Transfer danych

Wszystkie dyskusje o forum, tu można szukać pomocy gdy ktoś nie może się połapać co i jak, pisać wszystkie żale i radości związane z forum, uwagi do moderatorów i do mnie (admina).

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, kaem, @neta, anialim, Mariurzka, Mafia

Majkel
Site Admin

Transfer danych

Post by Majkel »

Witam wszem i wobec...

właśnie automat serwerowy przysłał mi maila z info o transferze danych naszego serwera, a głównie to forum rzecz jasna.
--
Transfer wygenerowany od poczatku miesiaca:
3.183 GB

Prognozowany transfer na koniec miesiaca:
10.324 GB

Miesieczny limit transferu dla posiadanej opcji:
7.000 GB
--
Głównie transfer, obciążenie serwera, generuje forum, zatem, iż forum ma opcję kompresji przesyłanych danych, na większych forach się to włącza, zatem włączam. Raczej nie powinno być problemów, choć wiem, iż zdarzają się takie przypadki, zatem włączam na próbę, gdyż jest to konieczne. Przy owej kompresji Gzip możemy nawet kilkukrotnie zmniejszyć transfer danych z forum. Po prostu musimu, bo rezerwa finansowa, która została to niewiele. [po weekenddzie rozliczę się publicznie, podam, co i jak i ile zł itp.]

Inne dane o forum z dziś:
zajętość bazy danych: 18.98 MB
średnio postów dziennie (licząc średnią od powstania forum): 71.85
...
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

właśnie tą próbę opłaciłem kilkuminutowym niedziałaniem forum... ehh
jak widać nasz serwerek blokuje taką opcję (kompresji GZip), a to mi się juz nie podoba.
Muszę nad tym pomyslec... napisze do admina.
...
MJowitek

Post by MJowitek »

No ok, jak tu mamy kontynuować, to niech tam. Ja tylko z jednym. Tzn, że co, jak jest za dużo ludzi tutaj, to to jest źle dla nas? Tzn mam na myśli to wchodzenie ileś tam razy dziennie, a zwłaszcza tych gości. Oni jakos szkodzą? Też jestem ciekawa co oni za jedni...Ja kiedyś co prawda dałam Żabojom linka do naszego forum, do wątku z fotkami, to wtedy mogłi nieco poprzyłazić, ale też nie tabunami... Poza tym ów wątek,a z nim i link, idą już powoli w zapomnienie... Ja tylko nie rozumiem co dla nas oznacza ilość osób na forum, ilość wizyt itp. Buszmen raz na jakiś czas wzdycha, że mieć taką wiedzę na temat komuterów jak ja w dzisiejszych czasach, to niespotykane... Ja sie powoli poprawiam. Ale jak widac mam nieco takich pytań...
Aha, no i co w takim razie mamy robić? Jakieś wskazówki? Wytłumaczy mi ktoś? No i jak z kopiowaniem fotek? Co mam robić, jesli kopiuję fotkę z cudzego miejsca na nasze, a także co, jeśli kopiuję naszą fotkę na przykład Francuzom.
Chwilowo koniec pytań...
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

kurcze... :wariat:

wszystko kosztuje, zatem kosztuje także transfer danych, czyli ilość przesyłanych = ściąganych z naszego serwera danych (stron ładowanych, zdjęć, plików...). Im więcej jest wejść, im więcej porusza się osób po stronie to z każdym ruchem jest zżerane troche transferu. Nie trzeba popadać w panikę, bo to w sumie super, że jest takie zainteresowanie.

Jeśli wstawiasz jakąś fotkę na forum, to zazwyczaj kopiujesz jej link=adres z jakiejś strony, czyli fotka się u nas wyświetla, ale tak na prawdę ładuje się z tego oryginalnego miejsca, czyli np. z serwera Interii. Dlatego nie należy z prywatnych stron ładować np. na forum czyichś zdjęć bo ludzie ogladają je bez whcodzenia nawet na jego stronę, ajemu licznik transferu się "kręci"

jasno?
...
MJowitek

Post by MJowitek »

Majkel wrote:
jasno?
Coraz jasniej. Dziękuję. Jeszcze tylko nie wiem w jaki sposób w takim razie wklejac fotki, zeby było wszystko porządnie. Kaasica coś mówiła, zeby zcegos używać..ale ja nie wiem co to i jak to.

Potrzebuję mentora, bo inaczej się nie nawrócę... :wariat:

Ach, no i czy to dawanie linków do naszego forum to dobrze, czy źle? Bo dobrze, że jest więcej luda, bo to zainteresowanie. A źle, bo zżera. A jakby to "dobrze" i "źle" postawić na wadze, to która szala sie okaże cięższa?
Pytam, bo chcę dobrze, a ja Żabojom to często mam ochotę dawać linka do nas, np jak fotki mamy, a oni jeszcze nie, a kopiowac mi się nie chce. Na razie dałam link ze trzy razy. Więcej grzechów nie pamiętam.
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

od czego masz Buszmena? ;-)

a fotki by było dobrze i o tym co mówiła koleżanka to należy najpierw wrzucić na swój serwer, a potem dawać link do plików (fotek), które są już na naszym serwerze.

cięższa szala to myślę, to wtedy kiedy jest większa odwiedzalność... czyli stawiamy na to,
ale z kolei nie przewidziałbym nawet, iż taki problem może powstać... teraz nie wiem jak to rozwiązać, ale jak odpocznę po cięzkim bardzo weekendzie i ostatnich dniach to coś pomyślę na trzeźwo po tym 3-dniowym maratonie weekendowym :\
na jedno dokupienie 5 GB (w tym tempie to starczy dodatkowe 5 GB na 2 miesiące) jest kasa jeszcze, a dalej to najwyżej z pensji dołożę :] po prostu nie wiem... coś pomyślę... jeszcze jest czas.

Albo kwestia reklamy w jakiejś nienachalnej formie na naszym forum/stronie... jak się zgodzicie to powinno się uzbierać kasy conajmniej na ten transfer i nie będzie problemu... chciałem prowadzić politykę bezreklamową, ale to może być wyjście, ale jak mówie, formy nienachalne reklam. Ale nad tym też muszę pomyśleć za 3 dni i zrobić co trzeba.
...
Schmittko

Post by Schmittko »

z tego co myślalem, to aby choć trochę (bardzo trochę) zahamować ten nasz galopujący transfer, można by chwilowo zrezygnować z avatarków (bo ładują się z naszego serwera), a także nieco ograniczyć pisanie o pierdołach. Kiedy ktoś dopisuje do tematu choćby jedno słowo, wówczas wszyscy użytkownicy widzą, że jest coś nowego, wszyscy w to wchodzą, wszyscy to ładują, i wszyscy zżerają transfer. Być może na niewielką skalę, jeśli mają większość w cache, ale jednak te 3 GB sie z kosmosu nie wzięły... Dobrze też nie wpieprzać wszystkich emotikonek na raz do jednego posta - każda to kolejne kilobajty. To tylko moje takie dywagacje... Troche może to się mija z celem, bo to pewnie będzie taka różnica jak zjeść 20 kotletów, a zjeść 21 - tak czy inaczej wywalę na ten miesiąc mój avatarek... 3 kB * duża liczba = jeszcze większa liczba. Zawsze to jakiś mały przyczynek :] Można też rzadziej odświeżać forum, ale nie sądzę, żeby Majkel poparł tą propozycję :)
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

do Schmittka - doceniam twórczy umysł i chęci

ale... avatarki to znikoma część myślę, gdyż wszystkie(!) razem, cały katalog z nimi zajmuje ledwo ponad 0,2 MB.

jestem zawsze za niecytowaniem całości wielkiego tekstu, tylko po to, ażeby pod nim napisać 2 zdania... polecam zobaczyć na jakich zasadach np. ja cytuję - cytuję tylko fragmenty tekstu, do których konkretnie się odnoszę

co do ograniczania naszego korzystania z forum - bynajmniej troche "niezdrowe", zwłaszcza, że poza nami zarejestrowanymi zagląda tu conajmniej drugie tyle osób widzę... nie ma to sensu...

do postu powyżej mojego dopisałem info z pomysłem o reklamach. Czekam na wypowiedzi (krótkie - hehe)
Last edited by Majkel on Mon, 13 Jun 2005, 0:15, edited 1 time in total.
...
kate

Post by kate »

hmm... ja się nie znam... a czy taki gif w stopce też zżera?

edit: jak dla mnie - reklamy mogą być.
Last edited by kate on Mon, 13 Jun 2005, 0:24, edited 1 time in total.
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

kate wrote:hmm... ja się nie znam... a czy taki gif w stopce też zżera?
nie zżera, choc jest ogromny i się długo ładuje,
ale nie zżera transferu, gdyż jest ładowany z serwera img264.echo.cx - więc jak najpoprawniej (pod warunkiem, że to Twoje konto nenene ) zatem!

dziekuję za zainteresowanie!
Last edited by Majkel on Mon, 13 Jun 2005, 0:41, edited 2 times in total.
...
MJowitek

Post by MJowitek »

Majkel wrote: od czego masz Buszmena? ;-)
:diabel:
Majkel wrote:Albo kwestia reklamy w jakiejś nienachalnej formie na naszym forum/stronie... jak się zgodzicie to powinno się uzbierać kasy conajmniej na ten transfer i nie będzie problemu...
No ja się zgadzam. A co to jest nienachalna reklama? Jak wchodzę na forum, to mi się otworzy przy okazji reklama, którą tylko trzeba zamknąć i już? Ale ja już mam czasami takie przypadki... No mniejsza z tym... Niech sobie są te reklamy...
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

MJowitek wrote:No ja się zgadzam. A co to jest nienachalna reklama?
taka jak np. tekstowa reklama, np. jak:
- linki na dole samym strony forum,
- czy po prawej stronie box z linkami...
coś na styl jak na http://forum.optymalizacja.com
- czy w każdym temacie po pierwszym poście textowe reklamy Google - tam też są - według mnie najbardziej rzucająca się w oczy opcja, ale najczęściej byście chyba w to klikali, co? ;)

edit: opowiedzcie się za jakimiś opcjami i czy wogóle, bo jak taka ilość odwiedzin się utrzyma po procesie to będzie to oznaczało może być lub nie być, bo jakoś trzeba tą kwestię rozwiązać, a później ewentualnie jak wiem już, że jest taki proble, to będzie się może szukać innych ofert serwerów z jakimś wielkim limitem transferu :\
MJowitek wrote:Jak wchodzę na forum, to mi się otworzy przy okazji reklama, którą tylko trzeba zamknąć i już? Ale ja już mam czasami takie przypadki...
to już nie wina forum, a zainstalowały Ci się pewnie jakieś SpyWare'y, czyli programy wyświetlające reklamy w przeglądarce internetowej i wtedy jest to niezależnie od stron odwiedzanych. Ja nie mam ŻADNYCH reklam na forum!
MJowitek wrote:No mniejsza z tym... Niech sobie są te reklamy...
ważna kwestia, bo może nam przyniść fundusze... w każdym razie czas na decyzję jeszcze jest, ale z tych reklam też kiedyś trzeba uzbierać...
...
SUNrise

Post by SUNrise »

Majkel wrote:Ja nie mam ŻADNYCH reklam na forum!
Ja na szczęście reklam też nie mam.
ważna kwestia, bo może nam przyniść fundusze...
Ale jeśli będzie z nich kasa, która tak czy inaczej jest nam potrzebna aby to forum mogło funkcjonować, to jestem ZA. Bo forum "na kartki", które kojarzy mi się z jakimiś limitami typu np. każdej osobie przysługuje napisanie max. 3 postów dziennie o liczbie znaków 100 i 2 wejścia na stronę na dobę - to raczej nie byłoby normalne forum.
ImageImage
THRILLER

Post by THRILLER »

Schmittko wrote: 1. można by chwilowo zrezygnować z avatarków
:smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech:
Schmittko wrote: 2. nieco ograniczyć pisanie o pierdołach.

:smiech: :smiech: :smiech:
Schmittko wrote: 3. Można też rzadziej odświeżać forum
:smiech: :smiech: :smiech: :smiech:

Moje propozycje (mam nadzieje ze równie twórcze)

1. Nie robić spacji miedzy wyrazami (a.) skracamy post, b.) utrudnione czytanie postów zniechęca do dalszego przeglądania forum :-] )
2. Nie rozpoczynać wyrazów od dużej litery bo przecież i tak każdy wie że po kropce powinna być duża litera.
3. zmienić design forum na czarno biały, ewentualnie na zielony (jak w ATARII)
4. wywiesić „tabliczkę powitalną „Obcym wstęp wzbroniony! Ostry Majkel!”
5. Zamiast tłumaczyć że się nie pisze CapsLockiem, banować!
6. przykleić oftopa z hasłem „dzieci do zabawek, studenci do nauki, dorośli do pracy, żony do mężów, mężowie do kochanek.
Schmittko

Post by Schmittko »

no śmieszne :smiech: nenene
jakby co, moje głupie pomysły usprawiedliwia fakt, że obaliłem kolejne piwo, które nie mogło się doczekać na uniewinnienie Michaela :)
Post Reply