We Are The World

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Awatar użytkownika
Maro

Post autor: Maro »

M.Dż.* pisze:
Maro pisze:No i co mi wiadomo jeszcze to było wykonanie podczas Grammy 85 bądź 86,ale coś znaleźć nie mogę na Youtubie :wariat:
Grammy 1986 i American Music Awards 1986- obie wersje znajdują się na oficjalnym DVD ;-)
No wiedziałem że coś koło tego ;-) a jak poszły te wykonania?Muszę w końcu zakupić tą płytke.

Szkoda że wydanie z MSG2001 jest w dość kiepskiej jakości,i mJ zaśpiewał tam wdg. mnie mniej niż na WMA 2006r.
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
Awatar użytkownika
M.Dż.*
V.I.P.

Post autor: M.Dż.* »

Maro pisze:No wiedziałem że coś koło tego ;-) a jak poszły te wykonania?Muszę w końcu zakupić tą płytke.
Warto, Maro, naprawdę warto, jak mało który materiał :-)
Bardzo wiele zdjęć "od kuchni"- przyjemność oglądania.
Co do samych tych wykonań....
AMA- było chyba mocno improwizowane, ale wyszło nieźle- głównym wokalem była Diana Ross, która wręczała statuetki i akurat była najbliżej mikrofonu ;-)
Śpiewano w zasadzie sam refren (w nieskończoność), ale ładnie i równo :-)

Co do Grammy....
Przejrzałam i okazało się, że tam nie śpiewano :wariat:
Tam tylko sporo gadali, odbierali nagrody, klepali się po plecach itd. ;-)
Pomyliło mi się z trzema nagraniami z "Live Aid"....

No, ale nagrania naprawdę warte obejrzenia- Michael był wtedy jeszcze nieśmiały, co w połączeniu z Jego poczuciem komfortu na scenie, wygląda niesamowicie ;-)
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

...no i w połowie lat 90-tych, chyba na American Music Awards. Bez Michaela, ale za to z Prince'm i jego lizakiem.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

w ogóle fajnie zaśpiewali wszyscy... a głos majkela hm, bardziej niż w refrenie podoba mi się w zwrotce - cudo.

no i klip jest fajnie zrobiony, tyle gwiazd łuhuhuhuh.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
jolene_

Post autor: jolene_ »

Ja tej piosenki słuchałam ciągle - oczywiście zwłaszcza pierwszego refrenu. Ale teraz zakochałam się w wersji samego Michaela ;-)
Obrazek
i can't stop now, i won't stop now
Awatar użytkownika
MJfanTASTIC

Post autor: MJfanTASTIC »

We are the world to moja ulubiona piosnka na gitarę (mało skomplikowana a taka... taka...z jajem:o), proste chwyty, ręka nie więdnie :cool: normalnie wzruszam się do łez kiedy to sobie gram (trochę prymitywnie coprawda no ale zawsze coś ;-) )
Ain't no sunshine when he's gone...
Awatar użytkownika
Spearmint

Post autor: Spearmint »

Jako ciekawostka- rockowy odzew na WATW . ;-)
"I ona , to sztuka
przywróci nam zdolność
i lotu , i mocy , i mocy..."
Awatar użytkownika
cicha

Post autor: cicha »

Obrazek Obrazek

We Are The World

(P) 2005 Image Entertainment

2DVD ANNIVERSARY SPECIAL EDITION

=the story behind the song= incl. many extras prev. unseen footage (outtakes from the recording sessi 10th anniversary special/1986 grammy award clips 1986 american music awards performances live aid concert performance of the song bonus reprint of a 1985 life magazine karaoke

[ 1 DVD]

1.We Are The World(The Music Video)
Michael Jackson ,Live Aid
2.We Are The World
Michael's Guide Vocal
3.We Are The World
Recording The Chorus
4.We Are The World
Shala Background Chorus
5.Dayo
William Attaway , Live Aid
6.We Are The World
Recording The Solosmichael Jackson
7.We Are The World
Bob Dylan Solos
8.We Are The World
Bruce Springsteen Solos

[ 2 DVD]

1.We Are The World
Stevie And Diana
2.We Are The World
BBC Live Aid As Broadcast On ABC & MTV
3.Grammy Award
Michael Jackson -Live Aid
4.We Are The World
Recording Solos Jackson
5.We Are The World
Michael Jackson Solos
6.We Are The World
Quincy Conducting
7.We Are The World
Stevie & The Producers
12.[1986 Grammy Awards Clips]
13.[Bonus Reprint Of A 1985 Life Magazine]
14.[Karaoke Track]
15.[Previously Unseen Footage]
M.Dż.* pisze:
Maro pisze:Muszę w końcu zakupić tą płytke.
Warto, Maro, naprawdę warto, jak mało który materiał :-)
Bardzo wiele zdjęć "od kuchni"- przyjemność oglądania.
Pozwolę sobie odgrzebać ten temat. ;)
Otóż to. Jest to chyba jedyna (w dekadzie 2001-2010? - pytanie czy do tego czasu pojawi się nowy album MJa?) warta uwagi pozycja o rocznicowym charakterze. We Are The World 20th Anniversary. Czy to już minęło trzy lata od pojawienia się tego 20-to rocznicowego wydawnictwa na rynku amerykańskim? No cóż. Cieszę się, że i to DVD zawitało (w końcu) do mojej skromnej kolekcji. Ta radość chyba jedynie jest porównywalna z odkrywaniem takich rarytasków, jak np. Making of Thriller z PL napisami, którą zafundował nam Willy.
Oczywiście nie porównuję tu tematyki tych dwóch elementów. (Jedno o głodzie w Afryce, a drugie to czysta rozrywka).
Ostatnio zmieniony śr, 24 wrz 2008, 19:58 przez cicha, łącznie zmieniany 5 razy.
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
Maverick

Post autor: Maverick »

Och, przy oglądaniu "We Are The World" głód w Afryce interesuje mnie średnio lub wcale, natomiast bezcenne są wszelkie fragmenty z Bobem Dylanem. Jego mimika, jego wypłoszenie, jego niepasowanie i ogólnoprzerażenie. Wołania o pomoc do przyjaciela Steviego, nieufność względem Quincy'ego. Nagranie z jego solówki to chyba najcudowniejszy fragment tego DVD. Zawsze mnie zastanawiało jakim cudem udało się tej szalonej, rozluźnionej i radosnej ferajnie ściągnąć tam takiego smutasa-neurotyka jak Bob. Geniusza zamkniętego w sobie jak puszka sardynek. Gdyby nie różnica wieku i stylistyk to nadawałby się na fumfla Michaela.
ZAQ84

Post autor: ZAQ84 »

Owszem, wydawnictwo bardzo ciekawe, tylko nie polecam oglądać go tak jak ja, za jednym zamachem chyba 4 godziny materiału, bo piosenka staje się niestrawna i jeszcze do teraz rzadko do niej wracam :-/
Najbardziej utkwiło mi w pamięci ileś tam minut nagrywania fragmentu przez "the bridge people" (z Cyndi Lauper bodajże).
Chciałoby się, żeby każdy utwór był tak dokumentowany ;-)
ZAQ
Awatar użytkownika
cicha

Maverick pisze:przy oglądaniu "We Are The World" głód w Afryce interesuje mnie średnio lub wcale
Żeby nie zabrzmiało to z mojej strony ani zbyt obłudnie, ani zbyt naiwnie...jakby to ująć? Nie chodzi mi o to, że te nagrania wzbudzają litość, ból czy współczucie czy też o to, że oglądam sobie z egoistycznych pobudek...wychodzę z założenia, że wszelka pomoc dla ludzi (biednych, głodnych, śmiertelnie chorych) itp, itd wynika z indywidualnej potrzeby serca...i żadne "propagandowe nagrania artystów, których zadaniem jest zebrać ogromne fundusze materialne" tudzież "hucznych spędów medialnych pod konkretną charytatywną organizacją" nie będą miały przekonywującego wpływu na moją postawę...

Szkoujące są dla mnie ujęcia potwornej chudości i to jak zrzucali paczki z lecącego samolotu, które uszkadzały się przy zderzeniu z ziemią, a Ci głodni ludzie rękami zbierali ziarna wysypane z rozerwanych pakunków...tak, jakby nie mogli zwyczajnie wylądować i po ludzku wyładować nieuszkodzone paki...deprecha mi znów śpiewa, cóż jest warte ludzkie życie...albo takie TDCAU...

A odnośnie kulis...nie znam dorobków artystycznych tego zebranego gwiazdozbioru, przyznam się bez bicia, ale solówki i próby głosowe (a także instrumentalne) głównie Panów (nie umiejszając Paniom) wgniatają mnie w fotel...sama przyjemność słuchania i oglądania. :)
ZAQ84 pisze:nie polecam oglądać go tak jak ja, za jednym zamachem chyba 4 godziny materiału, bo piosenka staje się niestrawna i jeszcze do teraz rzadko do niej wracam
A ja tak właśnie mam z każdym jednym wydawnictwem związanym z MJem (nieważne ile czasu trwa). Raz zakupione (lub ściągnięte w przypadku nieoficjalnych materiałów), raz obejrzane i praktycznie bardzo rzadko do tego już wracam...Chyba, że nachodzi mnie tak zwana faza na MJa ;) - ale to u mnie bardzo sporadyczne zjawisko...Nie wspominając o tym, że w ogóle nie słucham albumów MJa...

Wszystko sobie leży w specjalnie do tego przeznaczonym miejscu, niby żeby kurzu nie zbierały, ale i tak się kurzą. Perfidny - wszędzie się wciśnie. ;p
ZAQ84 pisze:Chciałoby się, żeby każdy utwór był tak dokumentowany
No i chciałoby się więcej oficjalnych materiałów z lat 80-tych i 70-tych - zwłaszcza tych koncertowych i ewentualnie tych z TV (jak choćby Variety Shows), ale z drugiej strony, gdyby do tego doszło, to zapotrzebowanie na MJa, w moim przypadku, osiągnęłoby stan pasywny i przesycony do granic możliwości...no chyba, że MJowi udałaby się sztuka oczarowania nowym albumem...
i chyba właśnie na to czekam, ale czas pokaże, jak to wyjdzie w praniu. ;)
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
Karolina Zielińska

Post autor: Karolina Zielińska »

Ja to widziałam i słyszałam w programie Przebojowa Noc. Ale za bardzo moim zdaniem im to nie wyszło.... Na razie nie podaję linka, bo nie wiem czy w ogóle jest gdzieś w necie. Jak znajdę to podam, ale dziś za bardzo nie mam czasu. :(
Awatar użytkownika
cicha

Karolina Zielińska pisze:Ja to widziałam i słyszałam w programie Przebojowa Noc. Ale za bardzo moim zdaniem im to nie wyszło.... Na razie nie podaję linka, bo nie wiem czy w ogóle jest gdzieś w necie. Jak znajdę to podam, ale dziś za bardzo nie mam czasu. :(
Buffo - We are the World
http://www.wrzuta.pl/audio/25WUi97ueQ/

edit
Spearmint pisze:Jako ciekawostka- rockowy odzew na WATW .
http://uk.youtube.com/watch?v=j9AGHguQ_oM

Gitary wymiatają...bardziej niż wokale ;]
A jaki jest prawdziwy tytuł tej metalowej wersji?
We are all (the) stars? :podejrzliwy:

+++
Takie pastiszowe...
http://uk.youtube.com/watch?v=bNbXfF7ZtPg
Szwajcarskie punki dla piwa i sławy - ROTFL...
Ostatnio zmieniony czw, 16 paź 2008, 14:35 przez cicha, łącznie zmieniany 7 razy.
E. Bodo To nie ty...
kostka

Post autor: kostka »

Myślę, że wersja teatru buffo była beznadziejna. Taka jakaś bez... serca? A może było go za dużo? Nie wiem. Wydaje mi się, że im nie wyszło.
Awatar użytkownika
Abe

Post autor: Abe »

Kilka dni temu trafiło w moje ręce to wydawnictwo. W Polsce stało się już nie dostępne (teraz dopiero wznowione, można kupić na FaN.pl).
Ja natomiast kupiłem sobie je na ebay'u, nowiutkie, prosto z USA.

2 płytki DVD9, a na nich dużo ciekawego materiału. Najbardziej urzekło mnie nagranie z prób MJ przy nagrywaniu refrenu...a później możemy usłyszeć jak śpiewa duży fragment piosenki sam, to chyba ta wersja znalazła się na TUC ?

Ogólnie wydawnictwo warte polecenia, szkoda, że nie dołączyli do niego jeszcze płyty CD z całym albumem WATW. Może kiedyś się i tego doczekamy.

Kilka zdjęć z mojej kolekcji:

ObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ