Może nie jestem fenomenem w pisaniu wypracowań ale przynajmniej będziecie mieli co czytać :)
Żyjąc w dobie komputerów nie mamy czasu na chwile odpoczynku, a co dopiero refleksji. Dawne autorytety straciły na wartości. Minęły już czasy w których czczono bohaterów, twórców i osoby czyniące dobro dla ogółu. Gdybyśmy mieli możliwość cofnięcia się w czasie i napisania utworu pochwalnego współcześnie żyjącemu muzykowi to komu byśmy go poświęcili? Każdy jednak kieruje się własnymi upodobaniami i zainteresowaniami.
Uważam, że artystą, który zasługuje na utwór pochwalny jest Michael Jackson. To osoba znana przez ludzi na całym świecie. Przyzwyczailiśmy się do wyimaginowanych treści brukowców, które dostarczają nam fałszywych informacji. Jednak mało kto wie dokładnie jaka siła drzemie w Michaelu, którego świat poznał jako cudowne dziecko. Jak wspomina w swojej książce pt.: „Moonwalk”
„...Pamiętam, że śpiewałem najgłośniej jak umiałem, że tańczyliśmy z prawdziwym zapałem i że pracowałem zbyt ciężko jak na małe dziecko...”
Wszystko co osiągnął, zdobył ciężką pracą, zaangażowaniem, oddaniem i uporem. Od zawsze robił to co kochał, to wpłynęło na jego sukcesy i dominację w muzyce popularnej.
Jednym z wielu elementów, które skłoniły mnie do zajęcia powyższego stanowiska jest jego osobowość, która znajduje swoje odzwierciedlenie z czynach muzyka. Sam nie miał takiego dzieciństwa o którym marzy każde dziecko, dlatego doskonale rozumie dzieci, które spotyka problem natury rodzinnej i nie tylko. Michael pragnie nieść pomoc dzieciom i całemu światu. Pragnie swoją miłość przekazać dzieciom, które jej w życiu nie doświadczają.
Silnie udziela się charytatywnie czego przykładem jest powołanie międzynarodowej fundacji „Heal the World”, która czynnie działa. Na rzecz kampanii antynarkotykowej wśród dzieci i młodzieży użyczył swojego przeboju „Beat it”. Przekazał również swój kapelusz i unikatowy plakat na aukcję by pomóc walce z AIDS wśród afrykańskich dzieci. Podczas wizyty w Polsce odwiedził Dom Dziecka na Rakowieckiej. Kiedy światem wstrząsnęła wieść o ataku na USA, Michael zorganizował koncert na rzecz ofiar ataków terrorystycznych w Ameryce pokazując swoją hojność i współczucie wszystkim ofiarom.
Ten artysta zawładnął ludzkim umysłem nie tylko z powodu osobowości ale i indywidualności, którą emanuje. Swoim charakterystycznym głosem, zdumiewającymi ruchami tanecznymi, muzyczną wszechstronnością podbił serca ludzi na całym świecie. Włączając się w spopularyzowanie moonwalka nazywanego księżycowym tańcem, wpłynął na dorastające pokolenia, ich styl ubierania i poruszania się. Jak sam wspomina:
„...Jako mały chłopiec potrafiłem bezbłędnie powtórzyć każdy krok taneczny jaki widziałem...”
Obudził w nich miłość do muzyki, którą tworzy. Wykonana z kryształu górskiego rękawiczka stała się znakiem rozpoznawczym jego stylu. Michael zainspirował artystów tj.: Marie Carey. Britney Spears oraz wielu innych.
Pojawiając się na koncertach, tworzy wokół siebie magiczną atmosferę, której nikt nie jest w stanie się oprzeć. Słuchając jego muzyki doświadczamy czegoś niesamowitego, gdyż Michael jako piosenkarz, pisarz, choreograf i muzyk spisuje się rewelacyjnie. Kiedyś napisał:
„...Wierzę w siłę marzeń i w zdolność człowieka do wcielania ich w czyn....Zresztą marzenie nie jest jedynie marzeniem: jest celem...”
Michael Jackson ma na swoim koncie wiele osiągnięć, gdyż muzyka którą tworzy, poszczególne dźwięki, słowa, płyną prosto z serca. Nie bez powodu został okrzyknięty „Królem Popu”. Jest on pierwszym czarnoskórym muzykiem, którego teledyski puszczano na MTV. Jego album „Thriller” stał się najlepiej sprzedającym krążkiem w historii. Każdy jego album jest lepszy od poprzedniego, co jest dowodem, że w tym człowieku żyje muzyka, która jest jego pasją.
Michael w swoich tekstach zawarł różną tematykę, która jest bardzo bliska każdemu z nas. Teksty zawierają ponadczasowe wartości, problemy współczesnego świata oraz codzienne ludzkie zachowania. Przedstawia miłość w jej różnych aspektach. Miłość młodzieńczą, fizyczną, emocjonalną oraz jej ciemne strony i rozstania. Michael bardzo silnie dotyka tematu głodu, chorób i dewastacji świata naturalnego. Nawołuj nas do naprawy świata poprzez piosenki: „Heal the World”, „We are the World”, „Earth Song”. Daje nam do zrozumienia żebyśmy nie przechodzili obojętnie wobec zła na świecie. Problem rasizmu w piosence „Black or White” został przedstawiony bardzo czytelnie. Kluczowym zdaniem jest: “It don’t metter if you are black or white”. Jak u każdego artysty pojawiają się teksty osobiste, które są odniesieniem do przeżyć jakie doznał podczas swojego życia.
Michael jest człowiekiem, o którym wiele znanych ludzi wypowiada się bardzo pozytywnie. To również świadczy o jego wpływie i oddziaływaniu na ludzi. Kiedyś Janusz Czapliński powiedział:
„...Lubię jego piosenki, ale płyt nie kolekcjonuję. Jest zjawiskiem, które można porównać tylko do kościoła. Podobnie integruje i łączy ludzi...”
Olga Lipińska również podzieliła się własnymi odczuciami:
„...To bardzo muzykalny człowiek, który idealnie łączy muzykę z rytmem. Wiem ile pracy trzeba by przygotować takie przedstawienie...”
Michael jest autorem słów:
„...Lies run sprints, but the truth runs marathons...”,
które są odpowiednikiem naszego powiedzenia: kłamstwo ma krótkie nogi. Nie trzeba ich tłumaczyć. Trzeba je zrozumieć.
Podsumowując swoje wypowiedzi, wielu ludzi zastanawia się czy napisali lub powiedzieli wszystko co mieli w planach. W moim przypadku, to wypracowanie to dość szeroki zarys osoby Michaela Jacksona i zdaję sobie sprawę, że nie wszystko w nim ujęłam. Na temat: „Który ze współczesnych twórców muzyki zasługuje na utwór pochwalny” można pisać i pisać. Michael wywarł wielki wpływ na muzykę i kulturę świata, przełamując dodatkowo wiele barier społecznych i torując drogę nowoczesnej muzyce pop oraz przyjęciu nowoczesnej gwiazdy muzyki pop we własnym kraju. Został opisany jako „ogromnie ważna postać” w historii pop-kultury, osoba z „gigantycznym wpływem”. Pozostaje jednym z najpopularniejszych do dziś żyjących istot ludzkich.
I jak ?