Ps. Genialny emot
![dancing Michael Jackson :mj:](./images/smilies/mj.gif)
Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia
da się zrobić prezentacje praktycznie o wszystkim, byle zrobić to w taki sposób, by miało ręce i nogi.maryska17 pisze: tylko czy da się zdać taki temat?
maryska17 pisze:profesorka od polaka mówiła, że będzie konkretny spis lektur na maturze za 2 lata i nie będzie trzeba się tak męczyć
Konkretnie co masz przeczytać- to dobrze bo wiesz przynajmniej z czego będzie pytanie
Archi pisze:Jako tegoroczny maturzysta zdecydowanie odradzam. Dlaczego? Otóż temat wyraźnie sugeruje coś co nie dla wszystkich jest takie oczywiste.
Kiedy piszesz "Karol Wojtyła, największy Polak w dziejach" To temat również jest tendencyjny, ale i sam podmiot tematu nie jest tak kontrowersyjny. Każdy wszędzie to powtarza, a co co tak nie myślą siedzą cicho.
Co do MJ to chyba nie muszę tłumaczyć... pamiętaj, że przyjdzie ci rozmawiać z osobami mającymi nieporównywalnie większą wiedzę od twojej. Nie możesz im powiedział "Państwo nie znają całej prawdy" ale i nie znajdziesz czasu na wytłumaczenie im pewnych zagadnień.
Swojego czasu sam myślałem nad ambitnym podejściem do sprawy prezentacji, próbowałem także wplątać w to wątek MJ. Jedyne tematy jakie przyszły mi do głowy to:
Omów i porównaj różne wizerunki kobiet wyłaniające się z piosenek MJ.
Przedstaw sposób walki z rasizmem, analizując piosenki MJ.
Tematy mają prosta wadę, nie sposób znaleźć do nich jakiekolwiek opracowania. Liczenie na znajomość tematu komisji jest raczej nieuzasadnione. Proponuję podejść nieco pragmatyczniej do całego problemu, zająć się nauką do przedmiotów liczących się na studiach, a temat wybrać możliwie najbardziej klasyczny.
Sądzę, że taki egzaminator, który siedzi cały dzień w sali i słucha kilkudziesięciu prezentacji miałby w nosie Michaela Jacksona i marzył tylko o powrocie do domu. :)Być może któremuś z egzaminatorów utkwiłby chociaż jeden szczegół dotyczący Michaela, a w przyszłości zechciałby się zagłębić w jego twórczość :)