Transfer danych

Wszystkie dyskusje o forum, tu można szukać pomocy gdy ktoś nie może się połapać co i jak, pisać wszystkie żale i radości związane z forum, uwagi do moderatorów i do mnie (admina).

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, kaem, @neta, anialim, Mariurzka, Mafia

MJowitek

Post by MJowitek »

Pank wrote: Chętnie na nie poklikam :> Tylko jedno pytanie: gdzie są te reklamy? Ślepy, jestem, czy co...? :knuje:
Hehe...
A szukaj, Pank, szukaj...
Węsz w okolicach pierwszego posta...

/sorry, mam pieska na przechowaniu w domu i mi zachowanie szwankuje/
Last edited by MJowitek on Tue, 30 Aug 2005, 20:17, edited 1 time in total.
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

bigboy177, masz słuszne uwagi,
jak również dla mnie to też jest szok...
ale jednak coś generuje ten ruch :\
na pewno nie emaile, bo one właściwie nie są używane.
Dziękuję za chęć pomocy i uwagi.

A co do kompresji - domyślnie jest włączona dla całego serwera, więc nie dało z nią nic rady, gdyż podwójna kompresja to kicha a nie dane ;)

miło pogadać z kimś kto się zna na rzeczy :)
nie jestem sam :)

więc co myślisz o tym?

na koncie nie ma nic poza rzeczami MJPT!

nie wiem, może czat? nie bywam na nim, nie wiem jak duży jest tam ruch.
Ktoś bywa? ktoś potrafi mi powiedzieć?

edit:
co do reklam - prosze o nie klikanie nachalnie, gdyż przynieść to możeskutki uboczne, typu usunięcie na amen naszego konta w systemie reklamowym. Proszę o spontaniczne klikanie jak kogoś coś zainteresuje!
Mówiłem i ustalałem, że nie będą się rzucać w oczy, ale Pank... Ty coś za dużo wypiłeś, czy jak? ;)
...
Schmittko

Post by Schmittko »

martwi mnie ten transfer...
policzmy - może to coś da, a może nic...

prognozowany transfer na koniec m-ca: 1,6 GB
EDIT: 11,6 oczywiście glupija
= 396 MB dziennie
w tym m-cu mamy średnio 400 unikalnych użyszkodników dziennie
= 0,98 MB na głowę

0,98 MB to nie jest znowu bardzo dużo.

zgodnie z tym co mi wypisuje firewall sprawdziłem ile pobieram danych przy odświeżaniu forum. Wyszło orientacyjnie dla konkretnych przykładów:

odświeżenie str. gł. forum - 2 kB
odśw. poszczególnych działow - 3 kB
otworzenie tematu z 1 nowym postem - 9 kB

zróbmy symulację:
wchodze na forum (zakładam, że większość jest w cache) - 2 kB
wchodze do każdego działu - 4*3
w każdym z nich oglądam 3 tematy z nowym postem - 3*9
po obejrzeniu nowych tematów odświeżam każdy dział - 4*3
i odświeżam str. główną - 2 kB
razem wychodzi ok. 50 kB

czyli taki transfer może wygenerować użytkownik za jednym "przeleceniem" forum
nie wiem czy to dobrze policzyłem i czy to coś rozjaśnia... :]
Ale sobie policzyłem :P
Last edited by Schmittko on Thu, 23 Jun 2005, 13:38, edited 1 time in total.
kate

Post by kate »

ja nie widzę tych reklam... :surrender: to mnie przeraża :]
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

kate wrote:ja nie widzę tych reklam... :surrender: to mnie przeraża :]
są po każdym pierwszym poście w temacie...
mam je zrobić kurcze czerwone? Czy może masz przeglądarkę tylko tekstową? No po prostu zwątpić można - serio, że ich nie masz? popatrz wyżej, po pierwszym poście na każdej stronie w temacie... ludzie, czy ja mam jakieś zwidy? Bo się na serio zaczynam niepokoić, że tu jakieś cuda się dzieją... :\

Schmittko - ciekawe wyliczenia, miło, że się ich podjąłeś.
Ten prognozowany transfer na koniec m-ca to jakąś dziwną liczbę dałeś.

Może to bierze się stąd, że jesteśmy tu bardzo aktywni, choć nas nie tak dużo... "użyszkodników" - :wariat:
myślę też, że wiele osób przeglada więcej tematów jak wchodzi na forum niż napisałeś, a także cały czas coś piszemy, więc co chwila się nawet wraca do tych samych już tematów. Myślę, iż 80-100 KB może to nawet dochodzić na 1 raz. Mamy dużo więcej gości na forum niż nas jest... albo po równo bywa. Na forum dosłownie cały czas jest kilka osób...

Schmittko - mnie to tak martwi, że na sesji się nie mogę skupić!
...
kate

Post by kate »

no nie mam... pewnie coś jest nie tak z moją przeglądarką. No to sobie nie poklikam.

Wygląda to tak, jakby tylko niepełnoletni nie mieli dotępu do tych reklam (skoro Pank też ich nie widzi) :]
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

kate wrote:no nie mam... pewnie coś jest nie tak z moją przeglądarką. No to sobie nie poklikam.

Wygląda to tak, jakby tylko niepełnoletni nie mieli dotępu do tych reklam (skoro Pank też ich nie widzi) :]
hehe :wariat: :nerwy:
a znaim zwątpię to zobacz - poniżej zrzut z ekranu z tego właśnie tu tematu:
Image

a jakiej przegladaki używasz? Nie słyszałem jeszcze ażeby reklamy Google się w jakiejś nie wyświetlały :\
...
Pank

Post by Pank »

I wszystko jasne! Nie jestem ślepy! To Maxthon jest!
Schmittko

Post by Schmittko »

Majkel wrote:Ten prognozowany transfer na koniec m-ca to jakąś dziwną liczbę dałeś.
pomyłka :] poprawiłem
kate

Post by kate »

hmm... ja używam Internet Explorera. I nadal nic nie widzę :wariat:
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

odgrzebując trochę stary temat...
bigboy177 wrote:Ew. sądzę byłbym w stanie zafundować konto na swojej stronie... Jeśli zgodzilibyście się na info że strona jest hostowana przez GAMES.PL i małe logo na górze górze forum...
hmm... bo ja wiem gdzie byłoby miejsce na to logo... nie widzę :\ chyba, że zamiast naszego własnego :|

Opcjonalnie... to przede wszystkim teraz mamy opłacony serwer do czerwca 2006, więc go mamy, ale dzięki wielkie za propozycję raz jeszcze, a także jakoś nie lubię się uzależniać, bo różnie może się to potoczyć.
bigboy177 wrote:Reklamy google które macie teraz na forum, są OK... ale żeby na nich co kolwiek zarobić trzeba mieć duuuuuużo odwiedzin... :)
na razie wynika mi ze statystyk reklam, że jest szansa, że uzbiera się z nich na serwer :)
bigboy177 wrote:Majkel sprawdzałeś gzip z tego co czytałem na jednym z topiców... i niestety nie chciało zadziałać... A sprawdzałeś wcześniej czy nie jet ono przypadkiem domyslnie włączone... Jest do tego skrypt specjalny jeśli w obsłudze konta tego nie masz...
kompresja jest stosowana dla wszystkiego domyślnie na serwerze, nie tylko dla forum

Pozdrawiam
...
Archi

Post by Archi »

Uzależniać może odrazu nie trzeba, ale logo chłopak mógłby umieścić i nic by się nikomu nie stało. Zawsze miałby jakiś dług wdzięczności i może jak już ten czerwiec 06 minie to wtedy dostaniemy nowe konto od bigboya.

Honorem też niema co się unosić bo i po co. Ktoś chce pomóc nie bezinteresownie (raczej mozecie sobie pomóc nawzajem) to daczego by nie. Reklaby itak miały być, większość zgadzała się na nie tylko jakieś logo lae i na wyskakujacy ekrn. Ten rodzaj jet znacznie bardziej nieprzyjemny.

Proszę aby Majkel jescze raz rozpatrzył ofertę bigboya o ile jest jeszce aktualna.
Image
MJowitek

Post by MJowitek »

Majkel wrote: hmm... bo ja wiem gdzie byłoby miejsce na to logo... nie widzę :\ chyba, że zamiast naszego własnego :|
Jak z nim rozmawiałam, to on miał na myśli jakies małe coś, na przykład na dole ekranu, gdzieś w rogu...Myślę, że nic się nie stanie jak gdzieś sobie takie coś będzie siedzieć... A napis na tym logo nawet Michaelowy taki, bo "games"
Majkel wrote:a także jakoś nie lubię się uzależniać, bo różnie może się to potoczyć.
E tam uzależniać. Najwyżej przestaje się współpracować i wracamy do tego co mamy teraz. Nie mamy NIC do stracenia. Poza tym Misiek nie jest osobą, która sprawia jakies problemy. Do rzeczy chłopak, poza tym bardzo miły /poznałam bliżej na mini zlociku w Krakowie, jak ktoś jeszcze nie kojarzy, to big boy jest tym Miśkiem co przyszedł z nati. dziękuję, koniec reklamy/

Często dostaje maile z prośbą, żeby udostępnił trochę transfera, skoro mają go aż tyle. Czasami się zgadza, czasami odmawia, a teraz SAM nam to oferuje, z sympatii dla MJówek /Misiek właściwie sam nie jest fanem, MJówczy pod wpływem nati/.

Nie potrzebujemy jego pomocy TERAZ, ale czy na pewno nie będzie nam potrzebna później? Poza tym nie jest z nami chyba tak wesoło, skoro dopiero co nastąpiły cięcia budżetowe w postaci usunięcia wyszukiwarki. Rok na nią będziemy czekać? Nie no, serio pytam, jesli chodzi o ten "rok"...Zobaczymy w czerwcu za rok, czy uzbierało się na nią z reklam? Bo niby kiedy wcześniej? Majkelku, przecież wiem, ze Ty sam prywatnie zalatany jesteś, a jeszzce poświęcasz swój czas na to forum, co naprawdę doceniam, więc może dla ułatwienia własnego życia przemyśl jeszzce raz propozycję bigboya, za którego sama ręzcę. Znasz mnie, za byle kogo bym nie ręczyła...
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

nio nie wiem czy Cię aż na tyle znam by wiedzieć, za kogo ręczysz... po prostu mogę Ci wierzyć i tyle.

Kwestia jest taka, ażeby byla wyszukiwarka to należy dokupić dodatkową powierzchnię w bazie danych - sama zawartość forum to zazwyczaj ok. 1/3 zajętości bayz danych, pozostale 2/3 to wlasnie wyszukiwarka i na nią trzeba sporo miejsca w bazie danych. Teraz nie pamiętam ile wynosi stan naszej mjówkowej kasy, ale moze i by starczylo na zakup powierzchni w bazie danych pod wyszukiwarke - chcemy na to poświęcać kasę? Jeśi tak to chwila i jest z powrotem szukajka, ale jak się wcześniej określali zainteresowani to w sumie malo komu na niej zależalo tak na prawdę.

Poza tym przenosiny to nie jest ot tak... to zazwyczaj 2 do 3 dni bez strony i forum zupelnie. Wiem z praktyki, bo nie raz zmienialem serwer, przedelegowywalem domeny itp.

Co do logo... wczesniej mowa byla o górze tylko i wylacznie, a teraz Ty mowisz o dole. Znaczna roznica jak dla mnie. Logo na forum czy także na stronie?

Co nam potrzeba: 3 skrzynki emailowe, 40 MB bazy danych MySQL, min. 30 MB ftp, transfer 10 GB/m-c. BigBoy może(-sz) to zapewnić? Jaki jest uptime serwera? Z praktyki obawiam się też serwerów stojących w USA, tak jak tu w Dallas (Texas). Nie mylę się?

Nie chcialbym tez sytuacji, że kolega moze po miesiacu sie rozmyslic... ale jak mówię jestem wdzięczny za propozycję, ale serwer teraz mamy do czerwca 2006 i chyba jest z nim wszystko w porządku, czyż nie?

p.s.
to jednak potrzebujemy wyszukiwarki?
...
Archi

Post by Archi »

Po pierwsze to skoro wszystk ojest opłacone to skąd nagły brak miejsca, o którym sam apelowałeś.

Po drugie bigbo6y jest na tym forum więc chyba nic nikomu by sie nie stało gdymy miał sobie tutaj reklamę. Skoro z serwerem jest dobrze to bardzo dobrze. Nivc nie trzeba do BOYa przenosić. Niech bedzie tutaj. Kiedy jednak nastąpi ten czerwiec i problem powróci to zawsze będzie dług wdzieczności u bigboya. Moim zdaniem jest to znacznie więcej niż jakikolwiek inny dług. Wtedy zawsze w ostateczności mozna bedzie się odwołać do nie go jak nic lepszego nie będzie do zrobienia.

Logo umieść gdzie ci się tylko podoba przecie to nie ma znaczenia. Tam gdzie łatwiej to ma być charytatywnie.
Image
Post Reply