Moonwalk, strój ---> wskazówki

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Awatar użytkownika
verter

Post autor: verter »

Czy ktoś z Was potrafi zrobić ten james brown move -->
http://pl.youtube.com/watch?v=FUwefGX-XrA 4:22 ??
Oglądałem setki razy instruktaż Ramady'iego ale wciąż nie potrafie tego zrobić :surrender: Uparłem się, że się tego naucze. Mógłby mi ktoś pomóc? Kasia, Anitka? Może jakieś tłumaczenie z francuskiego? Cokolwiek :smutek:
"To be alone is to be different, to be different is to be alone"
Suzanne Gordon

Moja generacja
Awatar użytkownika
Final Cloud

Post autor: Final Cloud »

Co do stroju:
Wczoraj kupiłem mokasyny ^^ spisują się świetnie ;-) Fotki
Fotka1
Fotka2
Gdzie kupiłem?? W jakimś Islandzkim sklepie #_#. Na butach jest nazwa firmy.
Cena?? Lepiej nie mówić nenene
Teraz można robić moonwalka do woli glupija
Awatar użytkownika
Anitka

Post autor: Anitka »

Macie na myśli to od 32. do 35. sekundy?
Awatar użytkownika
verter

Post autor: verter »

Anitka pisze:Macie na myśli to od 32. do 35. sekundy?
Nie, to od 4:22. Potem powtarza to jeszcze w okolicach 6:08.
"To be alone is to be different, to be different is to be alone"
Suzanne Gordon

Moja generacja
Awatar użytkownika
Anitka

No to ja wam tak tylko moge powiedziec, że ten ruch jest do nauczenia...
trzeba tylko siedziec przy kompie i obserwować... jestem poza domem teraz i nawet ni eam lustra takiego zeby postawić na ziemi i obserwowac ruchy stóp i kostek, ale to na prawde nie jest najstraszniejsza rzecz. Gwaratuje wam, że umiecie robic trudniejsze.
zaprawszam zatem na youtube'a i do roboty!
obserwujcie to uważnie, podzielcie sobie na kawałi. najpierw sie naczucie np. jednej sekundy, albo tylko tam 3 ruchów, później nastepna sekudna albo kolejne 2 ruchy... jak wam wygodniej.
Pozdrawiam.
'Dance for yourself, if someone understands good. If not then no matter, go right on doing what you love.'

* Louis Horst
Awatar użytkownika
jonny bravo

Post autor: jonny bravo »

kluczowa o ramadiego. jest 58 sek. tzn kawałek od tej sekundy, to jest ruch który trzeba wykonywać, żeby to wyszło wizualnie tak jak ma wyjść. ja wam radzę naoglądać się MJ i w oparciu o ten ruch cały czas próbować i próbować to w końcu samo wyjdzie na pewno. po 5 razach na pewno nie, ale końcu zauważycie że coś wychodzi. zawsze tak jest
Obrazek
Awatar użytkownika
Anitka

verter pisze:Narazie jestem nieco przerażony skalą trudności tego ruchu Poddaję się
nie musisz być przerażony, bo jestem w 100% pewna, że potrafisz roić rzeczy trudnijsze.
nie jest to takie trudne, treb tylko trenować jak najwięcej. Ćwiczyć, trenować, ćwiczyć, trenować, męczyć, sprawdzać, ćwiczyć trenować, ćwiczyć trenować....
i nie zrażaj się za szybko.. jak Ci nie będzie wychodzić, to odpocznij od tego, i wróć za 2 dni.

o ile wytrzymasz 2 dni.
Pozdrawiam!
'Dance for yourself, if someone understands good. If not then no matter, go right on doing what you love.'

* Louis Horst
Awatar użytkownika
M.Dż.*
V.I.P.

Post autor: M.Dż.* »

MJowitek pisze:Katek, może je daj normalnie na forum, a nie na privy?
Może i tak.....
Zatem wklejam to, co wynika z instrukcji obsługi James'a Brown'a + swoje złote myśli :wariat:
No, to obejrzałam.
Generalnie Ramady nie jest dobrym nauczycielem, bo trudno mu zebrać myśli w jedną całość
Ale oto jego co powiedział (pomijam paplaninę w miedzyczasie):
- "James Brown move" to dość trudny krok (to już wiemy )
- podstawą jest poruszanie stopami w bardzo szybki sposób
- grunt to złapać rytm (ciałem), a następnie dodać ruch stóp, które muszą się cały czas ślizgać (wnioskuję, że siła pochodzi z tułowia, a nie ze stóp- podobnie, jak w moonwalk'u)
- przemieszczanie się do tyłu wykonujemy poprzez ślizganie się na samych piętach
- sam układ to: po dwa "ślizgnięcia" na boki (zaczynąjąc od prawej strony), z udziałem ramion, następnie mały podskok, dalej wyciągnięcie lewej nogi cały czas wprawiając ją w wibracje, następnie zataczamy koło jedną nogą do wewnątrz przesuwając ją pod koniec w bok i ślizgiem dołączamy do niej drugą
- do tego dodajemy stylu i voila
- im szybciej ruszasz stopami tym lepszy efekt
- kolejność jest taka: wchodzisz w rytm wyrzucając stopami, następnie dodajesz wibracje stóp, a na końcu zbierasz to w układ opisany powyżej

Teraz coś ode mnie....
Przyjrzałam się temu instruktarzowi i muszę przyznac, że mnie on zainteresował (szczególnie pierwsza część kroku, bo drugą wykonuję dość często)- trochę popróbowałam i .... jeszcze sporo ćwiczeń, ale cośtam ma szansę się urodzić
Z moich obserwacji:
- zacznij od ćwiczenia szybkiej wibracji stóp- to chyba najważniejsze
- jak juz opanujesz lekkość w tym kroku to po prostu poczuj rytm i wyjdzie, co trzeba
U mnie na razie nie ma lekkości w wibracji stóp, ale rytm jest, więc wychodzi ciekawe "coś". Krokiem James'a tego nazwać na razie nie mogę, ale ćwicząc koordynację stóp jest jakaś szansa
Aha.... I krok bardzo siłowy dla ud
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Awatar użytkownika
lol

Tańczyć jak MJ...

Post autor: lol »

Mam do was ogromną prośbę. Otóż zamarzyło mi się, żeby nauczyć się w końcu tańczyć w stylu MJ. Niestety nie miałam wcześniej za bardzo kontaktu osobistego - że tak się wyrażę - z żadnym rodzajem tańca, dlatego nie wystarczy mi rozszyfrować układ z jakiegoś teledysku - musi mnie ktoś nauczyć. I tu pojawia się problem.

Prośba polega na tym: jeżeli ktoś z was jest z Wrocławia i wie o jakiejś szkole, gdzie można by nauczyć się tańczyć w stylu MJ - niech powie gdzie to jest japrosic ... A może da się tego nauczyć w inny sposób?

Pozdrawiam cieplutko,

lol
Awatar użytkownika
Karolina

Post autor: Karolina »

O szkole tańca nie słyszałam, ale są strony internetowe i filmy na YouTube.
http://www.tess-impersonates-mj.com/school.htmhttp://www.secrets-of-moonwalk.com/
Awatar użytkownika
hubertous

Post autor: hubertous »

Może spróbowałabyś na samym początku (mówię tak, jak ja zaczynałem ;-) ) poruszać się po swojemu przy jakiejkolwiek muzyce, żeby móc rozszyfrować swoje umiejętności (bądź nieumiejętności) taneczni i możliwości w rozwijaniu jego [tańca]. Potem spróbuj zacząć ćwiczyć jakikolwiek krok Michaela, który ci się spodobał lub wnioskujesz, że jesteś w stanie go wykonać. Ćwicz go 2 tygodnie, bez przerwy, w każdej wolnej chwili, na korytarzu, w swoim pokoju, aż w końcu nauczysz się go prawie bardzo dobrze ;-) Potem spróbuj nauczyć się drugie, trzeciego itd. i po jakichś 2 miesiącach zacznij łączyć je w układy taneczne (możesz z domieszką "własnych" kroków) wg własnego, indywidualnego pomysłu. Jeśli uda Ci się to wykonać, zacznij przypatrywać się całym układom MJ w klipów muzycznych (np. "Smooth Criminal") i spróbuj je powoli wykonywać (możesz śledzić je "klatka po klatce", zwracając uwagę na szczegóły, jak np. ułożenie nóg i ciała podczas danego ruchu). Potem już sama będziesz wiedziała co robić dalej ;-)

Pozdrawiam.
Obrazek
Nie cytuj, póki cytowanego tekstu nie zrozumiesz. Nie ma czegoś takiego jak niemyślenie. Jednak często kierujemy swoje myśli w niewłaściwe strony.
Awatar użytkownika
adi

Post autor: adi »

jak czytam wasze posty i widze ze wiekszosci moonwalk nie sprawia zadnego trudu to zaczynam lapac doła.. glupija trenuje juz pol dnia i mi nie wychodzi! moze za malo sil w stopach mam? ciagle myli mi sie i probuje sie poruszac tą stopą, ktora jest na palcach :(
Awatar użytkownika
M.Dż.*
V.I.P.

adi, spróbuj ślizgać się nie na palcach lecz na całej stopie.
A siłę czerp nie z samych nóg, lecz całego korpusu, ze szczególnym uwzględnieniem ramion ;-)
Powodzenia! :-)
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
MJwodzuMJ

Post autor: MJwodzuMJ »

Właśnie wróciłem z Warszawskiego H&M (byłem na zakupach z okazji 25 lat Thrillera - taka mała wyprawa w poszukiwaniu akcentów związanych z 'Majkelem'). Jest tam dosyć ładny kapelusz z nieco węższym rondem niż majkelowska fedora (ale do tańca w sam raz). Prócz tego widziałem wąskie, czarne, męskie spodnie z lampasami - podobne do tych w Billie Jean (ale nie dresy). Polecam! - jest w przynajmiej dwóch H&Mach. ;-)
PS. A co do moonwalka - wstyd się przyznać ale nadal ćwiczę (zła nawierzchnia, buty i brak talentu ;-)) ale ogólnie jakoś tam wychodzi :mj:
Awatar użytkownika
M.Dż.*
V.I.P.

26 stycznia 2007 roku:
M.Dż.* pisze:
kojanik pisze:wszedłem na stronę z tym patentem, jednak nie rozumiem jednak działania tych butów, czy może mi to ktoś wyjaśnić ??
To zwykły mechanizm- obcas ma wycięcie w kształcie strzałki.
"Hak" o takim samym kształcie przyczepiony jest do podłoża.
Żeby przyklajstrować się do ziemi, trzeba wsunąć wycięcie obcasów w hak na ziemi.
Pochylenie do przodu powoduje, że trzymany jesteś za obcas.
Wysunąć się z tego tałatajstwa można tylko wysuwając stopy do tyłu (co zresztą widać na koncertach ;-) ).
Nie zmienia to faktu, że trzeba mieć niezłe mięśnie, żeby utrzymać w pozycji pochyłej, sylwetkę sztywną jak decha :-)
Informacja zaczerpnięta z niedziałającej aktualnie strony www.smooth-criminal.com
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
ODPOWIEDZ