, że chorował na AIDS, ale nie wiem, skąd znał Michaela, a właściwie, skąd Michael znał jego ;)

"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
- Michael_fan
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi! To miło, że temat się przyjął.
Jeśli macie jakieś informacje o Małej Zuzi, podzielcie się nimi bo obecnie namiętnie słucham tej piosenki. Gdzieś (kurcze, gdzie?!) czytałam, że piosenka ta została napisana faktycznie po śmierci jakiejś dziewczynki. Możecie mi to przybliżyć?
P.S. Nie za bardzo rozumiem, Kasiu, co stało się z tym tematem i dlaczego mój post nie jest na początku?
Zgaduję, że został doklejony do posta Michalinki. Zgadza się?
Jeśli macie jakieś informacje o Małej Zuzi, podzielcie się nimi bo obecnie namiętnie słucham tej piosenki. Gdzieś (kurcze, gdzie?!) czytałam, że piosenka ta została napisana faktycznie po śmierci jakiejś dziewczynki. Możecie mi to przybliżyć?
P.S. Nie za bardzo rozumiem, Kasiu, co stało się z tym tematem i dlaczego mój post nie jest na początku?
Brak słów... [*]
Gone Too Soon...
Gone Too Soon...
Nie znam tej wersji historii, ale biorąc pod uwagę tekst piosenki i dramatyzm utworu, stwierdzam że "Little Susie" jest po prostu piosenką o ludzkiej ignoracji i o tym, jak bardzo potrafi być raniąca.Michael_fan wrote:Jeśli macie jakieś informacje o Małej Zuzi, podzielcie się nimi bo obecnie namiętnie słucham tej piosenki. Gdzieś (kurcze, gdzie?!) czytałam, że piosenka ta została napisana faktycznie po śmierci jakiejś dziewczynki. Możecie mi to przybliżyć?
Mała Zuzia mogła być jedynie symbolem niewinności, a "znając" Michael'a, pewnie nawiązaniem do niego samego

Swoją drogą, intryguje mnie ilość Zuzi, jaka przewijała się przez piosenki Michael'a w tamtych czasach

Tak.Michael_fan wrote:P.S. Nie za bardzo rozumiem, Kasiu, co stało się z tym tematem i dlaczego mój post nie jest na początku?
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Chwalebne Katarzyno, chwalebne.M.Dż.* wrote:Fajnie by było pozbierać tego typu pytania w jedno miejsce- spróbuję to zrobić w wolnej chwili
Póki co podrzucam to co pamiętam, że było. /linki sa do konkretnych postów, które subiektywnie uważam za najbardziej reprezentatywne/.
Billie Jean, Blood on The Dancefloor i Superfly Sister (temat: kobiety w piosenkach):
http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewto ... 7049#17049
They don`t Care About Us (temat: Granice tolerancji a początki rasizmu):
http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewto ... 8053#18053
Black or White /fragment o panterze/ (temat:muzyka a rasizm):
http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewto ... 3824#33824