Zasady ortografii na forum

Wszystkie dyskusje o forum, tu można szukać pomocy gdy ktoś nie może się połapać co i jak, pisać wszystkie żale i radości związane z forum, uwagi do moderatorów i do mnie (admina).

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, kaem, @neta, anialim, Mariurzka, Mafia

Awatar użytkownika
Moon_Walk_Er

Post autor: Moon_Walk_Er »

Megi1975 pisze:Tylko popatrz jak się dziwnie składa ,że tylko na tej stronie są aż cztery Twoje posty które nie dotyczą tematu, tylko błędów ortograficznych
Tak?
A jak Ciebie i Twoje zdanie ktoś atakuje, to obracasz się na pięcie i uciekasz czy bronisz się?
Megi1975 pisze:Jak tak dalej będzie to również wiele innych osób się zrazi i zostaną tylko Ci nieomylni tak jak Moon_Walk_Er
Nieomylni?
Błądzenie i robienie błędów jest wpisane w naturę ludzką.
Nieomylny jest tylko Bóg. Nie ja. Zapewniam Cię. Ja też się często mylę - to masz jak w banku.
M!lC!a__JeAnnE pisze:Tie Moon_Walk_Er nie czepiaj sie takich drobnostek...
Ortografia to taka drobnostka? Tak? To dziwne, że tyle osób ma z nią problemy. I ja przecież nie śmieję się z tych osób, ale proponuję napisać jakiś ważny dokument w "takim" stylu - sami zobaczycie efekty. A że forum nie jest ważne ani nikt Cię tu nie pozna, to znaczy, że w jednym wyrazie możesz robić trzy błędy? Nie rozumiem...
W ogóle śmieszne jest to, że ja się muszę tłumaczyć. Nikt nie powinien się tłumaczyć, tylko poprawiać błędy.
M!lC!a__JeAnnE pisze:Mi sie wydaje ze jest to forum na temat MJ a nie forum jezyka polskiego...
Pozwolę sobie siebie zacytować:
Moon_Walk_Er pisze:No i co z tego, że nie jest?
To znaczy, że można tu robić masę błędów ortograficznych?

Zresztą, zauważcie, że najbardziej "czepiają" się mnie osoby, które robią błędy. Ci, którzy ich nie robią, nie mają żadnych pretensji odnośnie ich poprawiania i z tego powodu nie zamierzają emigrować z forum - MJowitek, M.Dż.*, Siadeh_, Majkel, BillieJean, Anitka czy Mi_Sz_eL. Takich użytkowników jest wiele, wiele więcej.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
M!lC!a__JeAnnE

Post autor: M!lC!a__JeAnnE »

Moon_Walk_Er i zaś to robisz... czepiasz sie i prawisz kazania. Ja wcale nie sądze że ortografia i język ojczysty to taka drobnostka, ale non stop wytykanie czyiś błędów robi się upokarzające i taka osoba na tym forum może czuć sie niezręcznie przez wytykanie jej błedów. Każdemu może się to zdarzyć nawet Tobie... ale jak Ty sprawdzasz post przez godzine ze słownikiem to na pewno nie będziesz miał błędów...
Moon_Walk_Er pisze: W dobie Internetu i SMS'ów ludzie w ogóle stracili orientację w gramatyce czy ortografii. Bo na GG nie liczy się jak napiszesz, tylko ważne by czytający "skumał" o co chodzi piszącemu.
popieram Twoją myśl ale to się robi juz wkurzające. Nie chcę się tu wymądrzać bo jestem tu bardzo krótko i nie znam waszych przyzwyczjeń.. Przepraszam jeżeli mój post Cię w jakiś stopniu urazil.. nie miej pretesji o to i skończmy już temat błedów ortograficznych bo jest to forum o MJ a nie o błedach.

:surrender: :surrender: NO TO DAJMY JUŻ BIAŁE FLAGI :)
Obrazek
Awatar użytkownika
lol

Post autor: lol »

Nie kłóćcie się proszę was... Chyba byłoby najlepiej załatwić tę sprawę na pw, bo to do niczego nie prowadzi, jedna strona nie będzie chciała przegrać, więc nie poprawi tych błędów, bo da satysfakcję przeciwnikowi, druga zaś też nie da za wygraną - dla zasady. A to trochę odbiega od tematu forum. Owszem, zgadzam się z Moon_walk_erem, ale na pw... proszę, na pw takie sprawy...
Awatar użytkownika
Janet Jackson ;)

Post autor: Janet Jackson ;) »

Moon_Walk_Er pisze:Zresztą, zauważcie, że najbardziej "czepiają" się mnie osoby, które robią błędy. Ci, którzy ich nie robią, nie mają żadnych pretensji odnośnie ich poprawiania
hej czy ty aby nie przesadzasz? niektórzy sie "czepiają" ponieważ takie nagminne poprawianie błędów i wymądrzanie sie jest poprostu irytujące.
You see live is a crazy thing
There'll be good time and there'll be bad times
And everything in between
Awatar użytkownika
Karolina

Post autor: Karolina »

Proszę Was, skończcie temat... :surrender:
Kim jest dla Was Michael?
Awatar użytkownika
inezmj

Post autor: inezmj »

Cała ta dyskusja poprostu mnie rozśmiesza.To ja jestem tą osobą ,która narobiła tyle błędów i przy okazji niepotrzebnego zamieszania.Chciałabym tylko wyjaśnić,że na co dzień jestem daleka od robienia błędów ortograficznych,a tamten post był wynikiem tego, że byłam bardzo zmęczona.Wróciłam z pracy po 22 i naprawdę nie zwróciłam na to uwagi,więc proszę wszystkich nie ma tu o czym dyskutować.
Awatar użytkownika
Baboon -->Pataya

Post autor: Baboon -->Pataya »

Ludzie jakie wy tu macie problemy chyba nie macie się już czego czepiac hę ?
Tylko błędów ortograficznych.Czy wy chcecie by to forum było idealne bez żadnych błedów ortograficznych nie chche sie wymądrzać bo mam dopiero 13 lat no ale warto o tym wspomniec bo nie zdziwie sie jak stąd zaczna uciekac przez ciagle upokarzanie i wytykanie błedów np. przez
Moon_Walk_Er'a
Rozumie Cię,że razi Cie jak ktos się "pluje" i jescze popełnia błędy ale wyluzuj ok ?
Love Ya ;* // ™
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
MJowitek

Post autor: MJowitek »

Baboon -->Pataya pisze:nie zdziwie sie jak stąd zaczna uciekac przez ciagle upokarzanie i wytykanie błedów
Możesz podać przykład ciągłego upokarzania tu na forum?

Wiesz, ja jestem z tych, co starają się dbać o poprawne pisanie.
Często edytuję jakiegoś posta "tylko" dlatego, że widzę w nim literówkę.
I chciałabym, żeby inni też się trochę starali. Z szacunku do odbiorcy.

Jeśli ktoś nie rozumie, że prośba o poprawne pisanie jest prośbą, że nie kryje się w tym żadna chęć dopieczenia i sobie z takimi uwagami nie radzi...to może faktycznie lepiej niech ucieka. Dla dobra samego siebie, skoro się ma męczyć w takim towarzystwie.

Nie chcę żeby to zostało przez ciebie źle odebrane...
widzisz...sprawa wyglada tak: na forum nie ma wieku.
naprawdę, czasami żeby się nie zdenerwować muszę sobie popowtarzać pare razy: to jest dziecko, MJowitku, spokojnie, też byłaś taka.
Ale jednak, ja to sobie musze specjalnie uprzytomnić, normalnie nie zwracam na wiek uwagi.
Na tym forum wiek nie ma znaczenia.
Nikt nie jest lekceważony z tego powodu, że chodzi do podstawówki lub gimnazjum.
Ale nie ma tez taryf ulgowych.

Napisałaś, że nie chcesz się wymądrzać, bo masz 13 lat.
A to bez znaczenia.
Wszystko jedno ile ich masz, liczy się to co masz do przekazania, oraz to w jaki sposób się wyrażasz.
To forum jest specyficzne bardzo, bo zaglądają tu nie tylko Twoi rówieśnicy, ale też studenci, ludzie, którzy pracują w różnych firmach na różnych stanowiskach, nie chcę straszyć, ale nawet nauczyciele (:hahaha:)
I dobrze by było gdybyś zdała sobie sprawę z tego, że oni czytają co piszesz, tak jak Ty czytasz co oni piszą.

Według mnie to plus tego forum.
Ale jeśli komuś nie odpowiadają takie zasady, to..no nie wiem...nie zmieni tego. Tak już tu jest i oby było.
Albo się wczuć w klimat i wykorzystac okazję obcowania z tak różnorodnymi ludźmi, albo faktycznie szukać szczęścia gdzie indziej.
Zreszta jest jeszcze drugie forum MJ, tam jest chyba nieco luźniejsza atmosfera. Nie wiem zresztą, nigdy tam nie chodzę.
Nie chcę nikomu sugerować, że ma sobie stąd iść, nic z tych rzeczy. Tylko chciałam zauważyć, że mamy wybór.
Awatar użytkownika
Anitka

Post autor: Anitka »

MJowitek pisze:nie chcę straszyć, ale nawet nauczyciele
To na poważnie?
Słyszałam pare razy, że nauczyciele czasem, np w Wigilie mówią ludzkim głosem....
Oczywiście nie obrażając. Tak pytam, po prostu... ;-)
'Dance for yourself, if someone understands good. If not then no matter, go right on doing what you love.'

* Louis Horst
Awatar użytkownika
M.Dż.*
V.I.P.

Post autor: M.Dż.* »

Pozwoliłam sobie temat podzielić, bo co nieco odbiegł od początkowego zamysłu autora- założyciela :wariat:
Anitka pisze:
MJowitek pisze:nie chcę straszyć, ale nawet nauczyciele
To na poważnie?
Słyszałam pare razy, że nauczyciele czasem, np w Wigilie mówią ludzkim głosem....
Oczywiście nie obrażając. Tak pytam, po prostu... ;-)
Oj, Anitko, grabisz sobie :diabel:
Wiedz, że nie każdy nauczyciel wygląda i zachowuje się, jak TYPOWY belfer ;-)
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Awatar użytkownika
Kingoosia

Post autor: Kingoosia »

:wariat: :wariat: :wariat: Tak czytam, i czytam, i mnie ten wątek powala. To ja się zabawie w Moon_Walk_Era
Moon_Walk_Er pisze:Jednak rozmowa z MJowitkiem utwierdziła mnie w tym, że jednak warto je poprawiać.
Błąd stylistyczny, mój drogi, nieładnie to tak powtarzać ten sam wyraz w jednym zdaniu. Razi mnie to. Lepiej się strzeż.
Moon_Walk_Er pisze:M!lC!a__JeAnnE napisał:
Mi sie wydaje ze jest to forum na temat MJ a nie forum jezyka polskiego...

Pozwolę sobie siebie zacytować:
Moon_Walk_Er napisał:
No i co z tego, że nie jest?
To znaczy, że można tu robić masę błędów ortograficznych?
Nie wypada robić błędów, tak samo, jak nie powinno się wytykać innym braku spacji w 2 wyrazach.
Moon_Walk_Er pisze:Zresztą, zauważcie, że najbardziej "czepiają" się mnie osoby, które robią błędy. Ci, którzy ich nie robią, nie mają żadnych pretensji
Dziwne, bo ja w szkole mam wzorowe za ortografię :wariat: .

MJowitek pisze:Często edytuję jakiegoś posta "tylko" dlatego, że widzę w nim literówkę.
Ja też tak przeważnie robię, jednak nie sądzę, żeby mój własny pedantyzm upoważniał mnie do wytykania komuś braku spacji.

No, to na tyle :wariat: .
To, co jest w nas, będzie i wokół nas.
: )
Awatar użytkownika
Moon_Walk_Er

Wszystko co myślę o ortografii napisałem już wcześniej.
Zostawię więc Twój post bez konkretnej odpowiedzi.
Tym bardziej, że cała wichura o błędy już przygasła na forum.
Bez sensu ożywiać coś, co umarło śmiercią naturalną.
Tyle...
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Kingoosia

Moon_Walk_Er pisze:Bez sensu ożywiać coś, co umarło śmiercią naturalną.
Tyle...
Wcale nie umarło, bo ostatni post przede mną pojawił się 2 dni wcześniej :podejrzliwy: .
Moon_Walk_Er pisze:Wszystko co myślę o ortografii napisałem już wcześniej.
A ja napisałam, co myślę o takim wytykaniu błędów. Według mnie, to jest równie niepoprawne, jak samo ich robienie.
Moon_Walk_Er pisze:Tym bardziej, że cała wichura o błędy już przygasła na forum.
Ja zaś zauważyłam, że dla niektórych wciąż trwa. Temat aktualny.
Moon_Walk_Er pisze:Zostawię więc Twój post bez konkretnej odpowiedzi.
Najczęściej w takiej sytuacji powstrzymuję się od komentarza, ale tym razem nie mogę, więc powiem tylko tyle: nie odpowiesz, bo nie masz co.
Awatar użytkownika
Moon_Walk_Er

Kingoosia pisze:nie odpowiesz, bo nie masz co.
Jeśli Ci to w czymś pomogło, to tak sobie tłumacz dalej.
Nie uda Ci się mnie sprowokować.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Kingoosia

Nie uda Ci się mnie sprowokować.
Heej, ja nie zamierzam nikogo prowokować! Wyraziłam swoje zdanie i chciałam tylko nawiązać dyskusję, na wciąż aktualny temat. Gdzie tu widzisz prowokację? :podejrzliwy:
ODPOWIEDZ