3.6.05 - sąd

Wyłącznie pewne i obiektywne informacje. Wielkie wydarzenia i ciekawostki, czyli kim jest naprawdę Michael Jackson. Uwaga - spamowanie w tym dziale jest niedozwolone.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Awatar użytkownika
Mazi

Post autor: Mazi »

Jak werdykt miał by byc ogłaszany to aj sobei wyobrażąm ze wszystkei TV przerywają nadawanie planowanych programów i jakos czuwaja przed sadem Wherever:> ale chyab tak nei bedzie :> boszz
...:::But They Told Me A Man Should Be Faithful And Walk When Not Able And Fight Till The End:::..
Awatar użytkownika
Kermitek

Post autor: Kermitek »

No to mamy podobna wyobraznie
Kultura umożliwia rozkwit najpiękniejszych zdolności człowieka
Awatar użytkownika
dzina

Post autor: dzina »

Mazi pisze:Jak werdykt miał by byc ogłaszany to aj sobei wyobrażąm ze wszystkei TV przerywają nadawanie planowanych programów i jakos czuwaja przed sadem Wherever:> ale chyab tak nei bedzie :> boszz
I tak może być, np: takie serwisy jak BBC WORLD, CNN lub SKY NEWS chyba nie omieszkają sobie przepuścić takiej okazji! W końcu na miejscu prasa liczy sobie jakieś 2000 luda i ja myślę, że tak się jednak stanie mimo tego, że jeszcze w zeszłym tygodniu nie liczyłam na to. Media jednak trąbią na maksa o sprawie!
Awatar użytkownika
Kermitek

Dzina ale nasi maja zawsze spozniony refleks lub tez robia z igly widly :wariat: glupija
Speechless

Post autor: Speechless »

a ktora jest teraz godzina w Santa Maria?
Awatar użytkownika
dzina

Post autor: dzina »

Speechless pisze:a ktora jest teraz godzina w Santa Maria?
Oni są jakieś 8 godzin do tyłu! Sorrki nie chce mi się liczyć ;-)
Awatar użytkownika
SUNrise

Post autor: SUNrise »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
MJowitek pisze: Co to może być AP? Traktuja to jak my onet...
:podejrzliwy: ekhmm... no bez przesady

Associated Press.... i wreszcie jestem w swoim żywiole :party: Akurat wkuwam o AP (i nie tylko) do egzaminu, który za parę dni mam. Oto jak na tym forum można łączyć przyjemne z pożytecznym
Co to może być AP?
Spróbuję ująć to jak najbardziej skrótowo.
ASSOCIATED PRESS (AP) - jest do dziś największą na świecie agencją prasową. Posiada ponad 240 biur, zatrudniających około 3500 pracowników.
W samych Stanach Zjednoczonych informacje AP docierają do około 6000 stacji radiowych i telewizyjnych oraz 1700 gazet. W innych częściach świata ma ona około 8500 klientów z prasy, radia i telewizji.
Ogółem serwisy AP zawierają blisko dziesięć tysięcy depesz i artykułów dziennie (około 20 milionów wyrazów łącznie i około 1000 zdjęć) i tłumaczone są na 5 języków: hiszpański, niemiecki, francuski, holenderski i szwedzki. Do końca XX wieku AP zdobyła 46 nagród Pulitzera: 19 za teksty prasowe i 27 za fotografie.

Całodzienny serwis AP zawiera:
- cztery razy dziennie tzw. digest, czyli indeks najważniejszych wiadomości dnia,
- dwa razy dziennie indeks sportowy,
- codzienny zestaw dłuższych artykutów - reportaży z całego świata, w tym na temat kultury, sztuki i nauki,
- dwa razy dziennie skrót wiadomości,
- kalendarze - informacje o spodziewanych wydarzeniach politycznych i sportowych,
- "Today in History" - codzienny zestaw wiadomości historycznych,
- "People and Places" - wiadomości o znanych osobistościach ( w tym o naszym Michaelu).
- "Weather" - informacja o pogodzie i temperaturze z całego świata,
- "Financial Fixtures" - wiadomości z giełd walutowych i kapitałowych w USA, Europie i Azji, notowania walut i złota,
- bieżąca informacja o dostępnym serwisie graficznym AP.

Zarówno serwis graficzny, jak i fotograficzny przesyłane są w odrębnych zestawach: AP Foto zapewnia zdjęcia z bieżących wydarzeń politycznych, sportowych i świata biznesu. Agencja oferuje także pełną gamę urządzeń do obsługi fotograficznej i odbioru zdjęć. W szczególności warto wymienić: komputerowy transmiter do zdjęć prosto z negatywu (AP Leafax 35 negative transmitter), AP Laser Receiver do odbioru zdjęć metodą cyfrową lub analogową oraz elektroniczną sieć fotograficzną (Photo Stream) dostarczającą materiały czarno-białe i kolorowe najwyższej jakości drogą satelitarną w czasie od 1 do 3 minut. Dzięki systemowi Leaf Picture Desk możliwe jest otrzymanie zdjęć w ciągu zaledwie kilkunastu minut po ich zrobieniu przez fotoreportera.

Codzienna transmisja satelitarna serwisu AP World Graphics zawiera tuziny map, ilustracji i planów. Są one dodatkiem do newsów i informacji.

Agencja posiada także odrębny dział telewizyjny z główną siedzibą w Londynie. W skład APTv wchodzą 93 międzynarodowe biura w 67 krajach. Pracownikami są doświadczeni dziennikarze telewizyjni, którzy dostarczają codziennie pełen serwis międzynarodowych newsów ze specjalnym naciskiem na największe wydarzenia z każdego regionu.

AP jest powszechnie uważana za agencję dokładną i wiarygodną,
jednakże w historii jej działania zdarzyły się poważne uchybienia w sztuce dziennikarskiej. Na przykład w 1961 r., kiedy ówczesny sekretarz generalny ONZ Dag Hammarskjóld zginął w katastrofie lotniczej, AP podała, iż samolot wylądował szczęśliwie. Donosząc o zamachu na J.Kennedy'ego w Dallas poinformowała, że wiceprezydent L. Johnson został także postrzelony (co nie było prawdą). Pomimo tego dziennikarze AP zaliczani są do elity zawodowej; wielu z nich, jak wspomniałam, było nagradzanych nagrodą Pulitzera za zdjęcia i reportaże. Mahatma Ghandi zażartował kiedyś, że pierwszą osobą, którą spodziewa się spotkać po swojej śmierci będzie korespondent AP. :-) Mark Twain zaś powiedział: "Są tylko dwie siły, które mogą przenieść światło do najdalszych zakątków globu: słońce na niebie i Associated Press tutaj, na dole".

To ja jeszcze parę zdań o historii, bo tę lubię najbardziej :-) . Associated Press założona została w 1848 r. przez dziesięć osób reprezentujących sześć dzienników ze wschodniego wybrzeża. Doszli oni do wniosku, że jeżeli każdy z nich ma wysłać w celu opisu wydarzenia osobnego korespondenta, to o wiele oszczędniej będzie wspólnie opłacić podróż jednego dziennikarza.
Pierwsze zagraniczne biuro otworzono w Halifax w Kanadzie. Halifax był ważnym portem Ameryki Północnej, do którego zawijały statki pasażerskie linii Cunard przywożące najświeższe wiadomości z Europy. Stamtąd drogą telegraficzną przekazywano je do Nowego Jorku. Początkowo agencja miała tylko jednego korespondenta w Waszyngtonie. Był nim Lawrence Onbright, znany nie tylko ze swych publikacji dotyczących wojny secesyjnej i opisu zamachu na prezydenta Abrahama Lincolna, ale również z wykreowania nowej filozofii AP wyrażonej w stwierdzeniu adresowanym do Kongresu USA w 1862 roku: "Moja praca to przekazywanie faktów. Do moich zadań nie należy ich komentowanie. Moje reportaże drukowane są w pismach o różnych profilach politycznych, dlatego ograniczam się do tego, co uważam za słuszne oraz staram się być zawsze bezstronnym i prawdomównym". [wspaniale by było gdyby wszyscy dziennikarze mieli takie podejście do swojej pracy :war: ]. Wkrótce to wyznanie stało się mottem AP

Wraz z rozwojem sieci telegraficznej zwiększyła się ilość nadawanych informacji i to uczyniło AP centrum przepływu informacji zarówno z kraju jak i ze świata. W 1872 r. wydzierżawiła jako pierwsza agencja na świecie linię telegraficzną wyłącznie do przekazywania informacji.
W latach trzydziestych wykorzystała dalekopisy, co pozwoliło na wysyłanie pisanego tekstu, zamiast "wystukiwania" go na telegrafie.

AP jako pierwsza zastosowała i rozwinęła satelitarny system transmisji wiadomości, fotografii i serwisu graficznego, który poprzez ponad 4 tysiące odbiorczych anten satelitarnych dociera obecnie do klientów na całym świecie. Jej chlubą było także wprowadzenie w 1988 r. systemu Graphics Net, który pozwala na idealne, za pośrednictwem komputera, przekazanie gazetom serwisu fotograficznego. W 1994 r. powstał APTv -serwis telewizyjny, oraz AP Ali News - całodobowy serwis radiowy dla klientów amerykańskich. Od 1996 r. funkcjonuje w Internecie.

Tak w skrócie to tyle, gdyby ktoś chciał jeszcze coś więcej na ten temat, o tej lub o innej agencji (informacyjnej oczywiście) to chętnie opowiem :party:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony pn, 06 cze 2005, 16:24 przez SUNrise, łącznie zmieniany 1 raz.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Willy

Post autor: Willy »

Speechless pisze:a ktora jest teraz godzina w Santa Maria?

7:24
Awatar użytkownika
MJowitek

Post autor: MJowitek »

Łomatko SUN... Toś zaszalała..hehe, oki, w wolnej chwili to przezcytam uważniej...
No to dostałam obszerne wyjaśnienie co to mogłoby być...
Ja ostatnio to tylko gdybam...
A o gdybaniu więcej tu:
http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewto ... =6193#6193 :party:

/tak, to jest reklama mojego wątku :party: /
Awatar użytkownika
Jeanny100

Post autor: Jeanny100 »

To kiedy ten wyrok????Juz nie moge sie doczekac....
Obrazek

Post autor: MJowitek »

Kocham takie syfiaste wątki, w któych jest wszystko :]

A ja mam parę fotek. Nastroje u Francuzów są takie, ze podejrzewają, ze nie mówi się do końca prawdy jak to z tymi plecami było. Obawiają się tam, ze to mogło być coś poważniejszego. Ale ja wiem... No nic, dam te fotki i mykam znowu..

Obrazek

Tu MJ wraca do Neverland.

Obrazek

Ktoś z ochrony czeka na MJ.

Obrazek

To Masereau dzisiaj. Ech. Mam złe wspomnienia z takim czekaniem na MJ...

I jeszzce dwie fotki samochodu. Ech. Wolę oglądać MJ...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Marzena

Post autor: Marzena »

Ja jakoś też nie do końca wierzę w ten ból pleców. No ale........., a może się mylę. Choć, tak z drugiej strony, lepiej niech to już będzie ból pleców, niż coś innego........a najlepiej, żeby nic Mu nie dolegało..
Awatar użytkownika
Kermitek

Wiecie boje sie ze rzeczywiscie bylo to cos powazniejszego Tfu ....Precz wstretne robaczki .......Dzisiaj caly dzien jakos dziwnie klne na wszystko a zwlaszcza na nasze kochane media
Informacja dnia i nagroda Malin dla programu pierwszego o godzinie 19.30 :rocky: :surrender:
Awatar użytkownika
MoonWalker

Post autor: MoonWalker »

ciekawe co dadza w Panoramie :D:D:D
Zablokowany