Moonwalk, strój ---> wskazówki

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Awatar użytkownika
zu

Post autor: zu »

Widać klasę, Kasiu :)

I jeszcze: na niektórych koncertach widać wyraźnie, jak owe "haki" chowają się pod scenę po wykonaniu tego numeru.
Awatar użytkownika
Moon_Walk_Er

Post autor: Moon_Walk_Er »

Eee tam, buty...

Przy dobrym opanowaniu techniki slide'ów i glide'ów można je robić na każdej powierzchni bez problemowo. I to w każdym bucie. A nawet bez.
A jak kapcie mają śliską podeszwę, to może to się źle skończyć...
No chyba, że ktoś wychodzi na scenę, robi moonwalka dajmy na to i schodzi :wariat:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

ja bym ujął to najprościej. mocny, energiczny zamach ręką jakbys uderzał ping-pongowy forehand, nastepnie ręce przyciśnij do ciała i próbuj utrzymac równowagę. siła odśrodkowa powinna wystarczyć na jakieś 2,5-3 obroty.
ułożenie stóp wg mnie nie jest jakąs kwestią kluczową, bo z tego co poczytałem, to kazdy stopy układa jak mu się podoba : )

tez mam jeszcze niewielkie problemy, ale powoli powooooli zaczyna wychodzić.

powodzenia! : )
ObrazekObrazek
baniakwls

Post autor: baniakwls »

piety złocz jedna obok drugiej...zamieszzce an dniach filmik instruktazowy to mniej wiecej zoabzcysz o co w tym chodzi...ps.stopy sa tu niemalze najwazniejsze jak góra wypali a dół nie to nie ma mowy o obrotach wiec polecam nie rzucac tu tylko teoria ale takze praktyka bo teoria to za mało.pozdrawiam
"He is my passion..."
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

chodziło mi bardziej o stopień nacisku stóp do podłogi, lub tez rozłożenie ciężaru ciała na stopach.

; )
ObrazekObrazek
Jako

Post autor: Jako »

Oto link do filmiku z którym nauczyłem sie Moonwalk.
http://pl.youtube.com/watch?v=E_FzgtLVzbI

na początku było mi trudno (szczególnie z przesówaniem nóg po ziemi, a konkretnie lewej, która przesówałem na palcach a nie na całej stopie), ale teraz jest OK. :mj:
Obrazek
Awatar użytkownika
adi

Post autor: adi »

ok, ale podczas obrotu stopa dotyka ziemi palcami, czy piętą?

i na której nodze wykonujecie obrót?
Awatar użytkownika
jonny bravo

Post autor: jonny bravo »

z tego co mogę Ci tak mniej więcej powiedzieć to :
jeśli obracasz się w lewo, zakładając że jesteś praworęczny, lewą stopę postaw delikatnie na ukos, (mniej więcej zrób za 10 dwunasta)
- najważniejszy jest zamach prawą nogą bo to on pozwala Ci się kręcić
- prawą nogę z zamachem postaw za lewą nogą ( skrzyżuj nogi, stawiając prawą nogę na palcach- i po prostu obróć się za prawą nogą)
- i teraz najważniejsze - obracaj się na piętach ( ale nie palce na hura do góry, po prostu nie całą stopą bo natychmiast wyhamujesz )
- druga najważniejsza sprawa, jak ćwiczysz ( i to Ci powie każdy kto potrafi mniej więcej się poobracać ), patrz w jeden punkt, jak się obracasz to za każdym razem masz widzieć jeden obrany punkt, inaczej stracisz równowagę
- ręce - na początku je rozłóż, pomogą Ci w zamachu, ale potem przytul je do siebie, lub jeśli będzie Ci sie udawało, możesz je ułożyć jak w hip hopie, czyli tułów-ramię 90 stopni i dłoń przy barku
- na początku "naskocz" na lewą nogę, z miejsca nic nie zrobisz
- próbuj najpierw robić to powoli, nie oczekuj że obrócisz się 5-6 razy po dwóch dniach
- skup się na tym, żeby stawiając prawą nogę, za lewą, obracając się, postawić nogi obok siebie - powinno Ci to wychodzić naturalnie z obrotem ciała
jeśli się będziesz przewracać na początku to nic, tak musi być
i jeśli Ci już zacznie wychodzić nie przejmuj się, że nie robisz tego w miejscu tylko się przesuwasz, nawet MJ jak to robił to go znosiło.

jakby co to pytaj, jeśli potrafię to pomogę. pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
jonny bravo

adi pisze:obracam się na palcach lewej nog
to do czego musisz dojść, to obracanie się na piętach obydwu stóp. na palcach to niemalże gwarantuję Ci, że przy trzecim obrocie tracisz równowagę

jak mówię, próbuj tak jak Ci napisałem, krok po kroku, i powoli powoli powoli. generalnie zauważyłem, że każdy kto chce się jakoś nauczyć jakiś tam ruchów próbuje od razu robić to szybko, a najważniejsze są te szczegóły i je można poprawiać tylko przy ich zauważeniu a więc "slow slow slow". szybkość sama przyjdzie :P
Obrazek
Awatar użytkownika
dirty_susie

Post autor: dirty_susie »

Adi... obejrzyj jeszcze to:
http://youtube.com/watch?v=1rJq80xIRSw&feature=related
ja się właśnie z tego filmiku nauczyłam... tzn. dalej się uczę... ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
jonny bravo

no ten filmik jest dobry właśnie na rozpoczęcie, czyli te stopy na za 10 dwunasta, z zamachem, skrzyżowaniem, właśnie o to w tym chodzi, tylko że jeśli się przypatrzeć to jego czy tam jej, palce lewej nogi leżą na ziemi a na prawej nodze się pięta obraca, przy większej liczbie obrotów to jest niewykonalne. ale rozpoczęcie jest ok
Obrazek
mjacks

Post autor: mjacks »

ja sie nauczylem z teledysku na dvd.po ogladałem sobie w zwolnionym tepie i potem cwiczylem i juz .wszystko z teledysku sie ucze
mike10

Post autor: mike10 »

A jak nauczyc sie tego ruchu roborta prosze was pomóżcie mi nie wiem gdzie moge znaleźć takie filmiki gdzie jest pokazane jak to sie robi:)

http://video.google.pl/videoplay?docid= ... &plindex=1
Awatar użytkownika
jonny bravo

mike10 pisze:A jak nauczyc sie tego ruchu roborta prosze was pomóżcie mi nie wiem gdzie moge znaleźć takie filmiki gdzie jest pokazane jak to sie robi:)

napisz dokładnie, o który ruch Ci chodzi bo w tym filmiku który pokazałaś jest ich mnóstwo. każdy da się opracować osobno, opisać i wyćwiczyć.

Diana_95 pisze:wedlug mnie 'robot' nie jest taki trudny na jakiego wyglada
to się myslisz trochę, robot jest naprawdę trudny, i wymaga pełnej kontroli ciała jak również tzw. izolacji. a więc momentu w którym np potrafisz ruszyć każdym stawem osobno przy nieruchomej reszcie, to nie jest proste i wymaga lustra :P a moonwalk akurat nie jest tu zbyt potrzebny, to taki bajer :P
Obrazek
Awatar użytkownika
jonny bravo

no o każdy to ciężko i długo :P

ale jeśli chodzi Ci o pierwszy to ok bo najprostszy akurat, a przesuwanie w bok to prostu sidewalk.

http://pl.youtube.com/watch?v=7Cd7b7gAakQ

to jest 360 stopni.

a tutaj sidewalk

http://pl.youtube.com/watch?v=JumdVtA_FBA

on uczy bardzo dobrze.
w razie wątpliwości to pytaj, chętnie pomogę bo akurat te ruchy wszystkie to opanowane dość mam :P
Obrazek
ODPOWIEDZ